22 Eylül 2015 Salı

Yeşil Fasulye Konservesi...

  

Selamlar herkese
Ben genelde faslyeyi her yıl kış hazırlığı olarak dondrucuya atardım.Fasulyeleri yıkayıp ayıklayıp doğrayıp çiğden poşetlerdim.Bazı poşetlerin içine kış domatesini kullanmak istemediğimden kabukları soyulmş domates de ilave ederdim.Kışın dondurucudan çıkarıp bi güzel pişirirdim.Yani hiç bir işleme tabi tutmadan şoklamadan haşlamadan direk çiğden atardım dondurucuya.Dilerseniz sizler de benim her sene yaptığım bu yöntemi güvenle uygulayabilirsiniz.

Ben bu yıl neden konserve işine girdim.Çünkü dondurucumda hiç yer kalmıyor ve fasulyeler çok yer işgal ediyordu.Bu nedenle bu sene konserve yapmayı daha uygun buldum.

Peki nasıl yaptım fasulye konservemi??

Özellikle bi siteden tarif almadım.Biraz kayınvalidemin biraz da annemin yapımından ilham aldım diyebilirim.Net ölçü verebilecek miyim onu da bilmiyorum ama bunu deneyeceğim en azından.Nasıl yaptığımı buraya yazmak istiyorum çünkü çoook leziz oldu seneye de unutmayıp aynısını yapmak istiyorum...

Malzemeler:
2 kilo fasulye tazecikten
5kg domates
1 küçük soğan
5-6 yeşil biber hafif acılı
tuz

Yapılışı:

1-Fasulyelerimi kayınvalidem ayıklamıştı sağolsun.Sonrasında ben onları yıkayıp doğradım.Aradaki sert fasulyelerin dışını almayıp içlerini çıkardım sadece.

2-Büyükçe bir tencereye biraz sıvıyağ koyup küçük bir soğan doğradım.Birkaç kez çevirdikten sonra üzerine fasulyelerimi ilave edip karıştırdıktan sonra kapağını kapattım.Yeşil biberleri küçük küçük doğrayıp üzerine ilave ettim.Ve bu arada domateslerimi soyup doğrama işine giriştim.doğradığım domatesleri üzerine ilave edip ara ara karıştırdım.Kapağı hep kapalıydı unutmayalım pişerken buharın gücüne ihtiyaç var.
3-Faslyeler pişerken ben diğer yandan başka bir tencerede soyup doğradığım domatesleri pişirmeye devam ettim.Çünkü çok nazik olan fasulyelerim ben domatesleri soyup doğrayana kadar hemencecik pişivermişti.Üzerine tekrardan domates koyup pişirseydim çoook pişmiş olacaktı.Bu nedenle biraz kendime iş çıkardım fasulyenin altını enn kısığa getirdim ve domatesini ayrı tencerede pişirdim.

4-Kaynar sudan geçirdiğim kavanozlara pişen fasulyeleri dondurdum.üzerindeki bosluğu da kaynayan domatesle doldurup kapagını eşime sıkıca kapattırdım.

NOT:
-Küçük bir tencerede kavanoz kapaklarını kaynatıyordum bu işlemler esnasında.eşim maşayla alıp hemen sıkıca kapattı kavanozları sağolsun (Benim baş yardımcım elim ayağım canyoldaşım olur kendileri :) ...
-Gelecek seneye kendime not bence biraz daha az pişirmeliyim.bu yıl tamamen pişiverdiler hatta artan fasulyeleri afiyetle yedik yemekte.Açıldıktan sonra bi tık daha kaynama payı bırakmak adına birazcık az haşlansın minticim :)))
-Kesinlikle salçaya gerek yok kışın,enfes kırmızılıkta oldular zira.
-Heralde galiba sanırsam bir çay bardağına yakın sıvıyağ ilave etmişimdir.Tam ölçü veremiyorum canlar çünkü genelde göz kararı koyuyorum.Yada biraz koyuyorum iki pişiyor bi sonraki karıştırmamda gözüme yağı az geliyor azıcık daha dolaştırıyorum.Bu nedenle bana kızmayın siz de kendinize göre ayarlayın.ama yine de çok katmayın çünkü konserveyi açtığınızda da ilave edebilirsiniz ısıtırken...SEVGİLER...

AFİYET OLSUN...


1 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Merhabalar, ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...