Selamlar arkadaşlar,
Yöresel lezzetlere bayılıyorum gerçekten.Kendi memeleketimden uzakta olduğumdan ,kendi yöreme ait lezzetleri çok özlüyorum elbette.Ama Kaman lezzetlerini de beğenerek tadıyorum.Normalde Paltacı olarak bilinen bu yöresel yemeğin özünü pastırma oluşturmaktadır.Bunu bilenler iyi bilir.Lakin kayınvalidem katmadı.Pastırma olmadan da yapılabileceğini,hatta onların,genelde bu haliyle yaptıklarını söyledi.Ben ilk kez yememe rağmen tek kelimeyle bayıldım.Gerçekten lezzetli geldi.Aysel annemden bu yemeği öğrendiğim iyi oldu,şimdi yapıyorum arada.
2-3 adet orta boy patates
2 adet orta boy soğan
3-4 adet yeşil biber
2-3 adet orta boy domates
yarım çay bardağı sıvıyağ
karabiber
tuz
2 adet yumurta
1-2 tatlı kaşığı salça (opsiyonel)
pastırma(opsiyonel)
pulbiber
yapılışı:
1-Bir tencereye yağı koyduktan sonra patatesleri koyarak hafif çeviriniz.üzerine soğan ve biberleri koyarak bir miktar kavurunuz.kavrulan sebzelerin üzerine domatesleri tuz ve baharatları ilave ettikten sonra 1 su bardağı kadar su koyarak pişmeye bırakınız.
2-Tüm sebzeler pişinceye kadar kapağı kapalı pişiriniz.Arada suyunu çekerse su ilave edebiirsiniz.
3-Bu lezzete pastırma ilave edecekseniz sebzelerin kavrulma aşamasında ilave ediniz.Yine domates mevsiminde değilseniz salça miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
4-Pişen Paltacı'nın su oranı azaldıktan sonra üzerine yumurtaları kırarak çok karıştırmadan pişirmeye çalışınız.Esasında bu yemeğin özelliğinde yumurtaların çok hafif pişmesi gerekiyor muş.Ama biz o şekilde sevmediğimizden yumurtaları tam pişirdik.
HAFİF SULU VE HAFİF SICAK TÜKETİLEN LEZİZ ,YÖRESEL BİR LEZZET...
Kayınvalidem bu lezzeti Kaman tarafında sabahleyin kahvaltıda yenildiğini söyledi.Eşim bu tarz karışık yemekleri sevmediğinden o,yemedi ama biz beğenerek yedik.Pastırmalı halinin daha lezzetli olacağını düşünüyorum.
minik bir not:
Pastırmalı yapacağınız vakit çok sulu bırakmamaya çalışırsanız daha leziz bir tat elde edersiniz.
2-Tüm sebzeler pişinceye kadar kapağı kapalı pişiriniz.Arada suyunu çekerse su ilave edebiirsiniz.
3-Bu lezzete pastırma ilave edecekseniz sebzelerin kavrulma aşamasında ilave ediniz.Yine domates mevsiminde değilseniz salça miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
4-Pişen Paltacı'nın su oranı azaldıktan sonra üzerine yumurtaları kırarak çok karıştırmadan pişirmeye çalışınız.Esasında bu yemeğin özelliğinde yumurtaların çok hafif pişmesi gerekiyor muş.Ama biz o şekilde sevmediğimizden yumurtaları tam pişirdik.
HAFİF SULU VE HAFİF SICAK TÜKETİLEN LEZİZ ,YÖRESEL BİR LEZZET...
Kayınvalidem bu lezzeti Kaman tarafında sabahleyin kahvaltıda yenildiğini söyledi.Eşim bu tarz karışık yemekleri sevmediğinden o,yemedi ama biz beğenerek yedik.Pastırmalı halinin daha lezzetli olacağını düşünüyorum.
minik bir not:
Pastırmalı yapacağınız vakit çok sulu bırakmamaya çalışırsanız daha leziz bir tat elde edersiniz.
Herkese afiyet olsun...
