28 Ağustos 2011 Pazar

Kuru Domatesli,Çörekotlu,Sarımsaklı EKMEK


Selamlar herkese,
Hayırlı Ramazanlar diliyorum.
Bayram tatilimize girmiş bulunuyoruz.Sanırım insanın evinde olması eşi ve bebeğiyle birlikte olması kadar huzurlu bir durum yok.Bu bayramda nöbetim olmadığı için inanılmaz mutluyum ama hemen belirteyim ki Kurban bayramının 2. günü nöbetçiyim.Bu nedenle de bu tatilin tadını doyasıya çıkarmak istiyorum.Tatil ertesi izin alıp,Marmaris-Köyceğiz tarafına tatile gitmek gibi bir planımız vardı esasen,lakin;eşimin 12-15 eylül arası İngiltere görevine gidecek oluşu,tatilimizi 19 eylüle erteledi.

Aslında gidemez miydik?Gidebilirdik ama eşimin aklı hep buradaki işlerde olacaktı ve gerçek anlamda dinlenmiş eğlenmiş olmaycaktı.Ayrıca bayram tatili sonrasında yani eylülün ilk haftasında yetiştirmesi gereken vize işlemleri de olacaktı.

Bu arada vize işlemleri ve Bakan onayı 12 eylül tarihine yetişermezse İngiltereye gidemeyecek.Böyle bir de can sıkıcı durum var.Ama ne yapalım yetişemezse bile yine de aklı karışık,beyni yorgun bir şekilde tatile gitmek istemedik.Şu ingiltere işi son bulunca iç rahatlığıyla çıkacağız yola inşallah.

Böyle işte Minti tatil hususunda pek bi şanssız.Ama Minti akıllandı,inşallah önümüzdeki tatil sezonuna rezarvasyonu ocak-şubat ayında yaptıracağım ve işimi garantiye alacağım:))

Mintiden havadisler böyle işte.Şimdi hazır eşimden laptopu ele geçirmişken sizlere bir tarif vereyim istedim.Çok önceleri deneyip,beğendiğim ve tadı damağımda olan bir ekmek tarifi:)
Buyrun lütfen hemen başlayalım yapmaya:)

Malzemeler
yarim bardak ılık su
1 yemek kasigi toz seker
4 tatlı kasigi kurumaya
1 bardak ılık süt
1 / 3 su bardağı sızma zeytinyağı
2 yumurta
2 tatli kaşığı tuz
6 bardak un
1 s.b kurutulmus domates
2 dis rendelenmis sarmisak
rendelenmis kasar peyniri (1 çay bardağı kadar koydum)
yarim s.b taze fesleğen(ben koymadım)
ince kıyılmış maydonoz
dereotu
çörekotu 

Yapılışı:

1)Ilık sütün içine kuru mayayı katıp bir çay kaşığı kadar şeker atarak kısa bir süre bekletiniz.
 
2-Bu arada su, şeker,zeytinyağı, yumurta,ve tuzu karıştırınız.Bu karışımın içine ılık sütte erittiğiniz mayayı ekleyiniz ve karıştırınız.Unu ekleyerek yoğurmaya başlayınız.Kulak memesi kivamina gelinceye ve puruzsuz bir hamur elde edinceye kadar yoğunuz.
3-Yaglanmis bir kabin icine hamuru duzgunce yerlestiriniz ve uzerini bir kapakla kapatarak 45 dakika mayalanmaya birakinız.

