11 Ocak 2012 Çarşamba

Sıkma Köfte veya Fellah Köftesi


Selamlar yeniden,
Herkese kucak dolusu sevgiler gönderiyorum,
Bugün Malatya usulü bir lezzetle karşınıza çıkmak istedim.Ben,Malatya usulü diyorum çünkü Malatyalıların vazgeçilmez lezzetlerindendir sıkma köfte.Adana yöresinde yada Elazığ tarafında da yapılan bu lezzetin patenti nereye ait olursa olsun,lezzeti tartışılmaz bence.
Kesinlikle denemenizi önerdiğim bir tariftir.Şimdiden afiyet olsun diyerek hemen yapılışını anlatmaya geçiyorum ve sizi bu lezzetle başbaşa bırakıyorum...
Malzemeler:
2 su bardağı köftelik bulgur (Esasında Malatyaya has "yarma" adı verilen unlu ince bir bulgurla yapılır)
5 yemek kaşığı un ( Yarma bulamazsanız köftelik bulgura muhakkak un katmanız gerekir.)
1.5 su bardağı su (ıslatmak için)
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
kaşığın ucuyla kimyon
Yoğuruken elinizi ıslatmak maksadıyla 1 kase su

Sos Malzemeleri:
3 adet domates ve kış mevsimindeyseniz 2 y.k.domates salçası

2 adet iri soğan
5 adet sivribiber
¼ demet maydanoz
2 yemek kaşığı tereyağı
2-3 y.k sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz 
arzuya göre baharat
YAPILIŞI
1-Bulgurun üzerine tuzu serptikten sonra sıcağa yakın ılık suyla ıslatınız.Suyun üzerini geçmesi yeterli olacaktır.Üzerine bir kapak kapatıp hemen soğumaması için bir bezle üzerini örterek ıslanması için 15 dakika kadar beklemeye bırakınız.

2-15 dakika sonra ununu atıp yoğurma işlemine başlayınız.Elinizi suya batırararak veya köftenin yumuşama durumuna göre hafif su ilave ederek özleşinceye kadar yoğunuz.Köfte hamuru tamamen toparlanacak ve hamurun üzerinde yarılmalar meydana gelmeyecek.Eğer hamuru toparlamanıza rağmen üzerinde çatlamalar meydana geliyorsa hamurunuz dağılabilir.su ilavesiyle bir miktar daha yoğurmanız gerekecektir.Hamur macun kıvamında olmalıdır.

3-Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar kopararak orta parmağınız ve avuç içiniz arasında sıktırıp ilerseniz küçük parçalar koparıp yalnızca avucunuzda yuvarlayabilirsiniz.Yuvarlak şekil verilen köfteler tuz tılarak kaynatılmış olan tenceredeki bol suyun içerisine yavaşça salınır.ara sıra tahta kaşığın kulpuyla ileri geri yavaş hareketlerle dağıtmadan karıştırarak haşlayınız.

4-Köfteler hafif havalanınca pişmiş demektir.Sudan çıkartınız.

5-Diğer tarafta bir tavaya tereyağı ve zeytinyağı karışımını koyunuz.Doğranmış kurusoğan ince doğranmış yeşilbiber ve sarımsak ilave edilerek kavrunuz..Üzerine eğer yaz mevsimindeyseniz kabukları soyulup minik doğranan domates,kış mevsimindeyseniz onun yerine 2 yemek kaşığı kadar salça ve tuz ilave ederek kavurmaya devam ediniz.Çok az su ilevesiyle kıvam kazandırabilirsiniz sosunuza. 


6-Üzerine haşlanmış köfteleri ilave edip karıştırınız.2 dakika pişirdikten sonra pulbiber serpip ocaktan indirebilirsiniz.Yine arzuya göre sosuna karabiber kimyon katılabilir ancak ben köftesine kattığımdan sosuna sadece pulbiber ilave ettim.


 Dilerseniz bu lezzetin sosunu hazırlarken kıyma da ilave edebilirsiniz.
Ancak biz Malatyalılar kıyma katmadan yapıyoruz.

13 yorum:

Limon çiçekleri dedi ki...

En sevdiğim köftelerden biridir,cuma günü kızımın arkadaşları geliyor belki yparım bu köfteden.Ellerine sağlık Mintim.

tatesal dedi ki...

enfes görünüyor ellerine sağlık canım....

maviii dedi ki...

resimlerr harika ,harika inanın cnm istedi elinize saglık

MUTFAKISTAN dedi ki...

Malatya usulu dogru soyluyorsun
Adanada sarmisakli vermislerdi bana tarifi sen soganli hazirlamissin
Sahane gorunuyor ellerine saglik
Birde boyle denemeli
Sevgiler

birtutamkekik dedi ki...

ohhh miissss mübarek miss..
ellerine sağlık güzel kardeşim.
öyle güzel ki görsellerin alıp kaçasım geldi tabağı..
:))
sevgiyle kalasın...
:)

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

ablam 90'lı yıllarda Mersin'de oturuyordu ve biz ilk kez orada tattık bu lezzeti...ve bayıldık bayıldık :)
sürekli yapar olduk tabi
orada yanına haşlanmış beyaz lahana ve soğan da koyarak ikram ediliyor(du)

nefis göründüğünü söylememe gerek yok aslında ama nasıl canım istedi demeden edemiycem
haftasonu bunu yapıcam Minticim
ellerine sağlık...

mamba dedi ki...

naaaa ben diyetteyim burda azımın suları aktı bakarken 1 saat sora spora gitmek istiyorum restorana değiiil:((

Mutfak dili dedi ki...

Elinize saglik olsun yogurtlu cok severim. sarimsakli olacak birde ..
Cok fazla ugrasdiricida da degil.
Sevgiler cnaim..

Cafe Portakal dedi ki...

ÇOK AMA ÇOK SEVERİM BENDE BU KÖFTELERİ
ELLERİNE SAĞLIK
SEVGİLER

nilay dedi ki...

Hep merak ettim. Hiç te yapamadım.
Bir yapsam sık sık yapacağım.
Ellerine sağlık
Sevgiler

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor denicem şimdi malzemeyi aldım

ELİF dedi ki...

Ellerine sağlık canım, bayılırım fellah köftesine, çok canım çekti ya... Sevgiler...
(Yemek Sevdam)

Rosita Vargas dedi ki...

Me encanta el pastel de carne luce perfecto,saludos y abrazos y abrazos.