Ben kırmızı pancar turşusunu en çok salatalara yakıştırırım.Hiç öyle "aman şu pancar turşusundan canım çekti,hadi yiyeyim" dememişimdir kendime.Zaten pancarla aram pek iyi değildir.Ancak salatalara kattığı estetik güzelliğe hayranım.İşte sırf bu nedenden yapıp,ben de atıvermiştim dolabıma minik bir kavanoz.
Yapılışı oldukça basit ve renginden dolayı da inanılmaz eğlenceli bence.
Yemek sunumlarında da kullanırım arada pancar turşusunu.
TARİFİNİ DE ANLATAYIM İSTERSENİZ...
Malzemeler:
3-4 adet ortaboy kırmızı pancar
4-5 diş sarımsak
1 s.b sirke
2 tatlı kaşığı tuz (aslında damak zevkinize bağlı bu miktar.çok tuzlu yapmaya gerek yok)
1 çay kaşığının ucuyla şeker (şeker neden konuluyor bilmiyorum.Benim geçen sene aldığım tarifte vardı ve ben de usulen ekledim.Şahane bir turşu oldu.Bu nedenle bende eksiksiz vermek istedim tarifi.Katarsınız,katmazsınız tercihi size bırakıyorum. )
Hazırlanışı:
1-Pancarları yıkadıktan sonra baş kısımlarını keserek tencereye yerleştiriniz ve üzerine gelecek kadar su koyarak ocağa koyunuz.Pancarların içine kolaylıkla çatal batıncaya kadar pişiriniz.Ancak çok da yumuşak olmamalılar,dikkat etmelisiniz!!!
2-Pişen pancarları bir kaba alarak ilk sıcaklarının çıkmasını bekleyiniz.Pişirdiğiniz suyu kesinlikle dökmeyiniz.İlk sıcağı giden pancarların kabuklarını soyarak dilimleyiniz ve arzu ettiğiniz büyüklükte parçalar halinde dilimleyiniz.Ben orta büyüklükte dilimler halinde doğradım.
3-Ardından 3-4 diş iri sarımsağı soyarak halkalar halinde doğrayınız.Ben yarım kg'lık bir kavanoza yaptım.Dilimlediğiniz pancarları kavanoza,aralarına arada sarımsak parçaları atarak yerleştiriniz.Ve kavanozunuzu tamamen doldurunuz.
4-Pancarları pişirdiğiniz sudan 1 su bardağı kadar süzüp alarak ,1 su bardağına yakın sirkeyle birleştiriniz ve damak tadınıza göre tuz ilave ederek ve çok az şekeri de ekleyerek karıştırıp kavanozun üzerinden yavaşça aktarınız.Ağzını kapatıp birkaç kez altüst ettikten sonra kapağını açıp,boşalan yere tekrar hazırladığınız sirkeli sudan ilave edebilirsiniz.
5-Ardından ağzını sıkıca kapatıp mümkünse buzdolabında yada çok serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.Turşunuzu 10-15 gün içinde yemeye başlayabilirsiniz bile:))Oldukça dayanıklı bir turşu.İnanın benim yaptığım turşuya,yaklaşık bir sene hiç birşey olmadı:)
4-Pancarları pişirdiğiniz sudan 1 su bardağı kadar süzüp alarak ,1 su bardağına yakın sirkeyle birleştiriniz ve damak tadınıza göre tuz ilave ederek ve çok az şekeri de ekleyerek karıştırıp kavanozun üzerinden yavaşça aktarınız.Ağzını kapatıp birkaç kez altüst ettikten sonra kapağını açıp,boşalan yere tekrar hazırladığınız sirkeli sudan ilave edebilirsiniz.
5-Ardından ağzını sıkıca kapatıp mümkünse buzdolabında yada çok serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.Turşunuzu 10-15 gün içinde yemeye başlayabilirsiniz bile:))Oldukça dayanıklı bir turşu.İnanın benim yaptığım turşuya,yaklaşık bir sene hiç birşey olmadı:)
Minti'den Notlar:
***Pancarların kabuklarını kolayça soyabilmek için;Pancarlar piştikten sonra hemen,az akan soğuk suyun altına tutarak kabuklarını soymaya çalışınız.Daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.
***Yarım kglık kavanoz için 3-4 adet kırmızı pancar pişirmeniz yeterli olacaktır.
***ASIL PÜF NOKTASI;PANCARI HAŞLAMA MİKTARINDA..ÇOK SERT YADA ÇOK PİŞMİŞ OLMAMALI.
***Pancarların kabuklarını kolayça soyabilmek için;Pancarlar piştikten sonra hemen,az akan soğuk suyun altına tutarak kabuklarını soymaya çalışınız.Daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.
***Yarım kglık kavanoz için 3-4 adet kırmızı pancar pişirmeniz yeterli olacaktır.
***ASIL PÜF NOKTASI;PANCARI HAŞLAMA MİKTARINDA..ÇOK SERT YADA ÇOK PİŞMİŞ OLMAMALI.
AFİYET OLSUN...
Minti'den kucak dolusu sevgiler...
Kendinize iyi davranın ve sevdiklerinize hep en yakın olun inşallah diyorum...
Yüreğimden eksik olmamanız dileğiyle...
16 yorum:
Rengimi beni çağıran, tadımı bir türlü ayıramam.Hiç eksik olmaz dolapta bir tencere zeytinyağlı pancarım.Turşusu da pek bir güzel görünüyor, elinize sağlık.
harika görünüyor minticiğim :)
ellerine sağlık...
bende rengine hastayım kırmızı pancarın...
doğal gıda boyası niyetine kullanırım bazen...
sevgilerimle tatlım...
Ellerine sağlık canım bir ara ne kadar çok tüketirdik biz:)Çok severim nefis de duruyor.
sevgiler
nefis görünüyor,ellerinize sağlık!
leezet karnavalına da beklerim:)
sevgiler
canım benım ne guzel bır goruntu bu,ellerıne sağlık,öpuyorum
Ellerinize saglık.
Rengi ne kadar güzel hakikaten.
Renk körü anne Çiğdem
eline sağlık minticim.. harika göüküyor.. sevgiler..
Selam canım ellerine sağlık bende pancar turşusu sevenlerdenim.Kızını ve seni öpüyor Hayırlı Ramazanlar diliyorum...
Pardon canım yanlış oldu oğlunu.Belki ikinci kız olur bellimi olur.Sevgiler...
Alevcim; kış gelsin, ilk işlerimden biridir bu benim..Salatalara da inanılmaz bir hava katıyor gerçekten, lezzetini tartışmıyorum bile zaten..Ellerine sağlık ablacım..
Rengine bayılırım tadına da tabi ki ellerine sağlık canım nefis olmuş.
Salatasını çok sever oldum çok değişik oluyor ama turşusunu denemedim. Eline sağlık cnm.
bu tursunun rengi cok guzel tamam ama kendisiyel ilgilenmiyorum kusura bakilmasin. boyel tatlimsi gibi ya , bana gore degil
İlk evlendiğimde inat uğruna öğrenip ilk yaptığım şeydi pancar ellerinize sağlk rengine her zaman hayran olmuşumdur
İlk evlendiğimde inat uğruna öğrenip ilk yaptığım şeydi pancar ellerinize sağlk rengine her zaman hayran olmuşumdur
Merhaba acaba pancarları haşlamadan yapsak olur mu?Ben havuç gibi kıtır kıtır olmasını istiyorum
Yorum Gönder