Selamlar arkadaşlar,
Yöresel lezzetlere bayılıyorum gerçekten.Kendi memeleketimden uzakta olduğumdan ,kendi yöreme ait lezzetleri çok özlüyorum elbette.Ama Kaman lezzetlerini de beğenerek tadıyorum.Normalde Paltacı olarak bilinen bu yöresel yemeğin özünü pastırma oluşturmaktadır.Bunu bilenler iyi bilir.Lakin kayınvalidem katmadı.Pastırma olmadan da yapılabileceğini,hatta onların,genelde bu haliyle yaptıklarını söyledi.Ben ilk kez yememe rağmen tek kelimeyle bayıldım.Gerçekten lezzetli geldi.Aysel annemden bu yemeği öğrendiğim iyi oldu,şimdi yapıyorum arada.
kullanılan malzemeler:
2-3 adet orta boy patates
2 adet orta boy soğan
3-4 adet yeşil biber
2-3 adet orta boy domates
yarım çay bardağı sıvıyağ
karabiber
tuz
2 adet yumurta
2-3 adet orta boy patates
2 adet orta boy soğan
3-4 adet yeşil biber
2-3 adet orta boy domates
yarım çay bardağı sıvıyağ
karabiber
tuz
2 adet yumurta
1-2 tatlı kaşığı salça (opsiyonel)
pastırma(opsiyonel)
pulbiber
yapılışı:
1-Bir tencereye yağı koyduktan sonra patatesleri koyarak hafif çeviriniz.üzerine soğan ve biberleri koyarak bir miktar kavurunuz.kavrulan sebzelerin üzerine domatesleri tuz ve baharatları ilave ettikten sonra 1 su bardağı kadar su koyarak pişmeye bırakınız.
2-Tüm sebzeler pişinceye kadar kapağı kapalı pişiriniz.Arada suyunu çekerse su ilave edebiirsiniz.
3-Bu lezzete pastırma ilave edecekseniz sebzelerin kavrulma aşamasında ilave ediniz.Yine domates mevsiminde değilseniz salça miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
4-Pişen Paltacı'nın su oranı azaldıktan sonra üzerine yumurtaları kırarak çok karıştırmadan pişirmeye çalışınız.Esasında bu yemeğin özelliğinde yumurtaların çok hafif pişmesi gerekiyor muş.Ama biz o şekilde sevmediğimizden yumurtaları tam pişirdik.
HAFİF SULU VE HAFİF SICAK TÜKETİLEN LEZİZ ,YÖRESEL BİR LEZZET...
Kayınvalidem bu lezzeti Kaman tarafında sabahleyin kahvaltıda yenildiğini söyledi.Eşim bu tarz karışık yemekleri sevmediğinden o,yemedi ama biz beğenerek yedik.Pastırmalı halinin daha lezzetli olacağını düşünüyorum.
minik bir not:
Pastırmalı yapacağınız vakit çok sulu bırakmamaya çalışırsanız daha leziz bir tat elde edersiniz.
2-Tüm sebzeler pişinceye kadar kapağı kapalı pişiriniz.Arada suyunu çekerse su ilave edebiirsiniz.
3-Bu lezzete pastırma ilave edecekseniz sebzelerin kavrulma aşamasında ilave ediniz.Yine domates mevsiminde değilseniz salça miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
4-Pişen Paltacı'nın su oranı azaldıktan sonra üzerine yumurtaları kırarak çok karıştırmadan pişirmeye çalışınız.Esasında bu yemeğin özelliğinde yumurtaların çok hafif pişmesi gerekiyor muş.Ama biz o şekilde sevmediğimizden yumurtaları tam pişirdik.
HAFİF SULU VE HAFİF SICAK TÜKETİLEN LEZİZ ,YÖRESEL BİR LEZZET...
