27 Şubat 2011 Pazar

Bebeğimin Kitapları ve Eğitici Oyuncakları:)




 Selamlar Herkese,
Birkaç arkadaşıma sözverdiğim üzre,bebeğim için kendi yaptığım kartları nihayet görüntüleyebildim.Hazır kartların resmini çekerken bebeğimle vakit geçirdiğim eğitici oyuncakları da resimleyeyim istedim.
Annelere fikir olması amacıyla yayınlıyor,
"bebeğimizle gün boyu neler yapabiliriz?"sorusuna bir nebze de olsa cevap vermiş oluyorum.

Her bebek değişik huylara,karekter özelliklerine ve değişik yapılara sahiptir.Asla bebeklerimizi bir başka bebekle kıyaslamamamız gerektiğini unutmuyoruz.

Aman anneler!!!
Bu çok hassas bir nokta.Kendi içinizde bile kıyaslamayın bence,ama eğer kendi kendinize düşünüyor olsanız bile, bunu minik bebeğinize,yansıtmamanız gerektiğinin üzerine basa basa söylemek istiyorum.
Daha sağlıklı ruhta bireyler,daha özgün karekterler yetiştirmek istiyorsanız bebeğinizi eksiğiyle fazlasıyla kabul edip,ASLA başka bir bebekle kıyaslamamalısınız/kıyaslamamalıyız...

Benim bebeğim gün içinde en çok legoyla ve kitaplarıyla zaman geçirmeyi seviyor.Ben ona ilk kitaplarını 8.ayında almıştım.Başlarda pek ilgilenmemişti açıkçası,lakin şu anda adeta vazgeçilmezi.Ben,gün içinde vermediğim zaman bile,"pita pita" deyip parmağıyla kitaplığı gösteriyor.Biraz sabrederek ve sevgiyle bebeğinize kitap aşkını aşılamalısınız.

 

İlk kitaplarının ismi:
afacanım ve ben serisinin RENKLER isimli kitabı ve
minik arkadaşım serisinin ŞİRİN AT isimli kitabıydı.

Aslına bakarsanız bu kitaplar 8 aylık bebekler için değil açıkçası.O aylarda bir sayfada sadece bir objenin olması gerekmekte.Ama ben bebeğimin seviyesine bunların uyacağını düşündüğümden bunları almıştım.Biz hep biraz ileri yaş kitaplara bakıyoruz.Bunun doğru olup olmadığını bilmiyorum.Ama bebeğim sayfasında az nesne olan kitaplardan sıkılıyor,bu nedenle ben de bebeğimin ihtiyaçları doğrultusunda hareket ediyorum.

RENKLER kitabını biz çok sevdik.Size de önerebilirim.Biz bu kitapta renkleri öğrenmeye henüz geçmedik bebeğim 14,5 aylık şuan.ama nesnelerin bir çoğunun ismini biliyor yada sorduğumuzda gösterebiliyor...

örneğin açık fotoğrafladığım kırmızı sayfadaki nesnelerden ayakkabı,balon ve elmayı gösterebiliyor 

"elma" yerine "ema",
ayakkabı yerine "akbı" 
şeklinde isimleriyle cevaplayabiliyor.


Bu bizim "eğitim halısı" oyuncağımız.Anneler bunu size kesinlikle öneriyorum.İnanılmaz güzel,ekonomik vekullanışlı bir eğitici oyuncak.Üstelik bu oyuncağı 3-4 yaşına kadar kullanabiliyorsunuz.

Hemen anlatmaya geçeceğim ama Ankarada olanlar için söylüyorum;Forum Ankara alışveriş merkezindeki büyük oyuncak mağazasında rahatlıkla bulabilirsiniz.
Ekonumik üstelik.

Bu oyuncakla neler yapılabiliyor.
**Öncelikle belirtmek istiyorum ki bu oyuncak,henüz bizim yaş seviyemize uygun olmayan bir oyuncak.Ama bazen kelimeleri söyletmek için açıyorum,henüz etkin birşekilde kullanmıyor elbette.

