Kayınvalidemin el açması böreklerini sunayım sizlere.Buyrun lütfen:)Eşim de ben de çok seviyoruz el açması böreği.Bu nedenle sağolsun kayınvalidem,memelekete gittiğimizde bizim için yapmıştı bu börekleri.Ablamın da kulakları çınlasın...Benim için peynirli-yumurtalı,birkaç tane sadece yumurtalı,eşim ve diğer aile bireyleri için patlıcanlı-sebzeli,yine eşim için açma börek yapmıştı.Zaten tatile gittiğimizde neyi en çok seviyorsak o oluyor genelde menüde.Özlediğimiz, yapamadığımız yada yöresel lezzetleri yapmaya çalışıyor.Eşimin en sevdiği,patates kızartması neredeyse her sabah oluyor sofrada.Eh ben evde kısıtladığım ve kısıtlı yaptığım için oğluna kıyamıyor doya doya yesin istiyor elbette:).Düşünüyorum da bebeğim büyüyüp evlendiğinde ve bana ziyarete geldiğinde annesi ona neler yapar yedirir.Bu nedenle kayınvalideme hak veriyorum tabiki.Eşim de bu durumun hazzını yaşıyor elbette:))
Patlıcanlı bu böreği ben evimde hazır yufkayla yapıyorum ama bu kadar lezzetli olmuyor işte.El açmasının yerini tutmuyor.Kayınvalidem bunları hazırlarken ben de çoooook yardım ettim kendisine(!).
Nasıl mı?
Yapılan börekleri sıcak sıcak ayak üstü yiyerek,çocuklar gibi şımarıp bir o lezzete,bir bu lezzete koşarak ve bloğuma resimler çekerek elbette:)...
Nasıl mı?
Yapılan börekleri sıcak sıcak ayak üstü yiyerek,çocuklar gibi şımarıp bir o lezzete,bir bu lezzete koşarak ve bloğuma resimler çekerek elbette:)...
Böreğin yapılış kısına geçecek olursak;
Börek İçinde Kullanılan Malzemeler:
2 adet kurusoğan
yarım demet maydonoz
3 adet domates
4-5 adet patlıcan
4-5 adet yeşil biber
4-5 adet yeşil biber
tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
Hamuru İçin:
1 kg.un
yarım paket yaşmaya
yeteri kadar su
tuz
birkaç damla limon
yarım paket yaşmaya
yeteri kadar su
tuz
birkaç damla limon
Yapılışı:
1-Un,tuz ve mayayı su yardımıyla karıştırarak yoğurunuz.Yumuşakça bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam ediniz.Ve hamuru bir süre mayalanmaya bırakınız.
2-Bir kabın içerisine biberleri,soğanları,kabuğu soyulan domatesleri,kabukları soyulup ince küpler halinde doğranan patlıcanları,ince kıyım maydanozları koyarak karıştırınız.
İçerine tuzunu ve yağını katarak karıştırınız.Dilerseniz acılık katmak amacıyla pul biber ilave edebilirsiniz.
3-Diğer tarafta mayalanan hamurdan yeterli büyüklükte parçalar kopararak merdane yardımıyla inceltiniz.Hazırladığınız içten arzu ettiğiniz miktarda açtığınız yufkanın bir kenarına koyarak,diğer tarafını üzerine kapatınız ve parmaklarınızla uçlarının açılmaması için sıkıştırınız.
4-ısınan sacın üzerinde arkalı önlü pişiriniz.Dilerseniz piştikten sonra,tereyağıyla yüzeyini yağlayabilirsiniz ki kesinlikle tavsiye ederim.Lezzeti katlanıyor.Yine imkanınız kısıtlı ise bu böreği teflon bir tavada yağsız birşekilde de pişirebilirsiniz.
2-Bir kabın içerisine biberleri,soğanları,kabuğu soyulan domatesleri,kabukları soyulup ince küpler halinde doğranan patlıcanları,ince kıyım maydanozları koyarak karıştırınız.
İçerine tuzunu ve yağını katarak karıştırınız.Dilerseniz acılık katmak amacıyla pul biber ilave edebilirsiniz.
