9 Kasım 2011 Çarşamba

Malatya Usulü Yumurtalı Köfte (bulgur kebabı)


 Hayırlı bayramlar diliyorum herkese,
Yoğun,koşuşturmalı fakat mutlu bir bayram gününün akşamından selamlar herkese.Öylesine dolu geçti ki nasıl geldi geçti farkına bile varamadım.Eşimin Bulgaristan dönüşü  yer bulunamayan THY yollarından,firmaların sağladığı opsiyonla yer bulup alelacele bayrama yetişmesi,bayram koşuşturması telaşesi,24 saatlik bir bayram nöbeti derken,nihayet evimdeyim ve derin huzuru sindiriyorum dirhem dirhem...

İnsanın evi gibisi yok gerçekten.Ne zaman nereye gidersem gideyim "canım evim" diye geliveriyor aklıma.Ve hemen arkasına da iliştiriyorum "evdeki huzurdan gayrı servet,yok bu dünyada".
Böyle işte...
Bu koşuşturma arasında bloğumu da unutmayıp,hazır bebişim mışıl mışıl uyumuşken bir tarif yayınlamak istedim.

Malatyanın en meşhur köftelerindendir kendisi.O gerçek kebaptan bile daha lezzetlidir,Malatya sofralarının baştacıdır esasen.Sanırım hemen her yapılan bulgur köftesinin akabinde artan köfte hamuruyla yada özel olarak hazırlanan köfte hamuruyla yapılıp kızartılıverilir hemencecik.Aman ne leziz bir lezzettir anlatamam ben!!
Ve yemeyen de bilemez sanırım.Hoş sevmeyenler de olabilir eşim gibi.Ama Malatyalı olupta sevmeyen olmaz diye düşünüyorum.En azından ben çooook seviyorum.Özellikle tereyağıyla kızartılmış olmasını tercih ediyorum...Dilerseniz tarifini de vereyim,
belki denemek istersiniz,değil mi??


Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
1 çay bardağı ortabulgur
karabiber, pulbiber,tuz...Normalde Malatya'da bu malzemelerle yoğurulur.Lakin lezzetini artırmak amacıyla
1 orta boy rendelenmiş soğan
1 yumurta da ilave edebilirsiniz.İki şekilde de nefis oluyor,tercihi size bırakıyorum.

Kızartmak için:
2 yumurta
sıvıyağ



Yapılışı:
* Bulguru, karabiber ve tuzu bir yoğurma kabına alınız.Çok az sıcak su ilavesiyle ıslatınız ve yoğurmaya başlayınız.(eğer dilerseniz yumurtayı, rendelenmiş soğanı,bu aşamada katabilirsiniz ama ben katmadım.)
* 10 dakika kadar yoğurunuz.Köfte hamurunuzun iyice özleşmesi ve macun gibi olması gerekir.
 *Yoğurma işleminin sonuna doğru köftelerin birbirini sıkı tutup dağılmaması için,bir miktar un serperek yoğurma işlemine devam ediniz.Yada dilerseniz tarifinde verdiğim gibi bir yumurta kırarak işinizi garantiye alabilirsiniz.Biz Malatya da bu köfteyi hazırlarken yumurta kırmıyoruz çünkü hazırladığımız köfte oranının dağılmayacağından genelde emin oluyoruz.El alışkanlığı giriyor devreye bu aşamada.Siz ilk kez deniyorsanız yumurtayı kurtarıcı olarak kullanabilirsiniz.Köfteye kırıp yoğurma işlemine devam edebilirsiniz.
* Hamurdan 2 ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, avucunuzda yuvarlayıp,bastırarak yassıltınız.Kenarlarını düzgünleştirerek yassı halka görünümüne kavuşturunuz.Tüm köftelere bu şekli vererek işlemi sonlandırınız.
* Kaynamakta olan tuzlu suya köfteleri yavaşça salınız ve köfteler hafif havalanana kadar haşlayınız.Kesinlikle karıştırmayınız yada altüst etmeye çalışmayınız.
* Haşlanan köfteler biraz daha beyaz bir görünüme sahip olur.Sudan çıkarıp soğumaya bırakınız.
* Soğuyan köfteleri;1 yemek kaşığı un ve tuz ilavesiyle hafif çırpılmış yumurtaya iki yönlü bulayarak kızgın yağda kızartınız.Ben kızartırken tereyağı da ekliyorum,tereyağının kokusu daha lezzetli bir hal almasını sağlıyor.
AFİYET OLSUN...

