11 Ekim 2010 Pazartesi

bulgurlu yaprak sarma


Günaydın sevgili dostlarım...yeni haftanızın mutlulukla kaplı olmasını temenni ediyor,her eve huzur,her yuvaya muhabbet,her cana sağlık ve her mutfağa binlerce kez lezzet diliyorum...

Sofraların baştacıdır yaprak sarması,bilindiği üzre...etlisi,zeytinyağlısı,bulgurlusu ve daha farklı sarımlarıyla herbiri ayrı bir lezzettir...


Eşimin de en sevdiği yemektir ayrıca.ancak bulgurlusu olunca ayrı bir sever,ayrı bir beğenir,ayrı bir yer.
sanırım çocukluğundan kalma alışık bir lezzet olması,bu denli beğenerek yemesine neden...ben de onun ne kadar sevdiğini bildiğimden bu defa onun istediği gibi bulgurlu sardım ki,lezzetine doyamadık gerçekten...


hadi buyrun isterseniz bulgurlu yaprak sarmasının malzemesine ve yapılışına göz atalım...

malzeme listesi:
yarım kg taze yaprak 

İçi İçin; 
2 Orta boy kuru soğan
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı salça
3/4 su bardağı su
yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
5-8 dal kıyılmış maydanoz
4-5 dal taze nane
tuz


Yapılışı:

-Taze üzüm yapraklarını kaynar suda rengi değişinceye kadar kısa bir süre bekletip süzün.

-Soğanları doğrayın. taze nane ve maydonozu ince ince kıyın.

-İnce kıydığınız soğanları sıvıyağda pembeleşene kadar kavurun.üzerine salçasını ekleyerek bir miktar daha ateşte tutun.Karışıma bulguru ekledikten sonra çok az,çay kaşığının ucuyla şeker serpin,baharatlarını,tuzunu ekleyerek suyunu da ilave ettikten sonra ağzını kapatarak kısık ateşte,bulgur suyunu çekinceye kadar hafif pişirin.

-Ocağın altını kapattıktan sonra ince kıyım maydonoz ve naneleri ekleyin.karıştırın ve soğumaya bırakın.

-Biraz soğuduktan sonra iç malzemesini yaprakların içine yerleştirip sarın.
-Sarmaları sıkıca sarıp,tencereye dizip üzerine 1 çay bardağı kaynar su ve 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip pişirin. Suyu azalmasına rağmen sarmalar henüz pişmemiş olursa,azar azar kaynar su ilave ederek ve pişip pişmediğini kontrol ederek pişirmeye devam edin.. Yaprak yumuşayıp içte pişerse altını kapatın.

-Soğuduktan sonra limon dilimleriyle servis yapabilirsiniz...

Afiyet olsun...minti

mintiden notlar:
*yaprakların içine bol malzeme koymayın çünkü pişerken de bulgur şişeceği için yapraklardan taşabilir.
*ince sarmalar elde edebilmek için malzemesini çay kaşığıyla azıcık koyup sıkıca sarmak gerekir. 
*sarmaları sıkıca sarıp tencereye yerleştirdsikten sonra zeytinyağını gezdirin.pişirmek için ocağa almadan önce tencereye sığabilecek büyüklükte bir porselen tabakla en üstünü kapatın.bu hem en üstteki sarmalarınızın kararmalarını önleyecek,hem de dağılmamalarını sağlayacaktır.pişirme suyunu ilave ettikten sonra porselen tabak havaya kalkarsa,isterseniz üzerine bir ağırlık koyabilirsiniz.
(made in minti)

20 yorum:

Bayram Kombesi dedi ki...

Aman aman bulgurlusu da yri bir guzel olur bunun. Yapraklarda tazecik hemde. Ellerine kollarina saglik.

Fuat Gencal dedi ki...

Hayırlı haftalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

(cafe pepelanın "çıtır kasede tavuklu kabak beğendi" tarifini bugün bloglardan seçmelerde yayınladım.
http://gencalsabahattin.blogspot.com/)
Saygılarımla.

Hayatcemresi dedi ki...

Bulgur ve pirinçle karışık yaparım ama hiç sade bulgurlu denemedim,ellerine sağlık,afiyet olsun,sevgiler...

umutluhayat dedi ki...

ellerine sağlık alevcim.bulgurlusunu hiçdenemedim.ama enfes olduğundan eminim.çünki bulgurun girdiği herşey bir başka güzel oluyor.afiyetler olsun.

