22 Ocak 2011 Cumartesi

Evde Yoğurt Yapımı


Epeydir size söylüyorum ya, bebeğim için yoğurdu artık evde mayalıyorum diye.Şimdi mayaladığım yoğurdumu paylaşmak istiyorum işte:)Bebeğime ilk 6 ay yoğurt vermedim.Daha sonraki 2-3 ay da yoğurda alışma süresi olduğundan, mayaladığım yoğurdu bitirecek kadar yiyemediğinden evde mayalamıyordum.Ama bebeğim ne zaman gerçekten bir kase yoğurdu bitirir oldu,kendi kendime,"yoğurt mayalama zamanıdır" dedim ve kolları sıvadım.

İlk başlarda yapamam sandım.Ara sıra yanıldım,çok sulu olduğu zamanlar da oldu.Çok sütsü bir kıvama yada çok ekşi bir tada sahip yoğurtlarım da oldu ama artık elim alıştı.Ve yoğurtlarım artık tencerede gördüğünüz gibi oluyor.

Yoğurt mayalayıp mayalamamam konusunda çok polemikler yaşadım kendimle.
Dışardan aldığım süt güvenilir mi?Günlük sütte de yoğurtlarda olan koruyucu maddeler var mı?Bebeğime hazır yoğurtlar mı vermeliyim? derken;nihayet kararımı verdim ve en kötü süt bile nasıl yapıldığını bilmediğim yoğurtlardan iyidir dedim kendime.Ve evde mayalamaya başladım.Kimi zaman güvendiğim sütçümden,kimi zaman ise AOÇ'un günlük sütünden mayalıyorum.Her ikiside güzel oluyor.


Bir çok anne benim gibi açık süt konusunda tedirgindir eminim.Tedirgin olmakta haklı da elbette.Sterilliğe sahip olmayan,yada sağım koşullarına uygun olmayan sütler bir çok mikroorganizma barındırabilir.Yine sütü sağılan ineklerin,sağlıklı olup olmadıkları,herhangi bir hastalığa sahip olup olmadıklarının öğrenilmesi ve bu konuda emin olunması da önemli bir koşul.Biliyorsunuz "Brusella" süt  ve taze süt ürünleriyle bulaşan önemli hastalıklardan sadece biri.Bu koşullar sağlanıyorsa bence tanıdık,bilindik ve emin bir sütçüden açık süt alınmasında ben bir mahsur görmüyorum.

Bizler bu sütlerle büyümedik mi?

Üstelik kutu sütlerin üretimi sırasında;daha fazla süt elde etmek için suni yemler kullanılıyor ve ineklerin bir çoğu hareketsiz bir ortamda yaşıyor. Bu suni yemlere konan katkı maddeleri süte geçiyor. Ayrıca suni yemlerde,genetiği değiştirilmiş bazı ürünler de kullanılıyor.

Bu nedenle ben böylesine koruyucu içerikli sütler yerine, açıkta satılan sütleri(tabi güvenilirse) yada daha masumu günlük sütleri tercih ediyorum.

Şimdi yoğurt mayalama işlemine geçelim:)


Kullanılan Malzemeler:
2,5 litre süt
3 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:
1-Satın aldığınız sütü tencereye koyarak ocağa alınız.Kaynayıncaya kadar pişiriniz.Kaynamaya başaladığında altını kısarak bir kaşık yardımıyla köpüklerini savurarak pişiriniz.(köpük savurma işlemi annem ve anneannemden gördüğüm bir işlem.Bu şekilde sütün taşmadan bir süre kaynamasına yardımcı oluyorlar ve yağlı kısmın köpük halinde üste toplanmasını sağlıyorlar.)Kaynayan sütün altını kapatıp ılımaya bırakınız.


2-Tencereyi mayalayacağınız yere götürünüz.Ve sütün sıcaklığını küçük parmağınızla kontrol ediniz.İçinizden 7'ye kadar sayarak elinizin süt sıcaklığına dayanıp dayanmadığını test ediniz.Bu en güvenilir yöntemdir.Eğer eliniz aşırı yanmıyorsa süt mayalanmaya hazır demektir.Eğer sütünüz gereğinden fazla ılıksa mayalanma gerçekleşmeyecektir.aşırı sıcakta ise;mayalanma hızlı gerçekleşeceğinden yoğurtun tadında ekşilik oluşacaktır.Bu nedenle en önemli etken süt sıcaklığıdır mayalama işleminde..Bunu ayarladığınızda,inanın şahane yoğurtlar yapabilirsiniz evinizde.

