3 Nisan 2011 Pazar

Ürgüp-Peribacalarına Kısa Yolculuk... KAPADOKYA


Selamlar,
Hayli vakit evvel çekilmiş,lakin yayınlama fırsatı birtürlü gelememiş bir gezinin görüntüleri var sırada.
Nasıl keyifli bir geziydi,nasıl hoş bir ortamdı anlatamam.Eşimle elele bu doğa harikası yeryüzü şekillerini gezmenin keyfine doyamadık inanın.Öyle görülesi,öyle şahane şekiller var ki,her insanın ömründe en az bir kere görmesi gereken bir yer diye düşünüyorum Kapadokya.
O,tertemiz havası,tabiatın ince işçiliğinin ortaya çıkardığı muntazam görüntüler...muhakkak uğrayın derim.


Peri bacalarının güzelliklerini görmeye gelen yerli turistten çok,yabancı turist vardı.İnsanlar bu doğa harikası güzelliği görmek için Çin'den Japonyadan gelmişler.Oysa ben/biz 2-3 saat uzağımdaki bu yere ilk kez gittiğim için utanıverdim kendimden.Öyle şahane ki sanırım yeniden yeniden görmek isteyeceğim,hatta bir sonraki gidişimde zeplin keyfi yapmak isteyeceğim bir yer:)İnşallah bir kez daha nasip olur görmek:)


Asıl müze alanına gidene kadar öyle çok resim çekmiştim ki Göreme Açık Hava müzesini,şarjı bitmiş fotoğraf makinemle birlikte "ahh,ahh niye boş yere çekmişim ki,asıl güzellikler buradaymış"diye,iç geçire geçire gezmiştim.
Bu nedenle müzedeki şahane mağaraları,duvarlardaki hristiyan sembollerini,o döneme ait yaşamsal kalıntıları,yaşam emarelerini,o dönemde yapılmış resimleri,devlet tarafından korunmaya alınmış peri bacalarının en güzel yerlerini malesef çekememiş durumdayım.
Anı yaşamaktan büyük zevk alan eşimin,işine yaradı bu durum.Eşim,o an ne varsa yaşamak sade ve sadece o ana,odaklanmak isteyen biridir.Lakin ben fotoğraf çekmeye bayılırım.İşte bu çelişkidendir ki açık hava müzesinin keyfini en çok eşim sürdü sanırım.Bir dahaki sefere,sadece müzedeki mağaralara ve görsel güzelliklere ayırayacağım fotolarımı.


İşte bu nedenle sizlere de sadece bu görüntüler kaldı.Hani mümkün olsa da gördüklerimi de buraya yansıtabilsem ama namümkün bir durum tabi:))
Neden peribacası??diye sormuşumdur hep kendime.Baca buranın neresinde diye düşünmüşümdür.En eski türkçede baca aynı zamanda pencere amacıyla da kullanılırmış.İşte peri bacası da perilerin yaptığı baca anlamında konulmuş sanırım.Neden periler diye sorarsanız.Perilere inanmayan biri olarak bile Rabbimin yarattığı bu şahane görselleri ancak periler diyarında görülebileceğini düşünüyorum.Öylesine muntazan ki sanırım sadece masallarda görülmeli bu diyar:)Peri buranın neresinde?derseniz yolunuz buraya düşsün de kendiniz görün derim.


Peri bacaları kolaylıkla işlenebilen kayaç yapısı nedeniyle kimi zaman bir bölgeyi koruyan bir kale, kimi zaman insanların yaşadığı bir ev yada kimi zaman dua edilen mekanlar olarak kullanılmış. İşte Kapadokya bölgesinde bulunan peri bacalarının gizemi de bu noktada başlıyor sanırım.
Burası yemek yediğimiz bir peribacasının,düzenlenmiş bahçesi mesela.Zamanında hangi amaçla yontulup hazırlanmış bilinmez ama günümüzde restorant olarak hizmet vermekte.Restorant olarak kullanılan tek peribacası burası.İçi öylesine serindi ki o sıcak havada.Herhangi bir soğutma sistemi yoktu,lakin içeride üzerinize hırka bile almak isteyebilirsiniz.Öylesine serin peribacasının içi.Kışları da bir o kadar sıcak olduğunu söylemişlerdi.Çok güzel dizayn edilmiş,özgünlüğü yitirilmemeye çalışılmış bir mekandı.Yemekleri de şahaneydi üstelik,benden söylemesi.