HARFLER,KELİMELER VE HECELER ANA TUŞLARI VAR.
Dilediğinizde 

***A'dan Z
'ye tüm harflerin başharfini oluşturduğu kelimeleri tuşlara basmak suretiyle dinleyebiliyorsunuz.

***Tek tek harfleri ve rakamları basarak dinleyebiliyorsunuz.

***3-5 tane değişik müziği dinleyebiliyorsunuz


***Dilerseniz kelimeleri hecelettirerek dinleyebiliyorsunuz...

**En güzeli ise "bu sayı nerde" diye soru soruyor,siz,cevap amacıyla rakamın üzerine basıyorsunuz,yanıtınıza göre sizi tebrik ediyor yada yeniden denemeniz gerektiğini söylüyor:)

**Çok kapsamlı bir oyuncak.Bence 2-3 yaşlarında çok daha iyi netice alınabilir diye düşünüyorum.


 Oğlumun en sevdiği işlerden biridir yapboz takmak.Bu yaşlarda daha kolay takılabilir,daha büyükçe legolar tercih etmek gerekiyor.Benim oğluşum şu anda hiç sıkılmadan yaklaşık 14-15 tanesini üstüste takabiliyor.


Bunlar da benim yaptığım kartlar.
Aslında kitapçılarda,oyuncakçılarda bu tarz eğitim kartlarını çok rahat bulabilirsiniz.Ama ben kendim uğraşıp yapmak istedim.Yaparken miniğimi de olaya dahil ettim.

Bunun için;babamızdan hayvan resimlerinin ve rakamların pc.çıktılarını alıp getirmesini rica ettik.Babamız bize yapıştırıcıyla birlikte getirdi sağolsun.Biz de ebatlarına uygun boyda çikolata kutusundan kartlar kestik.Çıktıları da kartlara olacak ölçülerde kestik,yapıştırdık ve epeyden beri kullanıyoruz...


Bebeğimin önüne bu kartları seriyorum.Ve ismini söylediğim kartı bana uzatmasını istiyorum.Şuanda;
kedi-köpek-elma-muz-horoz-tavşan ve kuzu kartlarını bana uzatabiliyor.

Kartları elimde biriktirip tek tek "bu nedir oğlum" diye sorduğumda da;
***kedi ve köpek kartlarını gördüğünde onların taklitini yapıyor.

***Elma ya "ema"
muza  "muu"
tavşana "tatan" 
diye cevap verebiliyor.Kartlarla olan diyaloğumuz bunlardan ibaret.Bu aralar tavşanla kuzu kartlarını eline alıp inceliyor.Çünkü en çok o kartlarda şaşırıyor.Balık ve zürafa kartlarını ise hiç tanımıyor,tanımak için de uğraşmıyor nedense:)



 Rakamları öğretip öğretmeme konusunda çelişkiler yaşıyoruz babamızla.Ben de doğrunun ne olduğunu bilmediğimden pek acele etmek istemiyorum.Zaten pek ilgi de duymuyor açıkçası.Ama herşeye rağmen 1 rakamının kartını gösterdiğimde,işaret parmağını kaldırarak "biiii"diye bağırıyor:))

Babamız rakamsal öğrenmeden ziyade,kavramsal öğrenmeden/öğretmeden yana.
Yani 2'yi rakam olarak bilmesi için erken diyor.Ama iki adet nesnenin biraraya geldiğinde 2 ettiğinin öğretilebileceğini savunuyor.
Yani;2adet elma,3kalem,1 kedi gibişeklinde öğretmenin daha doğru olacağını vurgulamaya çalışıyor.
...

Bu konuda bilgi sahibi annelerin yorumlarını bekliyorum.:)



Bunlar da,bebeğime son aldığım kitaplar.Hepsi birbirinden güzel,hepsi birbirinden eğitici.Bebeğim de oldukça meraklı.Bakalım,daha öğreneceğimiz çok şey var.Birlikteee...




Bu kalın sayfalı Tonton serisi;Ya-pa yayınlarına ait kitaplar.
İnanılmaz eğitici ve eğlenceli.
Bunların bir de "tonton müziğim" isimli bir kitabı var ki,onu almadık.
Bunlar daha fazla çevresinde bulunan ve karşılaşabilceği nesneleri içeriyordu.
Gerçekten tavsiye edilebilecek nitelikte...


