24 Haziran 2012 Pazar

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi (Bebeğimin Çişini Öğrenme Süreci)

 
Herkese Selamlar,
BEBEĞİMİN GELİŞİMİNDEKİ EN GÜZEL OLAY HİÇ ŞÜPHESİZ ÇİŞİNİ ÖĞRENMESİ OLDU.
ARTIK ÇİŞİNİ SÖYLEYEN BİR BEBEĞİM VAAR!!!
DARISI BU KONUDA ZORLANAN ANNELERİN BAŞINA DİYORUM!!!
EVET!!
Bu işin altından nasıl kalktığımıza gelecek olursak çok çok çok zor olmadı ama kolay da sayılmazdı.1-2 gün neredeyse kafayı yiyecektim sinirden.Bir çok kez pes edip bırakacaktım,ama direndim.Açıkça söylemeliyim ki bu konu bir anne olarak beni en çok yoran en çok korkutan konuydu ve en zayıf yanımdı.
Açıkçası konu annelik olduğunda meydanı kimselere vermeyen ben, iş;bebeğine çiş öğretme mevzusu olduğunda,dilim lal oluyordu.Bu işi nasıl becereceğimi gerçekten bilmiyordum.Farklı zamanlardaki birkaç deneyişimin başarısızlıkla sonuçlanması da bu konudaki kendime olan güvenimi yerle bir etmişti.
Ama nihai kararımı sonunda vermiştim.Bebeğim 28 aylık olmuştu ve bir kaç ay sonra kreşe başlayacaktı.Bu işi kökünden çözmeliydim.Ve Çözdüm...

Tuvalet Eğitimi Aşamasında Bakın Neler Yaşadık:
 
Çiş konusunda bence ilk olarak annenin hazır olaması gerekiyor.
Eğer bebek 28 aylık ve üzerindeyse,dil ve beyin gelişimi yerindeyse,zaman zaman tuvalete sizinle gitmek istiyor yada altını bağlatmaktan çok hazetmiyorsa bu işin vakti gelmiş demektir.
Bu aşamadan sonra görevin en büyüğü anneye düşüyor elbette.
Sabır
Özveri
Dikkat
VE Özen...

İnanın bana sonrası çorap söküğü gibi geliyor.

Evvela anne olarak kararlı olmak gerekiyor.
Ev batacak,çişi bir yerlere bulaşacak,çok çamaşır çıkacak "aa pantolaonu kirlendi,atleti ıslandı ile olacak iş değil,şimdiden söyleyeyim.
Bezi çıkarmaya karar verdiğinizde artık geri dönüş olmadığını da bilmeniz gerekiyor.Öyle gözünüz korkmasın hemen.
İnanın bana fazla değil en fazla 1 hafta sürecek olan sabır ve anlayışla bezeli,özverili bir eğitim süreci.
HEPSİ BU...

Ve şimdi hazır olun!!
Bu işin püf noktası ödülde gizli.

Ödül yöntemiyle bu işi kolayca ve zahmetsizce çözebilirsiniz sevgili anneler.
Deneyin ve görün diyorum.
Bunun  için bebeğinizin en sevdiği en çok istediği yada yemekten haz aldığı  şey ne ise;ödül olarak onu belirleyin.
Mesela;ben Ozmonun çikolata dolgulu bisküvisini kullandım.Oğlum ozmo'ya dayanamıyordu ve sürekli istiyordu.Ben de fırsat bu fırsat deyip sıvadım kolları.
Lazımlığa oturmaya ikna ettim en başta ki bence en zoru bezi çıkarıp lazımlığa oturmaya ikna aşaması.
Her oturması bir ozmo kazanmasına sebep oldu.
sonra dakikalarca saatlerce başında bekledim banyoda.Eline sevdiği şeyleri vererek, lazımlıkta kalmasını sağladım.
Ve bu sürede çişini lazımlığa yaparsa ona yeniden ozmo verceğimi hatta daha çok vereceğimi söyledim.Başlarda olmadı.zaman zaman ağlamalar,yapmak istememeler,kaçmalar,kalkmak istemeler ve hatta yapmadan kalkmalar...
Bunların hepsi bu sürecin bir parçası.
Siz ısrarınızı sürdürün.Yarım saat geçmeden yeniden lazımlık teklifi,oturmak istemeyişler,kaçışlar,boşuna bekleyişler...Hatta üşümemesi için bezsiz pantolonunu giydirdiğim an pantolona yapmalar,hatta yaklaşık yarım saat lazımlıkta oturup,pantolonunu giydirdiğim an altını ıslatmaları vs vs...

