31 Ekim 2010 Pazar

bamya çerezi (okra cookie)

(made in minti )

 es-selam cici yürekli minti dostları.
güzel başlayan ve güzel devam eden dolu dolu bir haftasonundan hepinize merhaba...
misafirlerim,minik bebeğim,haftasonu temizliğim,misafirlere hazırlanan lezzetler,gezip dolaşmalar derken gerçekten dolu dolu bir haftasonu oluyor benim için.sanırım pazar günüm de bu şekilde geçmeye devam edecek.çok yorgunum ama ben bu tatlı koşuşturmayı seviyorum dostlar.

şimdi sizleri ister ana yemeklerin yanında garnitür olarak servis yapabileceğiniz,
ister çay sofralarında çıtır çerez olarak yiyebileceğiniz
bir lezzetle buluşturmak istiyorum... 

bamya kızartması...
sevgili cahide/jibek ablamın sayfasında gördüğümde "hadi canım yok artık"diye geçirmiştim içimden:))eşimi çağırıp"aşkım hamarat hanımlar sonunda bamyayı bile kızartmışlar " :)) demiştim ve gülüşmüştük.

sonra birgün yaptığım bamya yemeğinden arta kalan bamyaları dolaba mı atsam ki???diye düşünürken sevgili jibek ablamın bu dahiyane fikri beliriverdi aklımda.hadi dedim şu barbekü ağırlıklı yemeklerimin yanına değişik bir tat oluşturuvereyim.sıvadım kolları girdim mutfağa ve emin olduğum cahide-jibek kalitesinden şahane çıtır bir lezzet doğuverdi mutfağımda...

ben birkaç küçük değişiklik yaptım elbette.mesela daha ziyade mısır unu kullandım.çünkü çerez gibi çıtır çıtır olmasını istedim.yine sirke tadına güvenemediğimden yerine soda koydum ve sosuna da süt katmadım.ama orjinal tarifi için hangi mutfağın kapısını çalacağınızı biliyorsunuz zaten:))


  bana kalırsa çiçek bamyayla pek iyi olmuyor.yada çok uğraştırıyor demeliyim sanırım.aslında çiçek bamya daha nazik olduğu içn şüphesiz daha lezzetlidir lakin minik minik olduğu içnde çok uğraştırıyor insanı.bence iri bamya alıp ikiye kesmeli biraz da iri kızartmalı diye düşüyorum.bu resmen çerez oldu çünkü.
minik ve çıtır bamya çerezleri...

kullandığım malzemeler
*yarım  kg. taze bamya
*1 su bardağı sıvıyağ (kızartmak için)
*2 yemek kaşığı un
*yarım su bardağından biraz fazla mısırunu
*2 çay kaşığı tuz
*pulbiber,karabiber istediğiniz ölçülerde

Ekşi sos
*1 çay bardağı yoğurt
*2 yemek kaşığı sirkeyada 3 yemek kaşığı soda
*1 yumurta
*1 çay kaşığı tuz

 
Yapılışı
1-Yoğurt, sirke,tuz ve yumurtayı çırparak ekşi sosunuzu hazırlayın 15 dk. bekletin.

2-Bamyaları yıkayıp hafif limonlu suda 5-8 dakika kadar daha doğrusu renkleri dönünceye kadar haşlayın,süzün ve iyice kurumalarını sağlayın..

3-eğer bamyalarınız iriyse bir iki parçaya bölerek küçültün.isterseniz en iri haliyle bile kızartabilirsiniz tabi.bu tamamen szin tercihiniz...çiçek bamyaysa bölmenize gerek yok

4-süzülen bamyaları önce ekşi sosa ardından da mısır ununa  bulayın.kızgın yağa azar azar koyup karıştırarak kızartın ve kağıt havlu üzerine alarak yağını çektirin.

**yemeklerin yanında dilediğiniz gibi servis yapın...


mintiden notlar:
*** ben ağırlıklı olarak mısır unu kullandım.bir su bardağı mısır ununa 2 yemek kaşığı kadar normal un katarak yaptım.mısır unu çıtır olmasını sağlıyor.

***ama eğer daha yumuşak bir kızartma arzu ederseniz o zaman mısır unu kullanmadan sadece normal unla kızartın derim.

***yine sosuna katılan sirke de çıtır olmasını sağlıyor.dilerseniz katmayabilirsiniz.yada sirke yerine 2-3 yemek kaşığı soda kullanabilirsiniz...