"Minik adımlar" serisinin kitaplarının içeriği çok zengin.Bebeğinize anlatacağınız çok şey bulabilirsiniz.Resimlerde görünen nesneleri,olayları anlattığımda dinlemeye bayılıyor ve merakla takip ediyor küçüğüm.


Anne mintinin dünyasından bugünlükte bu kadar.
Bebek kokulu günler diliyorum...
En kalb-i sevgilerimle

20 yorum:

annelili dedi ki...

Kendiniz uğraşıp yapmış olmanız ne güzel, minik adımlar serisi Aslı'nın da ilk favorilerindendi...

mutfagabuyrun dedi ki...

canım benim.maşallah çok güzel bir annesin.resimlere baktıkca bebişinin ileride nasılda bilinçli zeki bir insan olacağını düşündüm.bu arada eğitim halısıda çok güzel bir fikirmiş.öpüyorum seni.

Unknown dedi ki...

Bu post çok güzel olmus minticim. Kitaplar çok guzel, oglun ise çok tatli :) Bende yavas yavas basliyorum artik kizima kitap okumaya. Cok seviyor. Kendinize çok iyi bakin

Unknown dedi ki...

MİNTİ KIYAS OLAYINDA HAKLISIN HER BEBEĞİN FARKLI İLGİ VE GELİŞİM DURUMU VAR.BİZDE DE O TARZ KİTAPLAR VAR AMA NREDE DEYİNCE SIKILIYOR BİR GÖSTERİYORSA İKİNCİ GÜLÜMSÜYOR BANA SARILIYOR ANLIYORUM Kİ İSTEMİYOR BU GİBİ ZORLAMALARDAN AMA LEGOLARDA O DA ÜST ÜSTE TAKAMAYI YADA BABANIN TAKTIĞINI DAĞITMAYA BAYILIYOR:)
BİRDE ERKEK ÇOCUK YA ARABALARI ÇOK SEVİYOR:)

Unknown dedi ki...

çok eğitici kitaplar,oyuncaklar,yapbozlar ve çizgi filmler var çok şanlılar şimdi bocuk olmak varmış:) çok meraklılar maaşallah kitapları birde yıpratmadan kullansalar o ne mümkün:)

zeymurancafe dedi ki...

canım benım butun bu bebegınle ilgili paylaştıgın yazılardan faydalanacagım çok iyi bir annesin ve bebgını çok iyi eğitiyorsun en kısa zamanda bende bebegımın gelısımı ile ılgılı düşüncelerimi paylaşmak istıyorum ama şu an bu şekılde uzun uzadıya yazı yazma fırsatı bulamıyorum ilk 1 ay annem yanımdaydı eşim falan biraz vaktım oluyordu şu an bazen yemek bıle yapamıyorum.paylaşımın için teşekkur edıyorum canım .bunlar çok faydalı bılgıler.sevgıler...bebişin o sevımlı ayaklarından öpüyorum

Bayram Kombesi dedi ki...

Ne guzel kartlar yapmissin mintim, olusunla keyifli saatler sana. Sayilari kavramsal ogrenmesi konusunda babaniza kesinlikle katiliyorum.

Benim kizim once kavrami ogrendi, ogluma da ayni seyi ogetmeye calisiyorum. Kizim herseyi guruplandirip sayiyordu onceleri, mesela biz 4 kisiyiz, sandalyeler 6tane gibi.


Simdi 5 yasinda ve sayilari 100' e kadar hepsini biliyor, tek rakamli sayilari toplama cikartma da yapabiliyor. Yanii bence de once kavram. Sonrasi daha rahat oluyor.

Unknown dedi ki...

Tam bir eğitim sevdalısısın minticiğim :)
Kutlarım seni..
Hepimiz böyle ilgilenebilsek yavrucaklarımızla ne çok şey öğrenirler..
Ne güzel hazırlanırlar hayata..
Rabbim bebişine hayırlı ömürler versin..
Sana da tabi..
sevgilerimle..

YELDA dedi ki...