Mintiden sevgiler
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis olmuş. Görüntü o kadar canlı ki, içimden uzanıp almak ve yemek geldi.Kayınvalidelerden öğrenilen her şeyin çok özel olduğuna inananlardanım.
Sevgiyle kal.
Ellerinize sağlık, hiç duymamıştım ama çok güzel görünüyor bence.
YanıtlaSilAy ben biliyorum bu yemeği anneannem yapardı bize onlarda kalırdık çocukken:)Annem Kırşehir Kaman'lı,sen döndermede yapıyordun dimi olsa da yesem şimdi:))
YanıtlaSilAlevim gerçekten enfes görünüyor ellerine sağlık tatlım
YanıtlaSilkayınvaliden de laf aramızda çok becerikli maşallah
sevgilerimle
Adı pek bir değişikmiş :) Balta malta noluyoruz ki dedim içimden.
YanıtlaSilYumurtalı yemekleri eşim seviyor. Bir gün ona yaparım inşallah.
canım ellerine sağlık. Tam sevdiğim tarifler işte bunlar...
YanıtlaSilhafif sıcak bol acılı ekmeği bandıra bandıra yemeli yanında sıcak çayla beraber. kahvaltı için yine alternatif bir lezzet....
offff.ne görüntü ama.canım fena çekti şimdi.harika olmuş arkadaşım.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.
YanıtlaSilmerhaba
YanıtlaSilbir Kaman'lı olarak memleketimin ismini görür görmez daha bir dikkatli okudum :)))
evet bu tarifi biz de yaparız (pastırmasız olarak)
ve evet söylediğiniz gibi kahvaltıda yeriz
ellerinize sağlık
Çok lezzetliymiş gerçekten canım.Eşim çok sever patates yemklerini bayılacağından eminim.İzmirden sevgiler...
YanıtlaSilAlevim canım yemek ye beni diyor karnımda aç:))Ellerine sağlık koca
YanıtlaSilman öpüyorum.
Alevciğim bayıldım bu yemeğe hemen deneyeceğim kayınvalideninde ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilben bile yapabilirim bunu sanki cok sevindim :)
YanıtlaSiltesekkurler
yumurtayı sevmeyen yoktur heralde. güzel bir kahvaltılık olacak. tşk tarif için
YanıtlaSilEllerine sağlık, valla nefis görünüyor, yarasın:)
YanıtlaSilAdı çok değişik Alevcim bizde kahvaltı için ideal olur, bir deneyeyim. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilDeğişik,pratik,görüntü harika hepsi bir arada
YanıtlaSilellerine sağlık Alevcim en kısa zamanda denemeliyim bu güzel lezzeti sevgiler canım
Tam kahvaltılıkmış minticiğim.
YanıtlaSilPek maharetlisiniz.
Elinize sağlık.
Sevgilerimle.
Kahvaltı için çok güzel bir alternatif teşekkürler ellerinize sağlık..
YanıtlaSilCanım çok değişik ve leziz bir tarif mutlaka deneyecem.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilismide çok değişik ama lezzet dorukda olsa gerek resim onu anlatıyor:)
YanıtlaSilsevgilerimle canım..
Bizde yaparım ama adını bilmiyordum ben. Ellerinize sağlık, ağzım sulandı.
YanıtlaSilçok güzel görünüyor ve yapacağım mutlaka hatta bu gün bir deneyim
YanıtlaSilnasıl olduğu yedikten sonra tekrar yorum yazarım
size afiyet olsun
Alev alev bir yemek canım benim:)Geldim ve muhteşem sıcak yorumunla karşılaşmak ne güzel oldu mintim..Yöresel lezzetlere bende bayılırım ve bu yaptığın lezzette tam benlik.Annemde yapar.İç Anadoluda genelde yemekler birbirine yakın oluyor..kokusu taa buralara kadar geldi.Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilMinti'm!
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Yöresel tatlara bayılıyorum ben de.
Yanımda olsa müthiş bir iştahla yerdim şimdi:)
Öpüyorum gönlünden.
yapacağım dedim yaptım .yedim.beğendim.haber vereyim dedim:)
YanıtlaSilhmm duymadim da yemedim de dogrusu! patatesli pastirmali menemen sanirim bir nevi..cok severim menemeni:))afiyet olsun!
