1 Eylül 2012 Cumartesi

İçli Köfte Yapılışı ve Püf Noktaları (Malatya Yöresi)


 Herkese selamlar ve sevgiler gönderiyorum,
Bloğuma yazmayalı hayli zaman olmuş farkındayım,farkındayım eskisi kadar vakit ayıramıyorum.Çünkü artık her anımı onunla geçirmemi isteyen yavrucuğuma daha fazla zaman ayırıyorum....Büyüdükçe bana olan bağımlılığı azalacak diye umut ederken arttığını bile söyleyebilirim.Bensiz nefes almayacak boyutta neredeyse:)))
Kreşe başladık bu süre zarfında ve bebeğimin uyumu gayet iyi.Öğretmenleri kolay uyum sağlayan uysal ve çok zeki bir çocuk olduğunu söylüyorlar ve bu,beni mutlu ediyor elbette.

Bu arada koskoca bir yaz geride kaldı neredeyse.Nasıl geçti,neden bu kadar hızlı geçti inanın anlamadım,anlayamadım...Memleket ziyaretleri dışında henüz tatile bir yere gidemedik işin doğrusu...Bu yaz Ankara'yı bekledik.İlk başta geçen seneki dolu dolu geçen tatilimizin ardından bu yıl tatile gitmeyelim istedik.Sonrasında Balıkesir'de bulunan bir arkadaşımıza ziyarete gitmeye karar verdik,ortak arkadaşlarımızla.Oraya gitmişken Ayvalık a geçer bir kaç gün gezer  belki Akçaya uğrarız diye düşünmüştük.Ancak o,plan da yattı.Balıkesir e gideceğimiz arkadaşımız,hamile olduğunu öğrenince, tatili erteleme kararı aldılar eşiyle.ehh!! bize de sessiz sedasız başka bir bahara ertelemek kaldı Balıkesir ziyaretimizi. Bu arada konu arkadaştan bebekten açılmışken Atalya'daki ziyaretine gittiğimiz arkadaşımızın da yeni bir bebeği daha oldu.Yani Eylül'e kardeş gelmiş oldu.Sağlıkla büyüsün inşallah ve darısı isteyenlere olsun...

Nerde kalmıştımm??Hım!!Gerçekleştiremediğimiz tatil planlarımızdan bahsediyordum sahi...
Ankara'ya en yakın yer olan Amasraya gidelim dedik sonra,İnkum da da denize gireriz diye düşündük....Ancak Amasrada 2 günde sıkılacağımızı düşündüğümüzden tekrar Alanya,ya karar verdik 5gece.Anlayacağınız tatil işi için inanılmaz kararsız kaldık.Son olarak Denizlerin gideceği 5 yıldızlı Alanyadaki bir otelden onlar memnun dönerlerse şayet( aynı otelde gözümüz var) rezervasyon yaptıracağız eylülün ikinci haftasına.Bakalım kısmet diyorum ve artık tarifime geçmek istiyorum:))

Bu arada farkındayım arayı fazla açınca çenem düşüyor benim.
Hemen içli köfteme geçmek istiyorum. 
İçli köfteyi geçenlerde;Şeflerin Düellosu isimli bir programda yarışan bir şefin elinde gördüm.Şef; içli köfteyi kelimenin tam manasıyla rezil etti.Hamuru açtı,açamadı,içi koydu kapatamadı,kapattığı yerden tekrar iç dışarı fırladı falan derken ben çıldırdım tabi..Madem beceremeyeceksin neden sürersin elini,bak içli köfte öyle yapılmaz böyle yapılır diyerek girdim mutfağa,o hızla yapıverim kısa zamanda.Bir kısmını eşim için kızarttım tavada.Geri kalan kısmını da bizim oralardaki usulle haşlayıp,üzerine miss gibi tereyağı gezdirerek yedim afiyetle.Umarım sizlerde beğenirsiniz diyerek nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum hemen...


İç Malzemleri:
300 gr kıyma
2 adet orta boy kurusoğan
tuz,karabiber,pulbiber
isteğe bağlı birkaç dal maydonoz yada yine isteğe bağlı yarım su bardağı ceviz
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Hamuru İçin:
1-1.5 su bardağı ince bulgur(250-300gram kadar)
üzerini örtecek kadar sıcak su(tahmini 1-1.5 su bardağı)
1 adet yumurta
kırmızı pulbiber,karabiber,çok çok az kimyon
1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
yarım çay bardağı irmik

Yapılışı:
1-İnce bulguru bir kaba aldıktan sonra üzerine pulbiber,karabiber,tuz,ve çok az kimyon atarak karıştırınız.tahminen 1er çay kaşığı koymanız yeterli olacaktır baharatlardan.lakin kimyonu azıcık katın lütfen.üzerini hafif örtecek şekilde sıcak su gezdiriniz ve bulgurun ağzını bir kapak yardımıyla kapatarak ıslanmasına yardımcı olunuz.

2- Islanarak iyice şişen bulgurun üzerine 1 adet yumurtayı,1 tatlı kaşığı salçayı ve irmiği ilave ederek hamur kendini toparlayıncaya kadar iyice yoğurunuz.Yoğurma işlemini hamur macun kıvamına gelipte kendini bırakmaz bir hal alıncaya kadar,arada elinizi ıslatarak yapınız.annemler normalde bu aşamada un da katıyorlar bazen.Ama ben Uzman Tv den aldığım tarifle yaptım ve hiç un katmadım.hamurum da gayet güzel tuttu.

3-Hamurunuzu fazla değil 5-7dakikalık bir dinlenme sürecine alarak iç kısmını hazırlayınız.

