7 Eylül 2011 Çarşamba

Ev Baklavası


Selamlar herkese...
Tatil çoktan bitti,yine iş başındayız hatta yarıladık bile haftayı.
Nasıl geldi geçti anlamadık ,doyamadık tatile:)
Tatilde Minti çok görmek istediği Eskişehir'e gitti ve tüm gün eşi ve minik bebeğiyle bilikte doyasıya gezdi,eğlandi.Hızlı trenle gitmeyi düşünmüştük ama sağolsun babamız (eşimin babası) bize kıyamadığından arabayı verdi ve biz de tadını çıkardık fazlasıyla arabalı olmanın:)
Çektiğim fotolar arabanın içinde babamla birlikte Kırşehir'e gitmemiş olsaydı sıcağı sıcağına yayınlayacaktım çektiğim enfes Eskişehir pozlarını.Ama malesef fotoğraf makinemi arabada unutmuşum.

Ahh ahh!!
Keşke unuttuğum tek şey arabada kalan makine olsaydı.
Minti malesef dereceli gözlüğünü de Eskişehir'de unuttu/düşürdü/yada kaybetti.
 Yani;750 lira sayıp aldığım, bir ay alışmaya çalıştığım,sonrasında ise silmeye bile kıyamadığım çok sevdiğim,kenarlarında parlak taşları olan,lila renginde Romanson marka gözlüğümü kaybettim.Ay! ilan verir gibi anlattım valla.Birde "HÜKÜMSÜZDÜR" diyeyim de tam olsun bari:))


Şaka biryana ne ara ve nasıl kaybettiğimi bile hatırlamıyorum.Benim gözlükle ilişiğim bilgisayar ve tv başında olur genelde.
Şimdi nasıl pc. başındasın diyeceksiniz?:)
Dediğim gibi idare ediyor ama uzun süre gözlüksüz bakamıyorum işte.


Neyse eşimin dediği gibi "CANIMIZ SAĞOLSUN"diyeyim ben de yapacak bişey yok.Eskişehir'de doyasıya bir gün geçirdim.İlerde anlatırım neler yaptığımızı.

Gelelim bu enfes el açması bayram baklavasına:)
Sakın baklavayı Minti açtı sanmayın!!!
Henüz öyle usta olduğumu iddea edemem.Ama bu;günün birinde yapıp da sizlerin huzuruna çıkarmayacağım anlamına gelmez.
Bu nedenle durumu şu şekilde düzeltiyorum.
HENÜZ BAKLAVA AÇMASINI BİLMİYORUM.
Ama ben deki bu hırs olduğu müddetçe merak etmeyin baklava açma işi yakındır.Hatırlarsanız ben şeker hamuru nasıl yapılır,nasıl düzenlenir deyip gezerdim bir zamanlar ama ne oldu?Bebeğimin doğumgününe şeker hamurundan pastayı yapıverdim.Bu nedenle neden baklava yapayayım ki, değil mi??

Resimdeki baklavayı soracak olursanız o,kayınvalideme ait bir baklavadır ki tadı yaklaşık bir senedir damağımda:))Hala gitmedi dermişim:))
Gerçekten ama kayınvalidem geçen sene kurban bayramında yapmıştı ben de afiyetle yemiş ve bir kaç poz da fotoğrafını çekmiştim.Biraz geç oldu ama nasip bu güneymiş yayınlayayım istedim:))
Tarifini de ilk ağızdan veriyorum hemencecik,çünkü baklavanın sahibesi şuan yanımda:)
Tarifini Aysel annemin anlattığı ve yaptığı şekilde anlatıyorum :
1 tepsi baklava için Malzeme Listesi:
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı dolusu  tuz
1 paket kabartma tozu
yarım limonun suyu
5 su bardağı un
Üzeri için yarım paket margarin 
yarım su bardağı sıvıyağ
Arasına serpmek için bolca ceviz.Her kata 1 su bardağı kadar dökünüz.

Şerbeti için
 2 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
çeyrek limon

Baklava Açma İşlemi:
1-Tüm malzemeleri bir kaba koyup karıştırınız.Üzerine yavaş yavaş unu ve kabartma tozunu ilave ederek yoğurmaya başlayınız.hamurunuz kulak memesi kıvamında yumuşak da olmayacak,açılamayacak kadar çok çok sert de olmayacak.Ama serte daha yakın bir kıvamda olacak.Yoğurma işlemine özen gösteriniz çünkü çok iyi yoğurulması gerekmekte.Eğer hamuru toparlama işinde zorlanırsanız ve size kuru gibi gelirse yaklaşık 1-2 yemek kaşığı kadar musluk suyu soğukluğunda sudan yardım alabilirsiniz.