4) Bu arada, kurutulmuş domatesleri mutfak makasiyla ince keserek hazırlayınız.(Ben domatesleri çok az bir suyla çok hafif yumuşayıncaya kadar ocakta pişirdim.Ve suyunu süzdüm.)Maydonoz ve dereotunu incecik kıyarak hazırlayınız. Sarmisaklari da rendeleyerek icine ekleyip karistirinız.Çörekotunu ve bir miktar tuzu atıp içi hazır hale getiriniz.Kaşar peynirini de ayrı bir yerde rendeleyerek hazırlayınız.
5-Hamuru ikiye bölup ,tezgahta oklava yardımıyla açınız.Actiginiz hamurun uzerine hazırladığınız karisimi dagitarak uzerine rendelenmis kasar peynirini serpistiriniz.(Ben bir sonraki sefere biraz daha ince açmayı düşünüyorum hamuru)

6) Ic malzemeyi koyduktan sonra hamuru rulo seklinde sarinız. Firin kagidi serdiginiz tepsinin ustune yerleştiriniz.Siz diğer hamuru açıp hazırlayıncaya kadar tepsiye yerleştirdiğiniz hamurun ustunu kapatarak mayalanmaya devam etmesini sağlayınız.Hamurların üzerine isteğe göre susam,çörekotu atabilirsiniz.Ben iki bezeden birinin üzerine çörekotu diğerinin üzerine ise yulaf atmayı tercih ettim.Çok da yakıştı bence...

7) Hazırladığınız ekmekleri önceden isitilmis 180C firina koyunuz.

8) Normalde orjinal tarifinde 30 dakika pistikden sonra firindan cikartarak uzerine folyo ile kaplayip 15 dakika daha pisiriniz yazıyor,ekmegin üzerindeki kurutulmus domateslerin yanmamasi icin.ANCAK;ben ekmeği rulo yaptıktan sonra hamurun yüzeyini kesip iç harcın yüzeye çıkmasını sağlamadım.Ben kapalı ekmek halinde pişirip,piştikten sonra dilimledim.Bu nedenle de folyoya sarma işlemini uygulamadım.Fırına kayarak 180 derecede aşağı yukarı 45 dakika kadar pişirdim.

ÖNERİ:170 derecede 50-55 dakika kadar ekmeğin üzerini kontrol altında tutarak pişiriniz.Çünkü içi istediğiniz gibi pişmeyebiliyor.Yada bezeleri daha küçük tutmakta fayda var diye düşünüyorum.

ÖNERİ.Bu ekmeğin üzerine yulaf çok yakışıyor,Minti'den söylemesi... 
not:ekmeği fırınlamaya hazır hale getirip tepsiye yerleştirdikten sonra fırına atmadan evvel,10-15 dakika dışarda bekletiniz.Hamurun daha fazla kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz.)

Afiyet Olsun

Bu tarife sevgili Filiz Ablamın Mutfağında görüğümde bayılmıştım.
"Hemen denemeliyim" demiş ve gerçekten en kısa sürede deneyip afiyetle yemiştim.Lakin yayınlama sırası biraz geç geldi.
:))Tamam itiraf ediyorum bir hayli geç yayınladım ama ne yapayım hem bekleyen tariflerim çok fazla,hem de çok sık tarif ekleyemiyorum:))

Ama bu ekmeği,bu lezzeti deneyin mutlaka diyorum.Ben pişirme kısmında azıcık sorun yaşadım.Bir sonraki denememde ekmekleri daha küçük boyutlarda yapıp pişireceğim çünkü;iç kısmı istediğim gibi pişmedi.Sizlere de tavsiyem olsun buradan;pişirme süresini biraz uzun tutun yada daha küçük boyutlarda tepsiye yerleştrin ki içi daha güzel pişsin.Ha!şunu da belirtmek istiyorum ki bu ekmek bayatlasa dahi yenebiliyor:))Çünkü aroması çok güzel.


Sevdiklerinizle geçireceğiniz mutlu bir bayram diliyorum ayrıca,
En EMİNe emanet olun inşallah...
HAYIRLI BAYRAMLAR ŞİMDİDEN...

17 yorum:

bırtutamkekik dedi ki...

HARİKA BİR LEZZET BU:),
ELLERİNE SAĞLIK MİNTİCİĞİMM:)
SEVDİKLERİNDE HAYATININ ENN TATLI VE ENN GÜZEL BAYRAMINI GEÇİRMEN DİLEĞİ İLE...
EN GÜZEL,E EMANET OL TATLIM...

sibelyalcincom dedi ki...

