11 Kasım 2011 Cuma

Kıyma Kavurma (kurusoğan-maydonoz ikilisiyle)

 Günaydınlar,
Kurban geldi geçti lakin şunu farkettim ki ben,kurbana has bir tarif yayınlamadım.
Kurban gününde yapılan et kavurma işlemini bile fotoğraflayamadığımı üzülerek belirtiyorum.Bu unutma işini,ben her sene yapıyorum.
Ya;işten güçten aklıma gelmiyor,yada kurbanın tam ortasında yapılan et kavurması beni cezbetmediğinden unutuveriyorum fotoğraflayıp sizlere sunmayı:((

Ama o güne has,birlik -beraberlik içinde yapılan kurban kesme işine bayılıyorum.
Sabahleyin erkenden kalkılıp bayramlaşılır.Güzel bir bayram kahvaltısının ardından (yine ben hazırlamadım bayram kahvaltısını bu arada,sağolsun Aysel annem bizlere kıyamayıp hazırlayıvermişti uyandığımızda,bir de gelin olacağım güya,ben kayınvalide olsam benim gibi geline söyleniverirdim sanırım(: ama sağolsun kayınvalidem hiç kıyamaz bana)

Kahvaltı sonrasında kurban kesme ve et doğrama işlemine başlanır.
Herkes tutar işin bir ucundan ve imeceyle paylaşılır Allah rızası için kesilen kurban.
Gelene geçene dağııtılır,Allah rızası için isteyene verilir.İhtiyaç sahiplerine ulaştırılır.Bu işler yapılırken de kurulur dışarıya kuzine soba,konulur kocaman bir tencereye doğranmış etlerden ve kavurma işlemini yapar bu işe eli en yatkın kişi.Bir yandan et kesme işlemi yapılırken diğer yandan bu konuda maharetli olan kimse,çalışanlara et kavurur.Bu sene sevgili Zeliha yengemizin elinden yendi kurban kavurması.Dediğim gibi;ben o gün yemeyi sevmiyorum lokmalık alıyorum o kadar,ama cümbür cemaat dışarıdaki yer sofrasına toplanılıp iştahla kurban kavurması yenilmesine bayılıyorum.O günü anlamlandırıyor adeta bu görüntü.Neyse unutmazsam seneye fotoğraflarım inşallah diyorum.
Eh!elimde kurban kavurma görüntüsü olmadığına göre eşimin bayılarak yaptığı ve beğenerek yediğim bu tarifi getireyim dedim huzurlarınıza.Gerçekten lezzetli oluyor ve Minti sizlere tavsiye ediyor...

 Malzemeler:
300-400 gr. kıyma
2 orta boy kurusoğan
çeyrek demet maydonoz
tuz,karabiber,pulbiber
3-4 yk. sıvıyağ

Yapılışı:
1-Kıymayı tavaya aldıktan sonra çok az su ilavesiyle ocağa koyunuz.yarım çay bardağı kadar su yeterli olacaktır.Kıymayı sürekli karıştırarak ince ince dağılıp pişmesini sağlıyınız.Kendi suyunu salıp tekrar çekinceye kadar orta ateşte pişiriniz.

2-Piştikten sonra yağını ve tuzunu atarak kısık ateşte kendi kendine kavrulmasını sağlayınız.Ara ara karıştırmayı ihmal etmeden kavurunuz.Son olarak az karabiber ve acı sevme durumunuza bağlı olarakta pulbiberini ekleyerek kavurma işlemine devam ediniz.

3-Diğer yandan doğradığınız kurusoğan ve yıkayıp ince kıydığınız maydonozlarınızı hazırlayınız.Kavrulan kıymanın üzerine soğan-maydonoz ikilisini ilave ederek hafifçe harmanlayınız ve altını kapatınız.Kurusoğanla birlikte pişmeyecek.Servis tabağına alabilirsiniz.

Çıtır çıtır taze ekmekle ve yanında olmazsa olmaz çayla birlikte şahane oluyor.Tavsiye edebilirim.
Tabi değişik sunum alternatifleri de kullanabilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
mintiden sevgiler

11 yorum:

birtutamkekik dedi ki...

afiyet bal olsun minticiğim::))akşama gelecek misafirlerim için,bende buna benzer bir iç hazırladım börek yapılacak kısmetse:))
ellerine sağlık eşinin...
gönül dolusu sevgilerimle...

derya dedi ki...

Alev'im ellerine sağlık enfes olmuş
tabağı alıp kaçabilsem keşke öpüyo
rum.

feray dedi ki...

Gerçekten Alevcim yoğunluk arasında hepimiz resim çekmeyi unutuyoruz.
Ama kıyma kavurmada çok güzel olmuş eşinin ellerine sağlık sana afiyet olsun.

Çaçaron Blog... dedi ki...

Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 14 KASIM-28 KASIM tarihleri arasında http://yasamladans.blogspot.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz... Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....

“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!” Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğim :)

Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Çaçaron blog a gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://yasamladans.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım :) Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğim arkadaşlarım kırılmasınlar)

essu dedi ki...

bu yemeği cok seviyorum yaa ekmekle bandıra bandıra ne tatlı yeniyor :D oohh miisss :P
canım bende mimin var ♥

u.aydin dedi ki...

sevgili minti super gorunuyor.esine de bravo vallahi. her erkek yapamaz boyle bir goruntuyu.neyse ellerine saglik.et+sogan+biber=lezzet derim her zaman.afiyetle sevgiler.

sevimin sayfasi dedi ki...

nefissss....ellerine saglik canim

karabiberinmutfagi dedi ki...

afiyet olsun ellerinize saglık :)

MÜNSTER dedi ki...

Ekmek arasi, ailece biz de bayiliriz kiyma kavurmasi yemeye... Ellerine saglik arkadasim... Sevgilerimle,

Mutfaktan mis kokular dedi ki...

Ellerin dert görmezsin kuzzuumm

ugur-perisi dedi ki...

merhabalar..ellerine saglik,lavas ekmegi ve ayran ikilisiyle ne guzel gider bu kavurma..sevgiler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...