19 Ocak 2014 Pazar

İztuzu Plajı Dalyan



 7-8 günlük gezimizde 
Konyaaltı plajı,Olimpos,Phaselis ve Side plajı da dahil olmak üzere gezdiğimiz gördüğümüz plajlar arasında ben böylesine güzel bir kuma sahip plaj görmedim.
Bir tane taş bulamazsınız inanın bana ve incecik bir kum.Hoş!! sidenin altın kumunu da yabana atmıyorum ama iztuzu plajı bambaşka bence.Denizi cam gibi.Dalgası yok denecek kadar az,üstelik açılabildiğiniz kadar açılın iztuzunda derinlik sözkonusu değil inanın bana.

Yumuşacık kumla kaplı bir deniz...
25-30 metre ilerde dahi denizin dibini ve ayaklarınıza dokunan minicik balıkları görebiliyorsunuz.
Bu his anlatılmaz,sadece yaşanır diyorum...


 Denizin en korktuğum tarafı uçsuz bucaksız derinliğidir.
O,derinlik hissi beni mahvediyor.
Sanki birkaç kulaç sonrasında deniz beni sonsuz derinliğine çekecek gibi...
Dipsiz karanlığında,sonsuzluğunda kaybolacakmışım gibi..

Evet,sanırım buna da su fobisi deniyor.

Valla adına su fobisi mi dersiniz?Deniz korkusu mu dersiniz? bilemem ama bildiğim tekşey çocukluğunda denizin D'sini görmemiş biri olarak 
BEN!!!!
SUDAN DA YÜZMEKTEN DE İNANILMAZ KORKUYORUM.
İşin açıkçası böyle.
Eh! ne de olsa ilk denizle kucaklaşmam 25-26 yaşlarıma tekabül ediyor.Eşim sayesinde hemhal olduk denizle.Fakat Isınamadık pek birbirimize sanırım :)))

İşte bundan dolayıdır ki dibi cam gibi olan ve ayaklarımın yere sağlam bastığı :) İztuzu Plajı tam benim gibi su korkusu yaşayanlara göre diyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum.

Amaan!o seviyede de yüzülü mü?demeyin,siz açıklara açılın gönlünüzce.
Ben sahili beklerim sizin yerinize :))))

İztuzu plajının uzunluğu internetten edindiğim bilgilere göre 5-6 km kadarmış.Bir yanı tatlı bir yanı tuzlu akdeniz suyu olma özelliğinden dolayı dünyadaki sayılı plajlar arasında yeralıyormuş...
Yazları gece plajda kalmak yasakmış,carettaların yumutlama dönemine rastladığı için.
Yine yazın şemsiye saplamak yada çocukların çukur kazması falan da yasakmış sanırım.
Böylesine itina gösterilmesi çok güzel gerçekten.
Bu plajı gördüğünüzde caretta carettaların yumurtalama için neden burayı tercih ettiklerini anlayacaksınız :))Bizler caretta carettaları izleme fırsatı bulamadık malesef.Denizde kaybettiğimiz definenin peşindeydik çünkü. :))


İztuzu Plajına ulaşım nasıldır:
 Konumu gereği plaja kıyısı olmayan, karadan veya gölden plaja ulaşılabilen bir yerleşim alanıdır Dalyan. 
Kooperatif tarafından düzenlenen tekne dolmuşlar sabah 09.30 da başlayarak dolmuş tekne hizmeti vermektedir. Dolmuş teknelerin belli bir saati yoktur. Adından da anlaşılacağı üzere doldukça kalkan bu tekneler Dalyan merkezden İztuzu plajı yönüne giderler.
 Eğer Dalyan kanalı üzerindeki otellerde kalıyorsanız, tur şirketlerine haber vermek kaydıyla sizi otelinize ait olan iskeleden alırlar, plaja bırakırlar ve dönüşte tekrar otelinizin iskelesine bırakırlar (Bunun için otel yönetimine istekte bulunmanız yeterlidir). 
Plajdan geri dönüş saat 13.00'ten itibaren başlar ve akşam 18.00 kadar her saat başı tekne vardır. Bizim tur teknemiz de bizi akşam 6da iskelemize bırakmıştı zaten.

 İztuzu Plajı'nda otel, motel, pansiyon gibi konaklama tesisleri yoktur, en yakın konaklama tesisleri 12 km uzaklıktaki Dalyan bölgesidir.
Dilerseniz kendi araçlarınızla da plaja ulaşabiliyormuşsunuz...Biz aracımızla gitmiştik Dalyan'a ancak günlük tekne turuna katıldığımızdan araçla nasıl gidileceği hakkında bir fikrim yok inanın bana.

Plaj tamamen ücretsiz bu arada.
Şezlong-minder ücretli diye biliyorum ama biz kalabalık alanda değil kimsenin olmadığı çoooook ilerlerdeki alanlarda denize girmeyi tercih ettiğimiz için şezlong-minder kullanmadık açıkçası.

Hımm!!
Bakın bu özelliği de yeni geldi aklıma.
Öyle sıkış tıkış herkesin dipdibe olduğu bir plaj değil burası.
Eeeeen güzel yanlarından biri de kesinlikle buydu.Plaj gözalabildiğine uzandığından hiç kimseciklerin sizi göremediği bir yeri rahatlıkla bulup,deniz sanki sadece size aitmiş hissini yaşayarak,gönlünüzce güneşlenebiliyor,denizin kumun tadına varabiliyorsunuz.


Eğer kendi başınıza gelmiş iseniz canınız ne kadar isterse o kadar kalabiliyorsunuz.
Denize kuma doyduktan sonra evinizin yada otelinizin yolunu tutuyorsunuz.
Ancak bizler gibi yemekli günlük tura katıldıysanız İztuzu plajındaki yüzme molanız 2-3 saatle sınırlı.

Yeterli bir süre olup olmadığını bilmiyorum ama bizler arkamıza baka baka,gözümüz caanım plajda kala kala ve Allah ömür verdiği sürece hayatımızın herhangi bir aşamasında yeniden gelebilmek umuduyla doyamadan zor olsa da oradan ayrılıyoruz...Plaja Geldiğimiz tur teknelerine atlayarak yemek molası vermek üzere yola koyuluyoruz...

Tatlı suyla tuzlu suyun birleştiği bir yerde,incecik altınsarısı kumu ve kristal berraklığındaki suyuyla İztuzu plajı gerçekten harika.
Görmenizi tavsiye ediyorum...

Mintiden herkese selamlar,
umarım işinize yarayacak bilgiler verebilmişimdir.
Sevgiyle kalın...





2 yorum:

*mehtap dedi ki...

ayy bize yazı özlettin Mintiii.

Swotpisces dedi ki...

Burası da süperdi, hayran kaldığım yerlerdendi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...