12 Şubat 2011 Cumartesi

Pirpirim Aşı (Semizotu Yemeği)



Semizotunun faydalarını saymakla bitmez,öyle değil mi?? Tadına ise doyum olmaz...Salatası benim elbetteki favorim,ancak yemeğini de beğenerek yiyorum...Bazıları "semizotu yemeği" der,ya da bazı yörelerde "pirpirim aşı" olarak geçer.lakin biz buna  "pirpirim yemeği"diyoruz,semizotuna "pirpirim"deriz çünkü:)

Annemden anneannemlerden bildiğim bir tatdır.Ispanak yemeğine benzer yapılışı.Hazır pirpirimden bahsetmişken;şunu da eklemeden geçemeyeceğim.Biz kendi yöremizde pirpirimi;çok az suyla haşlarız,sonra soğutup öyle yoğurtlar,sarımsak ekleriz.Lakin görünümü semizotu yoğurtlaması gibi olmaz bizim yaptığımızın.Daha ziyade cacık kıvamında biraz daha suludur hatta.Biz "pirpirim cacığı" deriz ona ve bayıla bayıla yeriz.tadı semizotu yoğurtlamasından çok daha farklıdır.yaptığımda onu da yayınlarım inşallah...
Şimdi pirpirim yemeğinin(aşının) yapılışına geçelim isterseniz...

MALZEMELER
1 demet semizotu (pirpirim)
1 adet soğan
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
tuz
pulbiber
1 adet domates

YAPILIŞI

1-Yemeklik doğradığınız soğanları sıvıyağla birlikte tenceye koyun ve ocağa alın.Soğanların rengi dönünceye kadar kavurun,çok pembeleştirmeyin.Üzerine salçayı ilave edin ve birlikte kavurun.

Üzerine kabuklarını soyup küp küp doğradığınız  domatesleri veya salçayı ilave edin.Bu arda semizotlarını bol suda yıkayıp,çok küçük olmayacak şekilde doğrayın ve tencereye ekleyin.Ağzı kapalı şekilde pirpirimin suyunu salmasını bekleyin.

2-Pirpirim suyunu saldıktan sonra bulguru ilave edin.Tuzunu ve baharatını kattıktan sonra yaklaşık 1-2 su bardağı kaynamış su koyarak pişmeye bırakın.Suyunu dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.Dilerseniz az su ekleyip normal pilav gibi de pişirebilirsiniz.ancak pirpirim yemeğinin nam-ı diğer  "pirpirim aşının" en önemli özelliği biraz sulu olmasıdır...Bilginize duyurulur...




3-Piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirip servis yapabilirisiniz.Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yiyebilirsiniz.Oldukça besleyici ve omega3 bakımından zengin bu yemeği çocuklarınız için özellikle öneriyorum.


püfnoktası:

***Vitamin kaybına uğratmamak adına mümkün olduğunca ağzı kapalı pişirmenizi öneriyorum.Ve çok uzun süre pişirmeyin.Bulgur piştikten sonnra altını kapatabilirsiniz.




AFİYET OLSUN DİYORUM HERKESE...MİNTİ...

28 yorum:

  1. biz de çok severiz, özellikle sarımsaklı yoğurtla

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık çok güzel olmuş afiyet şifa olsun inşallah yeşilliğin her türlüsünü çok severim yeterki yeşil olsun bu güzel tarif için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. bol vitaminli bir yemek bilirim.bizdede yapılır.ama biz üstüne sarımsaklı yoğurtta döküyoruz.ellerine sağlık canım benim.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. hmm..çok severim pirpirimi yani semiz otunu harika görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Alevciğim emeğine sağlık ben çok sık yaparım ama içine haşlanmış nohut kırmızı mercimek ve bol miktarda diş diş sarmısak koyarım aynı şekilde ıspanağıda yaparım bugün yaptım afiyet olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  6. annem de buna pirpirim aşı der. sarımsaklı yoğurtla da süper olur... ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Biz semizotu deriz.Malatya ve çevresinde pirpirim diye adlandırılıyor.İlk duyduğumda çocuktum ve çok gülmüştüm.Süperr besleyici bir yemek.

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık canım afiyetle bizim buralarda da semiz otuna pirpirim diyorlar ben pirinçle pişiriyorum tadı güzel oluyor iiy hatfa sonları selamlar..

    YanıtlaSil
  9. Nefiss,cok severiz,ellerine saglik canim,yarasin...

    YanıtlaSil
  10. PİRPİRİM DENDİĞİNİ İLK KEZ DUYUYORUM...
    AMA HER HALİNİ ÇOK SEVİYORUM..
    ÖZELLİKLEDE SALATASINI..
    SEVGİLER CANIM...

