27 Ekim 2010 Çarşamba

kemik iliğiyle bulgur pilavı

(made in minti)

 Merhabalar gönül dostlarım,mutfağımın sevgili ziyaretçileri hepinize taa yürekten sevgi ve saygılarımı iletiyorum...kemik iliğiyle bulgur pilavı olur mu?demeyin.
YAPTIM OLDU.
Ağır falan da olmadı üstelik.

Kemiğin,etin muhteşem lezzeti bulgurda o kadar lezzetli birşekilde hissediliyordu ki gerçekten çok beğendim.tadı etli pilavla aynıydı hemen hemen ama besleyciğiydi farklı olan...Bildiğiniz üzre kemik iliğinin sayılamayacak kadar faydası var.Hele hele benim gibi minik bebeği olan bir anne için bulunmaz nimet oldu bu kadar fazla miktarda ilik...



Nerden buldun bunca iliği neredeyse su bardağı kadar maşallah diye geçiyordur içinizden.Bebeğim için kaynattığım neredeyse bir düdüklü bayundaki büyük kemik parçasının içinden elbette.Nasıl sevindim bu faydalı şifa kaynağından bebeğim nasipleneceği için anlatamam.

Biliyorum sevmeyenler vardır kemik iliğini.
ama bana küçüklüğümü hatırlatır hep.Babaannemin verdiği kemiğin üzerindeki ilik dolu çukurların içindeki iliği çıkartarak nasılda bayıla bayıla yerdim.


Aslında hiç aklımda yoktu böyle bir pilav hazırlamak.Dediğim gibi çoook büyük bir parça kemiği düdüklüye koyup pişirince bebeğimin çorbalarına katmak için koca kemiğin içinden epey bir de ilik çıktı.aslında kemiklerin içinden azıcık azıcık çıkan  ilik daha bi lezzetli gelirdi bana eskiden,severdim.Lakin çocukluktaki hazzı alamadım nedense.belki çok fazla olmasından,belki bebeğimin telaşından belki de büyüdüğümden  :))



 Kemik iliğini sade haliyle kemik üzerinde yiyemedim belki ama yaptığım ilikli pilava da inanın doyamadım.su olarak da bir miktar kemik suyu kullandım.Tuzsuz ve baharatsız olarak bebeğime ayırdım evvela,sonrası ise ağzımıza layıktı inanın...

Benim gibi kemik iliğini bol bulup değerlendirmek isteyen arkadaşlarım için veriyorum bu tarifimi.bu pilavı daha evvel yapan var mı bilmiyorum.Ben o anda uyduruverdim.sanırım patenti bana ait :)

Malzemeler
2 büyük tahta kaşık donmuş kemikiliği
1,5 su bardağı bulgur
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı  sıvıyağ
tuz
su(ben bir miktar da kemik suyundan kullandım)

 Yapılışı:

***kemik suyunu bir gün evvelden kaynatıp suyu dondurucuya kaldırmış bir kısmını ise bebeğime çorba ve pilav yapmak için normal soğutucu kısmına koymuştum.büyük kemiğin içindeki iliği de çok görünce tatlı kaşığı yardımıyla çıkartıp bir saklama kabına alıp dolaba kaldırmıştım.ertesi günü donan kemik iliğini pilav yapımında kullandım :)
1-bir tencereye yağı koyun,dondurduğunuz kemik iliğinden iki yemek kaşığı dolusu tencereye ekleyip kısık ateşte erimesini bekleyin.kemik iliği tamamen çözüldükten sonra içine pilavlık bulguru ekleyerek kısa bir süre karıştırın.

2-üzerine kaynamış su ilave edin göz kararı.ben bulgurumun su çekme kapasitesini bildiğim için 1,5 su bardağı bulgura ortalama 2,5 su bardağı kadar su koydum.bunun 1 su bardağı kadarı kemik suyuydu.

3-tuz ve dilerseniz damak tadınıza uygun baharatlarla zenginleştirerek kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişmeye bırakın.suyunu çekerse yeniden ilave edebilirsiniz.pişince ocağın altını kapatın ve yaklaşık 45 dakika kadar dinlenmesini sağlayın pilavınızın.
***dinlenme sonrası dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapabilirsiniz...


 Afiyet olsun

37 yorum:

GÖNÜL dedi ki...

sevgili minti çok güzel görünüyor çok da besleyici ellerine sağlık:)

Unknown dedi ki...

Canım ben sen yaparsında olmazmı el
lerine sağlık.Şifa olsun öpüyorum.