2-İyice yoğurulan hamuru yaklaşık 1 hatta 1,5 saat kadar üzerini ıslak bezle kapatarak dinlenmeye bırakınız.Çok iyi dinlenmiş olması gerekiyor ki iyi açılabilsin.

3-Dinlenen hamudan büyük ceviz iriliğinde bezeler koparınız.Yaklaşık 25-30 beze hazırlamanız gerekmektedir.Açma tahtasına yada tezgaha bir miktar buğday nişastası serperek her bezeyi yine nişastaya bulayarak merdane yardınıyla büyütmeye çalışınız.5 adet bezeyi aynı büyüklüğe getirip üst üste koyduktan ve aralarına yeteri miktarda nişasta buladıktan sonra oklava yardımıyla 5 bezeyi aynı anda büyütmeye çalışınız.Nişasta kaybolduğunda yeniden nişasta serpebilirsiniz.


not:Nişastayı iyi ayarlamak gerekmektedir.Aşırı derecede nişastaya bulanan baklava lezzetli olmayacak az nişastaya bulanan baklava hamuru ise açılmayıp yapışacak yada yırtılacaktır.Bu nedenle nişastayı üzerini ince bir tabaka oluştucak şekilde bulamalısınız.

4-Tepsinin tabanını sıvıyağla yağlayınız.Tepsi büyüklüğünde incelttiğiniz baklava yufkalarını tepsi büyüklüğünde kesip tepsye düzgünce yerleştiriniz.Arta kalan parçaları tekrardan üzerine,aralarını açarak ince ince serebilirsiniz.


Not:Eğer tepsi büyüklüğünde büyütmekte zorlanırsanız açtığınız 5 yufkayı tek tek oklavaya dolayarak aralarına tekrardan nişasta serpip elinizle iyice bulayınız.sonrasında da oklavaya sardığınız her yufkayı nişastalayarak tekrardan üstüste diziniz ve hepsini birlikte tekrardan sarıp büyütmeye çalışınız.Kenarları kıvrılırsa elinizle düzeltmeyi ihmal etmeyiniz.Baklava yufkası açmak fazlasıyla sabır gerektiriyor şimdiden söyleyeyim.Yırtmadan,kıvrılıp içe dönmesine izin vereden,yavaş hareketlerle ve sabırla inceltiniz.

İlk beşli bezeyi yeleştirdikten sonra bolca ceviz seriniz.sonraki 2. katta da araya ceviz seriniz.Lakin baklavanın iyi kabarmasını istiyorsanız son katına ceviz koymayınız.
Son bir kez toparlayacak olursak;

25 bezelik baklava yufkasının,
Birinci kat 5li yufkayı aç,incelt,tepsiye göre kes,arta kalanların katlarını açarak üstüne ser ve üzerine bolca ceviz serp.
İkinci kat 5li yufkayı aç,incelt,tepsiye göre kes,arta kalanların katlarını açarak üstüne ser ve üzerine bolca ceviz serp.
Üçüncü kat 5li yufkayı aç,incelt, tepsiye göre kes,arta kalanların katlarını açarak üstüne ser ve üzerine bolca ceviz serp.
Dördüncü kat 5li yufkayı aç,incelt, tepsiye göre kes,arta kalanların katlarını açarak üstüne ser,araya ceviz serpme.
Beşinci kat 5li yufkayı aç,incelt, tepsiye göre kes,arta kalanların katlarını açarak üstüne ser ve baklava açma işlemini burada bitir.
 


Baklava Dilimleme İşlemi:
Bu aşamadan sonra keskin bir bıçak yardımıyla baklavanızı istediğiniz şekilde dilimleyiniz.Lakin baklavayı keserken kesme işlemini bir baştan bir başa yaparsanız baklavanız dağılabilr yada düzgün kesilmeyebilir.Püf noktası şurada:Başladığınız noktadan tepsinin diğer tarafına kadar değilde azıcık kala kesme işlemini bırakınız.Ve tam tersi yöne çevirerek kaldığınız yerden kesme işlemine devam ediniz.
Baklavanın Yağını Dökme İşlemi:
Açıp hazırladığınız ve dilimlediğiniz baklavaya yarım paket margarini ve sıvıyağı bir tavada eritip ısıtarak heryerine gelecek şekilde yavaş yavaş dökünüz.Bol yağlı olması gevrek ve kıtır olmasını sağlayacaktır.Yağın sıcak ama yanmayıp erimiş olması gerekmektedir.