***yine bu nefis kızartmanın üzerine sarımsaklı yoğurt yaparak sunmak hoş bir alternatif olacaktır...


afiyet olsun...sevgiler

52 yorum:

  1. ellerine sağlık arkadaşım.sayfama bıraktığın o güzel yorumların beni çok mutlu ediyor teşekkür ederim.Mutlu pazarlar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. cnm bamya kızartmasıni şimdi duydum inan,daha önce bu bamyanin başka çeşit yemegi varmidir diye duşunmuştum hatta senden fasulye kizartmasinin tarifini alirken kaç ay once bamya da kizartılsa nasil olur demişdim ama yok artik demiştim gene,ama şimdi var artik çunki senden hangi tarifi alip yapsam çk begendik...ilk fırsatta denicem,bu arada yarın işe başlicam artik kaç yıl aradan sonra şans dile...ayagim ii...
    senin de az kaldi sanirım..fazla ugrayamazsam özur şimdiden...
    mektubuma burada son verirken selam eder buyuklerin ellerinden..
    ay mektup gibi olunca selam sabah
    olayina geciyordum...he he ...

    YanıtlaSil
  3. Bayıldım bunlara. Eline sağlık

    YanıtlaSil
  4. pes yani hamarat kadının hali başke ellerine sağlık demek en iyisi selamlar

    YanıtlaSil
  5. pes yani hamarat kadının hali başke ellerine sağlık demek en iyisi selamlar

    YanıtlaSil
  6. pes yani hamarat kadının hali başke ellerine sağlık demek en iyisi selamlar

    YanıtlaSil
  7. Bu tarifi ilk defa duydum evde çiçek bamyam var hemen deneyeceğim çok güzel ve değişik olmuş ellerine sağlık canım. Bu kadar yoğunluğun arasında değişik tariflere de zaman ayırabiliyorsun tebrikler sana.

    YanıtlaSil
  8. Mintim ellerine aklına sağlık şeker bunlar ne güzel çıtırlar olmuş maşaallah sana:)
    güzelliklerle dolu bir pazar dilerim
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  9. alevcim nefis olmuş.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Canım benim yaptıktan sonra olmayacak
    bir şey yok enfes olmuş gerçekten el
    lerine sağlık.Benimkiler bamya yemiyor belki bu şekilde yerler.Koca
    man öptüm.

    YanıtlaSil
  11. Hayırlı pazarlar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  12. sanırım bunu fırında yapabilirim hemen kaydediyorum süper fikir : )
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  13. canım çok yaratıcı ve lezzetli görünüyor gerçekten:))eline sağlık.benim ibi bamya sevmeyenlere bile bamya yedirtir bu tarif..:))

    YanıtlaSil
  14. çıtır çıtır olmuşlar çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık canım cahide arkadaşımızın taeifleri gerçekten çok güzel eğer küçük bamyayla yapmak zor geldi diyorsan bu adreste http://dogada.blogspot.com/2010/07/blog-post_7890.html
    benim yaptığım şekliyle yap onlarda çok güzel çıtır çıtır oluyor sevgiler hayırlı pazarlar canım

    YanıtlaSil
  15. merhaba....degisik ve cok hos gorunuyor...ellerine saglik..sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. ilk kez görüyorum değişikmiş güzel olsa gerek ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  17. Canım,
    ellerine sağlık. Çok enteresan bir tat olmuş. Cahide'nin karamelli kekine de bayılmıştım. Buda değişik olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  18. Valla süper fikir! Bamya sevmeyip yiyemeyenlerede bir firsat cikmis olur belki! Cok merak ettim dogrusu,ama eminim nefistir,hemde misir unuyla,citir citir,elinize saglik,iyiki denemissiniz!Sevgiler,iyi pazarlar...

    YanıtlaSil
  19. bunlar tam atıştırmalık çıtır çıtır ne güzel olmuşlar. eline sağlık))

    YanıtlaSil
  20. Bir yaşıma daha girdim:) Hiç görmemişim ben bunu.. Ellerine sağlık canısı..

    YanıtlaSil
  21. hay allah inanamadım, bamya kızartması, ama gülmeyecem, ikinci kez denenmiş sevilmiş, kesinlikle denemeliyim, ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  22. Ne sağlıklı atıştırmalık olmuş bunlar. Senin de Cahide Hanım'ın da ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel atıştırmalıklar olmuş,ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
  24. sevgili terazi kızı cici ve içten yorumun ve beğenin beni mutlu etti arkadaşım.dediğin gibi bamya sevmeyenler için güzel bir alternatif.bamya olduğunu anlamıyor insan.farklı bir tat oluyor zaten.teşekkürler sevgiler...


    sevgili zencefil gerçekten atıştırmalık oldu.öyle ele yağı falan da bulaşmıyor ilginçtir.yağ çekmiyor yani.çok hafif.sevgiler...


    nazlıımmm:)))çok tatlısın arkadaşım.dur yaşını büyütme sevgili arkadaşım.ben de ilk gördüğüm de bu tepkiyi vermiştim:))sevgiler....