çok güzeller, oğluşunda, kitapları da:)) bende çok severim okumayı oktmayı, oğlumla defalarca hatmederiz resimli öğretici kitapları umarım ileriki yıllarda da bu okum aalışkanlığı ve merakı devam eder. O'na güzel bir kütüphane bırakacağım inşallah:)) tabi kız olsaydı yemek kiataplarından da faydalanabilirdi ama belki yemeklerede düşkün olursa daha zengin bir arşiv bulamaz annesinin kütüphanesinden:)) Sesli kitaplarada ilgimiz çok fazla, çok severek onlarla vakit geçiriyoruz...

muhabbetsofrasi dedi ki...

Allah bağışlasın

maşaAllah

yerim ben o şekeri yerimmm :)

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

OYYY MAŞALLAH,RABBİM SAĞLIKLI MUTLU HAYIRLI ÖMÜRLER VERSİN.
bÖYLE BİLİNÇLİ ANNE OLURSA BEBİŞ'TE ŞANSLI OLUR.
sEVGİLERİMLE...

Unknown dedi ki...

Çok verimli zaman geçiriyorsunuz ne güzel...Maşallah afacan hayata erken merhaba diyecek.Çoğu yönden önde gidiyor...Çocukların gelişimleri birbirine yakın ama algılamaları farklı oluyor bence...senin yumurcak süpermiş annesi...

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Ben henüz çok toy bir anneyken ve oğlum da laftan anlayacak hale geldiğinde, bir kez o kıyaslama hatasına dğşmüştüm, hiç unutmam. O küçücük aklıyla, ağlayarak bana:"Ben ben'im, onlar o'nlar" demişti. Hala içim cız eder hatırladıkça. Çok doğrusun ablacım, tövbe o günden beri. Hepsi çok şirin bu arada..Allah muhabbetinizi daim eylesin.

Unknown dedi ki...

ÇOK GÜZEL BİR POST OLMUŞ TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜRLER..BENİM KIZIMDA 10 AYLIK BENDE ÇOĞU ZAMAN OUN İÇİN NELER YAPABİLİRİM NE ÖĞRETEBİLİRİM DİYE SIKINTIDA KALIYORDUM ÇOK FAYDALI OLDUNUZ BANA TEŞEKKÜR EDERİM..
SEVGİLER...

Nil dedi ki...

Minticim herşey çok güzel de bir isteğim olacak
ben şu oyun halısının üzerine uzanan ayakçık var ya? ordaki leblebileri yiyebilir miyim :) çok canım çekti

Tatlı Mutfağım dedi ki...

minticim canım bu postu dört gözle bekleyenlerden biri bendim. yayınladığın için çok tşk ediyorum. hattaişe başlamadan yayınlayacağını düşünüyordum:)

herşey çok gzüel görünüyor canım. inş. yaşam boyu eşinle böyle birlikte güzel bilgi alış*verişleriniz olur:)

oyun halısına bayıldım. ne kadar fiyatı? şimdi olmasa bile ileride çok işinize yarayacak.

kartları sen hazırlamakla daha iyi yapmışsın arkadaşım. bende netten bayağı bir eşleştirme ve karşılaştırma kavram kartları buldum çok hoş ve kaliteli. arşivledim. istersen gönderebilirim ama şuan erken geldi bana. yüz ifadeleride var. uzun şişman dolu boş temiz kirli vs. gibi durumlarda söz konusu.ama dediğim gibi erken.

gerçi maşallah barekallah seninki bayağı önden gidiyor. (oku kıs çocuğuna:) )

sayıları kavramsal öğretmen daha akılda kalıcı olur. anneler çocuğunu en iyi tanıyan varlıklardır zaten. Rabbim içgüdüsel olarakda yolunu bulduruyor diye düşünüyorum. montessori eğitim sistemini duymuşsundur. orada bu tarz metaryallere başvuruluyor. bu ara onu araştırıyorum bende ama 2,5 yaşın başlama yaşı olarak kabul ediyorlar. o yüzden sayılar konusuna şuan takılı kalma. daha çok nesneler hayvanlar üzerinde durabilirsin. ssayılara biraz daha büyüsün öyle başla. sen yine o zamanı iyi bulursun diye düşündüm.