Ürgüp'ün geneli bu şekilde ki konaklama yerleriyle dolu.Rezervasyon yaptırmadan gitseniz bile,emin olun çok nezih konaklama yerlerine kolayca ulaşabilirsiniz.Küçük,şirin,az yataklı lakin çok bakımlı konaklama yerleri.Öyle hoş ki;işçi arılar gibi çalışan,küçük işletmelere sahip yöresel giyimli teyzelerin olması.Çok samimi geldi bana.Düşünün çalışan yok.Genellikle her işlerini kendileri görüyor,kahvaltıları kendi mutfaklarında hazırlayıp misafirlerine sunuyorlar.Oldukça doğal ve lezzetli yiyeceklerle dolu sofralar...
Gerçekten görülmeye değer diyorum.


Yine,en çok resim çekilen yerlerden biri de bu nokta.Oldukça yüksekteyiz bu noktada ve geniş bir alana yayılan şahane yeryüzü şekilleriyle kaplı vadi,turistlerin ve beraberinde bizlerin objektiflerimize sarılmamıza neden oluyor.Tam bu noktada bebeğimle de çekilmiş resimlerimiz var:))



Aslında keşke böyle yeşilin kucağında oluverse tüm peribacaları değil mi??Bence çok yakışıyor.Lakin böylesine yeşil alan bulmak çok zor elbette.:))
Öyle şahane şekiller var ki peri bacaları haricinde bile.Peribacaları en yoğun şekilde Avanos - Uçhisar - Ürgüp üçgeni arasında kalan vadilerde, Ürgüp Şahinefendi arasındaki bölgede yoğun bir şekilde görülüyor.
Neyse en iyisi sizi resimlerle başbaşa bırakayım olur mu??Böyle anlatmakla olmuyor.Heryerini gezip görmek,her anın keyfine varmak gerekiyor...


İnanın öyle çok durup resim çekmek isteyeceğiniz yer var ki keşke zamanım olsa da çektiğim tüm resimleri ekleyebilsem buraya.Lakin bu kadar dar vakitte,Ürküp'ün görülesi yerlerinden ancak bu kadarını yansıtabildim sizlere.
Dediğim gibi,eğer yolunuz düşerde giderseniz bu güzel görüntülere aldanıp,tüm fotoğraf makinesi kapasitesini bunlarla doldurmayın derim.Zira gerçekten görülmeye değer,devlet tarafından da koruma altına alınmış,açık hava müzesi şeklinde turistlerin gezmeleri sağlanan yerleri resimleyemez ve o güzel görüntüleri sadece izlemekle yetinirsiniz.
MİNTİDEN ŞİMDİLİK BU KADAR...
HOŞÇAKALIN:)

11 yorum:

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

harika yerler görmüşsün canım bana göre çok şanslısın ben hala göremedim oraları çok methini duyduğum yerler eşim tarafından. bizleride götürecek inşallah beklemedeyiz ama bu resimlerden sonra görmemiz en kısa zamanda şart oldu

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Alevcim resimler çok güzel bende 2 sefer gittim doğa güzelliğine doyamadım çok güzel bir tatil olmuş canım seni özledik çalışmaya başladığın için sık görüşemiyoruz sevgilerimle hayırlı pazarlar

SERRA dedi ki...

bende 3 yıl önce gitmiştim, çok güzel anlatmışsın, gerçekten insan şaşırıyor ve elin Japonu geliyorda ben niye gelmedim diye hayıflandım doğrusu...

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

ne kadar güzel, ne kadar hoş
harika
benim de gitmeyi planladığım yerlerin başında geliyor Kapadokya
inşaAllah bu yaz gerçekleştireceğim
fotoları görünce kesinlikle gitmeliyim diyorum artık

sevgiler canım...

Unknown dedi ki...

emeğine sağlık tatlım..sayende gitmiş kadar oldum..inşallah rabbim nasip ederse görmeyi çok istediğim bir yer..mısırdaki piramitleri ve pamukkaleyi de görmeyi çok istiyorum hayırlısıyla inşallah hepsini gezmek nasip olur sağlık ve huzurla..sevgi selam ve dua ile benim güzel kardeşim..rabbime emanetsiniz..

Unknown dedi ki...

favorilerim arasındadır Ürgüp , resimler muhteşem ...Kartpostal gibi aynı...Tarihi ve coğrafyası bambaşka oraların...

Özgen dedi ki...

Ben daha ortaokulda görmüştüm oraları ve bir daha hiç gidemedim ama hala aklımdadır gördüğüm güzellikler.Rabbim İnşallah kısmet eder de tekrar görürüm arkadaşım sevgiler...

Hayatın Tatları dedi ki...

bende bir iki kez gitmiştim ama çocuklarımla gitmeyi çok istiyorum.

muhabbetsofrasi dedi ki...

bende çok istiyorum görmek bakalım nasip :)

durutarifler dedi ki...

Ben üniversiteyi Kayseri'de okudum. sürekli giderdik. Büyülü bir havası var. Görmeyen herkese mutlaka tavsiye ederim.

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Orası gerçekten bir doğa mucizesi Alevcim; Allah içinize sindirsin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...