4 Ağustos 2011 Perşembe

İçli Mantı (üstelik yanında da Kaman katmeri ve ev yapımı baklava)


Selamlar Hayırlı Ramazanlar diliyorum herkese,
Evdeyim,bebeğimleyim,sanırım bundan daha güzel bir mutluluk olamaz benim için:)Bebeğimi uyutup iftar hazırlıklarına start vermiş durumdayım.Ama daha evvelinde sizinle mantı tarifini paylaşmak istedim.
Rukiye halamızın maharetli ellerinden soframıza...
Sizlere şimdiden hayırlı iftarlar diliyorum...
Ben hemen tarifimi verip,izninizle mutfağıma dönüyorum:)
Afiyetle kalın inşAallah:)

Mantı hamuru için malzemeler
3 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığına yakın tuz
ılık su
karıştırma kabına unu alıp yumurtayı içine kırın 1 tatlı kaşığı kadar tuz atıp azar azar un ekleyip kulak memesi kıvamından çok daha sert bir hamur yoğurun ve yaklaşık yarım saat kadar dinlendirin.Hamuru sert olmalı.

iç harcı için malzemeler:
200-250 gram kıyma
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığına yakın pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
tuz
Soğanları robottan incecik geçirdikten sonra fazla suyunu sıkın.İçine kıyma tuz ve baharatlardan ekleyerek köfte harcı yoğurur gibi yorurarak hazırlayın.(soğan kavrulmayacak,tüm malzemler çiğden köfte harcı gibi yoğurulacak.)



Mantının yapım aşaması:
1. Hamuru eğer çok büyük açamayacaksanız 2 beze haline getirin.

2. Hamuru yarım mm kalınlığında ince olacak şekilde açın.Açtığınız hamuru 1-1,5 cm'lik şeritler halinde kesin. Kestiğiniz şeritleri tam tersi yönden küçük kareler oluşturacak şekilde yeniden kesin.Sonuç olarak küçük kareler elde etmemiz gerekmekte.

3. Kıymalı içten parmağınızın ucuyla alıp karelerin ortasına koyun. mantıları bohça gibi veya iki uçları verev gelecek şekilde kapatın.Yaklaşık 1 saat kadar dışarıda tutarak hafif kurumalarını sağlayın.

4-2 yemek kaşığı tereyağını, yarım yemek kaşığı biber salçasını ve yarım yemek kaşığı domates salçasını geniş ve derin bir tencereye koyun.tereyağı eriyene kadar kavurun.Tencereye 1,5 litre kaynamış suyu ekleyin ve 1 tatlı kaşığı tuz atın.Su kaynayınca mantıları ilave edin. tahta bir kaşıkla (yapışmasınlar diye) hemen karıştırın. mantılar pişene kadar 1-2 kez daha karıştırın.Mantıları suyuyla birlikte tabaklara alıp sarımsaklı yoğurtla servis yapın.

5-Eğer mantıları bu şekilde salçalı sulu yapmak istemiyorsanız o vakit;
yaklaşık 1-1.5 litre kaynayan suya tuz ve çok az sıvıyağı ekleyerek mantıları bu suda makarna haşlar gibi haşlayıp süzün.Kaynar sudan çıktıktan sonra diri kalmaları için soğuk sudan geçirin.Bol sarımsaklı yoğurdu üzerine bolca döktükten sonra üzerine tereyağında yakılan pulbiberden gezdirip servisyapabilirsiniz.

6-Sulu sevmeyenler için bu şekilde de şahane oluyor.Tek yapmanız gereken suyunu süzgeçte iyice çekmesini sağlamak.Kaman'dayken eşimin sevgili Rukiye halası/halamız bize sulu servis yaptı ki tadı gerçekten enfesti.Eşim sulu sevmediğinden yememişti ama merak etmeyin ben onun yerine de yedim.
Şimdiden AFİYET OLSUN...

