13 Nisan 2011 Çarşamba

Hamsi Tava

İşte size,hamsini bizim evde en sevilen hali:)
Fırındaki halinden bile daha leziz gelir bana/bize.
Ne zaman hamsi tava yapsam aklıma Amasra da yediğimiz hamsi tava gelir ki lezzeti şüphe götürmez.Yolunuz düşerse muhakkak deneyin derim.

Malzeme Listesi
1 kg.hamsi
1 Su Bardağı Mısır Unu
kızartmada kullanmak için sıvıyağ
1 tatlı kaşığından az tuz

Hamsi Tavanın Yapılışı:
1. Temizlenmiş hamsileri yada balıkçınızda temizlettiğiniz:)hamsileri bol suda ve tek tek yıkayınız ve
süzgeçe alınız.Sularının süzülmesi için bekletiniz.

2. Mutfak tezgahının üzerine temiz bir kağıt serip,süzgeçte süzülen balıkların iyice sularını çekmesi için kağıt üzerine alınız.

3-Yine tezgah üzerine serdiğiniz başka bir kağıt üzerine bir bardak kadar mısır unu koyunuz. Dilerseniz beyaz un da kullanabilirsiniz ancak mısır unu daha lezzetli olacaktır.

4. Hamsileri teker teker una bulayınız.Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapabilirsiniz.Lakin biz balığın aromasını bozacak herhangi bir baharat eklemeden yapıyoruz,çünkü öyle seviyoruz:)

5. Balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökünüz.Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziniz. Daha sonra ocağın altını yeniden yakınız. Eğer siz hamsileri dizerken bir yandan da ocağın altı açık kalırsa ilk dizdikleriniz pişecek, son olarak tavaya koyduklarınız ise çiğ kalacaktır.

6.Hamsi tavayı kısık ateşte yapmaya özen gösteriniz.Hamsilerin altta kalan kısımlarının kızarıp kızarmadığını kontrol etmek için,üst kısımlarının renginin hafifçe değişmesini ve kuyruklarının da hafifçe çıtır olmasını bekleyiniz. Hepsini aynı anda çevirebilmek için tavanın boyutuna gore düz bir kapak kullanarak,kapağı hamsilerin üzerine kapatınız. Tavanın içindeki yağı çevirirken dökülmemesi için bir kaseye tavanın kenarından süzdürünüz. Tüm hamsileri kapağın üzerine alıp, pişmemiş tarafını tavaya koyunuz.Üzerine kasedeki yağı yeniden ekleyiniz.

7. Kısık ateşte hamsilerin pişmeyen yüzeylerini de kızarttıktan sonra,servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapınız.Kızarttğınız hamsileri havlu kağıt üzerine alarak fazla yağını süzdürebilirsiniz.

Not:
1. Hamsi ile birlikte bol  ekşili bol sarımsaklı roka salatası servis edebilirsiniz.
2. Eğer evinizde düzenli olarak balık tava yapıyor iseniz;bunun için satılan özel balık tavasını almanızı öneririm.Bana göre balığın en güzel halidir balık tava:) 
3-Biz balık tava yaparken sızdıralacak kadar yada kağıt havluya alınacak kadar fazla miktarda yağ kullanmıyoruz açıkçası.Bu verdiğim yağ miktarını azaltabilirsiniz bu nedenle.Kısık ateşte yaptığınızda çok fazla yağa ihtiyacınız kalmıyor.
 4-Balığın üzerine şiddetle,tahin helvası tavsiye ediyorum son olarak.Bilindiği üzre şahane oluyor:)

**Eşim benden daha güzel hamsi tava yapıyor bu arada,bu güzel gerçeği de eklemeden edemedim.Çünkü genelde bizim evde hamsi tava;eşimin maharetli ellerinden yenir:)) 
Beylere yaptırılması tavsiye edilir:))

mintiden sevgiler

24 yorum:

olsada yesek suzan dedi ki...

bir karadenizli olarak hamsi tabiki favorimm ve kesinlikle mısır unu.. harika görünüyor ellerine sağlık canım...

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

bayılırım hamsiye nede güzel olmuşlar ellerine sağlık canım sana afiyet olsun sevgiler

Adsız dedi ki...

Hmmm cok güzelll.
Ellerine saglik.
Yiyenlerede afiyet olsun.
Sevgiler

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

oooh enfesss enfess enfess :) harika görünüyor mintim, ellerine emegine saglik tatlim..afiyet sifalar olsun..kocaman öpüyorum..mutlu kal..

lezzet-i mekan dedi ki...

tabak harka görünüyor, balığı çok sevmememe rağmen canım istedi, ellerine sağlık, güzel bir gün dilerim sevgiler.