Bir günde belki 6-7 tane pantolon kirlendi.Belki bir kaç yerine yapıverdi evin.Ama pes etmedim.Yaklaşık 1,5 günün sonunda,uzun süren uğraşlarla zafer benimdi.Bebeğim çişini lazımlığa yaptı.bunun sonucu olarak AFERİNLER,ÖDÜL ve elbette ALKIŞLAR...
Çişini lazımlığa yapmasından elde ettiği zaferin sonucu hoşuna gitmiş olacak ki bu aşamadan sonrası çorap söküğü gibi geldi.İkinci yapış ve bizden alkış beklentisi.Yeniden alkışlama,kocaman öpücükler en sevdiği büskivi ve tüm aile bireylerine,başarısının tanzimi...

Bu şekilde hafta sonu ben ilgilendim.Pazartesi iş başındaydım.Sonrasında sağolsun babaannesi bu olaya devam edip ilgilendi ve her yarım saatte bir hatırlattı.Akşamları da ben her yarım saatte bir hatırlattım,derken;bebeğim 3.belki en fazla 4.günün sonunda artık çişi geldiğinde koşarak  lazımlığa gider olmuştu.

Lazımlığa gitmeyi alışkanlık haline getirdikten sonra ödüle alkışa da gerek kalmadı.
Uyumadan önce ilk başlarda bez takmaya devam ettim elbette.Yani gündüz hiç bez kullanmayıp,sadece yatarken takar olmuştuk.Bu aşamadan sonrasında da gece bir kaç kez uyandırmak kalıyor size.Yatmadan evvel çok fazla sıvı gıdalar (su,süt..)verilmediği sürece çocuğunuzun bir süre sonra,sabahları bile kuru uyandığını göreceksiniz inanın bana.

Bu konuda çok fazla açıklayıcı ve ayrıntılı bilgiye internette ulaşamadığımdan dolayı bu konuda benim gibi araştırıp soruşturan ve zorlanan anneler varsa diye,tüm ayrıntılarıyla yazmak istedim.
Elbette her çocuğun gelişimi ve istekleri farklıdır,her çocukta bu sonuca ulaşacaksınız diyemiyorum.ama en azından bu yöntemle ben çocuğuma çok kısa sürede tuvalet eğitimi verebildim.
HAYDİ BU KONUDA ZORLANAN SEVGİLİ ANNELER, ŞİMDİ SIRA SİZDE...

17 yorum:

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

seni ve bebeğini tebrik ediyorum gerçekten zor bir süreç olsa gerek bizim için daha çok erken yavru kuşum 5 aylık benimde hep kafamı meşgul eder bu konu bakalım neler yaşayacağız.

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

gerçekten güzel ve zahmetli günler geçirmişsiniz ama değmiş doğrusu darısı diğer annelere...

Defne Kızın Anası dedi ki...

haydii geçmiş olaaa:))

merhaba canım uzun zamandır yazışamıyoruz bende yazmıyorum bloğuma o kadar çok şey birikmişken hemde. nasılsın maşallah diyeyim öncelikle en büyük olayı hayırlısıyla bitirmişsiniz. benimde tembellikten yazamadığım postlardan biride bu konu. aynı şeyleri yaşadık ve bitirdik çok şükür bizde bez işini.

kocaman öpücükler ve sevgiler size.

Adsız dedi ki...