Halamızın bahçeye kurulu yeşiller arasındaki misler gibi sofrasında sadece mantı mı vardı?
Elbetteki hayır:)
Kaman'da sıkça yapılan,özellikle bayramlarda hemen her evde olan işte bu nefis katmerler de vardı.Çayın yanında açık havada inanılmaz lezzetli oldu inanın bana.
Mantı yemeyen eşim peynir ve çayla birlikte bu nefis katmerden yedi:)


Yine Rukiye halamızın ev yapımı baklavası kelimenin tam manasıyla şahaneydi.
Kıyamam hiç,biz gittiğimizde neler yapacağını,ne hazırlayacağını şaşırır..
Sadece halamız değil bu şekilde davranan elbette,eşimin memleketinde hemen herkes misafire hürmette sınır tanımıyor maşallah.Ne varsa,o anda misafiri memnun etmek için hazırlayıverirler hemen.
Böyle bir Anadolu kültürünün yok olmamış olması çok güzel değil mi:)

Eeveeet!!
Minti'den bugünlük bukadar,takdir edersiniz ki mutfağa gitmem gerek:)
Yüzünüzden tebessüm,yüreğinizden umut eksik olmasın inşalah...
EN KALB-İ SEVGİLERİMLE

15 yorum:

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Ben mantiya takildim:) Bayilirim asla hayir diyemem. Ellerine saglik.

memolininannesi dedi ki...

elınıze saglık....
mantıya hayır dıyecek kımse yoktur sanırım...

nesrin dedi ki...

Ellerine saglik. Hepsi birbirinden muhtesem. Hayirli ramazanlar...

lengineer dedi ki...

Bloğunu çok beğendim ve listeme aldım..
Başarılar...
http://bloglistem.blogspot.com/2011/08/mintinin-mutfag-cesitli-yemek-tarifleri.html

Unknown dedi ki...

Minticiğim bunlar harıka lezzetler,rukıye hanımın ellerıne saglık sana ve eşinede afıyet olsun.Benım bır bahçe bulup bu lezzetlerı yeme gıbı bır şansım olmadıgı ıcın mantıyı evde yapıp yıyecegız.

Adsız dedi ki...

Hayirli Ramazanlar diliyorum, bende dün yapmistim , mantin cok güzel olmus ellerine saglik. Sevgiler

anneanneninemekleri dedi ki...

Ohhh hepsi mis gibi afiyet olsun,halanızın da ellerine sağlık.

bırtutamkekik dedi ki...

minticiğimm:)
ne hoşş bir aile ortamınız warmış böyle:))gerçekten de imrendim.
keşke bu güzel paylaşımlarımız hiç bitmese değilmi?
harika lezzetler için halacığının ellerine sağlık...

muhabbet ve dua ile...

Unknown dedi ki...

off of of ne yaptın Minti'm , sayfana girmemle birlikte ağzımın suyu göbeğime kadar indi..Muhteşem görünüyorlar :)))
ellerine sağlık , afiyet bal şeker olsun :)

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

canım benımm bu ne güzel bir menü olmuş ellerıne sağlık.becerikli hemşehrim benım:)sevgiler hayırlı ramazanlar tatlım

YAŞAMSAL GANİMETLER dedi ki...

ama bunlar çok kilo aldırııııırrrrrrr..yapma minrti yine girdin beynime...yarın ne yapsammm=))ellerine sağlık..

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Alevcim; yine yerel lezzetleri döktürmüşsün. İzindesin herhalde, Allah içine sindirsin. Bebişinin tadını çıkar bol bol..Ellerine sağlık, hayırlı ramazanlar canım..

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

Minticiiiim sen Kamanlı mısın yoksa?

Kaman katmeri, bayram kömbesi olarak da geçer biz de

ee anlaşıldığı üzere ben Kamanlıyım :))

ellerine sağlık, afiyet şeker olsun

Nil dedi ki...

Oruçlu iken senin sayfana uğramamak lazımmış Mintim. Şahsen yutkuna yutkuna bir hal oldum. Ev hanımı olmak ve bunların hepsini kendim yapmak istiyorum

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım köfte harika sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...