3-Diğer tarafta mayalanan hamurdan yeterli büyüklükte parçalar kopararak merdane yardımıyla inceltiniz.Hazırladığınız içten arzu ettiğiniz miktarda açtığınız yufkanın bir kenarına koyarak,diğer tarafını üzerine kapatınız ve parmaklarınızla uçlarının açılmaması için sıkıştırınız.
4-ısınan sacın üzerinde arkalı önlü pişiriniz.Dilerseniz piştikten sonra,tereyağıyla yüzeyini yağlayabilirsiniz ki kesinlikle tavsiye ederim.Lezzeti katlanıyor.Yine imkanınız kısıtlı ise bu böreği teflon bir tavada yağsız birşekilde de pişirebilirsiniz.
Ahh ah!! Bu el açması börekler beni her defasında alır memeleketime götürür.Minimini minicik olduğum zamanlarda babaanneciğimin ellerinden yerdim bu börekleri.Saçta ekmek pişirirken muhakkak benim için börek yapardı.Fakirdi benim babaannem,öyle pahalı peynirler bulamazdı.Böreğimin içerine biraz çökelek,bolca da sevgisinden katardı.Ama nasıl lezzetli olurdu,onu seyrederken börek yemek,anlatamam...Şimdi gözlerimde nemlerle,burnumun direği sancırcasına özleyerek yadediyorum o minimini zamanlarımı.
***
Anneannemin börekleri de meşhurdu elbet.Daha büyüdüğüm dönemlerde,ergen olduğum dönemlerde de anneannemin hamarat ellerinden yerdim böreklerimi.En sevdiğim peynirli börekleri olurdu elbette.Ben babaannemi de anneannemi de çok sevdim hala da seviyorum.Bebeğim de güzel hatırlasın benim gibi istiyorum.Sağolsun bebeğimin anneannesi ayrı düşkündür torununa,babaannesi ayrı.Umarım oğlum da tatlı anılar yaşar her iki ninesiyle de.Benim gibi tatlı hatırlar inşallah mazisini...
*** Şimdi kayınvalidemin böreklerini yiyorum:)Tazecik demlenmiş çayın yanında nefis oluyor.Eşim genelde soğuduktan sonra yemeyi tercih eder ama benim böreklerim sıcak sıcak olmalı.Küçük çocuklar gibi üfleye üfleye yemeliyim onları...(hımmm)...Şimdi olsa ne güzel olurdu dimi?Bir sonraki Kaman yolculuğumuzda artık...
İşte bunlar da Aysel annemin gelinine özel yaptığı yumurtalı börekler.Sağolsun ben/biz neyi seviyor,neyi özlüyorsak onları yedirmeye çalışır hep.Bu börekte onlardan biridir işte.
Deneyen,yiyen herkese afiyetler diliyorum...
Mintiden gönül dolusu sevgiler...
Sağlıcakla kalın,yüreğimden hiç eksik olmayın...
Sağlıcakla kalın,yüreğimden hiç eksik olmayın...
42 yorum:
Alevim ellerine sağlık harika olmuş
börekler.Banada varmı:))Kocaman öpü
yorum...
el açması böreğin yeri başkadır arkadaşım.zaten bakıncada belli oluyor.süper olmuşlar.kayınvalıdenin ellerine sağlık canım.öpüyorum.
Super görünüyor bu börekler canım,ellerien sağlık..
oy Minticim o,naptin sen simdi bana!Kayinvalidenin ellerine kollarina saglik canim,harika olmuslar,cok severim her türlüsünü,bizde hem patlicanli hem yumurtali hem peynirli yapariz,benimde rahmetli anneannem cok nefis pideler yapardi,babaannemde yapar hala,annemde...Ne kadar sanslisin cok düsünceli cocuklarina düskün bir kayinvaliden var! Benim burda kimsem olmadigindan eltisi görümcesi amcasi dayisi olana imrenmeden edemiyorum! Sanada afiyetler olsun...
