2 Kasım 2010 Salı

bebeğim 11 aylık oldu...


 11 ay geçirdik seninle miniğim.nasıl da geçti 11 ay.herşey daha dün gibi.daha dün almıştım seni o minik halinle kucağıma.geçen bunca zamanda epey yol katettik birlikte.çok şey öğrendin 11 aylık dünya görüşünle  :))


bebeğim 11. ayında bakalım neler yapabiliyor

***anne ve babayı rahatlıkla anlayabiliyor artık.afacanım ve ben serisinin RENKLER isimli kitabıyla10.ayından beri daha bir ilgili.en az 10-15 dakika hiç sıkılmadan kitabında olanları anlatıyorum ve hiç ilgisini kaybetmeden beni dinliyor.hatta oğlum "güneş nerede"diye sorduğumda kitabındaki onca obje içindeki güneşi 2.sayfadan bulup işaret parmağıyla gösterebiliyor ve takdir göreceğinden emin olduğu için de hemen heyecanlanıp yüzüme bakıyor.eh akabinde kocaman bir aferin geliyor elbette.bebeğime elimden geldiğince objelerin isimlerini söylüyor,cümle içinde kullanıyor ve renklerinden bahsediyorum.4 ana renk üzerinde daha fazla duruyorum.şimdilik renk kavramını algılayamaz şimdilik elbette ama ben altyapı oluşturuyorum.

 


 ***en sevdiği oyuncakları şaşırtıcı bir biçimde babasının badem ağacından yaptığı el yapımı "bam bam" ismini koyduğumuz çubukları.yani melodikasını çalmakta kullandığı çubukları.ve yine benim el emeği hazırladığım bebek resimleri albümü.kartvizit albümüne yerleşecek boyutta anne ve bebek resimlerini 1 2 3  sayılarını ve çeşitli resimleri keserek içine yerleştirdim.miniğim çok sevmiş olacak ki onun her sayfasını kendi o minik parmaklarınyla çevire çevire inceliyor.bu doyumsuz bir haz.çünkü tamamen bana it bir fikirdi.beğenmesi çok hoşuma gitti.ilginç ama onca oyuncak arasında en çok onlar geziyor elinde..hele bambamlarından ayrılamıyor bile...

***müziğe bayılıyor,tempolu bir müzik duyduğunda yerinde duramıyor.sallanıyor,el çırpıyor,iki eli havada ellerini vücudunu sallıyor,eline mendil verdiğimde halay başı gibi sallayıp oynuyor.melodikayı iki çubuğuyla birlikte kendi başına çalabiliyor(çalabiliyor dediysem çubuklarıyla tempolu rastgele ses çıkarmak için vuruyor)

***yaklaşık 1,5 aydır ayakta durabiliyor rahatlıkla.lakin son zamanlarda artık ayakta durduğu süre daha uzun.biz tutsak bile tutmamızı istemeyip tek başına ayakta durma derdinde.

***kanepenin bir ucundan diğerine rahatlıkla sıralıyor.kendiliğinden,tutunup kalkıyor,sıkıldığında kendiliğinden oturup başka yere emkliyor ve istediği yere yükselebilyor.desteksiz 1-2 adım atabiliyor...

**bu aralar ellerinin üzerinde durup popoyu havaya kaldırıp kendini yukarı çekmek istiyor.sanırım oturduğu yerden ayağa kalkma hareketleri bunlar:))



***hayır ve cıss kelmelerinin anlamını çok iyi biliyor.hayır dediğimde kesinlikle gitmiyor yapmasını istemediğim şeyi yapmıyor.yavrumun söz dinlemesine bayılıyorum.ama elimden geldiğince az hayır demeye çalışıyorum.cıss kavramını şuanda sıcak için kullanabiliyoruz.prize gittiğinde hayır diyoruz.

***kızgınlığımı biliyor.çok narin hemen üzülüyor.beni mutlu edecek ve onayımı alacak şeyleri yapıyor.örneğin kuleleri dizdiğinde ilk iş gözlerime sevinçle bakmak oluyor "yaptım"dercesine.yine bir işi gizlice yaptığında örneğin dolu çay bardağına uzanırken beni kızdıracağını bildiğinden bana göz altından bakarak,usul usul gidiyor...cıss dediğimde yavrum benim olduğu yerde kalıyor:))

***birşeye kızdığında yada istediği olmadığında ağız dolusu anlayamadığım bir yığın şikayetle yanıma gelip mızırdanıyor...

