1 Eylül 2012 Cumartesi

İçli Köfte Yapılışı ve Püf Noktaları (Malatya Yöresi)


 Herkese selamlar ve sevgiler gönderiyorum,
Bloğuma yazmayalı hayli zaman olmuş farkındayım,farkındayım eskisi kadar vakit ayıramıyorum.Çünkü artık her anımı onunla geçirmemi isteyen yavrucuğuma daha fazla zaman ayırıyorum....Büyüdükçe bana olan bağımlılığı azalacak diye umut ederken arttığını bile söyleyebilirim.Bensiz nefes almayacak boyutta neredeyse:)))
Kreşe başladık bu süre zarfında ve bebeğimin uyumu gayet iyi.Öğretmenleri kolay uyum sağlayan uysal ve çok zeki bir çocuk olduğunu söylüyorlar ve bu,beni mutlu ediyor elbette.

Bu arada koskoca bir yaz geride kaldı neredeyse.Nasıl geçti,neden bu kadar hızlı geçti inanın anlamadım,anlayamadım...Memleket ziyaretleri dışında henüz tatile bir yere gidemedik işin doğrusu...Bu yaz Ankara'yı bekledik.İlk başta geçen seneki dolu dolu geçen tatilimizin ardından bu yıl tatile gitmeyelim istedik.Sonrasında Balıkesir'de bulunan bir arkadaşımıza ziyarete gitmeye karar verdik,ortak arkadaşlarımızla.Oraya gitmişken Ayvalık a geçer bir kaç gün gezer  belki Akçaya uğrarız diye düşünmüştük.Ancak o,plan da yattı.Balıkesir e gideceğimiz arkadaşımız,hamile olduğunu öğrenince, tatili erteleme kararı aldılar eşiyle.ehh!! bize de sessiz sedasız başka bir bahara ertelemek kaldı Balıkesir ziyaretimizi. Bu arada konu arkadaştan bebekten açılmışken Atalya'daki ziyaretine gittiğimiz arkadaşımızın da yeni bir bebeği daha oldu.Yani Eylül'e kardeş gelmiş oldu.Sağlıkla büyüsün inşallah ve darısı isteyenlere olsun...

Nerde kalmıştımm??Hım!!Gerçekleştiremediğimiz tatil planlarımızdan bahsediyordum sahi...
Ankara'ya en yakın yer olan Amasraya gidelim dedik sonra,İnkum da da denize gireriz diye düşündük....Ancak Amasrada 2 günde sıkılacağımızı düşündüğümüzden tekrar Alanya,ya karar verdik 5gece.Anlayacağınız tatil işi için inanılmaz kararsız kaldık.Son olarak Denizlerin gideceği 5 yıldızlı Alanyadaki bir otelden onlar memnun dönerlerse şayet( aynı otelde gözümüz var) rezervasyon yaptıracağız eylülün ikinci haftasına.Bakalım kısmet diyorum ve artık tarifime geçmek istiyorum:))

Bu arada farkındayım arayı fazla açınca çenem düşüyor benim.
Hemen içli köfteme geçmek istiyorum. 
İçli köfteyi geçenlerde;Şeflerin Düellosu isimli bir programda yarışan bir şefin elinde gördüm.Şef; içli köfteyi kelimenin tam manasıyla rezil etti.Hamuru açtı,açamadı,içi koydu kapatamadı,kapattığı yerden tekrar iç dışarı fırladı falan derken ben çıldırdım tabi..Madem beceremeyeceksin neden sürersin elini,bak içli köfte öyle yapılmaz böyle yapılır diyerek girdim mutfağa,o hızla yapıverim kısa zamanda.Bir kısmını eşim için kızarttım tavada.Geri kalan kısmını da bizim oralardaki usulle haşlayıp,üzerine miss gibi tereyağı gezdirerek yedim afiyetle.Umarım sizlerde beğenirsiniz diyerek nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum hemen...


İç Malzemleri:
300 gr kıyma
2 adet orta boy kurusoğan
tuz,karabiber,pulbiber
isteğe bağlı birkaç dal maydonoz yada yine isteğe bağlı yarım su bardağı ceviz
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Hamuru İçin:
1-1.5 su bardağı ince bulgur(250-300gram kadar)
üzerini örtecek kadar sıcak su(tahmini 1-1.5 su bardağı)
1 adet yumurta
kırmızı pulbiber,karabiber,çok çok az kimyon
1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
yarım çay bardağı irmik

Yapılışı:
1-İnce bulguru bir kaba aldıktan sonra üzerine pulbiber,karabiber,tuz,ve çok az kimyon atarak karıştırınız.tahminen 1er çay kaşığı koymanız yeterli olacaktır baharatlardan.lakin kimyonu azıcık katın lütfen.üzerini hafif örtecek şekilde sıcak su gezdiriniz ve bulgurun ağzını bir kapak yardımıyla kapatarak ıslanmasına yardımcı olunuz.