    sevgili nokurunçocukları gülebilirsin arkadaşım:)))
    çünkü ben jibek ablamların sayfasında görünce iyiden iyiye gülmüş "şu hamarat hatunlara bak,bamyayı bile kızartmışlar"demiştim:))) ama lezzeti çok güzel bak söylim.sevgiler arkadaşım...


    sevgili dokuzuncubulut teşekkür ediyorum canım.gerçekten her derde divadır bamya.sevmeyenlere tavsiyemdir.bu lezzeti denesinler...


    canancım teşekkür ediyorum canım.kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. sevgili arkadaşım bülbülünyeri ben de ilk gördüğümde çok enteresan bulmuştum.ama tadı damak tadına çok aykırı değil.sevgiler canım...


    handecim teşekkür ediyorum canım cici yorumun için.değişik bir lezzet.sevgiler arkadaşıma...


    uğur perisi teşekkür ediyorum taaa gönülden.sevgiler...


    sevgili gül ablacım teşekkür ediyorum cici yorumun için.senin de denemiş olman daha doğrusu bu lezzeti biliyor olman ne güzel.hemen bakıcam senin tarifine de ablacım.kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. bernacım teşekkür ediyorum sevgili arkadaşım.öpüyorum çok...


    derya ablacım teşekkür ediyorum canım.inşallah bu şekilde yerler derya ablacım ya çünkü bamya gerçekkten çok faydalı.sevgiler benden...

    fuat bey teşekkürler.saygılar...


    sevgili mine fırın fikrini ben de hemen kaydediyorum.güzel ve daha zahmetsiz olur bence de.akıl akıldan üstündür derler.teşekkürler bu cici öneri niteliğindeki yorum için.sevgiler...

    sevgili dokuztepe yorumun çok cici ve içten.teşekkür ediyorum.umarım bamya sevmeyenlerin bir nebze de olsun bamya ya yaklaştırabilmişimdir.bamya çok faydalı zira.herkese bu lezzetle birlikte bamyayı yemelerini öneriyorum naçizane.sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. sevgili nazmiye arkadaşım rica ederim.ben teşekkür ederim sevgiler arkadaşım.muhabbet dolu güzel bir arkadaşlık adına derin sevgilerimi gönderiyorum...


    mormenekşem,menekşelerin en güzeli,lonny'im benim.ne içten ne güzel bir yorum böyle dostum.valla gönlümüü fethettin yeniden söylimmm.balımmm şaka bi yana gerçekten çok mutlu ettin beni.özellikle tariflerimi deneyip beğenmene çok sevindim.çünkü elimden geldiğince en doğru tarifi en yalın haliyle vermeye çalışıyorum.bamyayı denemeni tavsiye ederim.yemeklerin yanında hoş bir alternatif oluyor.
    ahhh canım arkadaşım iş konusuna gelince ben mart gibi başlıycam sanırım.zaman hızla akıp gidiyor.sana en içten dileklerimle şans diliyorum tatlım.herşeyi istediğin şekliyle nasip eylesin rabbim sana ve cümlesine.ayağın için şifalar diliyorum ayrıca.hadi bakim başarılar ilk iş gününde....

    sevgili sarkaç teşekkür ediyorum arkadaşım...

    sevgili dilek arkadaşım şımartacaksın beni:).mutlu oldum yorumuna.en derininden kalbi teşekkürlerimi ve sıcacık sevgilerimi bırakıyorum sana.sevgiler...

    sevgili handan çok haklısın.bazen şaıyorum kendime biliyor musun.bebeğim 11 aylık ve emekleme yürüme döneminde yani en yorucu dönemi.bazen gerçekten ben ne ara yapmışım diyorum biriken fotolarıma bakınca.ama şunu belirteyim ki canım.ben mutfağı gerçekten çok seviyorum.senin de bildiğin gibi bu işler sevmeyince olmuyor.cici yorumun gönlümü okşadı.denediğinde fikirlerini benimle paylaşırsan mutlu olurum.teşekkürlerimi sunuyorum sana ve sıcacık sevgilerimi yolluyorum.selametle arkadaşım...

    aynur ablacım beğenmen mutlu etti beni.allah razı olsun balım.göründüğü gibi gerçekten çıtır bir lezzet çıkıverdi ortaya.öpüyorum seni.kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Çok değişik bir tarif, denemek istedim hemen.Elinize sağlık.
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  29. minticiğim ellerine sağlık hatırlarsanız bende yapmıştım gerçekten çıtır çıtır harika bir lezzet ben uzun bamyaları tercih etmiştim ilk görünüşünde hamsi kızarttım sandılar bamya kızartması diyince arkadaşlarım hadi be dediler yiyincede tam not aldım bende size tam not veriyorum lezzetinden emin olduğum için yüreğine sağlık afiyet olsun