Bayram Kombesi dedi ki...

Ilige bande bayilirim, bulgurla birlesince harika olmustur eminim. Italya da iligi kemigiyle beraber sunuyorlar cok da guzel oluyor. Senin de ellerine saglik, yarasin, sifa olsun bebegine.

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı günler, çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar.

YeMeK vAkTi dedi ki...

eminim çok lezzetli olmuştur minticim.Annemde bu iliği çok kullanırdı kuru fasülye ve pilavlarda ellerine sağlık

Doyumluk.... dedi ki...

Çok besleyici olmuş.Çocuk için çok önemli.Yemek yemeyen oğluma yedirmek lazım bu pilavı :)
eline sağlık.

aslı dedi ki...

Çok lezzetli ve besleyici bir pilav olmuş ellerinize sağlık. Bu arada o güzel fotoğrafına da bayıldım:)) Çok şeker duruyor.
Sevgiler.

Cafe Pepela dedi ki...

İnce yüreklim,evvela dün ki yazın için gönül dolusu teşekkürlerimi iletiyorum,öyle derin fikirli ve öyle 'gerçek' ki her her ifaden.Subhanallah,gönlüne sağlık.Bunu hissettiğimi,bilmeni isterim kuvvetlice..
Pilavına gelince,sen ağzının tadını biliyorsun gülüm,acıktırdın beni yav :) Kemik iliği arap mutfağında hemen her yemekte kullanılır.Bulgur pilavına da çok yakışır,bayıldım.Ellerine,gönlüne sağlık.
Miniğini öpüyorum,sizi seviyorum.
Sevgi ve selam ile

ugur-perisi dedi ki...

merhabalar....bayilirim bulgur pilavina:)bu yontemle daha bir lezzetli oldugu kesin...ellerine saglik...

Yeşim dedi ki...

ellerine sağlık canım ,sevgiler...

yemekbiraşk dedi ki...

canım neden olmasın çokda lezzetli olur
sevgiler

evcilik dedi ki...

kemik iliğinden çemen yapardı annem ama pilavını ilkkez duydum ellerine sağlık,güzel görünüyor,arasıra farklı denemeler yapmak lazım..
sevgiler.

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Canım,
Ellerine sağlık, pilav nefis görünüyor.
Dediğin gibi ilik çok faydalı ama günümüzde herkes kolesterol korkusundan bu tür yiyeceklerden uzak duruyor.
Oysa ilik, kemik gelişiminde, kırık kemiklerin iyileşmesinde, bebeklerin gelişmesinde çok faydalı olan bir nimet.

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili gönül teşekkür ediyorum arkadaşım.gerçekten özellikle bebeğim için inanılmaz besleyici arkadaşım:)


derya ablacım amin diyorum bebeğime şifa olur inşallah.teşekkür ediyorum seni öpüyorum...


kömbecim bak bunu bilmiyordum inan.vay be italyanlar iliği biliyor mu:)) ben de tereddütle yayınlamıştım inan yemiyordur belki kimse diye.teşekkür ediyorum canım...

fuat bey teşekkür ediyorum çok.saygılar efendim...

özlem dedi ki...

canım çok güzel görünüyor ellerine sağlık. çok besleyici.

mintinin dünyası dedi ki...

aaaa ay iyiki de yayınlamışım bu postu aylincim.bak neler öğreniyorum.demek başka yemeklerde bile kullanılıyor ilik.annenin ellerine sağlık canım.sevgiler...


sevgili doyumluk gerçekten bebek ve çocuk gelişiminde,et ve kemik suyu çok önemli.zaten bunu ben ilk olarak bebeğim için yapmıştım.inşallah oğluşun da yer canım sevgiler...


sevgili aslı teşekkkür ediyorum arkadaşım.mutlu ettin beni.allahım razı olsun sevgiler...


kelebeğim o ince kelamlar okunurda karşılıksız bırakılır mı güzel arkadaşım.gönülden gönüle bir yol var ki sevgidendir...ayrıca bu naif yorumun için ben teşekkür ediyorum cici yüreklim.hislerimiz,derinliğimiz,kelam ve muhabbetlerimiz karşılıklıdır bilesin.kelebeğim senden de bu tatlı yorumundan arap camiasında kemik iliğinin kullanıldığını öğrendim ne güzel.oysa yayınlarken nasıl tereddüt etmiştim.teşekkür ediyorum canım allahım razı olsun.selamın ve muhabbetin en güzeliyle...