2- Islanarak iyice şişen bulgurun üzerine 1 adet yumurtayı,1 tatlı kaşığı salçayı ve irmiği ilave ederek hamur kendini toparlayıncaya kadar iyice yoğurunuz.Yoğurma işlemini hamur macun kıvamına gelipte kendini bırakmaz bir hal alıncaya kadar,arada elinizi ıslatarak yapınız.annemler normalde bu aşamada un da katıyorlar bazen.Ama ben Uzman Tv den aldığım tarifle yaptım ve hiç un katmadım.hamurum da gayet güzel tuttu.

3-Hamurunuzu fazla değil 5-7dakikalık bir dinlenme sürecine alarak iç kısmını hazırlayınız.

4-Bizler Malatya'da içli köftenin içine ceviz katmadan yapıyoruz bu nedenle ben cevizsiz yaptım.Ama "cevizsiz içli köfte mi olur" diyen arkadaşlar varsa onlar,bu tarifin içine sadece ceviz katıp köftelerin içini cevizli harçla doldurabilirler.

5-Tereyağını geniş bir tencere yada tavaya alınız. İnce ince kıydığınız soğanları hafifçe pembeleşene kadar orta ateşte kavurunuz. Daha sonra kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar kavurmaya devam ediniz.(Kesinlikle sıvıyağ kullanmayınız)

6-İçine isteğe göre ceviz ve baharatlarını ekleyerek 2-3 dakika daha kavurunuz. Ocaktan alınız.İnce kıyım maydonozlarınızı ekledikten sonra iç harcını soğumaya bırakınız.Soğuyan harcı ister bir kaşık yardımıyla isterseniz donan harcı elinizde iyice yoğurup macun kıvamına getirerek köftelerinizin içini doldurabilirsiniz.

7-İçli köfte yapımını nasıl anlatacağımı bilmiyorum.Bunun için sanırım yapılışını daha önceden görmeniz gerekiyor.Yine de anlatmaya çalışacak olursam :
Elinizi suya batırıp kıvama gelen köfte hamurundan cevizden biraz büyük bir parça koparak avucunuzda yuvarlayınız.Ve hamurun orta kısmına ortasına bir delik açınız.Parmağınız yardımıyla köftenin orta kısmını açarak,hamurun bütünlüğünü bozmadan dolmalık malzeme gibi içinde bir oyuk meydana getiriniz.
Hamurdaki delik yeteri kadar büyüdüğünde katılaşan iç harcı içine sokunuz yada dediğim gibi harcı bir kaşık yardımıyla içini doldurunuz.
8-Elinizde hamuru hafif hafif döndürerek ve bastırarak tüm iç malzemeyi hamur ile kaplayınız.Yani açtığınız hamura iç harcını koyduktan sonra düzgünce kapatınız. Kapatacağınız ucu hamuru zedelemeden hafif hafif sıkıp düzeltiniz (fazlalık varsa ucundan koparabilirsiniz.)Bu şekilde hamurun tamamını tek tek açıp,içlerini iç malzemeyle doldurarak kapatıp hazırladığınız tüm köftelerinizi bir tabağa diziniz.

Pişirme İşlemi:
_Haşlayarak pişirmek için:
1-Haşlama yapmak için derin bir kapta suyu kaynatınız, suya tuz ekleyiniz. Köfteleri yavaşça kaynayan suyun içine bırakınız. kaynar suda 2-3 dakika kadar pişiriniz. Sudan çıkarttığınız köfteleri suyunu iyice sızdırdıktan sonra servis tabağına alınız.
2- sos tenceresinde erittiğiniz tereyağının üzerine tuz serperek köpürmesini sağlayınız.Tam bu esneda kırmızı tozbiberi tereyağına ekleyiniz.Yine arzu ederseniz çok az nane ekleyerek kızaran tereyağını servis tabağındaki içli köftelerinin üzerine gezdiriniz ve sunum yapınız.AFİYET OLSUN...
_Kızartarak Pişirmek için:

1-İçli köftelerinizi dilerseniz bol yağ koyduğunuz bir tencerede kızartarak sunum yapabilirsiniz.Lakin ben bol yağda kızartılan köftelerden hoşlanmadığım için teflon tavaya koyduğunuz az miktardaki sıvıyağla köftelerinizi çevirerek kızartmanızı tavsiye edebilirim.Eşim kızarmış sevdiğinden onun köftelerini az yağlı teflonda (haşlama işlemi yapmadan) çevire çevire her yanını kızartarak sunum yaptık.
İçli köfteyi biliyor olmama rağmen yine de hem Uzman Tv'yi hem de Mutfak Sırlarındaki tarifleri yoklayarak ortaya kendi damak tadıma uygun olanı yaptım.Nasıl yemek istediğinize siz karar verin diyorum şimdiden AFİYET OLSUN... 

