28 Haziran 2010 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA




tam mevsimi yaprak sarmanın.ee mintinin mutfağında sarılmazsa olmaz değil mi??dedim ve kolları sıvayıp başladım sarmaya.adına şanına yakışan bir sarma oldu,şöyle tadı tuzu yerinde...yetmedi kırşehirlere kadar gitti paket yapılıp.canım kayınvalideme de nasip oldu.afiyetler olsun inşallah...

eh! bu kadar övdükten sonra,vermek lazım değil mi sarmanın tarifini...

buyrun bakalım tarife...kolay gelsin deneyene...

            MALZEMELER

500 gr.taze asma yaprağı

2,5 su bardağı sıcak su

yarım su bardağı zeytinyağı

2 tatlı kaşığı şeker

1 limon,çok az tuz

İÇ MALZEMELER

1 su bardağı dolmalık pirinç

4 yemek kaşığı zeytinyağı

4 adet kurusoğan

yarım demet maydonoz

çeyrek demet dereotu

1 çay kaşığı nane

1çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

1 yemek kaşığı kuşüzümü

1su bardağı su

tuz

           YAPILIŞI

1-asma yapraklarını kaynar suda 2-4 dakika kadar haşlayıp soğuk sudan geçirip süzgece alın.kuşüzümlerini ılık suya koyup bekletin.pirinci yıkayıp ılık suda yaklaşık15 dakika kadar bekletip süzün.

2-iç malzemeyi hazırlamak için kurusoğanları ince kıyım bir tavaya doğrayın.üzerine yağı koyup ocağa alın ve renkleri değişinceye kadar hafif çevirin.üzerine yıkayıp kabuklarını soyduğunuz ve küçük küpler halinde doğradığınız domateleri ekleyin.

3-süzdüğünüz pirinç ve kuşüzümlerini,tuz ve baharatları katıp birkaç kez karıştırın.üzerine suyunu ekleyip kapağı kapalı halde kısık ateşte pişirin.harç suyunu çekmeye yakın,üzerine ince kıyım doğradığınız maydonoz ve dereotlarını ekleyin.katıştırıp altını kapatın.ve kapağı kapalı halde 10 dakika dinlenmeye bırakın.

4-yaprakların iç kısımlarına hazırladığınız harçtan koyarak,kenarlarını içe katlayıp ince ve sıkı olacak şekilde sarın.



5-pişireceğiniz tencerenin dibine kalın asma yapraklarını döşeyin.sardığınız sarmaları düzgünce tencereye yerleştirin.tüm sarmaları sarıp bitirdikten sonra üzerlerine suyu,şekeri,çok az tuzu ve zeytinyağını gezdirin.

6-en üste eğer dilerseniz birkaç limon dilimi yerleştirebilirsiniz ama ben pişmiş limon kabuğunun sarmaya verdiği tadı sevmediğimden limon koymuyor, pişmeye yakın sadece üzerine sıkıyorum.tercihi size bırakıyorum.



7-sarmaların yerlerinden hareket etmemesi ve su alıp dağılmaması için üzerlerine ,tencerenin içine yerleşebilecek boyutta bir porselen tabak yerleştirin.ve tencerenin kapağını kapatarak ocağa alın.
orta ateşte 30 dakika pişirin.

8-ılık olarak isteğe göre limon ve domates dilimleriyle servis yapın.



NOT:

*pişirme süresini kullandığınız yaprağın sertliğine göre,kontrol ederek kısaltıp,uzatabilirsiniz..

**içerisindeki yağ oranını da,eğer yağsız seviyorsanız biraz daha az kullanabilirsiniz.

***eğer piştikten sonra,en üst sıradaki sarmaların kararmalarından şikayet ediyorsanız,tencerenin dibine döşediğiniz gibi sardığınız sarmaların da üzerini yaprakla döşedikten sonra porselen tabağı kapatabilirsiniz.bu şekilde kararmalarını önlemiş olusunuz.

AFİYET OLSUN...MİNTİ...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...