24 Mayıs 2014 Cumartesi

Padişah Lokumu / Saray Sarması




Herkese yeniden selam ve sevgiler...
 Kızlara verdiğim çay davetinde yapmış olduğum bu sütlü tatlıyı herkes çok beğendi.Hem göze hem damağa hitap eden,özellikle yaz aylarında tercih edebileceğiniz,fazla soğutlduğunda donmurma tadında yenebilen bir lezzet...
Denemenizi tavsiye ediyorum

Bu arada yeni heyecanlar içerisndeyim./z...
Bilirsiniz geçtiğimiz zamanlarda bir Roma hezeyanı yaşamış,tüm hazırlıklarımızı tamamlamış ancak vize sorunundan gidememiştik.Şimdi ise Yeşil Pasaportumuz sayesinde elimizi kolumuzu sallayarak Allahım nasip eylerse gitmeyi planlıyoruz.
Evet bu sene tatil olarak İTALYA'YA gitmeyi planladık Allah izin verirse...
Bakalım Nasip...


Nasip diyorum;Çünkü yine herşeyimiz hazır bekliyoruz ...bakalım bu kez nasip olacak mı gitmek...

Ben Venedik'i,eşim ise Roma'yı görmeyi çok istiyor.Umarım gidebiliriz bir sıkıntı çıkmadan ve umarım burada gezip gördüğümüz yerleri paylaşmak kısmet olur...Şimdilik ben kaçıyorum ve sizi bu lezzetli tatlının tarifiyle başbaşa bırakıyorum...
 
İşte sizlere yapmış olduğum Padişah lokumunun tarifi...
padişah lokumu malzemeleri:
1 lt süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
2 adet damla sakızı
1 pk.vanilya
1yk.tereyağı

Yapılışı:
Bildiğiniz basit muhallebi tarifi...
*Un şeker ve sütü tencereye boşaltın çırpıcıyla soğuktan iyice çırpın ve ocağa alın.içine damla sakızını da atıp sürekli karıştırarak pişirin.Göz göz olup kaynayıncaya kadar bekletin ve ocaktan alıp içine vanilya ve tereyağını ekleyin.(30gr kadar.)mikser yardımıyla iyice çırpın.

*Püf noktası burada.en az 5 dakika,muhallebiniz göz göz oluncaya kadar mikserin en yüksek devrinde çırpın.

*Büyük boy fırın tepsisine 2 paket kadar hindistan cevizini serpin.Tepsinin yüzeyi tamamen hindistan cevizi ile kaplanmalı ve hiç boş yer kalmamalı.Muhallebiyi tepsinin kenarlarından başlayarak döküp kaşık yardımıyla heryerine yayın.

*Arada kaşığınızı suyla ıslatırsanız daha kolay yayabilirsiniz.Tepsiye incecik yayılmalı.Çok ince olacaktır tepside,bunun için sakın endişelenmeyin.

*Bu şekilde 1 saat kadar soğumaya bırakın.

*Bu arada 1 poşet kremşantiyi tarifine göre hazırlayın.Soğuyan muhallebinizin üzerine yine heryerini kaplayacak şekilde incecik yayın.Üzerini streçfilmle kaplayıp 1 gece buzdolabının alt kısmında beklemeye alın.

*Ertesi gün tepsiyi boyuna 2,enine 5 parça olacak şekilde bıçakla dilimleyin.Eğer evinizde varsa dövülmüş yeşil fıstıktan muhallebinizin heryerine serpiştirin.Kestiğiniz dilimlerin uç kısımlarına kestiğiniz boyda olacak şekilde muz dilimleri koyarak bir uçtan başlayarak sarın.

*Bir tur atmanız yeterli olacaktır.Sarma işleminde biraz zorlanabilirsiniz.Ben ilk sardıklarımı beğenmedim eve ayırdım.Sonraki sardıklarım daha güzel oldular.Sararken sarılmıyor diye endişelenmeyin.Spatulanızı ıslatıp sarma işlemini kolaylaştırabilirsiniz..


NOT:
*Sarma kısmı biraz el mahareti gerektirebilir.Tavsiyem;korkup endişelenmeden,panik olmadan ıslatılmış spatula ve elinizin yardımıyla muhallebinizi bir tur attıracak kadar sarabilmeniz.Kenar kısınları yada kestiğiniz parçanın boyu hoşunuza gitmediyse kenarlarından bıçak yardımıyla keserek düzeltebilirsiniz....
*Bol hindistan cevizi kullanmanızı tavsiye ediyorum....
*Sunumdan hemen önce dolaptan çıkarmalısınız.Soğuk servis edilmelidir....
*Damla sakızı olmadan da yapılabilir ancak damla sakızı muhteşem bir lezzet katıyor bilginize...

En kalb-i sevgilerimle...

2 yorum:

ss dedi ki...

Ellerinize sağlık gerçek anlamda güzel bir sofra hazırlamışsiniz bende bu sarma lokum tarifini zi hazırlamak istiyorum umarım sizinki kadar beğenir mIsafirlerim. .Görüşmek üzere

Alev Ozturk dedi ki...

Eminim sizler de leziz yaparsiniz.simdiden afiyet olsun tesekkurler.sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...