8 Ocak 2011 Cumartesi

Evde Süzme Yoğurt Yapımı...



Mutlu bir hafta sonu diliyorum herkese...
Hemen hepimizin evinde  yoğurt artıyordur çoğu zaman. Ekşimeye yüz tutan ya da çabucak bitirilemeyecek kadar çok miktarda yoğurdunuz varsa elinizde,endişelenmeyin.
Hemen süzme yoğurda dönüştürüp,çeşitli tatlılarda yada pasta yapımında kullanabilir,krem şeklinde ekmeğinize sürülebilir hale getirebilirsiniz.Ben süzme yoğurdu halis zeytinyağı be baharat eşliğinde çok seviyorum.Kendim yaptığım süzme yoğurdumu da bu şekilde servis yaptım.

mintiden notlar:
***Eğer yoğurduğunuz çok aşırı ekşiyse,bir litre yoğurda bir tatlı kaşaığı kadar toz şeker serpip,çok az da su ilave ederek karıştırıp,o şekilde süzülmeye bırakınız.Yoğurtta ekşiye dair tadın kaybolduğunu,siz de farkedeceksiniz.

***Ayrıca katı hale gelen süzme yoğurdu,daha uzun süre güvenle saklayabilirsiniz.Süzme yoğurdun kıvamını bekleme süresi oluşturuyor.Ben bir gece beklettim.Uzun süre bekletirseniz yada biraz daha ince bir tülbentten süzerseniz,daha katı bir süzme yoğurt elde edeceksiniz.

**Sadece yoğurdun fazla suyundan kurtulmak isterseniz;yoğurdun üzerine,suyu çekecek özellikte bir bez serin ve bezin bir ucunu,bir kabın içine doğru sarkıtın.Yoğurttaki fazla suyun bez aracılığıyla kaba sızdığını göreceksiniz.

***1 kg. kadar yoğurttan yaklaşık 400-500 gram süzme yoğurt elde edebilirsiniz.

gerekli malzemler
1 kg. yoğurt
seyrek dokumalı tülbent

hazırlanışı:
1-Yoğurdu ince gözeneklere sahip bir tülbentin içine koyup ağzını bağlayınız.(Ben akşamdan mutfak musluğuna asmış, altına kase koymuştum.)Dilerseniz süzülecek yoğurdu koyduğunuz tülbentin altına süzgeç benzeri bir kap koyup,süzgeci de geniş bir kabın üzerine süzülmesi için yerleştirebilirsiniz.Bir gece bekletiniz.Eğer istediğiniz kıvama gelmişse saklama kabına  yada servis tabağına alınız.İstediğiniz kıvama gelmediyse,süzme işlemine devam ediniz.

Afiyet olsun...


Mintiden herkese sevgiler...

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım bu çok iyi oldu.Bizde mutlaka yoğurt kalır ve ekşir,bu tarifini deneyeceğim mutlaka...
Ellerine sağlık
ÖPÜYOEUM

mine dedi ki...

işte yararlı bilgi diye buna derim ben : ) teşekkürler

sarkaç dedi ki...

Bu bilgiler çok işe yarar. Teşekkürler

lezzet-i mekan dedi ki...

bende hemen çorba olarak değerlendiririm yada çocuklara tatlı niyetine şekerli yoğurt yaparım ama buda gayet güzel bir fikir. ellerine sağlık. güzel bir pazar günü dilerim sevgiler.

mintinin dünyası dedi ki...

meliham rica ederim arkadaşım.öpüyorum kocaman.umarım işine yarar.sevgiler...

mine ablam teşekkürler kocaman sevgiler...

sevgili sarkaç teşekkürler canım...

serpilim ohh seninki de güzel fikir.eline sağlık.sevggiler...

Nil dedi ki...

Biz öğrenciyken yoğurdun üzerine peçete koyar uçlarını sarkıtırdık. ve sabaha kadar yoğurt süzme yoğurt olurdu. peçetenin köşelerinden sular altındaki tepsiye damlıyor ve üzerinde peçeye ait hiç bir kalıntı kalmıyor. denenmiştir. ama annem de tülbente koyar çeşmeye bağlar :)

mintinin dünyası dedi ki...

KÜÇÜK MUCİZEM ÇOK HAKLISIN ARKADAŞIM.AYNEN ANLATTIĞIN GİBİ.TEŞEKKÜRLER GÖNDERİYORUM.BEN ANNE YÖNTEMİ KULLANDIM GERÇİ.
SEVGİLER

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...