19 Ocak 2011 Çarşamba

Portakallı Yaşpasta (Yoğun Portakal Aroması Arayanlara...)


 Güzel bir gün diliyorum herkese,
Yine,Mintinin garantilediği ve "mutlaka deneyin" diye etiketlediği bir lezzetle karşınızdayım.Eşimin doğumgünü için yapmıştım bu pastayı,bir önceki yazımdan da anlayacağınız gibi.
Portakal severler için inanılmaz bir lezzet diyorum.

Kekinde portakal kabuğu aroması,
Kremasında portakal suyu lezzeti,
Arasında portakal dilimleri,
Üzerinde portakal jölesi,
Üstelik pandispanyası da portakalla ıslatılmış bir yaşpasta....

Anlayacağınız pastanın her karesinde portakala doyacaksınız.
Portakalın miss kokusuna her diliminde şahit olacaksınız.Muhteşem portakal jölesinin damakta bıraktığı inanılmaz portakal lezzetine tek kelimeyle bayılacaksınız.
Pastanın tarifini;en güvenilir kaynaktan,sevgili Cahide/Jibek ablamın leziz mutfağından aldım yine.Sağolsunlar beni yanıltan hiç bir tarifleri olmadı şimdiye kadar.

Malzeme listesi:
Pandispanyası için:
5 yumurta
1 su bardağı şeker
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sıcak su

Kreması için;
5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
6 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı tatlı yoğurt(labne yerine geçer)
1 paket vanilya

Portakal jölesi için:
2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı tozşeker

Pastanın arası ve üzeri için:
2 adet portakal ve 1 adet muz
2 paket kremşanti
Keki ıslatmak için 2 çay bardağı kadar taze sıkılmış portakal suyu



Yapılışı:
1-Yumurta ve şekeri bembeyaz oluncaya ve kabarıncaya dek iyice çırpın.sıcak suyu ilave edin ve bir süre daha çırpın.

2-Unu ve kabartma tozunuda ilave edip çok çırpmadan karışıncaya dek karıştırın.Yağlanıp unlanmış tepsiye,yada kelepçeli kalıba döküp 175 derecelik önceden ısıtılmış fırında ilk 20 dakika kesinlikle açmadan pişirin.

3-Pişen pandispanyayı temiz bir örtünün üzerine ters çevirip soğuyana kadar bekletin..

4-Krema için tüm malzemeleri soğukken bir tencereye alıp iyice çırptıktan sonra,ocağa koyup sürekli karıştırarak pişirin.kıvam kazandığında altını kapatın.dilerseniz ocaktan aldıktan sonra 50 gr. kadar margarin ekleyip çırpabilirsiniz.


5-Soğuyan pandispanyayı ortadan ikiye bölün.Her iki parçayı da yaklaşık 2 çay bardağı sıkılmış portakal suyunun içine 1 yemek kaşığı kadar şeker ekledikten sonra ıslatın.Dilerseniz şeker eklemeyebilirsiniz.


6-Hazırladığınız kremanın yarısını pandispanyanın ilk katına dökün ve kaşık yardımıyla sıvayın.üzerine soyup dilimlediğiniz portakal ve muzları dizin.kalan kremayı meyvelerin üzerine dökerek yeniden düzleyin.ıslattığınız pandispanyanın diğer yarısını üzerine kapatın.


7-Kremşantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayın.(Ben 2 paket krem şanti kullandım.)hazırladığınız şantiyle pastanın heryerini düzgünce kaplayın ve pastanızı dolaba kaldırın.

8-Portakal jölesi için;portakal suyunu,nişasta ve şekerle karıştırarak hafif kıvam kazanıncaya kadar ocakta tutun.Kaynadıkca rengi sararmaya başlayacaktır.İlk başta meydana gelecek olan bulanıklık sizi korkutmasın,siz pişirmeye devam edin.Jöleniz soğuduktan sonra pastanızı istediğiniz gibi süsleyin.Artan şantiyle de dilediğiniz şekilde süslemeler yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...


Mintiden Notlar:
***Benim pandispanyam çok fazla kabarmadı.Yani güzel oldu esasen ama yine de orjinal tarifindeki gibi kabarık değildi işte.Ben içine kattığım portakal kabuklarına bağladım olayı.Eşim yumurta kokusu geldiğinde pastayı yiyemediğinden,koku gelmesin diye pandispanyasına 2-3 adet portakalın kabuğunu rendeledim.Farkındayım -abarttım-.Sizinle paylaşmamdaki neden; verdiğim bu tarifin dışına çıkmadığınız taktirde inanılmaz lezzetli olduğunun altını çizmem.Minicik bir değişiklik bile oldukça büyük farklar yaratabiliyor.

***Ayrıca bu pastayı eşime özel yaptığımdan,arasına muz da ilave ettim ben.Çünkü eşim pastada en çok muzu seviyor.Siz değişik meyvelerle de yapabilirsiniz elbette...