Bilgisayarimi acmadan iki dakika evvel seni düsünmüstüm her nedense aklima sen geldin,birde baktim yeni postun pardon böreklerin gelmis(biz bunlara icli pide deriz)! Öpüyorum canim seni...
ikinizin ellerine sagilik:))
Elleriniz dert görmesin:)
AYSEL annenin ellerine sağlık canım senin gibi geline yapılmazmı bende gelinimi çok seviyorum seve seve yapıyorum onlara birşey yaparken elde böreğin tadınada doyum olmaz görüntüsüde belirtiyor zaten sevgilerimle canım
ellerinize sağlık.. enfes görünüyor..
off bu yumurtalı börekler varya süper..
Eee tutar mı hiç hazır yufkayla yapılan börek el açmasının yerini elbette tutmaz. Görüntüsü bile başka :))
Sevgiler,
Evren
kayınvalidenin ellerine sağlık alevcim enfes olmuşlar afiyet bal olsun
sevgiler
Alevciğim maşallah döküm döküm döktürmüşsün hayatım ya:)
nefis görünüyorlar bitanem ellerine emeklerine sağlık..
canım ellerine sağlık muhteşem 1 tane aıyorum öpt sevgiler. maaşallah marifetli arkadaşım benim.
Of off nefis görünüyor bizde çok sık yaparız patlıcanlısını:))osa da yesem yine:))
ama çok güzel bu..olsada yesem.ellerine sağlık..
Annem yapar genelde el açması börekleri.Patlıcanlı olanı da çok lezzetli olur.Biz patlıcana ilave olarak kıyma da ekleriz.Çok güzel olur.Sizin saç böreğiniz de çok güzel görünüyor.Kayınvalidenizin ellerine sağlık.
aaah aaah var mı el açması börekler gibileri şimdilerde hep hazır yufkalarla yapıyoruz kolay olsun diye ama el açmalarının yerini tutmuyorlar bence ...
aaah aaah var mı el açması börekler gibileri şimdilerde hep hazır yufkalarla yapıyoruz kolay olsun diye ama el açmalarının yerini tutmuyorlar bence ...
memleket koktu burasi birden..
patlıcanlılara bayıldım... renkler süper kayınvalidenin ellerine sağlık..
börekler nefis nefiss...
İstisnasız anneminde yaptığı en sevdiğim börektir.Ellerine sağlık canım kokusu taa buralara kadar geldi..
Mintimmmm,
offf offf offf bu nasıl bir görüntü yahu,afiyet bal olsun canım arkadaşım.
Kayınvalideciğinin ellerine sağlık.
Kocamannn öpüyorum canım benim.
Sevgilerimle...
canım arkadaşım nefis börekler olmuş kayınvalidenin ellerine sağlık ne güzel anıların var arkadaşım
her gününün mutlu geçmesi dileğiyle
Canım kayınvalidenin ellerine sağlık gerçekten biz de memlekete gidince aynı şeyler oluyor.Mantılar börekler ktlıktan çıkmış gibi yiyoruz vallahi sevgiler afiyet bal şeker olsun
Alevcim; bu patlıcanlı börek daha doğrusu gözleme, sac üstünde çabuk pişer peki içindeki patlıcanın kavrulmadığına, çiğden konulduğuna emin miyiz? Yani çiğ, et et ve acı kalmaz mı? Bi hatırla da yaz bakayım ablacığına:)) Elleri dert görmesin kayınvalideciğinin de..
Alevcim, ablasının güzeli; sağolasın hemen döndüğün için. Anladım, minik doğranacak ve mayalı hamur olacak. Ben de zaten gözleme türü yapacağım her tür hamur işine mayalı hamur tutarım. Çok kısık ateşte o zaman. Zira benim sac'ım yok mecburen yağsız tava kullanacağım:)) Sağol tekrar tatlım..Kayınvalidene hürmetler, bebişe öpücükler..
DERYA ABLAMA SANA OLMAZ MI.KOCAMAN SARILIYORUM SANA..SEVGİLERİMLE...,
SEVDAM:
TEŞEKKÜRLER EDİYORUM TATLI DİLLİ ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...
GÜL ABLAM TEŞEKKÜRLER EDİYORUM SANA.SEVGİLERİMLE...
TERAZİ FISTIĞI:
NE GÜZEL BİR YORUM.YÜREĞİM IŞILDADI SAYENDE.RABBİM DE SENİN YÜREĞİNE IŞILTI VERSİN ARKADAŞIM.HİÇ KIYAMAM BEN SANA...DEMEK AKRABALARADAN EŞTEN DOSTAN UZAKSIN.CANIM ARKADAŞIM SEVGİLERİMLE...