Kayınvalidem bu lezzeti Kaman tarafında sabahleyin kahvaltıda yenildiğini söyledi.Eşim bu tarz karışık yemekleri sevmediğinden o,yemedi ama biz beğenerek yedik.Pastırmalı halinin daha lezzetli olacağını düşünüyorum.
minik bir not:
Pastırmalı yapacağınız vakit çok sulu bırakmamaya çalışırsanız daha leziz bir tat elde edersiniz.
Herkese afiyet olsun...
Mintiden sevgiler
49 yorum:
Canım,
ellerine sağlık. Nefis olmuş. Görüntü o kadar canlı ki, içimden uzanıp almak ve yemek geldi.Kayınvalidelerden öğrenilen her şeyin çok özel olduğuna inananlardanım.
Sevgiyle kal.
Ellerinize sağlık, hiç duymamıştım ama çok güzel görünüyor bence.
Ay ben biliyorum bu yemeği anneannem yapardı bize onlarda kalırdık çocukken:)Annem Kırşehir Kaman'lı,sen döndermede yapıyordun dimi olsa da yesem şimdi:))
Alevim gerçekten enfes görünüyor ellerine sağlık tatlım
kayınvaliden de laf aramızda çok becerikli maşallah
sevgilerimle
Adı pek bir değişikmiş :) Balta malta noluyoruz ki dedim içimden.
Yumurtalı yemekleri eşim seviyor. Bir gün ona yaparım inşallah.
canım ellerine sağlık. Tam sevdiğim tarifler işte bunlar...
hafif sıcak bol acılı ekmeği bandıra bandıra yemeli yanında sıcak çayla beraber. kahvaltı için yine alternatif bir lezzet....
offff.ne görüntü ama.canım fena çekti şimdi.harika olmuş arkadaşım.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.
merhaba
bir Kaman'lı olarak memleketimin ismini görür görmez daha bir dikkatli okudum :)))
evet bu tarifi biz de yaparız (pastırmasız olarak)
ve evet söylediğiniz gibi kahvaltıda yeriz
ellerinize sağlık
Çok lezzetliymiş gerçekten canım.Eşim çok sever patates yemklerini bayılacağından eminim.İzmirden sevgiler...
Alevim canım yemek ye beni diyor karnımda aç:))Ellerine sağlık koca
man öpüyorum.
Alevciğim bayıldım bu yemeğe hemen deneyeceğim kayınvalideninde ellerine sağlık sevgiler...
ben bile yapabilirim bunu sanki cok sevindim :)
tesekkurler
yumurtayı sevmeyen yoktur heralde. güzel bir kahvaltılık olacak. tşk tarif için
Ellerine sağlık, valla nefis görünüyor, yarasın:)
Adı çok değişik Alevcim bizde kahvaltı için ideal olur, bir deneyeyim. Ellerine sağlık.
Değişik,pratik,görüntü harika hepsi bir arada
ellerine sağlık Alevcim en kısa zamanda denemeliyim bu güzel lezzeti sevgiler canım
Tam kahvaltılıkmış minticiğim.
Pek maharetlisiniz.
Elinize sağlık.
Sevgilerimle.
Kahvaltı için çok güzel bir alternatif teşekkürler ellerinize sağlık..
Canım çok değişik ve leziz bir tarif mutlaka deneyecem.Ellerine sağlık.
ismide çok değişik ama lezzet dorukda olsa gerek resim onu anlatıyor:)
sevgilerimle canım..
Bizde yaparım ama adını bilmiyordum ben. Ellerinize sağlık, ağzım sulandı.
çok güzel görünüyor ve yapacağım mutlaka hatta bu gün bir deneyim
nasıl olduğu yedikten sonra tekrar yorum yazarım
size afiyet olsun
Alev alev bir yemek canım benim:)Geldim ve muhteşem sıcak yorumunla karşılaşmak ne güzel oldu mintim..Yöresel lezzetlere bende bayılırım ve bu yaptığın lezzette tam benlik.Annemde yapar.İç Anadoluda genelde yemekler birbirine yakın oluyor..kokusu taa buralara kadar geldi.Ellerine sağlık canım..
Minti'm!
Ellerine sağlık..