3-Süt,mayalanma sıcaklığına uygunsa küçük bir kaseye mayalayacağınız yoğurdu koyarak bir kaşık yardımıyla biraz süt katarak karıştırıp kıvamını inceltiniz.(Mayaya süt katmaktaki amaç;mayanın süt sıcaklığına erişmesi ve sıcaklık farkından dolayı ekşimenin önlenmesidir.)Mayayı sütün orta kısmından dökünüz.Kaşığı tencerenin içine daldırıp,süt kaymağını bozmadan ağır hareketlerle hafifçe karıştırıp,mayanın heryere homojen dağılımını sağlayınız.Üzerini bir sofrabeziyle kapattıktan sonra,kalın bir örtü ile de kaplayınız.Ve mayalanma için 4-5 saat bekleyiniz


4-Ardından buzdolabına kaldırarak en az 2 saat bekletiniz.Ben akşam üzeri mayalayıp gece dolaba kaldırıyorum ve sabah kullanıyorum, NEFİS oluyor.



 mintiden notlar:
***Sütü pişireceğiniz tencereye boşaltmadan önce,tencereyi soğuk suyla çalkalarsanız,pişme esnasında tencerenin dibine yapışmasını engellersiniz.

**Sütü az pişirirseniz mikroorganizmaları yok edemezsiniz.Çok aşırı kaynattığınızda ise süt proteinlerini yok edersiniz.Bu nedenle kaynadıktan sonra 3-4 dk. daha kaynatmanız yeterli olacaktır.

***Mayalanma süresi en fazla 4-5 saattir.Daha fazla dışarda kaldığında yoğurtta ekşime meydana gelir.Bu nedenle yoğurt mayalanmışsa hemen buzdolabına kaldırınız.

***mayalama için kullanacağınız yoğurt ekşiyse dert etmeyin,ninelerimden gördüğüm yöntemi uygulayın.mayada kullacağınız yoğurdun içine çay kaşığının ucuyla azıcık şeker attığınızda mayanızın ekşiliğinin yok olduğunu ve dolayısıyla yoğurdunuzunda tatlı olduğunu göreceksiniz.
Sürç-ü lisan ettiysem,affınıza sığınıyorum.
Tüm gönüllere sevgiler gönderiyorum...

41 yorum:

Zeynep Özmen Ünlü dedi ki...

bu tarife ihtiyacım vardı.
tskler. sevgiler

zeynep dedi ki...

Tüm gönüllerden sana da sevgiler gülüm:))Eskiden yani oğlum bebekken bende mayalıyordum :))Şimdi sıpa oldu tepemden bakıyor boyu çok uzamışmış beyefendi yoğurt süt bile içmiyor:))Mutlu pazarlar..

mutfagabuyrun dedi ki...

en iyisini yapıyorsun arkadaşım.artık yediğimiz her üründe katkı maddeleri var.en iyi markayı bile alsan ondada var.ama alıyoruz sonuçta napalım.

yemekbiraşk dedi ki...

alevcim ellerine sağlık bebişede şifalar olsun... en güzelini yapıyorsun en güzeli ev yoğurdudur.
sevgiler canım

umutluhayat dedi ki...

canım benim ellerine sağlık .bende umuta uzun süre kendim mayaladım,taki isyan bayrağını çekip artık yemiyorum diyene kadar.en doğrusunu yapıyorsun.süt konusu ise başlı başına bir muamma,ne düşüneceğimizi şaşırdık.beişini kocaman öpüyorum.sevgiler.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Alevcim; dayanıklı sütlerde UHT denen bir teknik kullanılıyor ve gıda mühendislerinin tümü katkı maddesi koymaya gerek olmamasını bu yönteme bağlıyorlar ve muhtemelen içinde bozulmayı sağlayan bakteriler öldüğü için uzun süre bozulmuyor. Ama şu bir gerçek ki UHT ile dezenfekte edilen yoğurtlarda sanıyorum mayalanmayı sağlayan faydalı bakteriler de ölüyor herhalde, ki adam gibi yoğurt olamıyor bu dayanıklılarda..Günlük sütler sadece pastörize edildikleri yani UHT'ye tabi tutulmadıkları için de daha iyi yoğurt veriyorlar, keza açık sütler de öyle. Dediğin gibi günlük sütü güvenilir yerden alıyorsak yoğurt oluyor, hem de nefis oluyor. Ben de öyle yapıyorum ablacım. Şifa olsun bebişine..