EKİN-ELİFÇİM TEŞEKKÜRLER EDİYORUM SEVGİLİ ARKADAŞIM...
GÜL ABLAM SEN ÖYLE TATLISIN Kİ ZATEN GELİNİN DAYANAMAZ SENİN BAL-KAYMAK DİLİNE.EMİNİM GELİNİN ŞANSLI GÖRÜYORDUR KENDİNİ.BENİM GÖRDÜĞÜM GİBİ.İYİKİ VARSINIZ SİZİ GİDİ TATLI KAYINVALİDELER DİZİ:)))9
AYLİNİM ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.
SEVGİLERİMLE...
HAYATIN TATLARI ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...
EVRENCİM SORMA TATLI ARKADAŞIM.TUTMUYOR VALLA.LEZZETİ ŞAHANE OLUYOR BUNLARIN DİMİ:)SEVGİLERİMLE...,,
SEVİL ABLAM MEMELEKETİNDEN SEVGİLER GÖNDERDİM SANA...TEŞEKKÜRLER BAL ABLAM...
SEVGİLERİMLE...
DENİZİM SAĞOL BAL KARDEŞİM.ÖPTÜM SENİ ÇOK:)
ÖZLEMİM ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...
ZEYNEBİM OHH ŞİFA OLSUN SİZLERE...ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM BENİM.SEVGİLERİMLE...
CEYLAN YÜRKLİM:)ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...
SEVGİLİ SEMİHA ASLINDA NELEZİZ OLUR DEDİĞİN GİBİ BU BÖREĞE KIYMA.DEMEK SİZ ÖYLE YAPIYORSUNUZ.KAYINVALİDEME BU TEKLİFİ SUNMALIYIM DİMİ:))
ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...
MİNE ABLA KESİNLİKLE TUTMUYORLAR.EL AÇMASI BAŞKA DİMİ:))ÇOK SAĞOL ABLAM BENİM.SEVGİLERİMLE...
BTS'M KIYAMAM BEN SANA SEN MEMLEKETİMİ ÖZLEDİN BAKİM:)ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...
YEMEKBİRAŞK:ÇOK SAĞOL TATLI ARKADAŞIM BENİM...TEŞEKKÜRLER VE SEVGİLER...
SEÇİLİM ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...
LİMON ÇİÇEĞİM KESİNLİKLE BEN DE SENDENİM.LEZİZ OLUYOR BU BÖREK.EN SEVDİĞİM LEZZETTİR.ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...
SEVGİLEWRİMLE.
CANIM ARKADAŞIM BENİM.SEN Mİ GELDİN.ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.SEVGİLERİMLE...
İZGÜNCÜM TEŞEKKÜRLER EDİYORUM TATLI ARKADAŞIM.AMİN DİYORUM BİR DE:)
SEVGİLERİMLE...
ÖZGENCİM YİYORUZ VE ŞİŞİYORUZ DEĞİL Mİ:))AY KORKUNÇ YİYORUM BEN DE MEMLEKETTE:)ÇOK SAĞOL ARKADAŞIM.SEVGİLER
SERAP ABLAM SORDUN KAYINVALİDEME:
PATLICANIN KABUĞU SOYULUP MİNİK MİNİK DOĞRANDIĞINDA VE MAYALI HAMUR YAPILIP KISIK ATEŞTE PİŞİRİLDİĞİNDE KESİNLİKLE ÇİĞ KALMIYOPR DEDİ.
SEVGİLERİMLE ...
ARKADAŞIM SENİN YORULMANDA BENİM MARKETTEN HAZIR MANTIYI ALIP EVE GELİPTE AY ÇOK YORULDUM MANTI YAPTIM DEMEM GİBİ OLMUŞ ...
KAYINVALİDENİN ELLERİNE SAĞLIK HARİKA DURUYORLAR...
Ikinizin de ellerine saglik istahim kabardi bu saatte sahane sicacik sevgiler.
Yapanin ellerien saglik, yiyenlere afiyet olsun.Yumurtali sac boregini ilk defa duyuyorum ben.Bizde yumurtali borek kizartilir yagda. Sacda deyisik olmus.