Ellerine sağlık canım güzel görünüyor:)
Hayırlı bayramlar dilerim:)
Sevgiler

mavii dedi ki...

yapma minti şimdi bunu tam sahur vakti valla cnm çekti eline sağlık cnm:)

Bir Dilim Düş dedi ki...

BAYILDIMMMMMMMMMM TARİFE ELLERİNE SAĞLIK.

ŞİMDİDEN HAYIRLI RAMAZAN BAYRAMI DİLERİM.

SEVGİLER,
EVREN

marifet ellerimizde dedi ki...

ALEVCİM..ELLERİNE SAGLIK..HAYIRLI GUZEL BAYRAMLAR DILERIM..MELEGINLE VE AILENLE...

Unknown dedi ki...

Minticiğim çok guzel bır tarif bu,ellerine saglık canım.paylasım ıçın tskler.Sanada hayırlı bayramlar ve tatıller dılıyorum.

neslinameblog.blogspot.com dedi ki...

Vallahi cok güzel gözüküyor degisik bir lezzet olmusa benziyor ellerine saglik... Sizede hayirli ramazan bayrami...

sevimin sayfasi dedi ki...

hayirli bayramlar canim...

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Bak sen benim Mintime..Ablasının uzmanlık alanına ne hoş bir göz dikiş bu böyle:)) Şaka yapıyorum tatlım, boynuz kulağı geçer zira, bilirim:) Ellerine sağlık canım benim, iyi bayramlar..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Hayırlı Bayramlar...

GÜLSÜM dedi ki...

EV EKMEĞİNİ AYRI BİR SEVİYORUM HELE BİRDE KURU DÖOMATESLİ OLURSA NASIL GÜZEL OLUR.... ELLERİNE SAĞLIK....

PaSaSofraM dedi ki...

seninde gecmis bayramin mübarek olsun arkadasim. Bayramda cok misafirlerimiz vardi uzakdan bende pek kimsyle bayramlasamadim haliyle:) evet haklisin el baklavasi gibisi yok canim, kayilvalidene cok selam söyle eyer benim tatlidanda bahsedersen :)
kücüklügüde öpüver bir zahmet :)

SULTANLARIN DÜNYASI dedi ki...

canımcım sıkma o güzel canını vardır bu tatil işindede bir hayır ellerine sağlık harika görünüyo... geç oldu ama canım arkadaşım geçmiş bayramında kutlu olsun kocaman öptüm .bebişede gül kokulu öpücükler

zeymurancafe dedi ki...

canım arkadaşım ellerıne sağlık domates kurulu nede güzel olmuştur ekmekcikler,tatılde mısın napıyosun uzun zamandır post da yayınlamamışsın,sevgilerimi gonderıyorum ufaklıgı opuyorum

gelibolu17 dedi ki...

http://gelibolu17.blogspot.com sunar:)

"Çay,Kahve Bahane"
'bu etkinlik çok şahane' diyerek yeni bir etkinlik başlatmak istiyorum,
her zamanki gibi güzel tariflerinizle beni yalnız bırakmayacağınızı ümid ediyorum...
Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....

İşte bende bu yüzden "çay kahve bahane" koydum etkinliğimizin ismini :)

“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
Muhammed Mustafa (s.a.v)

Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğim :)

Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için gelibolu17 ye gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp
http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com adresimde yayınlayacağım :)

Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğim arkadaşlarım kırılmasınlar)

etkinliğimiz diyorum çünkü ben daha öncekiler gibi bu etkinliğide yalnız başıma yapamıyacağımın bilincindeyim,o yüzden bu etkinlikler hepimizindir...Şimdiden herkese çok teşekkürler :)

sare dedi ki...

Merhaba, ekmek muhteşem. Mis gibi geldi kokusu, ellerinize sağlık.
sevgiler.

SeneminYemekleri dedi ki...

canım çok güzel ekmek tariflerin varmış daha yeni farkettim. Blogumdaki etkinliğe ozaman senide bekliyorum.Hadi bekletme

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...