***en korktuğum şeyi yapıyor bu ara.uyanır uyanmaz beşiğinde ayağı kalkıyor...

***şuan 6.dişi de göründü.2alt 2 üst,üstsol ve üst sağ dişin yanı çıktı.sanırım çıkmaya devam ediyor çünkü çok huzursuz.ve bir dişi daha kabarmış...



***kendi başına güzel zaman geçiriyor,ama bu ara oyun arkadaşı arıyor.oturup onunla oynadığımızda inanılmaz mutlu oluyor...

***üçlü blok oluşturabiliyor.4. bloğu en üste koyuyor lakin biraz dengesiz ya da çarpık yerleştiriyor.yani şuanda kendi başına 3lü blok oluşturuyor diyelim biz.

***halkaları koluna takıp tekrar çıkarabiliyor.emekleyerek topunu sürüklüyor odadan odaya topunun ardında koşuyor...bam bamlarıyla melodikasını çalabiliyor.elinden tutup yürüttüğümüzde topa vurarak götürüyor.önüne geldiğinde tekme vuruyor.futblcu mu olacak ne:).

***boş kağıda zayıf çizikler atabiliyor.çorabın ayağına giyileceğini biliyor.

***çorabını,topunu,telefonu,çubuklarını albümü  istediğimizde bize getirbiliyor.oyuncakların nerede sorusuna oyuncak sepetine bakarak yanıtlıyor.mööö ve hav hav ikilemesini komik derecede yuvarlayarak  çıkarabiliyor.

kedi kavramı oluştu aklında.kediyi gördüğünde heyecanlanıyor.
beş dediğimde elini açıp havaya kaldırarak beş yapıyor.

***oyuncakları bir kutuya doldurup tekrar tek tek yada toplu halde içinden çıkarabiliyor.kapak kapatmayı çok seviyor.nerede açık bir kapak varsa kapatıyor.örneğin minik tencere ve kapağını yanına koyuyorum ilk görevi kapatmak oluyor.saralle kutularını yıkayıp eline vermştim bir kaç saatliğine kapaklarını kapatmaya çalışıyor.kapatınca onay bekliyor.kapağını açtığım kalemin kapağını kapatıyor.



***istediği her nesneyi üst üste koymaya çalışıyor.kitabının sayfalarını rahatlıkla çevirip inceliyor.albüm sayfalarını çeviriyor...


***uykuları korkulacak derecede düzensiz.gündüz uykuları çok iyi.bazen 3er tane birer saatlik,bazen ikişer saatlik 2 uyku uyuyor.ama gecelerimiz çok feci.saat başı uyanıyor...

***her sabah muhakkak kahvaltıyı birikte yapıyoruz.elimden geldiğince ayrı çorba ve yemek yapıyorum ama bizim yediğimiz herşeyden yiyor.yemek ayrımı yapmıyor çok şükür.sadece narenciyelere karşı isteksiz.ben de c vitamini ihtiyacını başka şeylerden karşılamasını sağlıyorum.örneğin ıhlamur içiriyorum tazecik demleyip.

bebeğim 8 kg.800 gram.2-3 aydır aynı kiloda ama ben inadına mama vermiyorum.kof şişmanlayacağına sağlıklı zayıf olsun istiyorum.hazır hiç bir şey tüketmesine izin vermiyorum.yakında peyniri de evde mayalayacağım inşallah.yoğurdumu evde yapıyorum.gezmeye giderken bile kavanoza ev yapımı çorba koyup götürüyorum....şimdilik bebeğimden bu kadar.... 

umarım yeni annelere fikir verebilmişimdir...sevgiyle kalın...

SEVGİLİ ANNELER
BEBEĞİMİN EĞİTİMİNDE YADA GELİŞİMİNDE İŞİME YARAYACAK ÖNERİ VE TAVSİYELERİNİZİ BEKLİYORUM...

mommyminti...