Baklavayı Pişirme İşlemi:
Yağını döktüğünüz baklavanın çok yüksek olmayan ve önceden ısıtılmış fırında yavaş yavaş içini çeke çeke pişmesi gerekmektedir.Dereceli olmayan fırınlarda açıp,kapatma işlemi yaparak yavaş yavaş pişirebilirsiniz.
Dereceli fırınlar için pişirme tekniğini Uzman Tv den aldım.Yaklaşık 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 40 dakika kadar alt-üst programında pişiriniz.Eğer üzeri çok kızarırsa yanmasını engellemek amacıyla alemünyum folyayla kapatınız.Pişen baklavayı fırından çıkarıp soğumaya bırakınız.

Baklavayı Şerbetleme İşlemi:
Bunun için suyla şekeri ocağa koyup yaklaşık 15 dakika kaynatınız.en son limonun ekleyerek biraz daha kaynatınız.İki parmağınız arasında yağ varmış hissi yada eliniz yağlanmış hissi olmalıdır.Yada şerbetin hazır olduğunu anlamak için bir başka yönteme başvurup;kaşıkla porselen bir tabak yüzeyinde şerbetin akışkanlığına bakmak gerekmektedir.Eğer su porselen yüzeyde daha ağırdan akıyorsa şerbetiniz olmuş demektir.Soğuyan baklavanızın üzerine şerbetin ilk sıcağı gittikten sonra yavaş yavaş dökünüz.Birden boca edince hamur olabilir.Yüzeyine çıkacak kadar bol değil,dibinde görünecek miktarda olmalıdır baklavanın şerbeti.Akabinde ağzı açık vaziyetteki fırınınızın içine koyarak ertesi gün için yemek üzere beklemeye alabilirsiniz.
EV BAKLAVANIZ HAZIR AFİYET OLSUN...
 

Maşallah kayınvalidem ev baklavası hususunda pek yetenekli.Bu enfes lezzet için kayınvalidemin ellerine sağlık diyorum.
Tam bu noktada;yıllar yılı afiyetle yediğim anneannemin enfes el yapımı baklavalarını da anmadan geçmek istemedim.Şimdi Malatyadan çook uzaklardayım haliyle anneanemin baklavasından yiyemiyorum.Ama çok özlediğimi itiraf ediyorum:)Canım anneannem benim seni çok seviyorum.Kulakların çınlasın anneanneciğim bayıla bayıla yerdim yaptığın baklavaları,kömbeleri..Çocukluk anılarım senin baklavalarınla süslü.Şimdilerde Aysel annemin baklavalarını löp löp yutuyoruz,gün gelir inşalah yavrucuklarım da benim baklavalarımdan yer diyorum.Ha Leyloşumun baklavalarını da atlayamam.
Maşallah anasının kızıdır teyzem,pek güzel yapar baklavayı.



Eh MİNTİ hanım da,ilerde bu üç baklava üstadı gibi olur inşalah diyorum. 
ve baklavaya son noktayı koyuyorum.
Baklavanın akibeti ne oldu diyenlere de bu tabağı göstermek istiyorum.
Sanırım ertesi güne bile kalmadan bitmişti ki Allahtan kayınvalidem çifte tepsi yapar...

Minti hanımın baklava macerası bu kadar.Haydi kalın sağlıcakla inşalalah.
Allah yar veyardımcınız olsun...
Sevgilerimle...

18 yorum:

Unknown dedi ki...

çoook nefissss yaa:)

Adsız dedi ki...

Cok guzel yapmis kayin validen, insallah sende acarsin boyle afiyet olsun canim.

Unknown dedi ki...

Minticiğim ne kadar enfes ne kadar harıka bır baklava bu böyle. resımlerı bir haylı seyrettım.aysel annenin ellerıne saglık mükkemel olmuş ve sende çok güzel anlatmışsın sagol canım.

Unknown dedi ki...

lezzetli olduğu belli oluyor kayınvalidenizin ellerine sağlık güzel anlatmışsiniz sizde..

