14 Ağustos 2011 Pazar

Zeytinyağlı Taze Barbunya


Taze barbunyanın tadına,kokusuna,lezzetine bayılıyorum.
Dün;kış için dolabıma atmak üzere pazardan barbunya almıştım.Hiç bir işleme tabi tutmadan sadece ayıklayarak tazecik körpecik barbunyalarımı buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya kaldırdım.Kışın misafirlerime afiyetle hazırlarım inşallah.Haftaya bir poşet kadar daha atmayı düşünüyorum,bakalım!
Dolabıma atmak üzere sadece barbunya almadım elbette:) taze fasulye,patlıcan,mısır ve domates aldım.Mısırımı haşlayarak tanelerine ayırdım ve dolaba atıverdim bile.Hatta bir miktar mısırla bebeğime mısır çorbası yapıp afiyetle yedirdim.Tarifini ilerleyen zamanlarda paylaşırım mısır çorbasının inşallah...Siz Minti'yle kalmaya devam edin:))
Ancak diğer sebzeler mısır kadar şanslı değiller sanırım,dolapta hala sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.Bakalım!!yarınki halet-i ruhiyeme bağlı:))

Ayrıca;vakti geçmeden;dağ çileği ve böğürtlen alıp reçel yapmayı,bol domates ve biber alarakta kış için kavanoz menemenlerimi yapıp hazırlamayı düşünüyorum.
Haa!!bamyayı da unutmamak lazım!!
Çok işim var çoook!!

Neyse biz barbunyamıza geçelim:)
Taze barbunyayı sık olmasa da yapıyorum mutfağımda,ve severek tüketiyorum.İnternette gezerken benim yaptığım gibi yapan bir arkadaşıma daha rastladım,Sevgili kitcen oclock .onun dışında değişik sebzeler ve baharatlar katanlar var.Ben maydonozu bile sevmiyorum barbunyada.
Barbunyanın bu halini daha estetik buluyorum.Ama biraz daha,az sulu olabilirdi diye geçiverdi şimdi aklımdan.
Siz yaparken suyunu birazcık daha az katmayı unutmayın.

Malzemeler:
1 kg. barbunya
2 adet ortaboy kuru soğan
2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy domates
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tozşeker
2-3 adet sarımsak
Tuz

HAZIRLANMASI:

1-Barbunyaların kararmaması ve estetik açıdan beyaz bir görünüme sahip olması için;bol suda bir taşım haşlayıp,suyunu süzünüz.
2-Domates, sarımsak, soğan ve havuçları soyup yıkayarak hazırlayınız.Domateslerin kabuklarını soyarak rendeleyip,sarımsak ve soğanları yemeklik doğrayınız.Havuçları daireler halinde ince ince kesip ortadan ikiye bölünüz.

3-Zeytinyağını tencereye alınız, soğanları ve havuçları ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavurunuz.Soğanlar pembeleşince salça ve domatesleri ekleyiniz ve 2–3 dakika karıştırarak eritiniz.5 dakika kadar pişirdikten sonra barbunyaları, tozşekeri ve tuzu ilave edip üzerine yeterince su ekleyiniz.Tahta kaşıkla 1-2 kez karıştırıp tencerenin kapağını kapatınız.

4-Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişiriniz.
Ilık yada soğuk servis yapmanız Minti'nin önerisidir.Ben pek sevmiyorum ama yine de dilerseniz maydonozla renk katabilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
HAYIRLI İFTARLAR...
HAYIRLI RAMAZANLAR...



Bu lezzeti;
sevgili arkadaşım gelibolu17 ve cafemis'in Ramazan Lezzetleri Etkinliği için gönderiyorum.
Ve kendilerine kolaylıklar diliyorum... 

21 yorum:

Özgen dedi ki...

Eline sağlık canım en sevdiğim yaz yemeği barbunyadır.Buzluğa da sadece barbunya atıyorum zaten diğerlerini sadece mevsiminde canım istiyor sevgiler...

BASİTTARİFLER dedi ki...

ohhh benim hamarat arkadaşım kışlıklara başlamış maşallah canım benim bi tabakta ben isterim barbunyadan ben bayılırım ellerine sağlık canım .bebişide kocaman öptüm

içimizdeki karnaval dedi ki...

ellerine sağlık ...Ne güzel kışa hazırlıkda yapmışsın.Mısır kaldırmayı hiç düşünmemiştim .Genelde kış için dondurucuya sebze atıyorum , mısır işine bayıldım :)))
Turşu d a yapmak lazım Minticiğim , bu arada afiyet olsun , barbunya nefis görünüyor :))

Seçil / Yemek Aşkı dedi ki...

Ellerine sağlık minticim ben barbunyayı eşimle kendimize yaptığım zaman ne havuç koyarım nede patates ama misafire herşeyi ile tam yapıorum tabii :)

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Ellerıne sağlık canım nefis bir göruntu olmus.Sevgiler hayırlı ramazanlar

SEVGİLERİMLE dedi ki...

MİNTİMMMM...

Ellerine sağlık,bayılırım bende.

kocamannn öpüyorum


sevgilerimle...

Ekin Mutfagi by Elif dedi ki...