Sevil dedi ki...

alevcim benim annemde bulgurlu yapar hımm tadı damagıma geldi
canım ellerine sağlık afiyet bal olsun eşine sana ve minik yavruna
sevgiler

Defne Kızın Anası dedi ki...

çok güzel canım ellerine sağlık. sarmanın her türlüsünü çok severim

DEKOR GURU dedi ki...

Bu izlediğimiz yemek blogları ne hamarat böyle:)) Sayfalardan lezzet fışkırıyor. Ellerinize sağlık.

Pastane'den dedi ki...

nasıl güzel görünüyor,kaç gündür yaprak sarması yapmayı düşünüp vazgeçiyordum ellerine sağlık arkadaşım
bu fotoğraftan sonra doğru mutfağa:))

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

alevciğimm tekrar hoşgeldin öncelikle:))
maşallahh pek güzel geldin tarifler nefis yine:))
bulgurlu sarma ben hiç yapmadım ama çok yedim bizim evde bulgur pek sevilmediğinden tercih edemiyoruz:)
ellerin dert görmsin canımm:)

mintininmutfağı dedi ki...

sevgili bayram kömbesi teşekkür ediyorum çok.sevgiler arkadaşım...

fuat bey teşekkür ediyorum...



hayat cemresi sefalar getirdin bloğuma.teşekkür ediyorum canım.ben de arada karışık yapıyorum.o da güzel oluyor...

bernam çok haklısın bulgur girdiği her yemeğe lezzet katıyor.öpüyorum seni canım...

sevil ablam,gönlü güzelim çok öptüm çok sağol...

defnoşumun annesi çok öptüm seni.teşekkürler...

sevgili dekor grubu hoşgeldiniz bloğuma.yemek bloglarının dışında başka blogların dikkatini çekiyor olmak çok onore etti beni.en kısa zamanda ziyaretinize geleceğim.teşekkürler...

sevgili izgün hadi yap akşama sana geleyim:)teşekkürler canım...

denizim anneciğine söyler mutlak denesin bulgurluyu emin ol beğenirsin.canım çok öptüm yanaklarını...

yeşim dedi ki...

nefis görünüyor canım benim eline sağlık.lezzet dolu güzel bir hafta diliyorum.sevgiler.

papatya68 dedi ki...

selam Alevim hoşgeldin canım kardeşim bende seni özledim şeker yorumlarını da tabi:))
sarma olsunda bulgurlu pirinçli ben hepsine varım:D
annem de yapar bulgurla ben karışık yaparım bazen ellerine sağlık lezzeti görüntüsünden belli küçük tatiliniz iyi geçmiş sanırım Allah tekrarını nasip etsin güzelim miniği ve seni öptüüüüm

GÜLOANNE dedi ki...

alevciğim bende genellikle bulgurlu yaparım Hele lahana sarmasını kesinlikle bulgurlu yaparım ellerşne yüreğine sağlık

Çilekli Mutfak dedi ki...

Bizim memlekettede lor'lu pancar sarması yaparlar fırında, çok güzeldir :)

zeliha (umutsepeti) dedi ki...

Minticiğim,hoş geldin,safalar getirdin..Sarmalarında gözüm kaldı :) epeydir yapmamıştım canım çekti,ellerin dert görmesin..Mutlu haftalar diliyorum canım..sevgilerimle..

serpilobakızı dedi ki...

Yaprak sarması nefis olmuş canım ellerine sağlık afiyet bal olsun sevgilerimle

Bir Dilim Aşk-Gaye dedi ki...

Ellerinize sağlık çok leziz görünüyor. Sevgilerimle...

mintininmutfağı dedi ki...

yeşim abla teşekkür ediyorum ve seni çok öpüyorum...

aynurablam çok teşekkür ediyorum yüreği güzelim..çok öpüyorum seni...

güloannem sen bilirsin işini zaten.evet lahanaya da çok yakışıyor bulgurlu.öptüm seni...

sevgili çilekli mutfak bak onu senden öğrendim şimdi.umarım birgün tadarım.sevgiler...eminim güzeldir ama...

zeliham gel beraber yiyelim cici arkadaşım vefalı dostum benim.çok öpüyorum seni sevgiler...

serpilim teşekkür ediyorum eskimeyen dostum.sevgiler....

sevgili gaye çok teşekkür ederim sevgiler...

uyar-dan dedi ki...

canım kardeşim bulgurun tadı bir başka olur zaten ellerine sağlık afiyet şifa olsun inşallah

sarımutfak-hande dedi ki...

hiç bulgurlu denememiştim denemeliyim ellerine sağlık canım

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...