***Eğer "Ben süslemede şanti kullanmayacağım" derseniz,size 1 paket şanti yeterli olacaktır sanıyorum...Ben 2. paketi süslemede kullandım çünkü daha ziyade...


mandalina ve portakallı lezzetler etkinliğine ev sahibeliği yapan sevgili Yıldız ablama  göndermek istemiştim bu portakallı reçetemi lakin,sayfasına gittiğimde acı haberiyle karşılaştım ve çok üzüldüm.Yıldız ablamın acısını paylaşıyor,sabırlar diliyorum kendisine.Anneciğine Allahtan rahmet,sevdiklerine ise başsağlığı dileklerimi iletiyorum...
Rabbim sevdiklerimizi bizlere bağışlasın inşallah...


Sürç-ü lisan ettiysem affola...
Tüm gönül dostlarıma,kalbi selamlarımla......

38 yorum:

yemyeşildeniz dedi ki...

mintimm, muhteşem gözüküyor. ellerine sağlık. portakal kokuları geldi :)

hanife dedi ki...

eline sağlık ablacım nefis görünüyor mis gibi portakallı kim sevmez

Birileri anlatsın ( Nergiz ) dedi ki...

Portakalın o miss gibi kokusuna kim hayır diyebilir ki, nefis görünüyor emeklerine sağlık.

YELDA dedi ki...

bu renge bu tada bayılıyorum ellerinize sağlık..

Küçük Mucizem dedi ki...

sarı ve beyaz çok uyumlu olmuş
hem de şifa niyetine şu kış gününde. elinize sağlık

sevda dedi ki...

tam benlikmiş bu pasta.bir dilim aldım arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

disal dedi ki...

rengi bile harika ...ellerine sağlık canım..

sevimlimutfak dedi ki...

Görüntü harika, lezzetinide tahmin edebiliyorum. Misss gibi portakal kokusuna bayılırım. Ellerine sağlık, sevgiler...

Sevil dedi ki...

alevcim canım benim şahane bir pasta olmuş tatlım ellerine sağlık afiyet bal olsun
portakallı pastalar favorimdir.
Sen yaparsında güzel olmazmı hiç
:))

pinaripekci dedi ki...

minti hanım söylermisiniz pastanıza akıllı oosun birascıkkk gel beni ye diip duruoooooo:)))

ellerine sağlık tatlıcığım muhteşem görünüyor..seyretmesi bir güzelse,yemesi bin güzeldir eminim..paylaşımın için kocaman teşekkürler..sevgiyle kucaklıyorum birtaneciğmmmm:)

kiraz çiçegi dedi ki...

yemeden burnumda buram buram portakal koktu. hemde c vitaminli hastalığımada iyi gelir. ya kilolarımaaa? evyah eyvah :)

özlem dedi ki...

canım benim harika döktürmüşsün yine maaşallah. pasta tam benlik portakal aromalı. en kısa zamanda bende yapmalıyım nasılda canım çekti valla. öpüyorum sevgiler

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

canımmm çok cici bir pasta:)
ellerin dert görmesin kalbi güzelim benim..

mormenekselerr dedi ki...

nefis.... canim ,.ellerine sağlık.harika

Yemekçinin Mekanı/Nazlı dedi ki...

Meyveli pasta, meyveli dondurma pek sevmem canısı ama öyle bir anlattın ki e birde üstüne görüntüsü eklenince valla olsada yesem dedim:)Ellerine sağlık

Fatoş Öztürk dedi ki...

Bayılırım kekin içindeki kokusuna tadına tam benlik olmuş:)
Eşin çok şanslı senin gibi maharetli bir eşe sahip olduğu için.Ellerine sağlık canımın içi.
Minik yavrunu benim için öp.En içten sevgi ve selamlarımla...

umutluhayat dedi ki...

canım arkadaşım nefis nefis nefis bir pasta,benim gibi portakal tutkunu için çok baştançıkarıcı.ellerine sağlık,şöyle karşılıklı otursakta,hem sohbet edip hemde birer dilim yesek ne iyi olurdu

yemekbiraşk dedi ki...

ellerine sağlık canım nefis gözüküyor..
sevgiler..

Pastane'den dedi ki...

canım arkadaşım eşine nice mutlu seneler dilerim
pasta şahane olmuş sen kremalı pastaları harika yapıyorsun arkadaşım
ellerine sağlık,kim sevmez böyle portakallı bir pastayı
sevgilerimle

Doyumluk.... dedi ki...

arkadaşım tam bir c vitamini pastası olmuş.eline sağlık.

KURABİYECİCİ dedi ki...

görüntüsüne bayılmıştım portakallı tatları hep sevmişimdir üşenmesemde denesem ne iyi olur ellerine sağlık

bininci tekil şahıs dedi ki...

hmmm, mevsim kis tabi!
Bu sene hic portakal yedigimi hatirlamiyorum, yazik bana..

dilek hanımın mutfağı dedi ki...

tam portakalın mevsimi herkese tavsiye ediyorum ellerine sağlık canım tek kelimeyle süper olmuş doğruya doğru..

sarkaç dedi ki...

