8 Mayıs 2012 Salı

Ispanaklı Yuvarlama Köfte (Malatya ekşili Köfte)

Selamlar herkese,
Güzel bir Ankara akşamı yine,sağlığım sıhhatim,mutluluğum huzurum,neşem keyfim yerinde.Nöbetçiyim gerçi ama olsun o,bile keyfime mani değil inanın.
Bu gün, yazmak istedi canım.Bugün tarif paylaşmak istedi sizlerle:)
Anneciğim;Malatya'ya gittiğim vakit yapmıştı bu enfes köfteyi ve bebeğim bayılarak yemişti.Annem tarifini birebir yazmıştı elleriyle bana.Ben de resimlemiştim sizler için.
Hazır yarın nöbet izninde evdeyken yapayım bebeğime tekrardan bu vitamin deposu lezzeti.
Bulgurlu köftenin her halini görebiirsiniz bizim oralarda.Her haliyle farklı büyüler sizi,inanın.Bizim oralarda sık yapılır bu köfte.Özellikle kış mevsimindeyseniz hemen her sofrada çıkıverir karşınıza.Zaman zaman kurutulmuş patlıcan kökleri katılır bu köfteye,zaman zaman işte böyle ıspanak...İsmini içine katılan erik ekşisinden alıyor sanırım.Lakin annemler erik ekşisi katmazlar yaparken.ama yerken muhakkak limon sıkarlar az da olsa.Her halin bayılarak yiyorum ben her seferinde.Sizlere de tavsiye ediyorum elbette....

malzemeler:
2 su bardağı ortabulgur
2 sb.köftelik bulgur
500gr.ıspanak
1sb.haşlanmış nohut
1sb.haşlanmış siyah mercimek
1baş kurusoğan
2 y.k. salça
1 küçük çay bardağı sıvıyağ
tuz
isteğe göre 1 tablet et bulyon


yapılışı:
1-bulgurları birbirine karıştırdıktan sonra biraz tuz serpip ılık suyla ıslatınız.Islatma işleminde su miktarını bulgurunuza göre ayarlayınız.(Ben bulgurun üzerini hafifçe örtecek kadar ılık su ilavesiyle ıslatıyorum.)

2-1-1,5 yemek kaşığı un yardımıyla ıslanan bulguru yoğurunuz.Elde yuvarlanabilecek kıvama gelinceye kadar zaman zaman elinizi suya batırarak yoğurunuz.Elde ettiğiniz köfte hamurunu toparlayıp 10 dakika dinlendirdikten sonra nohut büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içi yardımıyla yuvarlayınız.Çok iri olmamasına estetik açıdan dikkat etmekte fayda var sanırım:))

3- Tencereye ince kıyılmış soğanları ekleyip sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavurup üzerine salçayı ekleyip kavurunuz.Kaynamış suyu üzerine ilave ettikten sonra yuvarlanıp hazırlanan köfteleri suyun içine bırak.Yaklaşık 15-20 dakika pişiriniz.Köftelerin dağılmaması için karıştırmayınız.

4-Doğranmış ıspanak,haşlanmış nohut ve mercimekleri de ilave ediniz.Tuzunu damak tadınıza göre ayarlayıp,yine damak tadınıza göre pulbiber yada 1 tablet knorr et bulyon ilavesiyle zenginleştirerek 5-10 dakika daha pişirdikten sonra altını kapatınız.
AFİYET OLSUN...

29 yorum:

  1. şu anda yutkunmaktan birşey yazamayacağım korkarım.bulgurlu köftelere bayılırımmm.ellerine sağlık anneciğinin.ortabulgur dediğin pilavlık bulgurmu canım.bende denemek isterim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Nefis görünüyor...bu tür çorbalara bayılırım ben...Limonu da bolca sıkıp şöyle bir güzel yemek lazım....ellerinize sağlık ve afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. çok lezzetli görünüyor...ellerinize sağlık...nerede nöbetçi olduğunuzu merak ettim.bende nöbetteyim...iyi nöbetler...

    YanıtlaSil
  4. Canim annenin eline saglik olsun..
    Ekmegi bana bana yemek var bu lezzeti.
    Anne de ne guzel etmis detayli yazmis..
    Anne eli degmis yemeyin lezzeti başkadir...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. MİNTİM NERELERDESİN CANIM YA OĞLANI BÜYÜTTÜN BİZLERE DAHA BAKMAYISUN :))) SEVGİLER CANIM ELİNE SAĞLIK SİZLERE AFİYET OLSUN ..

    YanıtlaSil
  6. canım arkadaşım köftelik bulguru sormuşsun.doğuda yaygın bulunur.pilavlık bulgurdan ufak,köftelik bulgurdan iri bir bulgurdur.marketlerde bulunmaz ama yöresel ürün satan yerlerde malatya bulguru yada orta bulgur dersen bulabilirsin sanırım.köfteyi yumuşak kılan o,bulgurdur.öpüyorum seni canım.