SeneminYemekleri dedi ki...

canım eline sağlık bendeçok denedim yoğurt yapmayı ama bir türlü beceremedim bu söylediklerini hepsini yapmıştım ama yoğurt sulu oluyor. gıda teknikerlerin bir sitesi vardı orada süt tozu koyduklarını yazıyorlardı onu bile deniyecektim artık vazgeçtim yoğurt yapmaya ama bir daha deneyeceğim bu hafta

TATESAL dedi ki...

Eskiden bende hep mayalardım ama şimdilerde kafamız karışıyor o nedenle hazır yoğurt tüketiyoruz ama bakalım nereye kadar...ellerine sağlık harika olmuştur mis gibi yoğurt...

Adsız dedi ki...

Aslinda bende cok hevesleniyorum yogurt yapmaya ama bir türü cesaret edemedim.
senin dedigin gibi kendimle polimiklere girerim;))

Ellerine saglik canim benim.
ellerin dert görmesin

aylinin defteri dedi ki...

en iyiysi kendinin mayalaması.. Emin olduğunuz sütçü varsa alın bence.. süt ve yoğurda konulan beyazlatıcı maddenin ve diğer maddelerin sağlığımız üzerinde etkileri kim bilir neler..

Adsız dedi ki...

yazdıkların tümüne katılıyorum,bende bir aralar bulmuştum güvenılır sütcu süper sut super kaymak süper tereyag süper eksimek yapıyordum ,hamıle kalınca ınekcagız kaldık yarım bak yenıden arastırmama sebep olacaksın mıntının mutfagı.

YELDA dedi ki...

bende oğluma ek gıdalara geçtiğinde hazır yoğurt vermeyi gönlüm elvermemişti ama ben bir türlü mayayı tutturamazdım o nedenle anneciğim mayalardı yoğurdunu bir de sizin tarifinizle deneyeceğim bakalım yapabilecek miyim ??

dogada.blogspot.ru dedi ki...

vallaha uzman olmuşsun Alevcim en ince detaylarına gelene kadar anlatmışsın evde yapılan gibi varmı tertemiz, katkısız, güvenle yedireceğimiz bir yoğurt olmuş çok bilgili bir annesin kutluyorum ellerine sağlık bitanem sevgiler

MERHABA dedi ki...

sevgili arkadaşım aslında en güzeli böyle uzmanlar mümkünse herşeyi evinizde yapın diyorlar neyse oğluşuna şifa olsun inşallah.

sarkaç dedi ki...

Minti'ciğim ellerine sağlık. Bebişine afiyet şeker olsun. Satanın güvenilir olduğu da düşünülse gene de süt mikropları öldürecek düzeyde kaynatılmalıdır. Süt üzerindeki kaymak tabakası taşmalara neden olduğu için genelde yeterince kaynatmaktan vazgeçiliyor.Kaynama taşı adı verilen porselenler pişirme sırasında sütün içine konursa taşmayı engelliyor. Mandıradan süt aldığımız dönemlerde kaynatma işlemini mutlaka kaynama taşıyla yapardım. Kısacık bir dalgınlık sırasında taşan sütü temizlemek malum:(( Hatırlatmak istedim kaynama taşını.
Bir de brucella yoğurtun özel yapısı nedeniyle peynirde olduğu gibi sorun değil. Yine de hayvanlarımızda malesef çok sık görülen brucellayı, veremi ve viral hastalıkları unutmamak gerekir ki önlemlerimizi aksatmayalım. Gerçekten sadece UHT kullanıldığında hem mikroplar öldürülüyor hem de sıcaklıkla kısa süreli maruziyet nedeniyle protein kaybı olmuyor. Ama şeffaf olmayan üretim ve daha önce yaşadığımız aldatmacalar yüzünden üreticilerin söylediklerine güvenemiyoruz ne yazık ki.

evatolyesi dedi ki...