    YanıtlaSil
  11. canımmmm ben bayılırım semizotu yemeğine.ama pimpirim aşını duyardımda buna dendiğini bilmezdim.sayende bugün yeni birşey daha öğrendim.ellerine sağlık.ufaklığımı öpüyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Çok severim semizotunu..Yalnız biz pirinç ile yaparız bulgurluyu hiç denemedim..Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık canım en sevdiğim sebzelerden biri çiğ pişmiş her halini yerim sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Alevcim; ben bunu yazın domatesle yaparım, o da nefis olur. Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  15. Alevcim; ben bunu yazın domatesle yaparım, o da nefis olur. Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  16. Bende sarımsaklı yoğurtla yemeği seviyorum. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  17. Canım benim ellerine sağlık ben çok seviyorum ama eşim hoşlaşmıyor aldırmıyor da bana:(Nasıl canım istedi şimdi:))Mutlu pazarlar güzelcim...

    YanıtlaSil
  18. Alevim canım ciğerim...Bu saatte acıktım biliyormusun?Amma velakin yemekte yemek istemiyorum.Bu saatten sonra yiyeceğim her bir lokmayı uyuyarak eritemeyeceğme göre senin bu sayfana bakmamak lazım:))Buğusu sanki buraya geldi,çok severim.ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  19. çok severim bayılırım ama adını ilk defa duydum bayıldım artık bende böyle söyleyeceğim

    YanıtlaSil
  20. Süper görünüyor arkadaşım ,ellerine sağlık.Annem çok yapardı bu nefis yemeği...

    YanıtlaSil
  21. Ben pirpirim dendiğine duymamıştım güzel de ismi varmış biz semizotu yemeği olarak biliriz, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. yemeğini çok severim:))cacığını da merak ettim herhalde az sulu oluyordur,şifa olsun inşallah,
    sevgiler,selamlar

    YanıtlaSil
  23. ben pirpirimi vlendikten sonra duydum.eşim antepli ve onlar pirpirim diyor.ve de onların çok severek yaptıkları yemeklerden
    ellerine sağlık
    eee afiyette olsun

    YanıtlaSil
  24. Doğu usullerinde bol salça olmazsa olmaz değil mi? İstanbul mutfağında kaşığın burnudur ölçü, hele ben yeşil sebzelerde salçayı hiç kullanmam. Salçanın sanki sebzelerin tadını örtmek ;) gibi bir huyu var gibime gelir. Bir de salçasız dene bakalım pirpirimi bol sarmısaklı yoğurtla, seveceksin. Bebiş'i öpüyorum...

    YanıtlaSil
  25. Bayılırım. hamileyken ne çok yemiştim. folik asit zengini olduğu için. annemin bahçesinde çıkar. yemeğini hiç yapmayız ama salata-cacık ve böreğini asla affetmeyiz. ellerine sağlık minticim

    YanıtlaSil
  26. Aynur (Küçük Hala)
    uyar-dan
    sevda
    GüZeLCe
    GÜLOANNE
    asaf yiğit
    içimden geldiği gibi
    nanekokusu
    Bir Terazi Kizi..
    CANDAN TARİFLER
    umutluhayat
    Elif..
    Özgen
    LEZZETLİ SOMUNLAR
    Nilgün
    zeynep
    Limon çiçekleri
    KURABİYECİCİ

    SEVGİLİ ARKADAŞLARIM TEŞEKKÜR EDİYORUM SİZLERE TEK TEK.GÜZEL YORUMLARINIZ ÖNERİLERİNİZ CİCİ MEKTUPLARINIZ İÇİN.KESİMNLİKLE BEN DE SİZLER GİBİ SARIMSDAKLI YOĞURT OLSUN BU YEMEĞİN YANINDA DİYENLERDENİM.YİYENLERE AFİYETLER OLSUN.SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM HERBİRİNİZİN YÜREĞİNE...

    YanıtlaSil
  27. içimizdeki karnaval
    minimutfaktan
    susamcorekotu
    sezobigo
    Oya Kayacan
    karabiberinmutfagi
    Küçük Mucizem
    SEVGİLİ ARKADAŞALRIM BENİM.GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN TEK TEK TEŞEKKÜR EDİYORUM HERBİRİNİZE.İYİKİ VARSINIZ.BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİSİNİZ.SEVGİLER...

    YanıtlaSil

değerli düşüncelerinizi benden esirgemediğiniz için teşekkür ediyorum...sevgiler...