canım babaannenizin gelmiş olmasına ve miniğe onun bakmasına çok sevindim. bakıcı konusu beni çok üzüyor. mecbur olan annelerimizde var. Allah ım hepsine yardım etsin inş.

işe giderken en sevdiği oyuncağını birlikte saklayın. geldiğimde onu birlikte bulalım oğlum de. mutlaka seni giderken görmesi gerekiyormuş. sabiha paktunanın önerisi bunlarda. bir kere daha yazmıştım sana belki biliyordunda.. arkadaş bir ara işe giderken yapmış ama sonradan alıştı diye bırakmış oğlu annesi geldiğinde çok buğz eder olmuş. hiç rahat bırakmıyormuş vs. kolay değil. sonuçta onlar bizim yanımızda kendilerini güvende hissediyorlar. babaanne daha önceden sık sık gelip gidiyorduysa belki o kadar sorun olmaz başlarda ama yinede bir dene sen.

çok uzun yazdım galiba gene:) hakkımdaki hüsnü zannına çok tşk ederim arkadaşım. bende seninle bilgi alışverişinden keyif alıyorum buradaki paylaşımlarından... bu senin iyiliğinden geliyor.

bu arada ben bayağı kitap araştırması yaptım yeni. nurturia diye anne-baba sitesi var. oranın linkini ve özet olarak bazı kitapların isimlerini yazayım belkisende seçersin içinden. haftaya kitap fuarı var bursada gidip almak istiyorum fuarlarda uygun oluyor öbür türlü 10 tl nereden baksan bebek kitapları. neyseee öptümm:)

Tatlı Mutfağım dedi ki...

http://www.nurturia.com.tr/questions/abc5b2a6-98a1-4f89-8973-9d1500b3863e/1/bebeginizincocugunuzun-en-sevdigi-kitap(lar)

***

ben 17.sayfaya falan gelebildim sanırım. annelerin bloglarıda var izlemeye alabilirsin. birde vaktin oldukça

www.montessori.blogspot.com adresini incele derim ben. belkide inceliyosundur. öyleye benziyor çünkü:)


Eğitim Kitapları:
Bay Bay Bezim
Tavşan Tali Serisi
Cemile Serisi
Aatakan Serisi

Yapıştırmalı Kitaplar:
İlk Çıkartma Kitabım -Renkler (Çiçek Yayınları)
İlk Çıkartma Kitabım -Kelimeler (Çiçek Yayınları)

Kulaklı Kitaplar (Aç-Kapa):
Pisi Kedi Güzel bir Gün
Pisi Kedi Çiftlikte
Ce-eee serisi (küçükler için, 6-12 ay)
Bambu Saklambaç Oynuyor

Dergi:
Meraklı Minik

2+ Kitaplar: (ama her çocuğun gelişimi farklı, incelemeden almamazlık etmeyin :D)
Kültürlü Kurt (Anne Milbourne)
Rüzgarlı Bir Gün (Anne Milbourne) -ve bu kitap serisi (Yağmurlu Bir Gün, Güneşli Bir Gün, ...)
Ayıcık ve Ben (Ella Burfoot)
Boyo ve Salyangoz Ba
Kestane ve Kirpi (Feridun Oral)
Kırmızı Elma (Feridun Oral)
Yaramaz Bebeğin Maceraları (6+)
Deniz Kıyısında (TÜBİTAK Erken Çocuk Kitaplığı)
Gölde (TÜBİTAK Erken Çocuk Kitaplığı)
Yeraltında (TÜBİTAK Erken Çocuk Kitaplığı)