    YanıtlaSil
  30. Salyalı bamya ancak bu kadar güzel bir şekil ve lezzete dönüştürebilirdi.Ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  31. alevcim çook değişik bir okadarda güzel bir tarif olmuş
    eline sağlık canım
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  32. alevcim harika görünüyor canım.elleine sğlık.izmirde bamya kızartmaıiçin oldukça büyük bamyalar var biz onlardan kızartıyoruz nefis olur.ama bunlarda küçük küçük çok hoşuma gitti.bir daha bende böyle deneyeceğim canım.afiyet olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. Keske taze bamya bulsaaaam citir,citir kizartsaaaam,yemegini yapsaaaam,afiyetle yeseeemmm:)
    Eline saglik cnm, yaza izine gidince ins taze alip bavulun bir kenarina koycam ve buraya gelince de pisircem ins.

    Selamlarimla

    YanıtlaSil
  34. karar veriyorum: becerikli ounmaz, dogulur:)

    yalniz, anne bloggerlar hep guzel yemek yapiyor!

    YanıtlaSil
  35. Alevciğim,bloğumuza gösterdiğin teveccühden dolayı teşekkürederim canım.
    Bende mısırunlusunu çıtırlığından dolayı daha çok seviyorum.

    Canımbenim hünerli ellerine sağlık negüzelde görünüyorlar, gerçi sende bu heves, merak, pozitif enerji ve mutfak aşkı varken elinden gelmiyecek yok maşaAllah :) eminim her yaptığın yemeklerde çok lezzetlidir.

    Hayrlı keyifli haftalar dilerim canım.

    Sevgiler canım, JİBEK.

    YanıtlaSil
  36. küçücük bir miminiz var bende cevaplarmısınız acep?sevgiler

    YanıtlaSil
  37. Harika görünüyor, ellerinize sağlık. Daha önce başka arkadaşlarda da gördüm ama denemek kısmet olmadı. Mevsimi geldiğinde hemen yapacağım, çok merak ettim. Afiyetler olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  38. Hımm çok severim bamyayı mutlaka deneyeceğimm....canım ödülün var bende gelip alabilirmisin..Sevgilerrr..

    YanıtlaSil
  39. Alevceğim eline sağlık bende kocaman olanları kızartıyorum tadı harika oluyor bunlarda nefis görünüyor aperatif olarak harika

    YanıtlaSil
  40. Çok ilginç, denemek cesaret ister sanırım. :)
    Ama merakıma da engel olamayacağım muhakkak.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  41. ellerine saglık... made in minti :))

    YanıtlaSil
  42. minticim canım ellerine sağlık afiyet bal olsun
    çok nefis olmuşlar

    YanıtlaSil
  43. Nefis, nefis, nefis emeklerine sağlık

    YanıtlaSil
  44. Yeşim'cim bloğunda problem mi var tam yazarken kapanıyor. Daha öncede yazdım ama geldimi bilmiyorum. Öptüm canım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  45. sa.Canım,mutlaka nefis olmuştur ellerine sağlık,bir arkadaşdan bulundukları yerde bamya kızartmasını yaptıldığını anlatmıştı bende az yağda kızartım hani büyük olanından gayet güzel oldu suyunu salmadı cibs gibi yapılan işte emek varsa güzel oluyor...A.E.O

    YanıtlaSil
  46. Sevgili arkadaşım farkında olmadan kırdım mı sizi anlayamadım az önce listemde göremeyince üzüldüm beni silmiş olmanıza geçtiğimiz günlerde de mail atmıştım size çiğköfte ile alakalı..ama cevap dahi vermediniz..Bilemiyorum sadece üzüldüğümü söylemek isterim sevgiler..Ben sizi izlemeye devam edeceğim.

    YanıtlaSil
  47. hiç ama hiç duymamıştım çok ilginç tadını merak ettim gerçekten:) ellerine sağlık hamarat minti:)

    YanıtlaSil
  48. Ellerine saglik, cok degisik geldi tarif. Eminim bamya seven ben, bayilirim.

    Sevgil;er.

    YanıtlaSil
  49. Tamam canım yanlış anlamışım demek, ben teşekkür ederim.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  50. degisik bir lezzet olmus canim ,tadida harikadir kesin
    ellerine saglik olsun

    YanıtlaSil
  51. hayatta yiğemediğim 2 şey vardır biri sarımsak biride bamya ikisininde ne kadar sağlıklı olduğunu bildiğim halde yiğemiyorum ben yapmayınca kızımda yiğemiyor ama bu şekilde çok güzel görünüyor en kısa zamanda denicem bu şekilde tarif için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil

değerli düşüncelerinizi benden esirgemediğiniz için teşekkür ediyorum...sevgiler...