10 Ağustos 2010 Salı

yöresel gül cacığı (kabak gülü yemeği)



öncelikle herkese hayırlı ramazanlar diliyorum.ramazan-şerif tüm bereketi ile sardı yuvalarımızı.onun huzuru ve mutluluğu içerisindeyim.rabbim bir mübarek aya daha kavuşmayı nasip eyledi çok şükür.bu ayı hakkıyla geçirmeyi ve hayırlı amellerle doldurmayı da nasip eyler inşallah...yüce rabbim tüm evleri bereketlendirsin,haneleri şelendirsin...tüm dostlara hayırlı ramazanlar olsun:))
...............................

bu yemeği inanın bana ilk defa yedim.yiyen yada bilen varmı bilmiyorum.kaman da sevilerek yapılan yaz lezzetlerinden biridir.inanılmaz hafif ,sarımsaklı yoğurtla da inanılmaz lezzetli oluyor.içindeki tüm otlar bahçeden,tamamen organik:))


                   malzemeler

2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı sıvıyağ
kabak gülü (çiçeği)...pişince azaldığı için epey doğramak gerekiyor.adet şeklinde biraz zor olacak ama tahminen 30 adet falan vardı.


bir demet semizotu...(bahçede kendiliğinden yetişir ve normal hazır satılan semizotuna göre biraz daha küçük boylu,küçük yapraklı ve daha koyu renklidir.)

bir demet pancar yaprağı

3  yemek kaşığı pirinç
tuz,pulbiber

                    yapılışı

kabak güllerinin içlerini çıkartın.tüm yeşillikleri yıkayın.(bahçeden geldiği için yıkamak için uzun süre harcamadık açıkçası.zaten temiz olduğunu bildiğimizden sudan geçirdik o kadar.)suları süzüldükten sonra çok ufak olmayacak şekilde doğrayın.



tencereye koyarak ocağa alın.kapağını kapatarak kendi buharında sularını salarak pişmeye bırakın.



yeşillikler tıpkı ıspanak gibi buharı gördüğünde sulanıp hemen azalıveriyorlar.bu aşamada bir tavaya yağı koyarak salçayı kavurun. tuzunu ve pulbiberini ekleyin ve yeşilliklerin olduğu tencereye aktarın.yaklaşık 1,5-2 su bardağı kadar sıcak su ekleyin.üzerinden pirinçleri serpiştirin ve yaklaşık 10-15 dakika kadar pişmeye bırakın.su miktarını kendi zevkinize göre artırabilir yada daha az koyabilirsiniz.vitamin kaybına uğramaması için fazla pişirmeyin.

tabağa alarak ılık servis yapın.servis esnasında kullanacağınız sarımsaklı yoğurt lezzetini ikiye katlayacaktır,tavsiye ederim.



sevgiler...afiyet olsun...minti...

17 yorum:

  1. Kabak cicekleri cok güzel görünüyorlar. Ellerine saglik. Bebegini öptüm . Hayirli ramazanlar...

    YanıtlaSil
  2. canım kabak çi,çeği dolmasını bilirim ama yemeğini ilk kez görüyorum.Nefis görünüyor canım yaaa.çok imrendim.ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Dolmasını görmüştüm ama yemedimdi :) tipik ot yemeklerine benziyor ama tadı farklıdır muhakakk..Çok hafif ve leziz görünüyor canım.Elerine sağlık..Hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  4. hakkıyla ramazan ayını geçiren hakkıyla oruç tutanlardan eylesin mevla azze ve celle.ramazanı-ı şerifiniz mübarek olsun.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. canım benim ellerine sağlık
    afiyet bal olsun
    bizim oralarda çok yaparlar bende çok severim geçen teyzemler köyden gelirken getirmişlerdi bende yaptım yemeğini hatta resminide çektim ama resmi beğenmeyince koymadım
    :))
    balım afiyet olsun bir kaşıkda benim için ye