 

Mintiden Püf Noktaları...
1-İçli köfte yapımında kesinlikle sıvıyağ kullanmayınız.Sıvıyağ hamurun dışına sızacak ve köftelerinizin kolayca dağılmasına sebep olacaktır.

2-İçli köftelerinizi ister hiç yağ kullanmadan yağlı bir kıyma ile hazırlayablir,isterseniz de soğanların kavrulmasını sağlamak amacıyla margarin yada tereyağı kullanabilirsiniz.ben tereyağı kullandım 1 yemek kaşığı kadar.

3-İçli köfteler esasında kızartılırken  o yarı kırmızı turuncumsu rengini alırlar,Lakin yinede köftelerinizin çok beyaz görünmesinden endişeleniyorsanız hamurunuza katacağınız domates salçası kurtarıcınız olacaktır inanın bana.

4-Hamurunuza muhakkak bir yumurta ekleyerek kendiniizi garantiye almanızı tavsiye ediyorum.

5-İçli köfteleri haşlama yaparken kesinlikle karıştırmayınız yada köfteleri yerinden oynatmayınız.Suya koyduğunuz içli köfteler önce tencerenin dibine dalacak 2-3 dakika içinde pişmeyle birlikte su yüzüne çıkacaktır.su yüzeyine yaklaşan köfteler renginden de belli olacağı üzre pişmiş demektir.

mintiden sevgiler

51 yorum:

ebru dedi ki...

ama şimdi bu saatte bu bana yapılmaz kiiii :(( ben bunlardan istiyorum. üstelik ben iki canlıyımm....

Mutfak Dili dedi ki...

Eline saglik olsun canim.
Harika gozukuyor kofte..
Ins gonlunuzce tatil yaparsiniz.
Sevgiler..

Fatosca Tadlar dedi ki...

Canım benim yazını okudum. Aynen bizde siz gibi bu sene tatil yapamadık doğru dürüst. Eylülün 2. haftası eşim bir fırsatını bulup kısmetse Kuşadasına götürecek bizi:) İnşallah bir aksilik çıkmazda ağız tadıyla her ikimiz de tatilimizi yaparız canım:D
İçli köften nefiss görünüyor. Bir türlü cesaret edemediğim şeydir kendiler. İnşallah ilk fırsatta senin tarifinle yapıcam:)))) Ellerine sağlık. Sevgiler...

MAZES dedi ki...

zevkle okudum yazını,eline sağılık ve köfteler ,süper ,ellerine sağılık,her insan şef olamaz ,içinde yok ise ister universitesini bitir ..olmuyor...

Adsız dedi ki...

Harika olmuş .ellerinize sağlık.

zeynep dedi ki...

Benim favori yemeğim budur..Üstüne lezzet tanımam..
Ellerine sağlık canım..

made in funda dedi ki...

muhteşem olmuş canım.ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor. Ayrıca Blog'unuzu ilgi ile izlediğimi ve çok sevdiğimi de söylemek istiyorum. Ben de sizi beklerim, mutlu olurum.
www.yediklerim-yaptiklarim.blogspot.com
Sevgilerimle,
Tülin

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Nefis olmuş. Ellerinize sağlık.
Annem içli köfteyi çok güzel yapar.
Biz haşlama yapıyoruz. Bir de kızartma deneyelim.
Sevgiler, Pırıl.

huuuubakbi dedi ki...

canım ben geldim loonywoman....çok yoğundum artık ara ara girebiliyorum..sevgilerimi bıraktım

lezzettabağı dedi ki...

Canım günaydınlarrrr, çoktandır içli köfte yapamıyorum çünkü artık ellerim rahatsız hiç yoğurma işlemini yapamıyoruuummm..Bunlarda ne güzel görünüyorlar hani sabah sabah olsa yenir mi deseler ben yerdim vallahi..güzel paylaşımlarda görüşmek üzere sevgiyle kalın.

Oktay usta dedi ki...

Benim favori yemeğim budur..Üstüne lezzet tanımam..
Ellerine sağlık canım..

