9 Şubat 2014 Pazar

Sacüstü - Katmer


Selamlar herkese...
Bu akşam,bana çocukluğumu hatırlatan ve kokusu burnumun direğini sızlatan bir lezzet pişirmek istedi canım  nedense..
YAPTIM...
Minicikken babaannemin ellerinden yerdim bu lezzeti.Yanında mutlaka lor peyniri,çökelek yada peynir olurdu.Bir de çay...Bir de içimizi ısıtan sesiyle kuzine soba...
Sıcacık sobanın yanında,bu katmeri yemenin hazını anlatamam...
 

Sonraları ise anneannemin ellerinden yer oldum bu şahane lezzeti...
Diyorum ya bana minicikliğimi ve çocukluğumu çağrıştıran bir lezzet diye..
Anneannemin ekmek yapma işlemleri belirir gözümde.
O,ocağın başındaki yufkayı açışları,sacın altına çalı çırpı atışları,yufkayı her defasında özenle oklavaya sarıp,ve yine her defasında özenle açışları gelir gözümün önüne...Hamuru alıp o pamuk elleri arasında yuvarlayışı belirir hayalimde...Anılar da işte öyle yuvarlanır içimde...
Belli belirsiz...
Yanıbaşında bir bardak suyu durur muhakkak,pişirdiği ekmekleri teyzelerden biri sac üstünde pişirir,bu esnada ise muhabbetler uzaaar gider...
Biz küçükler ise bu muhabbetlerde kaybolup gideriz adeta...
Öylesine güzeldir ki ocak başı muhabbetleri doyamaz insan dinlemeye..Hani bitmese dersiniz ya!
işte öyle oluverir anneannemin ekmek pişirmeleri...

Sonrasında muhakkak ekmek yağlama işlemi vardır.Bu kısım en güzelidirbelki de...Yorgunluktan terini silen evin sultanı küçüklerini da unutmaz elbette...En sonunda biraz daha kalın yaptığı bazlamalara halis muhlis anneanne tereyağı sürülür ve çaylarla afiyetle yenir...Kimi zaman ise anneannemiz sacüstü katmer yapar..Şekli yukarda benim yaptığım gibidir ama lezzeti asla öyle olmaz.....
Anneannemin yaptığı gibi yapamam asla...
Onunkisi mis gibi anneanne kokar..


Nereden geldi aklıma bilinmez ille de yapmak istedim işte.
Hani anneannem yakınımda olsa da yapıverse torununa diyicem ama böyle bir ihtimal yok işte...Ehh böyle bir imkan olmayınca iş başa düştü tabiri caizise...

1 su bardağı kadar suyun içine bir tatlı kaşığı kadar tuzu ve 1 y.k yoğurdu atıp karıştırdım...Sonrasında unu ilave ettim yavaş yavaş...Çok sert olmayacak bir hamur elde etmekti amacım.İyice yoğurdum.Sonrasında unladığım tezgahta açtım.Yumuşamış tereyağını her yerine iyice sürdüm ve bir ucundan başlayarak rulo yaparcasına sardım.
Sonrasında da kendi ekseninde dolayarak yuvarlak oluşturdum ve yeniden açtım.Yeterli inceliğe ulaştığında ise iyice ısınmış olan teflon tavada kısık ateşte pişirdim.Çevirdiğim yüzeyine tereyağı sürdüm tekrar pişirmeye devam ettim.
Nar gibi kızarıncaya kadar bu işleme devam ettim....Sonrasında çay - peynirle miniğimle birlikte afiyetle yedim.
Anneannemin yaptığı soğuduktan sonra yumuşacık olurdu.Benimki kurudu malesef.Neden kuruduğunu anlayamadım ilk telefon görüşmemizde sorup öğreneyim anneannemden diyorum...

Ve bu defalık da benden bu kadar diyerek sizleri Allaha emanet ediyorum...

3 yorum:

mehtap dedi ki...

nefis bir lezzet, eline sağlık.

Zeugma dedi ki...

Elinize sağlık.
Anneannemle kendimi gördüm anlatımınızda.Benimki artık rahmetli:(
Teflon tavada yapılanlar sert oluyor dediğiniz gibi. Üst üste biriktirip üstünü de temiz bir bezle ya da kapakla örterseniz yumuşayacaklar.
Sevgiler...

Turuncu Tatlar dedi ki...

ellerine sağlık canım o sohbetlere de gözlemelere de doyum olmaz :) sevgiler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...