Sevgiler
Sefa
ziyaretin için ve duama amin dediğin için allah senden razı olsun arkadaşım bu arada kayınvalidenin ellerine sağlık sizede bol afiyetler olsun rabbim bu güzel aile tablolarından bizleri mahrum eylemesin amin sevgiler
Alev'cim hasta yattığımdan sizleri ziyaret edemiyorum, ama kayınvalidenin yaptığı böreklere bayıldım. (düşün hiç iştahım olmadığı halde) Ellerinize sağlık, afiyetle..
canım iadeyi ziyaret için bir uğrayım dedim ve şu börekler var yaa gördükçe içim gidiyor.Bende aynen senin gibi, çocukken babannem çok yapardı da yerdik. Ve senin dediğin gibi köy evinde nerden güzel peynirler olsunda börekler yapılsın. Babannem kendi yetiştirdikleri patatesle bahçedeki enteresan otlar ve yumurta ile yapardı bu börekleri.. Tekrar Ellerine sağlık bize hem güzel bir tarif verdin hemde nostalji yaptım sayende.
bu anneler kayınvalideler hep aynı sanırım:)))bizde gidince hep bu tarz hamur işleriyle karşılaşırız)))bizde içli bazlama derler buna.....çokda severim...şimdi yarıyıl tatilinde yeriz yine.....kayınvalidenin ellerine sağlık..nefis görünüyor:)
Canım,
kayınvalideciğinin ellerine sağlık. Harika görünüyorlar.
Yazını okurken kayınvalidem yaşarken Ordu'ya gittiğimiz de hepimizin sevdiklerini tek tek yapıp bizi mutlu etmek için nasıl koşuştururdu aklıma geldi.Hepimize yetişir, elimizi sıcaktan soğuğa sokturmazdı. Aman kızım sen çalışıyorsun, dinlen. Tatildesin diye. Allah'tan rahmet diliyorum. Ne güzel günlermiş meğerse. Şimdilerde Ordu'ya gidemiyoruz bile.Yazın beni nerelere götürdü.
Allah sevginizi hiç eksiltmesin, artırsın.
Sevgiyle kal.
mintim günaydın ellerıne sağlık canım bende sık sık saç böreği yaparım saç böreği dedıysem benım sacım yok teflon tavada yapıyorum koylerde tandırda atesın uzzerındekı saçta yaparlar saç böreğini.onun lezzetı daha başka olur ama olsun bu da artık yalancısı.bunun lezzetı de harıka.eşim hep yapmamı ister.yumurtalıya gelınce kayınımın en sevdıgı borektır nedense onun dısında ne peynırlı ne ıspanaklı ...hıcbır boregı yemez.ee damak tadı işte.ellerın dert gormesın arkadasım.sevgiler
Mintimmm tatlisi bunlar da nee:) Ustelik patlicanliiii.
Hepsinii kacirdimm bunlarin:)
Sevgi ve muhabbetlerimlee gulum.
okadar ugraşıp yapmışsınız keşke fotograflarıda güzel olsa
Geldim gördüm yedim, bayıldımmm. ellerıne sağlık nefis görünüyorlar. aslında ben tepsi böreğinden çok saçda yapılanın lezzetini daha çok seviyorum. nedendir bilmem ama o kokuda çocukluğumu, memleketimi, evimizin ilk yıllarını ve anneciğimin sağlıklı olduğu o güzelim yılları bulurum Şimdi senin tarifinle yine gittim o yıllar. Görüşmek üzere Bloğuna sevgiler bırakıyorum.
Sevgili minti, ömrümde ilk defa bu ramazanda patlıcanlı sac böregini mayalı yaptırdım.38 yasındayım .Bu bir ilk.Neden mayalı yapmadıgını anladım (: Cunku puf böregine benziyor.Bol hamur tadı geliyor.Normalde 8 9 tane götürürüm.2de tıkandım.Kesinlikle patlıcanlısını mayasız denemeyen varsada denesin.Arada daglar kadar fark var.Sac böregi mayasız olur demiş miydim? (: Elinize sağlık minti.
Yorum Gönder