Demir Döküm Tencere Ödüllü Yemek Tarifleri Yarışması dedi ki...

merhabalar, tam size göre bir yarışma, nefis tariflerin yarıştıgı, büyük ödüllü yemek yarışmasına davetlisiniz. katılımınızı bekliyoruz katılım için detaylar http://www.yemekgurmesi.com/demir-dokum-tencere-odullu-yemek-tarifleri-yarismasi.html bekliyoruz

Unknown dedi ki...

Süper tariff , ne güzel anlatmışsın arkadaşım,ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

bende de halihazırda bekleyen bir içli köfte var. fakat o elazığ yöresi. biraz farklılıkları var fakat aynı güzel tat elinize sağlık. ben de beklerim. sevgiler selamlar olsun...

demir döküm tencere ödüllü yemek yarışması dedi ki...

Harika, Harika, Harika gerçekten süper görünüyor. emeğinize sağlık
demir döküm tencere ödüllü yemek yarışmamıza katılmak istermisiniz. bekliyoruz

Udeh dedi ki...

Güzel.. Ellerinize sağlık.. ve tarif için teşekkürler..

nevin hanımın mutfağı dedi ki...

Gerçekten güzel bir tarif ;)
yemktariflerim.blogspot.com

nevin hanımın mutfağı dedi ki...

Gerçekten güzel tarif .....
yemktariflerim.blogspot.com

nevin hanımın mutfağı dedi ki...

Gerçekten güzel bir tarif ;)
yemktariflerim.blogspot.com

Klima Teknik Servis dedi ki...

Bir Tarfine Bakayım Dedim :) Teşekkürler

Sevimin Aşkanası dedi ki...

Çok güzel ellerine sağlık bayıldım, bloğunuzu izlemeye aldım banada beklerim sevgiler,
http://bayanlarinkahvehanesi.blogspot.com/
http://www.seviminaskanasi.com

Unknown dedi ki...

Tarifi aldim simdi deneyecegin. umarim bAsarili olurum. tskler..

Unknown dedi ki...

Tarifi yazdim simdi deneyecegim. umarim bAsarili olurum. tskler..

Unknown dedi ki...

Tarifi aldim simdi deneyecegin. umarim bAsarili olurum. tskler..

LeylaK dedi ki...

hazır aldım, senin anlatımınla haşladım yedim, süper :)

Oglak Kizlari dedi ki...

Ellerine sağlık.
Anneannemin kolları ağrıdığı için yapamıyor, ne özledim. Ama onlar bulgurunuda et koyuyorlardı sanki.

Acemi Malatyalı anne.

Gökçe nur dedi ki...

Güzel bir tarifmis:-)

Adsız dedi ki...

denedim, nefis oldu. tesekkurler

Nurşen Aksoy dedi ki...

Merhabalar,köftelere bayıldım..Biz Adanada haşlamasını yaparız,kızartmasıda çok güzel görünüyor.En kısa zamanda deneyeceğim..Blogunuz çok hoş ,keyifle takibe alıyorum..tanışmaya banada beklerim.sevgilerimle Nurşen.www.nurlumutfakta.blogspot.com

Meryem Güney dedi ki...

Tarifinizi beğendim oldukça iyi olmuş tesekkurler

Adsız dedi ki...

az önce denedim. maydanozu bir küçük tutam kadar koydum.uzun zamandır yapmak istediğim halde ilk defa yaptığım için eşime yedirmeden önce bir kontrol edeyim dedim.kızartarak denedim.süper süper süper oldu :) hamurun yapılışında uzmantv deki şefin videosunu izleyince çok kolay yaptım.şu an içli köfte deyince aman aman zormuş gibi davranan arkadaşlarıma selamlarımı iletiyorum.yalnız içini fazla yapmışım herhalde bu bu kadar daha arttı.8 tane içli köfte çıktı.bugün zamanım kalmadığından yarın hamur yapıp kalan içi de yapıcam. çoook teşekkür ederim başarılar dilerim.sevgiler

İçli Köfte Tarifi dedi ki...

Gerçekten muazzam bir tarif olmuş ellerinize kollarınıza sağlık.

Adsız dedi ki...

Çok sevdiğim bi tarif. Ama ne zamandır cesaret edip yapamıyordum sizin tarifinizle denedim ilk defa ve çook güzel oldu :)

Adsız dedi ki...

Teşekkürler 2kez denedim ikiside güzel oldu yanlız kıymanın içine kurureyhanla biraz biber salçasıda ekledim.

mintinin dünyası dedi ki...