Ellerinize sağlık bende çocuklar küçükken her gün küçük kablarda onlara yoğurt mayalardım:)
Sevgilerimle

hanife dedi ki...

bana göre açık sütler paket sütlere göre daha iyi amma velakin ağzımız hazır yoğurdun ve sütün tadına alışmış,eline sağlık ablacım,bebişine afiyet şifa olsun

Özgen dedi ki...

Canım merhaba ben yoğurdumu evlendiğimden beri evde mayalıyorum.Başlangıçta pek tutturumuyordum ama artık harika oluyor.Özellikle çocuklarımız için bu çok gerekli.Sana birşey soracağım.Senin etkinlikte gördüm karemelli pasta tarifin var.Onu tepsiye dökersek nasıl kabaracak ve ikiye bölünecek acaba?Cevaplarsan çok sevinirim sevgier...

YAŞAMSAL GANİMETLER dedi ki...

ohhh mis bizim gibi süt paynir ve yoğurdu tüketen bir aile için vazgeçilmez ben alllah biliyor zeynom 6 aylık olana kadar bilmezdim yoğurt filan mayalamayı sonra katı gıdalara geçince sardım ama nasıl güzel yaptım kayınvalidem her seferinde elime üflerdi tü tü maşallah diye...2 sene ben yaptım kısçemin yoğurdunu sonra kestim yine bir yıl sonra bu sefer evin yoğurdunu yapmak sardı yaptım uzun süre sonra çalışma neyim tekrar doğum vsa.. kesmiştim şimdide eylüşüme yapıyoruz herkescikler yiyor ondann..ellerine sağlık ay canım seviyorum ben ev işi herşeyi=)

Özgen dedi ki...

Canım çok sağol cevapladığın için.Yine birşey sorucam keki çıkardıktan sonra ikiye bölme işlemi uzunlamasına mı yoksa hemen ortadan bölüp üstüste mi koydun?Vallahi özür dilerim çok meşgul ettim seni bu konuda ama çok hoşuma gitti muhakkak öğrenmem lazım her ayrıntısını sevgiler canım...

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

mmmh bayilim ev yapimi yogurda! bende hep kendim kurarim yogurdumu! en güzeli, en sagliklisi! heleki bebislerimiz icin :) yavrucuna afiyet seker, sifa olsun InsAllah canim! seninde o miss kokulu anne ellerine saglik! cici pazarlar diliyorum..

Özgen dedi ki...

Canım benim çok doyurucu bir açıklama yapmışsın şimdi tam oldu hiçbir soru işareti kalmadı.GÖNÜL RAHATLILIĞIYLA YAPABİİRİM ARTIK.iNŞALLAH SENİNKİ GİBİ GÜZEL OLUR.ÇOK ÖPÜYORUM SEVGİLER...

made in funda dedi ki...

PÜF NOKTALARI İÇİN TEŞEKKÜRLER.ELLERİNE SAĞLIK.

Avrupa'da yasam dedi ki...

ben bu parmakla iliklik anlama olayi yüzünden cok süt döktüm.fazla ilikti.sonra sonra anladim sicaga yakin olacagini.ama su yediye kadar sayma cok iyi oldu.tesekkürler afiyet olsun bebene.sevgiler gönderiiyorum.iyi pazarlar

Güloanne mutfakta dedi ki...

Alevciğim sütün taşmaması için marketlerde süt taşı var porselenden yapılmış obje onu tencerenin altına koyarsan sütün asla taşmaz kaynama süreside daha fazla uzar

Unknown dedi ki...

Bende aynı fikirdeyim.Aylarca bir süt bozulmadan nasıl durur? Evde yapılmış yoğurt gibisi yok..Ellerinize sağlık.. Bir gün bende denicem :)

mutfaktaki acemi dedi ki...

2-3 aydır daha doğrusu melaminli süt tozu olayı çıktığından beri ben de sütçüden süt alıp yoğurdumu da kendim yapıyorum. ve içim bu konuda inanılmaz rahat. yalnız ben yoğurdu direk ekliyordum süte. yani önceden içine biraz süt ekleyip sıcaklık dengesini kurmak gerektiğini bilmiyordum. bundan sonra öyle yapacağım. ellerine sağlık.

nihalasli dedi ki...