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili uğur perisi gerçekten ben de çok seviyorum bulgur pilavının tüm çeşitlerini.teşekkür ediyorum cici yorumna.selametle...


sevgili yeşim teşekkür ediyorum arkadaşım.selamlar...


sevgili izgün diyorum ya arkadaşım.hiç internetten bakmadım ve hiç daha evvel ilikle pilav pişirmemiştim.bu nedenle insanlar ne derler diye bir fikrim yoktu ve tereddütlüydüm ki allahım güzel gönüllerinizden razı olsun ki rahatlattınız beni.gerçekten gelen cici cici tepkilere bakılırsa dediğin gibi oluyormuş arkadaşım:)))

mintinin dünyası dedi ki...

evcilik oyunun sevgili prensesi dediğin gibi farklı lezzetlere açık olmak lazım.ben çok esneğim mutfak konusunda.sevmediğim yemeyeceğim sayılıdır cici nimetler.ama ben de çemeni ilk kez duydum ve senden bişey öğrenmiş oldum.annecicğinin ellerine sağlık.sevgiler...


hay ağzına sağlık muhterem abla.özellikle kemiklerin iyileşmesi ve gelişmesinde son derece iyiymiş.kırığı olanlara doktor ilik yemelerini ve kemik suyu tüketmelerini öneriyormuş.beğenmene ve beni teyit etmene çok sevindim ablacığım.ne güzel bilgiler paylaşıyoruz birbirimizden böyle.allahım razı olsun senden ve tüm dostlarımdan...

susamcorekotuFeriha dedi ki...

ELİNE SAĞLIK BEBEĞİN İÇİN ÇOK FAYDALI BİR BESİN ŞİFA OLSUN İNŞALLAH:)) SEVGİLERİMLE

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Bayılırım iliğe. Kuzuya da sana da şifa olsun inşallah.
Sevgiyle kal.

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık Çok güzel ve lezzetli olduğundan eminim.Hemde besleyici bir lezzet olmuş.
Bebeğine ve sana şifa olsun arkadaşım.
sevgilerimi gönderiyorum.

mintinin dünyası dedi ki...

feriha ablam ağzına dili sağlık canım benim.teşekkür ediyorum.sevgiler....

sevgili bülbüülünyeri ben de çok seviyorum löp löp yemeyi yaaa.teşekkür ediyorum canım.sevgi ve selamlar

Nehir Butik Pasta dedi ki...

minik kuzuya afiyet şifa olsun
annesinin de ellerine sağlık
ilk kez duyduğum bir fikir ama lezzetini de tahmin ediyorum bende
denemek isterim
sevgiler

SERRA dedi ki...

oh yarasın kuzuya..
ne güzel değil mi? bebek olmasa belki de aklına gelmeyecakti bu fikir şu annelik !
insana neler yaptırıyor:)sevgiler

SERAP UZUN--KARAKAZANDAN dedi ki...

Minticigim,ilikle hic denemedim ama tadi nefis olur onu tahmin edebiliyorum cnm.Ellerine saglik,artik önümüz Kurban et ve kemik bol olur insAallah mutlaka denecem cnm..:)

Selamlarimla...

www.sendepisir.com dedi ki...

Tarifi okuyunca çocukluğum aklıma geldi. Babaannem bizlere hem çorbayı hem de pilavı sürekli kemik suyu ve kemik iliği ile yapardı. O şimdi ne kadar besleyici olmuştur. Afiyet olsun..
sendepişir/Nilgün

Birsel ve İrem dedi ki...

Nefis görünüyor, ellerinize sağlık. Ben de maalesef kemik iliği yiyemeyenlerdenim ama kemik suyuyla yapılan yemeklere, çorbalara bayılırım. Size afiyet olsun.
Sevgiler.

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili izgün teşekkür ediyorumarkadaşım.amin inşallah şifa olur yavruma.ben de ilk kez yaptım ama kurban bayramında yine yapcam canım.hem lezzetli hem de leziz.sevgiler ve elbetteki teşekkürler...



sevgili serra öyle haklısın ki canım.ahhhh anne olmak....yüreğinin yangın yeri olmasıymış.annelik inceyken daha ince düşünmek şefkat bulutuna bürünmek,affetmenin kitabıbı en baştan yazıp yüreğinin merhametle yeniden yoğrulmasıymış:))canım arkadaşım en ince yanıma dokundun ve böööööle söylettin beni.ama çok haklısın.hiç erik çorbası yapacağım aklıma gelmezdi örneğin.ama bebeğim eriği yemeyince çorba yapıp yedirdim:)))serracım sevgiler mintiden...