Ben hç zorlanmadım üç aylıkken çiş tuttum;öyle bir alişmiştılarki maşallah çişleri geldimi uyanip haber veriyorlardı bir anlamda.Komşunun coçugu üç yaşına gelmiş hala altına yapıyor,zavallı arkadaşım alıştırmaya başlamış,geçen gün gelmiş bana evin her yerine kaka çiş etti diyor.Zamanla alışır dedim üzülme,tez zamanda aliştırabılır inşallah

LaMa dedi ki...

ay hosgelmissin!
dedigin gibi ok muhim bir olay, basariyla atlatmissiniz hepinize u tu masAllah:)

mintinin dünyası dedi ki...

neşeligünler sevgili dilekve lamam cici dilekleriniz için teşekkür ediyorum.sevgiler

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili adsız maşallah sana ne diyeyim ellerine sağlık.darısı zorlanan annelerin başına.benim kayınvalidem de erkenden çiş tutmuş ve 7-8 aylıkken söylüyorlarmış.bu da güzel bir yöntem sanırım.komşuna kolay gelsin.inşallah sna ismine de hitap ederim sevgiler.

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Selamlar arkadaşım benimde torunum 36 aylık oldu haziranın 25 de bizde şükürler olsun çözdük çiş olayını kreşde başladı ögretmenlerini yardımıyla akşamları ben alıyorum hem lazımlık aldık hem çocuk klozeti ikişer tane maşallah yatarkende baglamıyoruz fakat kreşde ıslatıyomuş yattıgı zaman onuda atlatırız inşallah bizde hep ödüllendirdik çok istedigi oyuncak olan marketlere güvenini sarsmamak için her akşam gitti ve kendiside yavaş yavaş yapmaya başladı önceleri ben ne zaman namaza kılmaya başlardım anneanne çişim geldi derdi şimdi lazımlıga kendi gidip yapıyo bende namazdan çıkmamış oluyorum çok güzel bir duygu darısı alışayanların başna güzel bir paylaşım paylaşmışsın teşekkürler canım

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

2 yaş + 4 aylıktı benim oğluşum da "alıştırıldığında". Böyle diyorum, çünkü daha önce ilgilenilebilse belki olurdu ama bankacılıkta izin kullanmak zordur. Ancak izin alabildiğimizde detaylı ilgilenip alıştırabilmiştik. Tebrik ederim tatlım, öteki kolaycacık gelir arkasından merak etme.. Sevgiler..

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

adres değişikliği

değerli arkadaşlarım eski link adersimdeki sıkıntılardan dolayı taşındık
Yeni link adresim aşağıdadır:
http://dilekhaniminmutfagi.blogspot.com/

Yeni paylaşımlarda bulunmak dileğiyle.. Yüce Rabbime emanet olun.

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

Hayırlı kandiller canım, seni mimlemiştim kabul edersen çok sevinirim :)

neriman annen dedi ki...

ılsınn canımm torunumm nasıl büyüyomu görüşemiyoruzz epeydirr ben bloglara fazla giremiyorum feysde takılıyorum daha çok eklersen feyse ordan görüşrüzz -nerimanincekara isimiyle kayıtlı feysim.bu aradada bu sene yaz tatilinde ankaradayımm tatail olması bu sene hayırlı işler e başladık kızı nişanaldım.öpüyorumm canısııı görüşmek üzere selamlar

Unknown dedi ki...

ne güzel kolaylıkla tuvalet eğitimini başarmışsınız.Miniğine kocaman aferin ,annesini hiç üzmemiş ...

Limon çiçekleri dedi ki...

Tebrik ederim canımcım..Bende çok panik yapıp 12 şer aylık olduklarında bezi bıraktırtmıştım kızlara...Geç bile kaldığımı düşünüyordum ne cahilmişim..Büyük kızımı 4 aylıkken lazımlığa oturttuğumu söylesem:((Şimdi olsa çok daha fazla bekler ne kendimi ne onları üzerdim.Bravo sana..bravo oğluşuna,öptüm sevgiler..

online mutfak dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

sevgili arkadaşım okadar güzel anlatmışsın ki bunun için öncelikle sana teşekkür ediyorum. şuan aynı şeyleri ben yaşıyorum pes etmek üzereyken araştırma yapayım dedim yazını okudum ve rahatladım umarım kolaylıkla bu durumu oğluşumla kısa sürede atlatırız

mintinin dünyası dedi ki...

arkadaşlar herkese selamlar...güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum.sevgili adsız lütfen pes etme ve kış girmeden hallet bu işi sevgili arkadaşım.sabır arkadaşım.inan bana halledebilirsin.sevgilerimi iletiyorum.miniğine ve sana kolaylıklar diliyorm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...