26 yorum:

Defne Kızın Anası dedi ki...

maşallah oğluşuna. nelerde yaparmış öyle. uykuları dışında herşeyi çok iyi maşallah. oda düzelicek inşallah annesi. her çocuk bir olmuyor. dediğin gibi hazır birşy kullanıp kof şişeceğine sağlıklı büyüsünler en güzeli. ben ekmek cici bebe veriyorum hazır olarak. onun dışıda meyvesini nadiren hazır veriyorum oda dışarıda olduğumz zamanlar. ama ev gezmelerinde vs hep kendim hazırlıyorum. çorbası yoğurdu herşeyi ev yapımı.

çok öpüyoruz sizi

kalpkurabiye dedi ki...

canıımm ne kadar şahane şeyler böyle maşallahh miniğimize:))
anneme sordum 11 ylıkken nasıldım diye tıpış tıpış yürüyodun dördüncü ayından itibaren dişlerini çıkarmıştın sıralamaıştın vır vır konuşuyodun susam sokağı izliyodun ve izlerken alkış yapıyodun dedi:))
allahım inşallah annelik heyecanını bana da yaşatır:))

Nilgün Komar dedi ki...

allah sağlık ve zihin açıklığı versin! uzun ve hayırlı bir ömrü olsun inşaAllah!!!

Bayram Kombesi dedi ki...

MAASALLAH canim, Allah daha nice guzelliklerini gormek nasip etsin.

uyar-dan dedi ki...

canımmmmmm güzel kardeşim benim RABBİM bebeğini bütün kötülüklerden nazardan kötü gözden korusun hayırlı uzun ömür versin onların beyni küçük bilgisayar gibi nasıl doldurusak öyle doluyo onlar bize RABBİM den emanet inşallah onun istediği gibi büyütmeyi onun istediği gibi kul Peygamber Efendimizin (s.a.v) istediği gibi ümmet olmayı nasip etsin inşallah hafızlığı nasip etsin yavruna en güzel yerlere gelmesini nasip etsin hep başarılarla dolu hayırlı sağlıklı bir ömür nasip etsin sanada hayırlı evlat eylesin RABBİM canım kardeşim benim inan çok sevdim ben seni kardeşim gibi içimden geldiği gibi yazdım sevgilerimi bırakıyorum minik bebeğinin yanağına benim içinde küçük bir öpücük kondur birtanem.

sarkaç dedi ki...

Sağlıkla nice ay ve yıl dönümlerine. Allah isteyen herkese tattırsın bu güzellikleri.

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
Yerim ben o yanakları.Ne güzel anlatmışsın. son derece sağlıklı ve akıllı. Allah nazardan saklasın ,Maaşallah diyorum.
Bende kızlarıma doğdukları günden itibaren günlük tuttum. Benim için önemli her şey, ona kaydettim. 18 yaşlarını doldurdukları doğum günlerinde onlara sundum. Öylesine mutlu oldular ki. Merak ettikleri her şeyi orada buluyorlar. Şimdiki gibi internet olmadığı için böyle notlar düşemezdik. Ama eminim oğluşun o kadar mutlu olacak ki. Sanki hiç unutmam bu günleri desekte, defterlerini okuduğumda bir sürü şeyi hatırlamıyorum, o nedenle anıları biriktirmek gerekli.
Sevgiyle kal.

yemekbiraşk dedi ki...

alevcimmm harika bir annesin..
ama samimiyetle söylüyorum ikinci bebekte yaptıklarının yarısını bile yapamıyorsun adı doygunlukmu zamansızlık mı bilemiyorum ama olmuyor. üzülüyorda insan neden diye.. Şu kadarki oğlumun ekmeklerini bile kendim yapardım bio un, bio maya, evian suyla mayalardım bütün mamaları bioydu zeytinyağına kadar, mutfaktan hiç çıkamazdım anlık mamalar anlık meyve püreleri yoğurtlar... daha nediyim.. bakalım ikinci gelince hele arada o kadar açık olmazsa ozaman ne dediğim daha iyi anlaşılır galiba :))
sevgiler canım

Sevil Şahin dedi ki...