Mintiiii,
nasil yapiliyor,yani sebzeler önceden hasliyormusun da koyuyorsun?
Domatesleri nasil hazirliyorsun?
Bende ögrenemek istiyorum,hic yapmadim ya,cok hevesleniyorum kis icin hazirlik yapmayi:)
Beni bilgilendirirsen,cok sevinirim

caferengigül dedi ki...

hımmm, elinize sağlık.Yazları haftada bir mutlaka pişer bizde.Kış içinde dondurucuda alırlar yerlerini.Enfes bir lezzet barbunya.

Gelibolu17 dedi ki...

Mintim gelmişya izleyiciler bölümün geri,ben görebiliyorum :)Yapabilmişsin demekki,bende diyecektimki,üzülme kaybolmaz o biryere izleyicilerin seni gene görmeye devam ediyordur silsende,ancak onlar seni silerse görmezler,diyecektim,tasarımdan tekrar izleyiciler kısmını aktif edebilirsin diyecektim,ama zaten var izleyicilerin :)
Kıs sen yoksa bana mahsusmu yapıyosun seni ziyaret edeyim diye hıı :)
özledim seni canım ben inanki daha sık gel olurmu :)
kocaman öpüyorum seni ve bebişini...
sevgiler,selamlar olsun,hayırlı ramazanlar bidenem :)

Gelibolu17 dedi ki...

Tatlım kıymatlım,nerden bildin barbunyayı sevdiğimi hemencik yapıp yollamışsın,ellerine yüreğine sağlık canım,teşekkür ederim,hemen yayınlıyacağım,gene beklerim,selamlar sevgiler,öptüm :)

seda dedi ki...

ellerine sağlık sevgili minti. İftar sofraları için harika bir zeytinyağlı yemek .

cafemis dedi ki...

Canım benim ellerine saglık,bu guzel tarifini yayına almaya geldım.Gelibolu 17 ve ben farklı sıtelerını,link olayını duzeltırsen sevınırım,hayırlı ramazanlar,sevgıler
http://cafemis.com

cafemis dedi ki...

Tarifiniz 75.sırada yayına girdi,sevgiler

HEDEN dedi ki...

Mintıcığım ellerıne saglık,göruntu harıka.dün akşam benım mutfağımda da barbunya vardı ve bende senın gıbı pişirenlerdenım.sagol canım hayırlı ramazanlar.

KİZHATCE dedi ki...

eline sağlık minticiğim,sevgiler...

! ! ! "mintininmutfağı" ! ! ! dedi ki...

Özgen:sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

BASİTTARİFLER:canım arkadaşım,sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

içimizdeki karnaval:doğrusun sevgili arkadaşım turşuyuda unutmamak lazım.mısır salata ve süslemeler için inanılmaz kurtarıcı oluyor.mintinin tavsiyesidir canımcım.sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

Seçil / Yemek Aşkı:sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

TÜLİN-sihirli tatlar:toprağım,sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

SEVGİLERİMLE:sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

caferengigül:sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

Gelibolu17:sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...cancacaaazım bloğundadır hasbihalim:)))

seda:sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

cafemis:sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...sevgili arkadaşım hemen ekledim ve sana ayrıntılı yazdım:))

HEDEN:yaşasın barbunya kardeşliği:)))
sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

KİZHATCE:sevgili arkadaşım teşekkür ediyorum yüreğine sağlık.sevgiler...

elifçiğim selamlar canım.kışa dair hazırlık pek çok.sen benim kışlıklar kategorime göz at.sonra sebzelerin donduruluşları ile de bir post yazıcam.barbunyayı haşlamadım.ama haşlamamız gerekenler de oluyor.patlıcanı közlüyorum.mısırı haşlayıp tanelerine ayırıyorum mesela.fasulyeyi her sene yemek halinde pişirir öyle atardım bu sene taktik değiştirerek çiğden doğrayıp poşetleyip atacağım.ben domatesi konserve yapıp kavanoza koyuyorum.dolaba atmıyorum yani.sormak istediğin bir husu olursa ben burdayım.her daim yardımcı olurum.miniğini öpüyorum.sevgiler...

bir tutam kekik dedi ki...

minticiğimm:)canım benimm..
bu ne hamaratlık böylee...kırkbir kere maşallahhh sana...
ağız tadı ile ye inşallah hepsini...
sevgilerimle...

Nilgün dedi ki...

Yaz geldiğinde buzdolabının vazgeçilmez zeytinyağlı çeşidi. Nasılda güzel olur. Ellerine sağlık afiyetle..

cafemis dedi ki...

Merhaba,teşekkür ederim,sen de benim sevdiğim adreslerdensin biliyorsun,diğer adreslerimden tanıyorum üstelik,tarifin zaten yayındaydı 75.sırada,tekrar ellerine sağlık,uzun,huzurlu,sağlıklı,güzel bir ömrün,bol bereketli sofraların olsun,sevgiler

OYA dedi ki...

Minticim,
ne yapsam diye düşünüp duruyordum.hemen yapmam lazım.ellerine,kollarına sağlık...

susamcorekotu dedi ki...

ne güzeldir kışlıkları hazırlamak:) sağlıkla yemek nasip olsun inşallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...