Güloanne mutfakta dedi ki...

canım merhaba senin yüreğine kayınvalideninde ellerine sağlık nefis görünüyor afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

Çok güzel, yapmayı düşünüyorum. Yalnız birkaç sorum var;
1- Tepsinin ölçüsü nedir?
2- Bu malzemelerden resimdeki tepsi kadarmı çıkıyor?
3- Şerbet miktarı az gibi geldi. Yeterli geliyormu?

made in funda dedi ki...

muhteşemmmmm muhteşemmmmmmmmmmmmmmmmmmm....

umutluhayat dedi ki...

canım arkadaşımmm,nasılda özleişim senin o güzel ve sıcak anlatımlarını.kayınvalidenin ellerine sağlık enfes olmuş.bu arada gözlüğün içinde çok üzüldüm.umarım biryerlerden çıkar.kendine iyi bak.sevgiler.

Adsız dedi ki...

Hımm ev baklavası gibisi var mı? Kolayına kaçıp hazır baklava yufkası alıyoruz ama o da kağıt gibi oluyor:( Nefis görünüyor. Kayınvalidenizin ellerine sağlık.

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili adsız:
hoşgeldiniz mutfağıma evvela.beğenmenize sevindim teşekkür ediyorum.verdiğim bir tepsi ölçüsüyle bu tepsi kadar çıkıyor.lakin tepsinin boyutunu size nasıl anlatırım bilemiyorum.çok büyük değil.mini fırınlara girecek boyutta desem.keşke tepsi boyutunu ölçüp yapsaydım.kayınvalidem diğer tepsiyi normal dikdörtgen fırın tepsisisne yapmıştı onu da hemen belirteyim.umarım anlatabilmişimdir.şerbet hususuna gelince bizim aile çok aşırı şerbetli sevmiyor.bizim yediğimiz baklavadan öyle şerbet sızıp dökülmeyecek.biz şerbetini çekmiş lakin biraz daha kuru baklavaları daha hafif buluyoruz.byu nedenle annemiz de bizim için şerbetini az tutuyor.aama bu ölçüyü bir miktar artırıp daha şerbeli yapabilirsiniz elbette.örneğin 3 s.b şekere 3.5 sb su şeklinde.tercih sizin.şimdiden afiyet olsun...

mintinin dünyası dedi ki...

mutfaktaki rüya Arzu-
hazan
heden
SEVGİ
GÜLOANNE
defneylebirlikte
umutluhayat
yersofrasi.org
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM TEK TEK TEŞEKKÜR EDİYORUM SİZLERE.MUTFAĞIMA MİSAFİR OLUŞUNUZ MUTLU ETTİ BENİ.HERBİRİNİZİN GÜZEL YÜREĞİNE SEVGİLERİMDEN GÖNDERİYORUM.EN KALBİ DUYGULARIMLA...
ALLAHA EMANET OLUN

neslinameblog.blogspot.com dedi ki...

Baklava yapmak cok büyük marifet ister... Ellerinize saglik...

Unknown dedi ki...

Alevcim,hoşgeldin safalar getirdin,güzel bir tatil geçirmene sevinmekle birlikte,o güzelim gözlüğü (Öyle güzel anlatmışsın ki,görmüş kadar oldum.:)) kaybetmenden dolayı karalar bağlamış durumdayım..:)
Güldüğüme bakma,bu tarz olaylara çok takarım ben,bir yanım,sağlık olsun derken,geriye kalan tüm yanlarım dünya gçmüşcesine feryad-u figan ederler..
Yine de,sağlık olsun diyebilmek en güzeli..
Rabbim daha güzellerini nasip etsin inşAllah..
Baklava şahane gözüküyor,ellerine,emeğine sağlık canım..
Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Offf harika birsey bu yahuuu:-)
Bende baklava yufkasi hic acmadim,malesef,daha dogrusu huc denemedim
Ama artik hersey kolaylasdi,hazir baklava yufkasi var ama tabiki hersey orjinali gibi olmaz:-)

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Cevap için teşekkürler. Resimden daha büyük bir tepsi sanmıştım. Mini fırın boyutunda diye belirtmeniz iyi olmuş. Ona göre ayarlarım.Teşekkürler, ellerinize sağlık.

fatosun mutfagından... dedi ki...

yok böyle bi güzellik..şahane:))sevgiler..hayırlı cumalar

Unknown dedi ki...

Canim cok nefis görünüyor ben su tam dolu tepsi alip gidiyorum .Hayirli aksamlar diliyorum öptüm.

SULTANLARIN DÜNYASI dedi ki...

kayınvalidenin ellerine sağlık canım benim enfes görünüyor ev baklavası dedinmi akan sular durur vallahi yapması zor ama yemesi bir okadar kolay ve lezzetli off offf

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...