Canim harika anlatmissin ozellikle bekleme suresini .Ben de buraya geldigimden beri kendim mayaliyorum bebek olunca da devam edicem insallah cunku en pis sutun en temiz yogurttan daha temiz oldugunu dusunuyorum cunku en azindan mayalanma surecini goruyorum ve katki maddesi yok.Ama Ataturk Orman Ciftliginin hangi sutunden mayaliyorsun, paket mi oluyor ben bu markanin sutunu bilmiyorum.
Ben burada galon seklinde satilan sutleri aliyorum gunluk degil ama bizim gunluk yagli sutler gibi ve harika tututor yogurt ve cok lezzetli bir sut ama nasilsa 15 gun dolapta dayanabiliyor, gunluk degil.

aslı dedi ki...

Merhaba Minti :) Tariflerin çok leziz görünüyor ellerine sağlık. Bir konuya değinmeden edemeyeceğim. UHT süt: steril süttüe. Hiçbir mikroorganizma içermediği için raf ömrü uzundur. Hiçbir katkı maddesi içermez. Pastörize süt, mikroorganizmaların bir kısmı yok olmuş süttür. Bundan dolayı raf ömrü kısadır. Yoğurt olsun, peynir olsun türev ürünler için kullanılan katkılara birşey demiyorum. Ama UHT sütte hiçbirşey yok. Ben evde yoğrt yaparken UHT süt kullanmıştım. Sen tanıdığın, bildiğin sütçüden süt alıyorsan en güzelini yapıyorsun. Biz büyük şehirde o temiz insanları bulamıyoruz. Tariflerin için teşekkürler. Sevgiler.

Nil dedi ki...

ya ben kendim bile içemiyorum ki açık sütü :( ben hiç mayalamdım maalesef. hala da hazır yoğurt ve süt kullanıyorum :(

mintinin dünyası dedi ki...

zeynepçim:
işine yaramasına sevindim arkadaşım.sevilerimle...

sevgili seynepçiğim umarım ben de sağlıkla görürüm oğlumun tepemden baktığı o zamanlarını.allahım sağlık versin uzun boylu oğluşuna ve sana.
sevgiler:)

sevdacım sorma artık insan meyve sebze almaya korkuyor.o hale geldik yani.ama alıyoruz.sevgiler arkadaşım...

yemekbiraşk:
çok sağol tatlı arkadaşım.sevgilerimle...

berna kardeşim sağolasın arkadaşım benim.öpüyorum ben umut paşayı da tatlı anneciğini de...

serap ablacım sağlıkçıyım biliyorum uht tekniğini,ama nedense üzerinde sağlık bakanlığı tarafından denetimli olduğu ve hiçbir koruyucu madde içermez ibaresi bulunmasına rağmen içim rahat olamıyor nedense.inan dışarda bekletiyorum ablacığım.yine bozulmuyor çok enteresan.içinde bakteri olmadığından belki ama ortamdan aldığı bakteriler de bozulmaya neden olmuyor demekki.neyse çok enteresan geliyor bana.içim hiç rahat olamıyor bir türlü işte.öpüyrum serap ablamı.cici bilgilerin için teşekkürler ediyorum sana.

senem arkadaşım ben de birkaç kez bu sorunla karşılaştım esasen.ama bir neden buldum kendimce.seninle de paylaşmak istiyorum şimdi.;şimdi biz belirli sıcaklıkta mayalıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz ya,öyle zannediyorum ki içerde buharlaşma meydana geliyor ve yoğurt yüzeyinde su birkiyor.bu nedenle tencenin kapağını tam kapatmaz yada hava alabileceği bir kapak kapatırsak sanki sulanma işine çözüm olabilecekmiş gibi geliyor.çünkü ben bir tenceremde mayaladığımda sulanma oluyor kapağı tam kapanmayanda mayaladığımda olmuyor.deneyelim bakalım.
sevgiler canım...

sevgili tülin abla bakma sen benim asıp kestiğime.tüm bu itinalarım daha ziyade bebeğime.yoksa ben de hazır yoğurt kullanıyorum arasıra elbette.
sevgiler canımcım...

