22 Temmuz 2012 Pazar

Arnavut Ciğeri

 Selamlar herkese,
Yazamıyorum,yeni tarifler eklemeye fırsat bulamıyorum ama bloğumdan da ayrı kalamıyorum açıkçası.
Neler yaptık yokluğumuzda Malatya'ya aile ziyaretinde bulunduk(tüm aile:)
Bolbol gezdik eğlendik Malatya dondurması yedik.Ankaradayken en özlediğim lezzetlerden biridir açıkçası.Nefis olur bizim oraların dövme dondurması...
Bu arada izinliydim ve bebeğimle bol vakit geçirdim elbette.Bu seneki tatil planımızda kız arkadaşlarımızla yapacağımız 3günlük bir kaçamak var evvela.Çocukları alıp beyleri evde bırakıp kızkıza gezeceğiz inşallah Ramazan sonrasında.Bu arada Ramazan ayımız mübarek olsun inşallah.Ne yapacağız sıcakları falan filan derken bakın alıştık bile mübarek aya.Rabbim sabrını ve güzelliğini de veriyor elbette.Rabbim bu değerli ayda oruç tutan herkesn oruçlarını ibadet ve dualarını kabul eylesin inşallah.
Gelelim bu günki tarifimize.Ben yaptığım lezzetleri hemen yayınlayamıyorum.Bu nedenle "dün bunu yaptım" yada "bu akşam ki iftarlıklarımız" diye yazan, benim marifetli arkadaşlarımı tüm yüreğimle kutluyorum.Çünkü ben iftardan sonra "offline" konumuna geçiyorum:)
Bu nedenle;daha evvel yapıp görüntülediğim onlarca lezzetimden birini,hazır canlarım içerde uyukluyorlarken ve fırsat bulmuşken yayınlayayım istedim.


Benim arnavut ciğerine olan aşkımı bilmeyen yok sanırım.tabak tabak yesem doymam,o kadar:)).
Ciğer"kelimesini duyunca "iğğ"diyen bir çok kişiyi duyar gibiyim,çünkü bir zamanlar ben de öyleydim.ama yaklaşık 4-5 senedir bayılıyorum bu lezzete.Artık evimde de deniyorum ki inanın bana nefis oluyor.Tavsiye ediyorum.
Hem bereketli hem lezzetli...
Buyrun lütfen tarifine:
 Malzemeler:
300 gram dana ciğeri
1 su bardağı un
kırmızı toz biber
pulbiber
tuz,karabiber
kızartmak için sıvıyağ 
ve elbette arnavut ciğerinin vazgeçilmezi 3-4 adet patates

Yapılışı:
1-Ciğeri dondurucudan çıkarıp biraz çözünmesini bekleyiniz.Henüz tam anlamıyla çözünmemişken küpler halinde doğrayınız.(şekilli doğraması bu şekilde daha kolay olmaktadır.)
2-Yaklaşık 1 su bardağı unun içerisine tuz,karabiber ve çok az pul biber atınız ve doğradığınız küp şeklindeki ciğerleri una bulayınız.Ciğerlerin üzerindeki fazla unu dökülmesi için,bir eleğe koyup sallayarak fazla unu atınız.
3- Derin bir kızartma kabında sıvıyağ kızdırınız. Ciğerleri kızgın yağda 1 dakika boyunca karıştırarak pişiriniz. Kevgir ile süzerek alınız.
4-Kenara aldığınız kızarmış ciğerlerin üzerine toz kırmızı biber serpiniz. Daha önceden kızarttığınız patatesleri üzerine ekleyerek karıştırınız.
5-Yanında yapmış olduğunuz isteğinize uygun salata ile servis yapınız.Yada daha uygunu zeytinyağı,ve sumakla lezzetlendirilmiş soğan piyazı ile servis yapınız.
AFİYET OLSUN...
PÜF NOKTASI:
*Ciğerleri doğradıktan sonra sulu kalmasına izin vermeyiniz.Gerekirse havlu kağıt ile suyunu alabilirsiniz.
*Güzel pişebilmesi için çok iri doğramayınız.
*Kızartma süresi olarak 1-1,5 dakikayı geçirmeyiniz.Kızartma yağında fazla tuttuğunuzda sertleşecektir unutmayınız.
*Arzu ederseniz ununa çok az miktarda kimyon ekleyebilirsiniz.Ama fazla kaçırmayınız.Aksi taktirde ciğerin o enfes koku ve lezzetini bastıracaktır.
 Bu tarifimi sevgili arkadaşım gelibolumun ev sahipliğini yaptığı porselendemlik.düzenlediği İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİNE gönderiyor ve canım arkadaşım geliboluma kolaylıklar diliyorum:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...