Ben pandispanyadan portakal kabuğuna razıyım, isterse kabarmasın.
Ellerine sağlık Minti'ciğim, çok güzel yapmışsın ve yeterince de kaparmış gördüm ben.

zeynep dedi ki...

Ay ayyy nasıl gözümden kaçmış bu pasta benim :(( nefis enfes harika mükemmel muhteşem...............................Hepsini yiyebilirim kimseyle de paylaşmam hıh:))

*Ra dedi ki...

Nasıl da güzel anlatmışsın Minticiğim.
Nefistir eminim tadı.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.

Serap dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor. İçinde portakal olan her şeyi severim. Eminim yaparken de miss gibi kokmuştur.

YEMEK VAKTİ dedi ki...

oy oy ben ararım yoğun portakal aroması.

nefis görünüyor vallahi ellerine sağlık mintim

Çağla dedi ki...

Bir yaramazlık yapıp pastadan bir parmak almak geldi içimden:)
Ellerinize sağlık,
Google Reader'dan takip ettiğim için geç farkettim sanırım temanız değişmiş yanılmıyorsam,çok ferah güle güle kullanın.

papatya68 dedi ki...

selam Mintişim:)
eşinin yeni yaşı hayırlar getirsin canım
pastan muhteşem olmuş eline koluna yüreğine sağlık güzelim maşallah sana
bende ne zamandır niyetliyim denemeye Cahidemin bu pastasını kısmet olmadı hala lezzetini tahmin edebiliyorum misss gibi portakal kokusuyla yemeye doyulmaz:D
afiyetle kal ballım

CEYLAN dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyor..niye bizim evde kimse yaş pasta yemiyor :((((

Ekin Mutfagi by Elif dedi ki...

mUTLU YILLAR CANIM ESINE-
Ellerine saglik

Nilgün dedi ki...

Mutlu ve sağlıklı yaşlara, Allah mutluluğunuzu daim kılsın. Tarifin portakallı ne kadar nefis olmuştur kimbilir? Bu arada böyle bir tarifi paylaştıkları için Cahide/Jibek'e de teşekkür etmek lazım..

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Narenciye kokulu herşeye bayılırım Alevim, bunun görüntüsü bile yetiyor, lezzetinden zerre kadar şüphem yok. Ellerine sağlık gülüm, sevgiler..

Banu dedi ki...

Ellerine sağlık canım pasta nefis olmuş. Eşinin doğumgünü kutlu olsun nice yıllara...
Canım uzun zamandır bloguna geliyorum giriş yapamıyordum yenidenmi yayına başladım yoksa netten kaynaklanan bir sorunmu anlayamadım? Sevgilerimle...

Birsel ve İrem dedi ki...

Benim gibi portakal sevenler için harika bir lezzet, ellerinize sağlık. Süslemesi de çok güzel. Afiyetler olsun. Pastanın sahibine sağlıklı, mutlu, uzun bir ömür diliyorum.
Sevgiler.

mintininmutfağı dedi ki...

yemyeşildeniz
hanife
Birileri anlatsın ( Nergiz )
YELDA
Küçük Mucizem
sevda
disal
sevimlimutfak
Sevil
pinaripekci
kiraz çiçegi
özlem
**kalpkurabiye**deniz* mormenekselerr
Yemekçinin Mekanı/Nazlı
Fatoş Öztürk
umutluhayat
yemekbiraşk
Pastane'den
Doyumluk.
KURABİYECİCİ
bininci tekil şahıs
dilek hanımın mutfağı
sarkaç
zeynep
*Ra
Serap
YEMEK VAKTİ
Çağla
papatya68
CEYLAN
Ekin Mutfagi by Elif
Nilgün
LEZZETLİ SOMUNLAR
Banu
Birsel ve İrem

SEVGİLİ ARKADAŞLARIM CİCİ YORUMLARINIZ,YAPICI ELEŞTİRİLERİNİZ,FİKİRLERİNİZ,ÖNERİLERİNİZ BANA KATTIKLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK ÇOK ÇOK ÖNEMLİ.SİZLERE TEK TEK TEŞEKKÜR EDİYORUM.BLOĞUMU ÇOK SEVİYORUM AMA SİZLERDEN BÖYLESİNE TATLI MAİLLER ALDIĞIMDA DAHA Bİ BAĞLANIYORUM.SİZLERE SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM.
YÜREĞİMDEN HİÇ EKSİK OLMAMANIZI DİLİYORUM.
YÜREKLERİNİZDEN EKSİK OLMAMAYI DİLİYORUM...
SEVGİLERİMLE

Yıldız dedi ki...

Minticim
canım kusura bakma atlamış olmalıyım tatlım bu mu etkinlik için gönderdiğin tarif eğer bu ise hemen etkinliğin sonundaki tarife ekliyeyim etkinlik için belirtmemişsin emin olamadım o yüzden soruyorum canım.
tekrar kusura bakma senden haber bekliyorum tarifi eklemek için ...
Segiler.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...