PaSaSofraM dedi ki...

günaydinnnnnnnnnnnnnnnn mintimmmmmmmmm, sende hamsileri dizmissin tavaya:))) ellerine saglik canim cekti bak sabah sabah:))öpüyorum seni kocamann. sen calismiyormusun bugün canim??

Unknown dedi ki...

Nar gibi kızarmış görüntü harika Minticim. Ellerine sağlık..

Aycan dedi ki...

Canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Ayrıca hamsiye bayılırım.

yedirenk dedi ki...

canımcım nefis olmuş,ellerine sağlık....

ebru dedi ki...

canım ellerine sağlık. bayılıyorum ben de hamsi tavaya.. bol yeşil salatayla inan ağzım sulandı..

Unknown dedi ki...

ben bu sene gelinimz sayesin de öğrendim bu tekniği diyeyim.sizin verdiğiniz yağdan az kullanıyorum ben .ama muhteşem oluyor gerçektende size afiyet olsun:)

Unknown dedi ki...

Mintişim bu işler bizim evde sadece benim elimden geçer eşim belki salatayı yapar o kadar:)
Ellerine sağlık eşinin çok güzel olmuş hamsi tava
Geçenlerde İstanbul dan kaynım yollamıştı hemen yaptım bende özlemişiz bir çırpıda bitiverdi:))))
afiyet ve muhabbetle canım

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

Bayilirim tum balik cesitlerine Alev. Harika gorunuyor.. Ellerine saglik...
Ama artik buradaki Turk bakkallarina hamsi yaklasik 2 aydir gelmez oldu. Mevsimi gecmis:(((

muhabbetsofrasi dedi ki...

yarım saat olmadı hamsi yiyeli:)
ama tavasını değil, sebzeli buğulamasını :)

bir laz olarak hamsiden vazgeçilirmi yaw :(

Unknown dedi ki...

offf o ne güzel görüntüdür öyle...Süperrr, bayılırım balığa...Elimde olsa bıkmadan usanmadan sürekli yerim...ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Hmmm cok seviyorum ama kendim yapamiyorum.
Sagolsun komsularim yaptiklarinda gönderirler.
Cataldakini ben alabilirmiyim :-).
Ellerine saglik.
Sevgiler

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Aksam aksam bu yapilirmiiii? Harika gorunuyorlar.
Sevgilerimle...

Ferkay dedi ki...

Balığı yeni yeni yemeğe başladım Alevcim ama birtürlü Hamsiyi sevemedim nedense, sizin tabağıda görünce tekrar denemeye karar verdim çok güzel görünüyor.
Ellerinize sağlık,afiyet olsun..
Sevgiler..

Nilgün dedi ki...

Ne yalan söyleyeyim bana da hamsiyi Amasra sevdirmişti. O günden beri hamsi zamanı bazan haftada iki kez yaparım. Ellerine sağlık, gerçekten nefis oluyor..

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar Arkadaşlarım,

Mahkeme engelinin hala devam ettiğini, bloglarımıza girmek için karşılaştığımız uyarı cümlesinden anlıyoruz. Bu zamana kadar yaptıklarımız bir ses getirmedi. Kimi bloggerlerin blog platformu bu mahkeme engelinin kapsama alanına girmediği için, kimi bloggerler de DNS anahtarlarını değiştirerek bloglarına girebiliyorlar. Ama herşeye rağmen bu mahkeme kararı Türkiye’nin bloggerlerini öldürdü.

Konunun detaylarını fazla bilmemekle birlikte Google, bu mahkeme kararında yapılması istenilen fiili yerine getirmedi ki, yasak hala devam ediyor. Bizler de yasa dışı yollarla bu yasağı delmeye çalışıyoruz.

Selam, sevgi ve muhabbetlerimle.

Özgen dedi ki...

Eline sağlık arkadaşım bayılırım hamsi tavaya sevgilerimle...

neslice tarifler dedi ki...

Kafa, göz, kuyruk hepsini yerim..

durutarifler dedi ki...

Ben evde hamsinin yarısını tave, yarısını ızgara yapıyorum. Offf salatayla olssa da yesek şimdi. Ellerine sağlık.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Alevcim; ne haber, nasılsın? Sesin soluğun çıkmıyor..Ortalık yıkılıyor benim yarışmayla, sen bir ziyaret edip izlemedin anlaşılan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...