Genel Liste:
Bebek Koala Serisi (Banyoda, Anaokulunda, ...)
Mumuk Serisi (Oyuncakçıda, ...) (Selçuk Demirel)
Ayağına Diken Batan Süper Karga (Selçuk Demirel)
Minik (İş Bankası Yayınları)
Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor
Sevdalı Bulut -Nazım Hikmet
Benim Babam Bir Dev
Sen Yaptın Mavi Kanguru
Sini'nin Kurabiyeleri
Hareketli Kumsal (Hareketli kitaplar serisi)
Evde (Çiçek Yayınları -kelime kitapları serisi)
Pocoyo Serisi (İş Bankası Yayınları)
Minik Tavşanlar Serisi (Pon Pon ve ailesinin maceraları)
Haydi Beni Bul serisi (Çiçek Yayınları -kelime kitapları serisi)
Minik Arkadaşım Serisi (Şirin At/Şirin Ayı/Şirin Tavşan)
Çok Aç Tırtıl (Eric Carle -the Very Hungry Caterpillar)
Neden Annemi Seviyorum
Neden Babamı Seviyorum
Elmer Serisi
Uyku Ağacı
Limon Ağacının Şarkısı
Gofret ve Babası (İş Bankası Yayınları)
Zeynep'in Oyuncakları (İş Bankası Yayınları)


***

bayağı not aldıklarım var. bir ara listeyi düzenleyip sana da yazarım. oğlununda ilgisini çekeceğine inanıyorum. dergiye üye olmayı düşünüyor msun? tavsiye olunan birkaç dergi ismide var onlarıda yazarım. sonuçta deneyimli annelerin tavsiyeleri bunlar. ve onların çocuklarıda böyle bir kitap-sever.

neden annemi seviyorum ve neden babamı seviyorum kitapları çok hoşmuş. en sonuna annenin-babanın fotoğrafını yapıştırılan bir yer varmış. biri çocuğuna okutturmuş. anlattırmış daha doğrusu en sonunda da babanın resmini görünce öpüyormuş çocuk vs. babaya kitapla birlikte çocuğu göndermiş anne oda küçük. babanın gözleri dolmuş çok mutlu olmuş duygulanmış. belki çaktırmadan böyle bir çalışma yapıp eşine hediye edebilirsin diye düşündüm:D

buldum bak o alıntıyıda aktarayım

"Neden Annemi Çok Seviyorum kitabının içinde her sayfada annesi ile bir hayvan ve sevme sebebi yazıyor. Oğlum için nedendir bilmem bir şeyin küçük olması onun sevilmesi, ilgi gösterilmesi "Canim" deyip öpülmesi için yeterli bir sebep. Bir de ben ona "annemi çok seviyorum çünkü" diyorum o da sebebini tamamlıyor "elimi her zaman tutar". Onu da beni de mutlu eden bir kitap, tavsiye ederim. Bize Adım Adım'ın hediyesi idi. İlk baba versiyonu gelmişti ve eşim bir haftalık iş seyahatindeydi, eşim gelene kadar her akşam defalarca okuduk, son iki akşam sondaki eşimin resmini yalayıp yutuyordu nerdeyse özlemden. Babamıza telefonda süprizimiz olduğunu söyledik ve gelince kucağına oturup süprizimizi yaptık. Sondaki resmi görünce eşimin mutluluktan gözleri dolu dolu oldu. Kısacası yi bir süpriz oldu. İyi bir anneler günü, babalar günü hediyesi de olabilir bence:) "

seninki biraz önden gidiyor maş. bu hediyeaklında olsun diye dedim bende ileriye doğru yapmayı planlıyorum inş. :) 2 yaşında falanmış o zaman bu kişinin çocuğu.

neyse çok uzattım gene görüşürüz canım

sana yeni iş hayatında başarılar diliyorum.

Unknown dedi ki...

merhaba iyi bir anne baba olmak konusunda hepimiz çok çabaladık ve halada bu çabamız bitmiş değil benim tek söyleyebileceğim babasının dediği doğru nesneleri biraraya getirerek öğretmek daha kolay ve etkili 2 mavi top yanyana geldiğinde sizlerinde bunu tekrarlamasıyla bunu o farketmeden kavrıyor enazından ben kızımda bu şekilde iletişim kurabildim sıkılmadan. kızım ilkokul bire gidiyor bu sene matematik soruları bile şu şekil 2 çiçek 4 çiçek yanana toplam kaç çiçek eder gibi bu arada resimli olarak bu sorular çıkıyor umarım size yardımcı olabilmişimdir tarifleriniz harika kendinize iyi bakın hoşçakalın....

bininci tekil şahıs dedi ki...

kitap kurduna bayildim:)))
eee bizim oranin insanlari oyle:)

masallar dedi ki...

güzel paylaşım tesekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...