Bu arada sevgili hayatmelodisinin sorusu üzerine minik bir not iliştirmek istedim yazıma.
Bu köfteyi yumurtaya bulayarak kızartabildiğiniz gibi,yumurtasız olarak da yapışmayan bir tavada kızartabilirsiniz.Yumurtasız yapmak istediğinizde içine kıyma katarak çok daha leziz bir hale getirebilirsiniz.Yine arzu edenler;haşladıktan sonra kızartma işlemine tabi tutmadan,üzerine sadece eritilmiş tereyağı dökerek bile yiyebilir.Ama orijinalini soracak olursanız resimde görüldüğü gibidir..Afiyet olsun.

 Bloglardan Haberler...
Blogları çok sık gezemiyorum.Hele yorum bırakmaya fırsat hiç bulamıyorum.Ama yorum bırakmayı ihmal etmeyen siz dostlarıma da teşekkürler ediyorum.İyiki varsınız diyorum.Yüreğimden eksik olmayın inşallah... Bu arada gezerken gözüme takılan mini notlarım var:))
**Değirmenden mektup var bloğunun yazarı saygıdeğer Recep beyin yakın zamanlarda mini mini bir torunu oluverdi.Ömer bebeğe buradan uzun ömür diliyorum.
Yine yakın bir zamanda sevgili **yemekaşkı nın yazarı seçilimin kuzenini istemeye gelmişler,hakkında hayırlı olanı diliyorum.
**senemin yemekleri bloğunun yazarı sevgili seneme minik rahatsızlığından dolayı geçmiş olsun demek istiyorum.
**cafe peplamın biran önce internetine kavuşmasını ve o güzel yazılarından bizi mahrum bırakmamasını bekliyor,kendisine sevgilerimi gönderiyorum.
**birtutam kekik bloğunun sevgili ayşegülüne blogdaki hızlı çıkışından dolayı tebriklerimi gönderiyorum.bloğunu ben de beğeniyorum.Minti'ye yorum bırakan tüm gönül dostlarıma teşekkürlerimi gönderiyorum...

Bayramınız kutlu,haneniz mutluluklarla dolu olsun,
Tasalar kederler uzağınızda,en sevdikleriniz ise hemen yanıbaşınızda olsun...
En kalb-i sevgilerimle....

20 yorum:

Unknown dedi ki...

fotoğraflar çok hoş gözüküyor,tarifde gayet yapılası,ben hiç tatmadım ama çokca merak ettim tadını..yumurtasız kızartsak olmazmı?? yumurtadan haz etmiyorumda ben pek :) mutlu bayramlar bu arada..ne demiş büyüklerimiz evdeki huzur,gerçek servet budur..huzurunuz,mutlululuğunuz daim olsun..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Tebrik için geç kaldım biliyorum ama sağlıklı ve huzurlu daha nice bayramlara...

Ferkay dedi ki...

canım benim köfteler harika görünüyor
eminim tadı da çok güzeldir. Ellerine sağlık.
İyi bayramlar diliyorum.

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

bulgurla yapılan her lezzete bayılırız
bu tarifin de çok pratik yapımı ve tabi ki bulgurlu olması nedeniyle defterimdeki yerini aldı
ve hemen denenecekler listesine eklendi :)
ellerine sağlık
hayırlı bayramlar...

sevgiyle...

anne eli gibi dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım,bu tarif benim aklıma pek yattı ilk fırsatta deneyeceğim inşallah.sevgiler..

u.aydin dedi ki...

hosgeldin evime,mutfagima,bloguma ve tum paylasimlara.ben de sana geiyorum ozaman hele de yasamak istedidigim,4 yilimi da gecirdigim ankara'ya.paylasimlarina.kucak dolusu sevgiler yolluyorum gurbet ellerden bayramini da kutluyorum.
bu arada malatyali koftemize de bayildim sahane gorunuyor.ellerine saglik.

lengineer dedi ki...