canım benim Allahım nazarlardan saklasın inş.
tatlım benden bir tavsiye uf cıs yerine olamsı gereken kelimeleri kullan bazıları banyoya bıcı bıcı diyorlar yok banyo olarak ona söyle
tatlım eger bu şekilde konuşur ve davranırsan daha çabuk ve daha düzgün konuşur .
Onunla büyük biri gibi konuş ve anlat inan onlar herşeyi anlıyorlar yeterki doğru kelimeler ile anlatılsın.
bir kız evlat annesi olarak bunlarda benden ufak bir tiyo olsun alevim sana
Allaha emanet olsun
sevgiler

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Aferin minik delikanliya,nekadar da uslu annesi,sen ona aferinlerini hic esirgeme,cok sever cocuklar cünkü,kücükte olsa nasilda anliyor takdir edilmeyi,cok güzel tasvir etmissiniz,cok begendim,Allah güle güle büyütmek nasip etsin,sevgiler ikinizede...

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

bu kuzuyu yesin teyzesi:)çok şirinn canım Allah bağışlasın.Bütün kötülüklerden korusun.bayağı marifetler başlamış kuzucukta.daha neler yapacak kımbılır hergun onu gözlemlemek nasıl bir keyiftir değil mi canım:)kocaman öpüyorum onu ve senii.sevgiler tatlım

bininci tekil şahıs dedi ki...

Allah hayirli evlat yapsin bebisi, masallah kiyisindan kosesinden gordugum kadariyla cok tatli bi sey:)
bu gunlerin tadini cikar, cabucak buyuyormus cocuklar, oyle diyor annem:)

yeşim dedi ki...

alevcim maşallah oğluşuna yerime koklayarak öp lütfen canım.özlemişiz bebekleri...ah ah çok çabuk büyüyorlar.büyük kızım 23 küçük kızım 17 yaşında ne zaman büyüdüler hiç anlamadım.tadını çıkar bu günlerin alevcim...ALLAH ÖMÜR VERSİN YAVRULARIMIZA ACILARINI GÖSTERMESİN.ÖPÜYORUM SENİ CANIM.SEVGİLER..

Cafe Pepela dedi ki...

Mintim,Allah c.c bağışlasın,dudaklara bakın ya,biz çocukları zaten çok severdik,kızım aramıza katıldığında bu yana bebek gördük mü dayanamıyoruz,bu duygu tarifsiz,sonsuz,eşsiz.Şükürler olsun.Rabbim dileyen herkese yaşamayı nasip etsin.Ne güzel yazmışsın yine , yüreğine sağlık!
Daha detaylı okuyacağım inşallah.
Yavrunun hayırlı,uzun ömrü olsun...! Nice aylara,yıllara

Unknown dedi ki...

41 bin kere maşallah paşamıza :) Canım ne güzel anlatmışsın bebeğini,yaşadıklarınızı,ne güzel şey annelik dedim yine..Ne güzel ne duru bir duygu..
Rabbim evladına/evlatlarımıza hayırlı uzun ömürler versin,anne ve babalarına,vatanlarına,milletlerine hayırlı insan olarak yetişmeyi nasip eylesin..
Yaşına yaklaşmış küöük beyimiz,inşallah sevdikleriyle birlikte nice 11 aylar geçirir...sevgilerimle...

özlem dedi ki...

Maaşallah canımm Allah bağışlasın. hayırlı evlat olsun inşallah.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Yerim ben bu güzelliği Allah nazarlardan korusun Alevciğim Allah acılarını göstermesin. Nice uzun yılları sağlıklı mutlu analı babalı yaşasın sevgiler...

evatolyesi dedi ki...

Maşallah Allah nazarlardan korusun benim oğlum 22, Kızımda 15 yaşında o yüzden bir öneride bulunamıyorum çünkü 4 yaşındaki yiğenimden biliyorum şimdiki çocukların eğitimi bizim çocukların zamanındaki gibi değil. Allah kolaylıklar versin.
Oğlunuzu öpüyorum:)
Sevgiler

yemekaski.com seçil dedi ki...