    YanıtlaSil
  6. nesrin ablam teşekkür ediyorum çok.sevgiler.o da seni öpüyomuş teyzesi:))

    bernacım inan ben de ilk kayınvalidemden gördüm.ama sarımsaklı yoğurtla enfes oluyor.sevgiler arkadaşım:)

    zeliham dediğin gibi tipik ot yemekleri gibi yapılıyor.ama tadı farklı.teşekkür ederim canım.öpüldün:)

    yeşim abla allahım razı olsun.amin diyorum duana.hayırlı ramazanlarsevgiler..

    sevil abla biliyor olmana şaşırmadım nedense:))bilmediğin varmı ki:))öpüyorum canım,beğenmene sevind

    YanıtlaSil
  7. Tatlısı,Rabbim c.c en güzeliyle ihya edebileceğimiz dolu dolu ramanazanlar nasip eylesin!
    Bu cici yemeği ilk defa görüyorum,
    ekseriyetle dolması bilinir,zira ben de çok severim:) Ellerine,gönlüne sağlık,olsa da yesek..
    Öperim,selametle..

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık. Mutlaka deneyeceğim bahçemde tüm malzemeler mevcut.
    Mevla Ramazanımızı hayırlı uğurlu etsin. Dualarımızı kabul ve makbul etsin inşaallah.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  9. sevil ablamın bilmesine bende hiç şaşırmadım desem:)
    ben de ilk kez gördüm canım am çok güzel görünüyor:))
    hayırlı sahurlar dilerim tatlım..
    öpüyorum kocamann..

    YanıtlaSil
  10. ne yaptım ne yedim minticim. ama çok güzel görünüyor. yemek öncesi çiçek halide çok güzel renkler harika:) vazoyada koysak olurmu:))))

    sanada hayırlı ramazanlar canım. ramazanda pek uğramasam sana iyi olucak sanırım:))

    YanıtlaSil
  11. kelebeğim çok haklısın canım genellikle en çok dolması tercih edilir.sana da hayırlı ramazanlar hayırlı sahurlar canım.dualarda buluşalım inşallah:)

    fuat bey elinizin altında malzemelerin olmasına sevindim.bence zamanı geçmeden deneyin...teşekkür ediyorum çok hayırlı ramazanlar.saygılar


    denizcim hayırlı sahurlar tatlım.öpüyorum çok.beğenmene sevindim.:)

    defnenin anneciği teşekkür ediyorum canım beğendiğin için.bir dahakine tencereye değil vazoya mı koysam ki:))

    YanıtlaSil
  12. Hayırlı ramazanlar... bu kabak çiçeklerinin dolmasını yapmıştık annemle ama buda değişik bi yemek olmuş.. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Ellerine saglik, muthis gòrùnùyor. Daha ónce hic duymamistim.

    bereketli, hayirli ve huzurlu Ramazanlar dilerim!

    YanıtlaSil
  14. bak böyle lezzetli şeyler koyuyosun nerden bulacam ben şimdi de yapacam hadi bir yerim şişerse:)))Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  15. seçilcim teşekkür ederim arkadaşım.dolması da güzel oluyor gerçekten.sevgiler hayırlı ramazanlar canım...

    teşekkür ediyorum emineciğim yüreğine sağlık arkadaşım.hayırlı ramazanlar...

    gökkuşağım seneye sana kargoyla gönderirirm arkadaşım dert ettiğin şeye bak:)sevgiler:))

    YanıtlaSil
  16. Hayatım bu ne guzel bır yemek olmuss.ellerıne saglık.dolmasını yemıstım ama yemegını yememıstım.değişik ve hoş bir lezzett.ımmm bayıldım:)sevgilerrr çok öpüyorum

    YanıtlaSil
  17. tülinim teşekkür ediyorum canım.seni çok öpüyorum.allaha emanet ol kardeşim...

    YanıtlaSil

değerli düşüncelerinizi benden esirgemediğiniz için teşekkür ediyorum...sevgiler...