Ekin Mutfagi by Elif:bebekli olunca yapmaya karar verdim bende canısı.sevgilerimle...

aylincim.
çok haklısın arkadaşım.ben bu ara kendimiz için de mayalıyrum.bakalım nereye kadar devam edicem.sevgiler...

ayşencim hadi yeni bir sütçü bulursun inşallah kendine.beni danası olunca da kendi sütçüne dönersin.ama vazgeçmeyelim olurmu.sevgiler:)

yeldacım sen de bu marifet varken neden yapamayacakmışsın.hatta anneciğine sürpriz yapıp göster ben yaptım diye:)sevgiler arkadaşım...

aman gül ablam.
senin gibi yılların tecrübesine vakıf olmuş hamarat bir sultandan bunları duymak ne güzel böyle.öpüyorum seni canım ablacım.elimden geldiğince iyi anne olmaya çalışıyorum...

MERHABA:sevgili arkadaşım çok haklısın.sevgiler gönderiyor cici duana amin diyorum.sevgilerimle...

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili sarkaç:ne değerli bilgiler vermişsin böyle.kaynatma taşını ilk senden duyuyorum marketlere gittiğimde bakıvereyim.gerçi elimden geldiğince kısık ateşte kaynatıyorum tabiki.ama taşı varsa neden aksiyon yapayım ki taştı mı taşacak mı diye değil mi:)değerli bilgilerin için teşekkür ediyorum sevgilerimle...

evatölyesi:arkadaşım ben de birkaç kez minik cam kavanozlarda mayaladım.inanılmaz pratik oluyor değil mi.üstelik gittiğin yere götürüver.hatırlattığın için sağol.sevgilerimle...

hanife ablacım haklısın bu konuda eşim bile ev yoğurdu dururken hazır yoğurdu tercih ediyor.alışkanlıkları değiştirmek ne zor dimi?sevgilerimle teşekkürler ablacım...

özgenciğim çok haklısın.en azından büyüyünceye kadar ev yoğurdu yediebilsek değil mi:)
sevgili arkadaşım bayağı yazışmıştık seninle pasta hususunda.nasıl oldu pastan merak ediyorum.sevgilerimle...

yaşamsal ganimetler:
ne mutlu sana arkadaşım.demek istikrarlı bi şekilde devam ediyorsun yıllardır.ben de mayalayayım inşallah yılalaryılı.iki bebeğine şifalar sana afiyetler diliyorum arkadaşım.hem de tüm aileye:)sevgilerimle...

YeMeK vAkTi dedi ki...

evde hiç yoğurt yapmadım.Denesem ne güzel olur aslında..Ellerine sağlık mintim canım

Urfa Tutkunu dedi ki...

Ellerine sağlık Minticim,
Hazır yoğurtlara katı dursun diye jelatin konulduğunu duyunca şok olmuştum. En güzeli evde doğal doğal yapmak.

mintinin dünyası dedi ki...

hasretçim.amin arkadaşım.güzel dileklerine amin diyorum.cümlemize inşallah.sevgilerimle arkadaşım...

defnecim rica ederim arkadaşım.teşekkürler sevgileimle...

TATLI TUZLU:sevgili arkadaşım umarım işine yarar.benimkine yaradı.hatta parmağını daldırıp 7 ye kadar sayarken hafifçe içinde sallamak lazım.sabit tutarken anlamıyor ama sallarken parmak daha çabuk yanıveriyor sanki.tecrübeyle sabittir:))
sevgilerimle...

ahh güloannem sorma valla.ne iyi ettim de paylaştım yoğurdu.szlerden ne güzel bilgiler öğrendim.sarkaçtan duydum ilk.bakıcam markete gittiğimde.
sevgilerimle...teşekkürler...

çilekli mutfak:teşekkürler arkadaşım.sevgilerimle...

mutfaktaki acemi:sevgili arkadaşım ben annemden ninelerimden öyle gördüm hep.hattayoğurt ekşiyse azıcık şeker ve tuz serpip öyle mayaladığında şeker tadında ekşi olmayan yoğurt oluveriyor.sevgilerimle arkadaşım...