Senin de bayramın kutlu olsun Minticim. Hamşeri olduğumuzu öğrenmenin verdiği sevinç bir yana memleketimin köfte tarifini vermene de çok sevindim... Evet biz Malatyada bulgurun her türlü yemeğini yapar afiyetle yeriz ve artan tüm bulgur hamurlarından tarif ettiğin şekilde köfteler hazırlayıp kahvaltılarda yumurtayla kızartırız :)) Hele memleketimin dışı da etli olan içli köftesinden(biz analı kızlı deriz) artan o etli hamur bambaşkadır... Özledim memleketimin taşını toprağını yaaa sayende yadettim:)

Mimlendin...

LaMa dedi ki...

amaaa bu ne guzel birsey boyle. bayram baklavalari ,cikolatalari sevenlerin olsun ben bundan alayim lutfne:))
guzel bayramlar

resimli günlük dedi ki...

Yokluğumda bloguma gelip gezmişsin,dolaşmışsın,hoş gelmişsin.Ben zaten uzun zamandır senin takipçin olduğum için bu ziyaret daha da hoşuma gitti,yine beklerim :)
özlem

Güloanne mutfakta dedi ki...

Alevciğim yine memleket lezzetlerini konuşturmuşsun görünce canım çok çekti yarın mutlaka yapmalıyım lezzeti için hiç bir yorumum olamaz elbette Ellerine ve güzel yüreğine sağlık arkadaşım sevgiler

Unknown dedi ki...

Mintimmm,

ellerine sağlık nefisss,şahaneee bir lezzet.

Kocamannn,

sevgilerimle...

zeynep -ipek butik pasta dedi ki...

Ellerine sağlık,çok güzel görünüyorlar,bende haşlayıp sarmısaklı yoğurt üzerine kızdırılmış tereyağı döküyorum..

sevgiler..

Unknown dedi ki...

Minticiğim bu köfteler harıka olmuş.Ben de bu köftelerden denedım.Malatyalı bır arkadaşım vermişti tarifini.Kızartma işini yumurtasız yaptım bızlerde çok beyenerek yedık.ellerıne saglık canım.

essu dedi ki...

cok nefis görünüyor :) kayın validemde yumurtasız kızartır arada yeriz :) ben begeniyorum cok iyi atıstırmalık yumurtalısınıda denemek isyirorum görüntüsü süper tadınıda merak ettim.Canım ellerine saglık öptüm mucuksss

canimçektipişirdim dedi ki...

cnm ziyaretin ve yorumun için tsk ederim..ben de seni uzun zamandır izliyorum:))
değişik bi köfte olmus ellerine sağlık..

Serap Uzun. Karakazandan dedi ki...

Hayırlı bayramlar Alevcigim o telaşın ardından iyi dinlenmeler sana.İçin de bulgur varsa ben de varım :-)
Eline sağlık cnm.

pasta köşesi dedi ki...

İnanılmaz leziz görünüyor en kısa zamanda denemeliyim sevgiler...

Tarif diyarı dedi ki...

hııııım nefiiis malatyalı arkadaşım yapardı çok severim:)ellerinize sağlık

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

dün akşam ölçüyü azaltarak hani tadımlık türden yaptım, denedim, afiyetle yedim
çok beğendiğimi ve kardeşlerimle yapılacak ilk yemekli toplantıda onlara da yapacağımı söylemeden geçmeyeyim dedim :)
hatta içine başka baharatlar da katmayı düşünüyorum kendimce :)
teşekkür ederim

PaSaSofraM dedi ki...

slm canim yine güzel bir tarif eklemissin cok lezzeti canim cekti bak simdi:)

ellerine sagik
Cuman mübarek olsun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...