YanıtlaSilsevgili arkadaşım bu güzel yorumlar için sonsuz teşekkürler eline yüreğine sağlık eksik olmayın sevgilerimle :)
YanıtlaSilBen de yöresel yemekleri tatmayı severim.Arada farklı yörelerin yemeklerini yapmak da lazım değil mi:)Kahvaltı için yapabileceğim güzel bir tarif.Ellerinize sağlık canım.
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık nefis görünüyor
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilÖncelikle bloğumu ziyaretin için teşekkürler canım.Yöresel lezzetler her zaman ilgimi çekmiştir,nefis görünüyor ellerine sağlık.Sevgilerimle...
ben bununla bir ekmek yerim doğrusu ellerine sağlık canım
YanıtlaSilbayılırım patates ve yumurtanın birlikteliğine.yapıyordum ama domates ve soğansız,bir de böyle deneyeceğim.hoşçakal.
YanıtlaSilen sevdigim yemek desem inanirmisin,ekmegi bana bana söyle of of ellerinze saglik.ama ben paltaciyi bilmiyordum.bunu duydugum iyi oldu.sevgiler hoscakalin...
YanıtlaSilellerine sağlıkk, her zaman ki gibi süper görünüyor.Görseli ile doydum vallahi
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyor sabaha kadar oturuyorum üşenmezsem kalkıp yapıcam valla ellerine sağlık
YanıtlaSilMinti minticigim:)pekii benim henuz dogmamis uc aylik bebegimin gelisimine ne diyorsun:)) ayrica resimlerine bayildim cok netve buyuk.
YanıtlaSilellerine sağlık nefis görünüyor..
YanıtlaSilİçindeki malzemeler gerçekten lezzetini belli ediyor.eline sağlık anneciğinin.
YanıtlaSilsevgiler
ekmeğimi aldım geliyorum canım tam ordadan batırıcam lokmayı:)
YanıtlaSilpırasalısı da güzel oluyor benden söylemesi:)
YanıtlaSilBen geldimmm, çok güzel bir sayfan var, bende burdayım bundan sonra, hoş lezzetler ve hoş bi blog sahibi, ellerine emeğine sağlık ablası, sevgiler.Yine beklerim.
YanıtlaSilyöresel yemeklere ayrı bir ilgi duyuyorum.bu lezzet bana hitab ediyor sanki .ellerine sağlık.nefis görünüyor.ziyaretin için teşekkürler.yine beklerim.bende izlemedeyim.yine gelirim.sevgiler.
YanıtlaSilAlevim; benim eşim de her lezzeti has ve kendi halinde sever, karışık olunca pek yemez. Ama bu yemek, bu haliyle güzeldir muhakkak. Ellerinize sağlık senin de kayınvalidenin de..Sevgiler canım..
YanıtlaSilAy bana bisiler oluyor. Mintimmm bu nedir? Aman Yarabbi. Tam benlikkk bir sey bu. Hemmmen denemeliyim...Cok tesekkur ederim tatlisi:)
YanıtlaSilSevgi ve muhabbetle kucaklarim.
canımm ellerine emeklerine sağlık sayende memleketini tanıyoruz:)
YanıtlaSilne güzel yemekler bunlar böyle:)
ellerin dert görmesin balım:)
Sevgılı minti bu yemeği benım annemde yapar ama adını bu şekilde hıc duymamıştım.Pastırma olunca lezzet daha bır başka oluyor.Görüntü bir harıka iştah açıcı ellerınse saglık.
YanıtlaSilTarif için teşekkürler canım. Resimler gelmedi ama ben bu yemeği sitende gördüğüm için hemen hatırladım ve resmi buradan aldım :)
YanıtlaSilTekrar ellerine sağlık
ay ne hoş tarif, sabahın köründe benim gibi bir pisboğaza yapılır mı bu yahu
YanıtlaSilbu yemeğe bayıldım,ellerine sğılık canım.
YanıtlaSil