4-Bizler Malatya'da içli köftenin içine ceviz katmadan yapıyoruz bu nedenle ben cevizsiz yaptım.Ama "cevizsiz içli köfte mi olur" diyen arkadaşlar varsa onlar,bu tarifin içine sadece ceviz katıp köftelerin içini cevizli harçla doldurabilirler.

5-Tereyağını geniş bir tencere yada tavaya alınız. İnce ince kıydığınız soğanları hafifçe pembeleşene kadar orta ateşte kavurunuz. Daha sonra kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar kavurmaya devam ediniz.(Kesinlikle sıvıyağ kullanmayınız)

6-İçine isteğe göre ceviz ve baharatlarını ekleyerek 2-3 dakika daha kavurunuz. Ocaktan alınız.İnce kıyım maydonozlarınızı ekledikten sonra iç harcını soğumaya bırakınız.Soğuyan harcı ister bir kaşık yardımıyla isterseniz donan harcı elinizde iyice yoğurup macun kıvamına getirerek köftelerinizin içini doldurabilirsiniz.

7-İçli köfte yapımını nasıl anlatacağımı bilmiyorum.Bunun için sanırım yapılışını daha önceden görmeniz gerekiyor.Yine de anlatmaya çalışacak olursam :
Elinizi suya batırıp kıvama gelen köfte hamurundan cevizden biraz büyük bir parça koparak avucunuzda yuvarlayınız.Ve hamurun orta kısmına ortasına bir delik açınız.Parmağınız yardımıyla köftenin orta kısmını açarak,hamurun bütünlüğünü bozmadan dolmalık malzeme gibi içinde bir oyuk meydana getiriniz.
Hamurdaki delik yeteri kadar büyüdüğünde katılaşan iç harcı içine sokunuz yada dediğim gibi harcı bir kaşık yardımıyla içini doldurunuz.
8-Elinizde hamuru hafif hafif döndürerek ve bastırarak tüm iç malzemeyi hamur ile kaplayınız.Yani açtığınız hamura iç harcını koyduktan sonra düzgünce kapatınız. Kapatacağınız ucu hamuru zedelemeden hafif hafif sıkıp düzeltiniz (fazlalık varsa ucundan koparabilirsiniz.)Bu şekilde hamurun tamamını tek tek açıp,içlerini iç malzemeyle doldurarak kapatıp hazırladığınız tüm köftelerinizi bir tabağa diziniz.

Pişirme İşlemi:
_Haşlayarak pişirmek için:
1-Haşlama yapmak için derin bir kapta suyu kaynatınız, suya tuz ekleyiniz. Köfteleri yavaşça kaynayan suyun içine bırakınız. kaynar suda 2-3 dakika kadar pişiriniz. Sudan çıkarttığınız köfteleri suyunu iyice sızdırdıktan sonra servis tabağına alınız.
2- sos tenceresinde erittiğiniz tereyağının üzerine tuz serperek köpürmesini sağlayınız.Tam bu esneda kırmızı tozbiberi tereyağına ekleyiniz.Yine arzu ederseniz çok az nane ekleyerek kızaran tereyağını servis tabağındaki içli köftelerinin üzerine gezdiriniz ve sunum yapınız.AFİYET OLSUN...
_Kızartarak Pişirmek için:

1-İçli köftelerinizi dilerseniz bol yağ koyduğunuz bir tencerede kızartarak sunum yapabilirsiniz.Lakin ben bol yağda kızartılan köftelerden hoşlanmadığım için teflon tavaya koyduğunuz az miktardaki sıvıyağla köftelerinizi çevirerek kızartmanızı tavsiye edebilirim.Eşim kızarmış sevdiğinden onun köftelerini az yağlı teflonda (haşlama işlemi yapmadan) çevire çevire her yanını kızartarak sunum yaptık.
İçli köfteyi biliyor olmama rağmen yine de hem Uzman Tv'yi hem de Mutfak Sırlarındaki tarifleri yoklayarak ortaya kendi damak tadıma uygun olanı yaptım.Nasıl yemek istediğinize siz karar verin diyorum şimdiden AFİYET OLSUN... 

 

Mintiden Püf Noktaları...
1-İçli köfte yapımında kesinlikle sıvıyağ kullanmayınız.Sıvıyağ hamurun dışına sızacak ve köftelerinizin kolayca dağılmasına sebep olacaktır.

2-İçli köftelerinizi ister hiç yağ kullanmadan yağlı bir kıyma ile hazırlayablir,isterseniz de soğanların kavrulmasını sağlamak amacıyla margarin yada tereyağı kullanabilirsiniz.ben tereyağı kullandım 1 yemek kaşığı kadar.

3-İçli köfteler esasında kızartılırken  o yarı kırmızı turuncumsu rengini alırlar,Lakin yinede köftelerinizin çok beyaz görünmesinden endişeleniyorsanız hamurunuza katacağınız domates salçası kurtarıcınız olacaktır inanın bana.

4-Hamurunuza muhakkak bir yumurta ekleyerek kendiniizi garantiye almanızı tavsiye ediyorum.

5-İçli köfteleri haşlama yaparken kesinlikle karıştırmayınız yada köfteleri yerinden oynatmayınız.Suya koyduğunuz içli köfteler önce tencerenin dibine dalacak 2-3 dakika içinde pişmeyle birlikte su yüzüne çıkacaktır.su yüzeyine yaklaşan köfteler renginden de belli olacağı üzre pişmiş demektir.

mintiden sevgiler
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...