NİHALASLIM SANA KATILIYORUM ARKADAŞIM.ESKİDEN UHT MI VARMIŞ.PASTÖRİZASYON MU VARMIŞ.EN AZINDAN MAYALANMA SÜRECİ GÖZLERİMİN ÖNÜNDE OLUVERİYOR...
NİHALASLIM BEN DE GALON ŞAKLİNDE ALINAN SÜTLERE YABANCIYIM ARKADAŞIM.İNAN HİÇ GÖRMEDİM BİLE.ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİNİN GÜNLÜK SÜTÜNÜ ALIYORUM BEN.TETRAPAK KUTUDA BULUNUYOR.DİĞERLERİNE ORANLA BEŞON KURUŞ DAHA PAHALI AMA ANKARALILAR BİLİR LEZZETNİ VE GÜVENİLİRLİĞİNİ.TÜM BÜYÜK MARKETLERDE BULUNUYOR ZANNIMCA.YANİ ANKARA DIŞINDA VARMI BİLMİYORUM AMA ANKARADA ÇOK RAHAT BULUNABİLİYOR.YARIM LİTRELİĞİ DE VAR ÜSTELİK.BAZEN ONU ALIYORUM DAHA AZ OLDUĞUNDAN ÇABUCAK TÜKETİYOR BEBEĞİM.AMA ÖYLE ZANNEDİYORUM Kİ SEN ABD DE YAŞIYORSUN.YANLIŞ BİLMİYORSAM TABİ.NASIL BULUNUR BULUNURMU BİLEMEM ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...

KÜÇÜK MUCİZEM BENİM EŞİM DE SENİN GİBİ.YALNIZ DEĞİLSİN:)SEVGİLERİMLE...







aslıcım ne güzel bilgiler vermiş beni zenginleştirmişsin arkadaşım.UhT TEKNİĞİ 2-3 SANİYE KADAR ÇOK YÜKSEK SICAKLIĞA SÜTLERİN MARUZ BIRAKILMASI VE YİNE ANİDEN SOĞUTULMASIYLA YAPILAN BİR PASTÖRİZASYON TEKNİĞİDİR.DEDİĞİN GİBİ ARKADAŞIM YÜKSEK SICAKLIKLAR ORTAMDAKİ TÜM BAKTERİLERİ ARINDIYOR BİLİYORUM AMA YİNEDE İÇİM RAHAT DEĞİL İŞTE.ÖRNEĞİN ONCA YÜKSEKLİKTE PROTEİNLER NASIL PARÇALANMADAN KALABİLİYOR.AÇIK SÜTLERİ BİZ 100 'C DERECEDE KAYNATIYORUZ.O ZAMAN BİLE FAZLA KAYNATILDIĞINDA PROTEİNLERİN PARÇALANABİLECEĞİ SÖYLENİYOR.
AMAN NE BİLEYİM İŞTE CANIMCIM.AMA BU DEĞERLİ BİLGİYİ PAYLAŞTIĞIN,HATIRLATTIĞIN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SANA.SEVGİLERİMLE ARKADAŞIMA...

Unknown dedi ki...

nasıl da güzel misler gibi ev yoğurdu gibisi varmı ben de mayalarım ellerine sağlık canım

mintinin dünyası dedi ki...

KENDİMCE.
ÖYLE HAKLISIN Kİ ARKADAŞIM.TEŞEKKÜRE CİCİ YORUMUN İÇİN.
SEVGİLER

yenigelinceyizi dedi ki...

çok teşekkür ederim evde yoğurt mayalamayı bir an önce öğrenmem gerekiyor
ben şimdiden denemeye başlasam heralde bebeğim doğduğunda yapabilir duruma gelirim umarım.
sevgiler çoook teşekkürler

Hulya dedi ki...

Merhabalarr HErkese;
Benim kızım 3 aylık daha ama ben kendimiz içinde açık süt alıp yoğurdu kendim mayalamaya başladım... Ek besinlere başladığında da elbetteki böyle devam edicem. Öööh ettiği zmanda içine kiraz veya çilek reçeli karıştırıp danone yapmayı düşünüyorum.. Nasıl fikir ama ... Sofrada reçel ve yoğurt bir arada olduğu zamanlar ben bile karıştırıp yiorum çok nefis oluyo...

Adsız dedi ki...

Merhaba yoğurdumu yaptım gayet güzel oldu sulu değil fakat tadı yoğurt ile süt arası oldu lezzet kötü ne yapabilirim

mintinin dünyası dedi ki...

Mrhblar yogurdun tadi sutun kalitesiyle alakali olabilir.yada cok fazla miktarda maya ilave etmis olabilirsin sevgili arkadasim.
Denemekten vazgecme bence.
Unutma mayalama sicakligin parmagini ilk soktugunda yakmamali ancak 7ye kadar saydiginda parmaginin sicak olmasi gerekiyor.
Yani ne cok sicak ne de tamamen ilik.arada bir sicaklik olmali.
Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...