Yöresel tatlara bayılıyorum ben de.
Yanımda olsa müthiş bir iştahla yerdim şimdi:)
Öpüyorum gönlünden.
yapacağım dedim yaptım .yedim.beğendim.haber vereyim dedim:)
hmm duymadim da yemedim de dogrusu! patatesli pastirmali menemen sanirim bir nevi..cok severim menemeni:))afiyet olsun!
sevgili arkadaşım bu güzel yorumlar için sonsuz teşekkürler eline yüreğine sağlık eksik olmayın sevgilerimle :)
Ben de yöresel yemekleri tatmayı severim.Arada farklı yörelerin yemeklerini yapmak da lazım değil mi:)Kahvaltı için yapabileceğim güzel bir tarif.Ellerinize sağlık canım.
canım ellerine sağlık nefis görünüyor
Merhaba,
Öncelikle bloğumu ziyaretin için teşekkürler canım.Yöresel lezzetler her zaman ilgimi çekmiştir,nefis görünüyor ellerine sağlık.Sevgilerimle...
ben bununla bir ekmek yerim doğrusu ellerine sağlık canım
bayılırım patates ve yumurtanın birlikteliğine.yapıyordum ama domates ve soğansız,bir de böyle deneyeceğim.hoşçakal.
en sevdigim yemek desem inanirmisin,ekmegi bana bana söyle of of ellerinze saglik.ama ben paltaciyi bilmiyordum.bunu duydugum iyi oldu.sevgiler hoscakalin...
ellerine sağlıkk, her zaman ki gibi süper görünüyor.Görseli ile doydum vallahi
çok lezzetli görünüyor sabaha kadar oturuyorum üşenmezsem kalkıp yapıcam valla ellerine sağlık
Minti minticigim:)pekii benim henuz dogmamis uc aylik bebegimin gelisimine ne diyorsun:)) ayrica resimlerine bayildim cok netve buyuk.
ellerine sağlık nefis görünüyor..
İçindeki malzemeler gerçekten lezzetini belli ediyor.eline sağlık anneciğinin.
sevgiler
ekmeğimi aldım geliyorum canım tam ordadan batırıcam lokmayı:)
pırasalısı da güzel oluyor benden söylemesi:)
Ben geldimmm, çok güzel bir sayfan var, bende burdayım bundan sonra, hoş lezzetler ve hoş bi blog sahibi, ellerine emeğine sağlık ablası, sevgiler.Yine beklerim.
yöresel yemeklere ayrı bir ilgi duyuyorum.bu lezzet bana hitab ediyor sanki .ellerine sağlık.nefis görünüyor.ziyaretin için teşekkürler.yine beklerim.bende izlemedeyim.yine gelirim.sevgiler.
Alevim; benim eşim de her lezzeti has ve kendi halinde sever, karışık olunca pek yemez. Ama bu yemek, bu haliyle güzeldir muhakkak. Ellerinize sağlık senin de kayınvalidenin de..Sevgiler canım..
Ay bana bisiler oluyor. Mintimmm bu nedir? Aman Yarabbi. Tam benlikkk bir sey bu. Hemmmen denemeliyim...Cok tesekkur ederim tatlisi:)
Sevgi ve muhabbetle kucaklarim.
canımm ellerine emeklerine sağlık sayende memleketini tanıyoruz:)
ne güzel yemekler bunlar böyle:)
ellerin dert görmesin balım:)
Sevgılı minti bu yemeği benım annemde yapar ama adını bu şekilde hıc duymamıştım.Pastırma olunca lezzet daha bır başka oluyor.Görüntü bir harıka iştah açıcı ellerınse saglık.
Tarif için teşekkürler canım. Resimler gelmedi ama ben bu yemeği sitende gördüğüm için hemen hatırladım ve resmi buradan aldım :)
Tekrar ellerine sağlık
ay ne hoş tarif, sabahın köründe benim gibi bir pisboğaza yapılır mı bu yahu
bu yemeğe bayıldım,ellerine sğılık canım.
Yorum Gönder