11 Ağustos 2011 Perşembe

Ebegümeci Çayı ve Faydaları


Selamlar herkese,
Şifa dolu bir çayla merhaba demek istedim sizlere,
Geçen sene komşularımla birlikte toplayıp paylaşmıştık ebegümeçlerini:).İlk denemeyi geçen sene yapmıştım anlayacağınız.Yemeğini beğenmiştim,yapıp bebeğimle birlikte yemiştik afiyetle.Tarifini de eklerim inşallah bir ara.Kalanıyla da  kendime çayını yapmıştım.Bildiğim kadarıyla taze tüketilmesi önerilen bir bitki ebegümeci.Fakat Dr İbrahim Saraçoğlu'nun sayfasında gölgede kurutulan ebegümeci yaprak ve çiçekleriyle yapılan çeşitli kürler de mevcut.
Tadı;öyle damağıma çok çok aykırı gelmedi açıkçası.Bildiğimiz ıspanak yada pazı gibi oluverdi yemeği.Tadını sevdim anlayacağınız.
En çok akciğer hastalıklarına iyi geliyor diye biliyorum.Nefes darlığı,tonsilit ve bronşit gibi rahatsızlıkların alternatif tedavisinde kullanılıyor.Birçok bitki gibi kabızlığa iyi geliyor ve hazmı kolaylaştırıyor.

Ebegümeci Çayının Yapılışı:
Çayı demleme usulü yapıyorsunuz.Yani kesinlikle kaynatılmıyor.Ebegümeci yapraklarını  bol suyla yıkıyorsunuz.Kaynatılmış suyun içine yapraklarını saplarıyla birlikte atıp 10 dakika kadar bekletiyorsunuz.
Sonra fincanınıza alarak şifayla içiyorsunuz:))

(Ben 1 litre suya demlemiş,hafif ılık hale geldikten sonra az miktarda balla tatlandırarak içmiştim.Şekersiz ne çay,ne kahve,ne de bitki çayı içebiliyorum neyapayım:((
 Böyle işte:))
Benden şimdilik bu kadar.Hastanedeyim,bebeğim babasıyla birlikte evde ve benden uzakta:((
Ama biliyorum ki babacığıyla birlikte iyi ve rahat.Bu nedenle ben de iyiyim.
Şimdi doğru işimin başına,çalışmaya gidiyorum.
Sizlere de hayırlı iftarlar diliyorum.

Herşey gönlünüzce olsun....
Mintiden Sevgilerle....

mintiden sevgiler

14 yorum:

lengineer dedi ki...

güzel paylaşım Minticim...
hep duyardım ama nedir ne işe yarar senden öğrendim...

SULTANLARIN DÜNYASI dedi ki...

canım arkadaşım faydalı bilgiyi bizimle paylaştığın için teşekkürler. ben ebegümecini yemiştim ama çayını hiç denemdim bukadar faydalıysa en kısa zamanda denemek lazım

Gülcan dedi ki...

geçmiş olsun iyisinizdir inşallah.

Gülcan dedi ki...

geçmiş olsun iyisinizdir inşallah.

Nil dedi ki...

bizim burda çok olur bundan. bahçelerde tarlalarda yollarda. ben hiç yemedim yemeğini. sanırım burda böreğini yapıyorlar. çayını hiç duymamıştım mintim.
ben de senin aksine tatlıya bayılan biri olarakdan asla şekerli içecek içemem :) öptüm

mineakbas dedi ki...

selamlar arkadaşım ebe gümecinin bilinenden çok bilinmeyen faydaları var annemkadın hastalıklarına ve basur kanamalarına çayını kullanır.böyle bilgileri paylaşmak çok güzel bereketli iftarlar dilerim http://mineakbas.blogspot.com

SeneminYemekleri dedi ki...

şimdi çocukluğuma döndüm .Rahmetli anneannemle toplardık.Kuşburnu, mantar, madımak,kekik ebegümeci, ben yürümeyi öğrenirken otların ismini sayardım .Bir yol kenarından geçerken tozlu üstüne basılmış bu şifahalı otları görünce içim cız eder. keşke okullarda öğretilse insanlar geçerken yol kenarlarında bahçelerde farkına varıp toplasalar. :)) Ellerine sağlık mis gibi kokusu geldi biizm yerimizede iç afiyet olsun.

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

canımmm.umarım iyisindir ve önemli bir sorun yoktur.ebegümecini bende bir ara toksinleri atması için bahçeden toplardım.tadını çok sevmem ama şifa için kullanırım:)sevgilerr çok öpüyorum tatlım

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

Malesrf gurbette herseyden mahrum kaliyoruz , ebegumecini burda daha hic gormedim varsada bilemiyorum , yapan ve icenlere sifa olsun insallah.

sibelyalcincom dedi ki...

Ne kadar çok faydası varmış paylaşım için teşekkürler:)

muhabbetsofrasi dedi ki...

ıhlamur ve kuşburnu hariç bitki çayı pek içemiyorum ben :(

yine de denemek lazım

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Çayını içemem ama ot olarak ben de severim. Biz bahçedekileri toplayıp, içine ısırgan falan da ekleyip pidecimize götürüyoruz Alevcim. Onlar da peynirle karıştırıp bize çıktığı kadar pide yapıyorlar. Paylaşımın için sağol canikom..

beracan dedi ki...

eleerine sağlık canım...çok şifalı bir çay olmuş..içmek isterdim doğrusu...görüntüsünü yeşil çaya benzettim...

cafemis dedi ki...

Merhaba,ebegüceni çok severim,çayını yapmak aklıma hiç gelmemiş,teşekkür ederim,çayına ve köftelerine bayıldım,ellerine sağlık,her sey gonlunce olsun,sevgıler
http://cafemis.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...