Eklediğiniz lezzetleri ben de ekleyerek denemek isterim sevgili adsız.çok mutlu oluyorum deneyip muvaffak olup benimle paylaştığınızda....allah razı olsun diyorum.elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.Geçen misafirlerim geldiğinde bir kez daha yaptım bu tarifimle.Rabbim utandırmadı çok lezzetli oldu.ceviz koyarak denedim bu kez.ancak siz dostlarıma tavsiye etmiyorum cevizli halini.yada ben alışık olmadığıma belki.misafirlerim beğendi lakin ben haşlanmış ceviz tadını pek sevemedim açıkçası.seviyorsanız ekleyebilirsiniz elbette.yine küçük bir püf noktası köftelerinizi teflon tencerede pişirirseniz yapışma riskini dağılma riskini sıfıra indirirsiniz inşAllah.allaha emanet ediyorum sizi.ve teşekkür ediyorum tatlı yorumunuz için...

Unknown dedi ki...

Cok guzel olmustur muakkak bende malatyaliyim bende yapiyorum evde satiyorum ben icine dereotu reyhan koyuyorum daha bi leziz oluyo bence sizde deneyin bide kizartmak icin yumurtaya bulamanizi tavsiye ederim harika oluyo ( nuray gul)

Unknown dedi ki...

Bende ustayim kofte isinde ben ixcine dereotu ve reyhan ekliyorum evimde satiyorum cok sifalidir dere otu bence deneyin harika oluyo bide kizartmak icin yumurtaya bulamanizi tavsiye ederim nefis oluyo

Unknown dedi ki...

Cok guzel olmustur muakkak bende malatyaliyim bende yapiyorum evde satiyorum ben icine dereotu reyhan koyuyorum daha bi leziz oluyo bence sizde deneyin bide kizartmak icin yumurtaya bulamanizi tavsiye ederim harika oluyo ( nuray gul)

Unknown dedi ki...

Tarif harika. Ilk basta Hamurun tutmayacagindan korktum ama olculere sadik kalinca tuttu. Yapmasi gozumde buyuttugum kadar zor degilmis. Tesekkur ederim tarif icin

Unknown dedi ki...

Tarifi birebir olculere gore yaptim oldu. Hamurunu tutturamamaktan korkmustum ilk basta. Iyice yogurunca tam kivaminda oldu. Gozumde buyuttugum kadar zor degilmis.Tarif icin cok tsk.ler

mintinin dünyası dedi ki...

Hoşegeldin sevgili serap,içli köftemi denemene ve beğenmene çok sevindim.senin de ellerine sağlık.birilerine yardımcı oluyor olmak çok güzel bir duygu.afiyetler olsun.Sevgiler gönderiyorum sevgili serap uysal...

Adsız dedi ki...

Merhabalar öncelikle tarifiniz için teşekkürler içine sivil yağ koymayin demişşiniz tereyeğ bekleyince donmaz mi ? Bir miktar bekleyince tüketmek zor olur mu diye düşünüyorum

mintinin dünyası dedi ki...

Merhabalar sevgili misafirim,katı yağ kullanmamızdaki amacımız;içimizin donması ve hamurdan dışarı akmaması.eğer sıvıyağı ile yapacak olursan hamuru toparlamakta inanılmaz zorlanırsın ve pişirirken köftelerin dağılır.lütfen içli köftenin içini yaparken katı yağ kullanmaya özen göster.belki sonrasında biraz donabilir ancak ısıtarak tüketebilirsin.teşekkürler kolay gelsin...

Unknown dedi ki...

Merhabalar duh iftar yanina yaptim muthis oldu. Fakat 7 8 tane cikti. Tarifi cogaltmak istersem eger butun herseyimi iki kati yapmaliyim ? Yada bu sekikde bi tarifinizde varmidir. Emeginize saglik.

mintinin dünyası dedi ki...

Merhaba gulcan cicek evet bende az yapmistim.eger daha cok olmasini istiyosan tum malzemeleri iki katina cikarman gerekiyor.begenmene sevindim.tesekkur ediyorum.afiyet olsun.

mintinin dünyası dedi ki...

Begenen ziyaret eden herkese ayri ayri tesekkur ediyorum.isim belirtemeyen adsiz misafirlerime de begendikleri icin tesekkur ediyorum.sevgiler

içli köfte dedi ki...

merhaba. Levazım Gıda olarak makalenizi çok beğendik. içli köfte sektöründe faaliyet gösteren firmamız hakkındaki yorumlarınızı Bekliyoruz.

içli köfte yapımı dedi ki...

içli köfte tarifiniz süper elinize sağlık

Kağıthane Klima Servisi dedi ki...

Afiyet olsun.

Unknown dedi ki...

Ceviz haslanmadan konuluyor burda harika oluyor.robottan çekip koyarız bi.haşlanmış güzel olmax

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...