25 Nisan 2011 Pazartesi

Karışık Turşu


Güzel bir hafta diliyorum herkese,
Cuma günü,işten izip alıp bebeğimi aşı yaptırmaya götürdüm.Su çiçeği aşısı yaptırdım.Bilmeyenler için söylüyorum;devlet su çiçeği aşısını karşılamıyor malesef,eğer "bebeğim su çiçeğini hafif döküntülerle atlatsın derseniz"parayla alıp yaptırmalısınız.Fiyatı 89,5TL.Biz doktorumuzun tavsiyesi ve çevremizdeki insanların önerileri ile OKAVAKS marka su çiçeği aşısına karar verdik ve yaptırdık.Bu aşının yapılabilmesi için bebeğin mutlaka 1 yaşını doldurması gerekiyor,bu hususa dikkat etmeniz önerimdir.Ve bence ağır geçiren bu hastalığın seyrini yavaşlatmak adına yaptırılması gerekli diye düşünüyorum.Tabiki taktir annelerin.

Turşu mevsimi değil biliyorum ama evdeki turşularım bitmeden tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.Turşu yapmak bir meziyettir diyorum.Benim ki vasattı.Ama,yapa yapa en şahane turşu nasıl yapılır,püf noktası nedir zamanla öğreneceğim inşallah.Öğrenmeye aç bir insan olarak,ilerki yıllarda daha leziz turşularımın olacağını düşünüyorum.
Hadi,bu yılki karışık turşumu nasıl yaptım,neler koydum bir bakalım.

 Malzemeler
1 kg yeşil domates
1 kg. salatalık
yarım kg. turşuluk biber
yarım kg. minik dolmalık biber
1 kg. acur
2 adet kelek
2 baş sarımsak
5 çorba kaşığı kaya tuzu
1,5 su bardağı sirke
2 adet limon

Yapılışı:
1-Acurları,kelekleri ve salatalıkları bir-iki parçaya bölülünüz.Domatesleri arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayınız.Biberlerin uçlarına bıçak yardımıyla küçük birer çizik atınız.

2-Sonra malzemeleri 5 lt'lik iki kavanoza paylaştırıp aralara sarımsakları atınız.Yine halkalar halinde dilimlediğiniz 2 adet limonu da aralara yerleştiriniz.Kavanozu kaplayacak kadar iyi suda 3 çorba kaşığı kaya tuzunu eritip,içine 1,5 su bardağı iyi üzüm sirkesi koyup karıştırdıktan sonra yerleştirilen sebzelerin üzerine hazırladığınız suyu dökünüz.

3-Kavanozun ağzına bir demet dereotu ve maydonoz yerleştirdikten sonra ağzını sıkıca kapatıp serin bir erde muhafaza ediniz.20 günün sonunda turşunuz hazır...AFİYET OLSUN....
mintiden sevgiler

14 yorum:

  1. çok sevdiğim için resmi bile ağzımı sulandırdı..Ellerine sağlık canım.
    Sevgile..

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle bencede turşu yapmak bir meziyet. Ben 3 kez denedim başaramadım. Daha da malzemeye acıyorum sanırım denemem. Su çiçeğini benim kzım geçirdi ve çok ağır geçirdi üstelik aşısını olduğu halde eylül hastayken ege daha 1 yaşını doldurmamıştı ve ona geçmedi.

    YanıtlaSil
  3. valla çok canım çekti yanınada etli bir kurufasulye :)) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. canım en sevdıgım yıyeceklerın arasındadır turşu hamılelıgımın son donemlerınde nasıl yedım ekşi ekşi,bebek dogunca hanı şu gaz sorunumuz var ya ondan dolayı yıyemedım,turşu yanında da kısır offf ne guzel olur ellerıne sağlık mintim

    YanıtlaSil
  5. Alevcim bendeki turşu yeme potansiyelinden haberin var mı senin? çok çok severim.
    bu sene ben de ilk defa yaptım ama nedense annemin turşusuna benzemedi:( annem sirke ruhuyla yapar ben sirke ile yaptım. sonuç maalesef yenmeyen turşular.
    senin turşular nefis görünüyor. ellerine sağlık. biz nane koyuyoruz en üste. bir de bazen nohut koyuyorlar. ama sebebini hiç bilmiyorum
    çok öptüm mintim.

    YanıtlaSil
  6. şu anda ağzımın sularını siliyorum :))))
    o kadar çok severiz ki biz turşuyu
    yaz kış farketmez yılın her gününde tüketiriz
    ve ondandır ki 10 çeşit turşu kurarız...

    ellerine sağlık, nefisss

    YanıtlaSil
  7. bende yapacağım, acura da turşusunada bayılırım. sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Alevim ellerine sağlık turşuyu ençok kuru fasülye ve kısırla yeme
    yi severim:)))öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. belguzaranne.wordpress.com25 Nisan 2011 16:05

    merhaba tursular guzel görunuyor elıne sğlık bende buyuğun olarak soğan sekerde at ve kaynatılmış soğutulmuş su kullanırsanız daha lezzetlı olur afıyret olsun

    YanıtlaSil
  10. Su an agzimin sulari akti desem abartmam herhalde. Canim nasil cekti anlatamam. Cok guzel gozukuyor. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  11. Malesef ablacım aşıların bir kısmını devlet karşılamıyor ve oldukça fiyatı yüksek aşılar eskiden hepatitleride karşılamıyordu şimdi prosedür biraz olsun değişti.
    eline sağlık turşu pek güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  12. Mintimmmmm,günaydın.
    Nasılsın?hayli zaman oldu canım benim görüşemedik.
    Ufaklık nasıl?

    Kocaman öpüyorum tatlım.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Bu nefis turşuların yanına bir de kısır olacak .O zaman muhteşem olur.Görüntüsü bile ağzımızı sulandırmaya yetiyor.Çok öpüyorum Minticiğim :)

    YanıtlaSil
  14. canım arkadaşım yeniden merhaba.artık bloguma girebiliyorum ve blogcanlarımın bloglarınada.benden mutlusu yok artık.yavaş yavaş giremdiğim zamanlarda ne yaptıklarınıza bakacağım.sevgiyle kal.

    YanıtlaSil

değerli düşüncelerinizi benden esirgemediğiniz için teşekkür ediyorum...sevgiler...