sevgili serap haklısın arkadaşım.kurban da bol bol kemikli ve etli günler bizi bekliyor.kayınvalidemler normalde hiç kemik ayırmıyorlarmış evlerine yıllar yılı ama geçen sene bol miktarda atmıştık dondurucuya.bu yıl da öyle olacak sanırım.serapçım eğer ilikle tat bakımından bi sorunun yoksa dene derim canım.sevgiler...


sevgili niloş umarım bu yorumumu okursun canım.öncelikle çok teşekkür ediyorum ki ben sana bir türlü uğrayamadığım halde beni hiç yalnız bırakmıyorsun vefalı arkadaşım.şunu belirteyim sana canım.ben ne zaman niloş linkine tıklayıp sana geldiğimde bloğuna erişemiyorum.izlediğim bloglar kızmına bir demlik sohbet yazmışsın başka da erişebileceğim bir link yok hayatım ya.bu nedenle sana geldiğimde hep sevil ablaya yönlendiriliyorum.bilemiyorum sorun bendemi.ama şimdi internette aratarak gelicem sana.cici yorumun için teşekkür ediyorum.
ahh bu babaannelerimiz yokmu.canımızdaki canlar.canım babaannemi çok özledim be niloşum:((

mine dedi ki...

ah canım benim çok tatlısın şifalar olsun bebeğine nefis sunumunla şenlensin yüzü
sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba minti.nazik yorumun için çok teşekkürler.böyle güzel dolu dolu bir blogla tanıştığım için çok memnun oldum:)
kemik iliğiyle tanışıklığım yoktu ama bundan böyle deneyeceğime emin olabilirsin.pilava hiç dayanamam nefis olmuştur.ellerine sağlık canım.miniğini de kocaman öpüyorum..
selamlar..

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili mine çok teşekkür ediyorum canım.allah razı olsun teyzesi.öpüyoruz seni:))

sevgili balpare ben de tanıştığıma çok sevindim arkadaşım.inşallah daha sık görüşmek de nasip olur.kemik iliği çok alışkın oluşacak bir lezzet değil zaten canım,birçok insan yiyemeyebiliyor dert etme.haaa bana da bakma ben kemik iliğini özellikle küçükken çok pis yerim,hımmmm ne nefistir o bi bilsen.şimdi de bebişime aşılıyorum bu lezzeti:))ne hoş sohbet oldu dimi.her zzaman beklerim balım.sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Ben de çocukluğuma gittim ilik adını duyunca. Annem kemikli etle nohut pişirirdi. Benim etle pek aram yoktu ama kemiğin içinden ilik hüpletmeye bayılırdım.
Sonra kemikli ete bakamaz oldum. Babamın kendince bir yorumu vardı: doktorlar bize herşeyi yasaklıyor ki güzel şeyler onlara kalsın. Eğer bir hastalığı yoksa insanın her nimetden dozunda faydalanmalı. Hepsinin ayrı bir yararı var.

kalpkurabiye dedi ki...

canıımm kalbi güzeliimm:))
yorumuna çok güldüm bunu bill çok hoşşsun çok seviyorum seni:)) keşke yakın olsak aslında yakınız ammaa hayat işte napalımm:))
harikasın harikaa:) benim içinde ye bu pilavdann ohh küçücüğe de şifa olsuunn:))

Sevil Şahin dedi ki...

sen yeki tatlım yavruna şifa olsun
afiyet bal olsun
sevgiler

Güloanne mutfakta dedi ki...

canım ellerine sağlık bebişininde kemiklerine yarasın inşallah afiyet olsun.
Arkadaşım bu nasıl bir bulgur ben pirinç sandım memlekettenmi yoksa
Afiyet bal şifa olsun
Etkinlik için desteklerinizi bekliyorum

mintinin dünyası dedi ki...

kurabiyem,gelin kızım çileğim ben de seni seviyorum canım.çok cicisin.sevgiler...


sevil ablam çok haklısın balımmm.öpüyorum kocaman.sevgiler...

güloanne inşallah ben dee destekleyeceğim seni balım.bu bulgur memleket bulguru.annem göndermişti.ondan böyle. ama çok lezzetlidir güloanne.sevgiler

nihalasli dedi ki...

Sirf saglik olmus bu canim;)
Kemik iliginin kemik gelisimi icin,hastaliklara yakalanmamak icin faydasi oldugunu duymustum hem de sevilen bir tatla pilavla birlestirmissin mis gibi olmustur .
Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...