Maşallah... nazar değmesin.. uzun sağlıklı ömürler versin inşallah..

mintinin dünyası dedi ki...

defnenin sevgili annesi sorma güzel arkadaşım geceleri hiç uyumuyoruz.inan 11 aydır her gece en az 6-7 kez uyanıyoruz.amaq onun dışında çok iyi maşallah.ama senin de dediğin gibi canım.her çocuk farklı ne yapalım.dikenleriyle sevebilmeli gülü dimi?bi de sizi öpüyoruz tatlım çok sağol:)


denizim eminim öylesindir.kimbilir o nasıl vır vır vır yiyosundur anacığının beynini.şimdi bööööle enerjiksin senin bebek halini tahayyül edemedim inan.ama maşallah erkenci bir bebişmişsin.kimbilir belki bebeklerin de sana çeker.dilerim rabbim gönlündekileri verir tatlım...

sevgili çelebi cici dileklerin için gönülden teşekkür ediyoruz teyzesi.ve gönülden amin diyorum.sevgiler gönderiyorum en cicisinden...


ağzına sağlık kömbem benim.amin arkadaşım inşallah nice güzellikler yaşar da yavrum ben de şahiti olurum.sevgiler minticiğinden...


ahhh mikolatam gönlü güzel kardeşim benim.ne içlisindir bilirim.özünün temizliği de kelamlarından besbelli.öyle güzel dilekler dilemişsin ki teyzesi,kendi çocuğuna diler gibi "allahım razı olsun senden"diyebildim ancak.ve dualarına da amin diyorum arkadaşım.her annenin gönlündeki duaları dökmüşsün dizelerine ben de cümle yavrulara diyorum.muhabbetin en güzeli karşılıklı olanmış.biz de böyle mikolatam.duygularımız karşılıklı arkadaşım.allaha emanet ol...selametle...


sevgili sarkaç teşekkür ediyorum arkadaşım.muhabbetin en güzeliyle selam ve sevgilerimi gönderiyorum sana.kabul edersen mutlu olurum.


sevgili bülbülün yeri ne ince bir noktaya dokunmuşsun öyle ince yüreklim.allah razı olsun.kesinlikle öyle.kızların adına ben de mutlu oldum.ben de öyle bişeyim olsun çok isterdim.hele benim bebekliğime dair bildiğim tek şey 3 adet resimde saklı.onun dışında ne yapmışım ne etmişim bilmiyorum.bilen de yok sanırım.bu nedenle bebeğimin hiçbişeyni kaçırmak istemiyorum.buraya yazmanın yanısıra bir günlük tutuyorum ben de.gerçi günlük denmez tam.hergün değil biriktikçe yazıyorum.en önemli notları tarihleri kaydediyorum.bazen konuşuyorum oraya yazarak.içimi bebeğime coşkumu boşaltıyorum,rahatlıyorum.ben de ilerde bebeğime vermek istiyorum.inan çıkardığı her dişin tarihi mevcut.teşekkürler sevgiler...

mintinin dünyası dedi ki...

sevalciğim selamlar arkadaşım.sen de çok değişik bir yönden bahsetmişsin.böyle değişik değişik muhabbetler etmek ne güzel.söylediklerinde haklı olduğunu düşünüyorum çünkü bunu çok sayıda anneden duydum.birinciye ne kadar ihtimam varsa ikinciye o kadar vasat yaklaşım varmış.insan bıkıyor iki çocukla aynı anda kendine zaman bulamıyormuş.bıkkınlık halini pek çok annede gördüm.ben de öyle olur muyum merak ediyorum açıkçası.ama dediğin gibi eğer öyle olursam ikinci minik yavrum için çok üzülürüm.içim ezilir inan.sevgiler arkadaşım...


sevil ablacım ne güzel konulara değinmişsin.uzmantv den dinlemiştim daha evvel lakin tecrübe sahibi bir anneden duymak kulağa hoş geldi.öyle yapmaya çalışıyorum elimden geldiğince ablacım.bir iki tane taktığımız isim var sadece.onun dışında yetişkinle konuşuyormuş gibi konuşuyorum.ama artık daha da dikkatli olcam.seni kocaman öpüyorum....

sevgili terazi kızı ben de içten yorumunu çok beğendim.elimden geldiğince yaptığı her iyi şeyi onuyorum.taktir ediyorum.inşallah kendine güveni tam bir birey olur.tavsiyelerin kıulağıma küpe.sevgiler...



tülinim toprağım benim.sağol teyzesi.hem de ne keyf arkadaşım.gözlerimin önünde büyüyorher gününü her anına şahitim.rabbim dileyen herkese nasip etsin bu tadı...çok öpüyorum seni canımmm...


