13 Ekim 2010 Çarşamba

zeytinyağlı bamya

Günaydın sevgili arkadaşlarım.
Bamya yapımı blogdaşlarım gibi maharetli hatunların olmasa bile,birçok bayanın korkulu rüyasıdır.ben bile ilk yapışımda acaba salyalandırmadan yapabilir miyim diye düşünmüştüm hani.ama öğrendim ki işin sırrı yapımında olduğu kadar ayıklamasın da da gizliymiş.

Bamyaları ayıklarken derinden koparmamaya gayret göstermek gerekir ki içine su girip piştiğinde içindeki kaygan yapı parçalanan o kısımlardan hemen dışına taşmasın.ama elbette limonla pişirmekte bir başka püf noktası,dedikten sonra dilerseniz yapılışına geçelim...


bamyanın ayıklanması:
*** bamyaları yıkayıp sularını süzün.elinizdeki küçük ve ince yapılı bir bıçak yardımıyla bamyaların tepesindeki şapkalı kısmı saat yönünde döndürerek çıkarın.çok derin aldığınızda bamyaların içinin görünmesine neden olursunuz ki bu da bamyanızı kaygan bir hale getirir.bu nedenle elinizden geldiğince ince bir şekilde şapkalarını çıkarın.

bu şapkaları bir arkadaşım düz bir şekilde de kesiyordu.ancak estetik olmadığı için ben tercih etmiyorum.tepe kısmının bombeli durması daha estetik duruyor bence.ama çok da şart değil elbette.dilediğiniz şekilde de ayıklayabilirsiniz...


 malzeme listesi:
  • Yarım kilo bamya
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet iri soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı seker
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 limonun suyu
  • tuz

 yapılışı:
  1. Bamyaları anlattığım şekilde yıkayıp,süzün ve sap kısıplarını ayıklayın.
  2. Soğanı yemeklik olarak doğrayın ve bir tencereye alın.dilerseniz içine 1-2 adet yeşil biber de minik minik doğrayabilirsiniz.
  3. Sarımsakları da  ayıklayın ve minik minik doğrayarak tencereye katın zeytinyağında soğanların renkleri değişinceye kadar kavurun.üzerine salça ve kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ilave edin ve karıştırın..
  4. üzerine ayıkladığınız bamyaları ve üzerini geçecek kadar göz kararı kaynamış su ilave edin.tuz,şeker ve limonunu ilave ettikten sonra ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişmeye bırakın.
made in minti

22 yorum:

  1. Ellerine sağlık arkadaşım pek severim size afiyet olsun

    YanıtlaSil
  2. alevcim eminim tadı süper olmuştur ellerine sağlık afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  3. Es-Selam Alev'im.Ne kadar güzel görünüyor,ekmeği banasım geldi :)
    Ellerine,gönlüne sağlık.Bamyayı çok seviyorum..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. alevcim rengi kıvamı tam olmuş
    eline sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. bayılirim bamyaya canm,elin dert görmesin pek hoş olmuş belli harika..ben de senin gibi ayıkliyorum dedigin gibi daha ii oluyor.kiymalisini da severim

    YanıtlaSil
  6. Off ben ne cok severim bunu. Soyle eksili eksili olsa da yesem.

    YanıtlaSil
  7. Mintimm bayılırımmmm bamyaya ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Elerine sağlık canım,kolay şey değil güzel bir şekilde yapmak,ben hiç yapmadım mesela :) İnşalah birgün denerim tarifn üzere :) Afiyet şifa olsun inşallah..

    YanıtlaSil
  9. merhaba minti, benim de korkulu rüyam salyalı bamya! internette bir püf noktası okumuştum. sirkeli ve tuzlu suda yarım saat bekletiyorsun pişirmeden önce. kesinlikle salyalanmıyor. tabi limon da katıyorum pişirirken. sevgiler. eline sağlık.

    YanıtlaSil
  10. canım mis gibi olmuştur o şimdi bayılırım zeytinyağlı bamyaya limonlu ellerine sağlık afiyet şifa olsun güzel kardeşim benim

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor lezzetide güzeldir
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  12. kaşık kaşık yerim bol limonlu...nefis görünüyor ellerine sağlık alevcim.çok öpüyorum.sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. marifetlim benimm yüreği güzelim ellerine sağlık:))
    harikasınn:))
    bamyayı çok severim benn:)) hemde her halini:))

    YanıtlaSil
  14. Mintim endişelenmene hiç gerek yokmuş bak,maharetli olup sevgiyide katınca herşey güzel oluyormuş.ellerine gönlüne sağlık canım.

    YanıtlaSil
  15. minticim ellerine sağlık süper olmuş
    çok severim bamyayı

    YanıtlaSil
  16. Ekmegini bandir bandir ye,himmm nefis olmus ellerine saglik.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  17. bamya ayıklamaktan nefret ederim. miniği makbuldür ya birde bunun ayıkla ayıkla bitmez. kışlık dondurucuyada hazırlar atarım. ama bu sene sadece 1 paket koyabildim. eşim çok sever kıymalıda güzel olur.

    ellerine sağlık canım ağzım sulandı gerçekten

    YanıtlaSil
  18. rahmetli babamın çok sevdiği bir yemekti oldukça güzel görünüyor ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  19. COK SEVERIM HAKLISIN HEM LIMON ILE PISIRMEK HEM AYIKLAMAK COK ONEMLI
    SALYALANMAZ BEN IKI LIMON SIKARIM
    EKSI SEVERIM.COK GUZEL OLMUS
    AFIYET OLSUN...SEVGILER

    YanıtlaSil
  20. ellerine sağlık bamyayı çok severim ekşili ekşili.
    Canım benim sayfama uğrar mısın? seni mimledim. bekliyorum.

    YanıtlaSil
  21. bamyan o kadar güzel görünüyor ki yorum yazmadan geçemedim.ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

değerli düşüncelerinizi benden esirgemediğiniz için teşekkür ediyorum...sevgiler...