    YanıtlaSil
  7. naliyam sorma valla arayı pek açar oldum bu aralar.öpüyorum seni kocaman.

    YanıtlaSil
  8. sevgili arzu hastanede nöbetçiyim canım.bak şimdi ben de seni merak ettim:))sevgiler kocaman...

    tüm arkadaşlarıma teşekkürler ediyorum cici yorumları için.

    YanıtlaSil
  9. Minticiğim uzun aradan sonra senı bulmak çok güzel.Bu yemek de bır harıka oluyor.Anne elı deymiş bütün yemekler harıka oluyor.Afiyet olsun senın bebişinede.Arayı çok uzatma yeni tarifler bekliyorum.sevgıler .

    YanıtlaSil
  10. daha önce bir kere yemiştim.ama bu çok farklı gözüküyor.ellerine sağlık.sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Bunu ben de yapayım da ekşisini unuttun mintim.
    huzurun neşen daim olsun inş.

    YanıtlaSil
  12. Canım çok güzel olmuş, olsa da yesek.süper görünüyor.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  13. canım çok güzel görünüyor ben Malatyalıyım ve arada yaptıkça köftelerimizi yayınlıyorum bu köfte de ne zamandır aklımda çok severim. Sen malatyalımısın bilmiyorum ama biz birde bunun yoğurtlusunu yaparız üzeri soğan soslu....bana da beklerim sevgiler:))

    YanıtlaSil
  14. Bayılıyorum bu yöresel lezzetlere ellerine sağlık. Bu arada porselen demlik çay saati etkinliği"nin 75.hafta ev sahibesiyim.

    7 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında http://birdilimdus.blogspot.com adresimde göndereceğiniz birbirinden güzel tarifleri yayınlayacağım...

    Tariflerinize 75.hafta porselen demlik çay saati etkinliği için Birdilim düş'e gönderiyorum diye not düşüp bana haber verdiğiniz takdirde tariflerinizi almaya geleceğim :)

    Etkinliğimize istediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz,lütfen çayın yanında gönderilecek tarifler olmasına dikkat edelim,etkinliğimize herkes davetlidir,isteyen herkes katılabilir,lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar...

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım şahane görünüyor sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. selam canım...bende Edirne de hastanede nöbetçiyim.hemşireyim...bu akşamda nöbetteyim...görüşmek dileği ile ...sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  17. Malatyalı komşum sayesınde bır defa yedım ve çok beğendim,ellerine sağlık...
    Seni bloguma davET ETmeye geldim,sevgiler....

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağılık,çok güzel olmuş.not aldım.

    YanıtlaSil
  19. Gözle kaşın arasında yapmışsın yapacağını Alevcim:)) Ellerine sağlık, bebişine de şifa olsun inşallah..

    YanıtlaSil
  20. Büyük ödüllü yemek yarışmamıza bekliyoruz. toplam ödül tam 200 lira, katılımınızı bekliyoruz
    yarışma detayları http://www.yemekgurmesi.com/yemek-yarismasi.html sayfamızda olup bu ilk yarışmamızdır. yarışmamız her ay düzenli olarak devam edecektir. ilk yarışmamız olması sebebi ile desteklerinizi bekliyoruz

    YanıtlaSil
  21. Vallahi canım çekti.
    Evde orta bulgur yok. yarın alsam mı.

    Bir diğer Malatyalı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Minti daha önce yazdım mı bloguna hatırlamıyorum bunu ilk sayıyorum bu yüzden..
    Blogcudan göçeli epey oldu ve seni burada görmek çok güzel bir tesadüf canım..
    Tarifine gelecek olursam kızım için farklı farklı çorbalar deniyorum ne zamandır bunu da denemek isterim sormak istediğim şey ise çorbanın adında geçen ekişili tabiri..içine limon mu ekleyeceğiz başka bir şey mi tam anlayamadım canım cevaplarsan bugun yapmak isterim..
    Hayırlı sabahlar dear Minti..

    YanıtlaSil
  23. Yuvalamaya bayılırım zaten
    Ispanakda yakışmıştır
    Ellerine sağlık arkdaşım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Çok güzel anlatmışsınız. Ben de bulgurlu köfteyi çok severim ve bol limon sıkarım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. Alevcim canım arkadaşım hayırlı kandiller.herşey gönlünce olsun.bebişi kocaman öpüyorum

    YanıtlaSil
  26. Minticim nihayet bu gün çarşıda ıspanak bulabildim ilk fırsatta yapacağım inşallah yuppi :)
    Çok merak ediyorum bu çorbayı kuzum,sevgiler..

    YanıtlaSil
  27. Anne eli değen yemek bir başka oluyor her zaman.Elinize sağlık, pek güzel bir çorba.

    YanıtlaSil

değerli düşüncelerinizi benden esirgemediğiniz için teşekkür ediyorum...sevgiler...