BTS m resimler tatmin etmeni seni dimi.yiyemedin tabi tam halini görüp.teşekkür ediyorum cici arkadaşım.annen doğru demiş.zamanı tutamıyor insan...sevgiler...


yeşim ablacım öylesine haklısın ki ne diyeyim.zamanı tutamıyor insan.ben bu yaşımda minicik bebğimle böyle düşünüyorum bi des enin olduğun yerden bakmak istedim de söylediklerine bir kez daha hak verdim ablam.ama ne mutlu ki boyunca kızların var.rabbim bana da nasip eyler umarım.senin yazdığın şu yazıyı bir gün ben de yazarım umarım.ama dediğin gibi herşeyden önce rabbim sağlık versin.ve göstermesin yavrularımızın acılarını hiç bir vakit.yeşim ablam teşekkür ediyorum bu cici muhabbete.kızlarını çok öpüyorum...

pepelam,kelebeğim allahım razı olsun arkadaşım.rabbim dileyen herkese tattırsın bu duyguyu.rabbim tüm yavruları analarına bağışlasın evvela.sevgiyle kal arkadaşım.allaha emanet ol.civcvi öpüyorum...

zeliham ne güzel anlatmışsın hissettiklerini.ner güzel dile getirmişsin arkadaşım.allah razı olsun.amin diyorum canım.tüm evlatlar adına bu hayırlı duana amin diyorum.tüm anaların duaları ettiğin dua.tüm anaların tek istediği ettiğin dilekler.allah razı olsun.canım arkadaşım benim sevgiler gönderiyorum sana en derininden.rahmana emanetsin...

mintinin dünyası dedi ki...

özlemcim teşekkür ediyorum sevgili arkadaşım.kocaman öpüyorum seni...

minecim amin arkadaşım amin.ağzına sağlık.rabbim sağlık versin tüm yavrulara.sevgilerimi gönderiyorum arkadaşım en muhabbetlisinden....


sevgili evatölyesi tebessüm ettim cici yorumuna.ve abla demek istedim.maşallah boyunca çocukların varmış.ben de görürüm inşallah o halini.ama dewdiğin de haklısın ablacım zamane çocukları çok değişik yetişiyorlar.hızlarını yakalamak neredeyse namümkün:))sevgiler gönderiyorum cici ablacığım ve güzel çocuklarına...

amin seçilcim ağzına sağlık arkadaşım.çok öpüyorum seni...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

allahim bagislasi nya o dudakindan ben bi opucuk aliversem olur dimi :)
zaman dedigin oyle hizli geciyorki, bi bakiyosun hamileyimm oooo ne zaman gececek bu hamilelik ,bi bakiyosun kucaginda sana bakiyor bu nasil buyuyecek diye, bi bakiyosunki koca tatli bi bebek olmus hemencik ,ne zamanda buyumus
bebisimiz nice aylara nice nice yillara insallah
allahim

kuzucum dedi ki...

benimde 11aylik bir oğlum var allah bagislasin okadarki hareketli bizi peşinden koşturuyor yemesi sorun uykusu sorun bazen sinirlerim harab oluyor ama yapacak birşey yok allah sabrinida versin herkese kolaylik versin allah

kuzucum dedi ki...

benimde 11aylik bir oğlum var allah bagislasin okadarki hareketli bizi peşinden koşturuyor yemesi sorun uykusu sorun bazen sinirlerim harab oluyor ama yapacak birşey yok allah sabrinida versin herkese kolaylik versin allah

mintinin dünyası dedi ki...

Kuzucum anne olunca Allah sabrını da veriyor,o mis kokularını içimize çektiğimizde tüm yorgunluklarımız uçup gidiyor değil mi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...