4 Şubat 2011 Cuma

PARPULAMA (Kaman Yöresi)


Normal de bu yöresel tadın içinde patlıcanın biraz daha fazla olması gerekir.Ama ben bu defa az patlıcanlı yapmak istedim.Yemeğin yöresel adı "parpulama".Bana ilk duyduğumda çok ilginç gelmişti ama lezzeti damak tadıma çok uygun olduğundan hemen mutfağımdaki yerini aldı.

MALZEMELER
6-7 adet sivri biber
2 adet patlıcan
3-4 adet domates
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
tuz

YAPILIŞI
1-İlk olarak patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyarak çatal yardımıyla iyice ezin.

2-Menemeni andıran bu lezzeti yapmak için sivribiberleri 2 yada 3 parçaya bölün.Özelliği biberlerin iri olması zaten.Sıvıyağda çok fazla kızartmadan hafif çevirin.Közlediğiniz patlıcanları iyice ezdikten sonra ilave edin ve karıştırın.Patlıcanlar görünmeyecek ama lezzetini alacaksınız.Üzerine iri doğradığınız domatesleri ilave ederek pişmeye bırakın.

2-Tuz ve baharatlarını da ekledikten sonra suyunu çok çekmeden altını kapatın.bir özelliği de biraz sulu olması.

3-Sarımsakları soyun ve ezin.Yoğurda birazcık tuz ile birlikte ilave ederek karıştırın.Parpulamayı servis yapacağınız tabağa aldıktan sonra üzerine sarımsaklı koyu kıvamdaki yoğurdu ilave edin.



AFİYETLER DİLİYORUM...MİNTİ...

7 yorum:

kitchenart-ist dedi ki...

Ne kadar iştah açıcı bir görüntü:) Beyaz ve kırmızı güzel bayrağımızdan sonra en çok domates sosu ve yoğurda yakışıyor galiba ne dersin canım.
Sevgiler

aylinin defteri dedi ki...

farklı bir lezzet.. harika görünüyor.. yaz aylarının vazgeçilmezleri arasına girer.. ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

bende şimdiden bunu bi yere not ettim ve yazın domates-biber-patlıcan(şarkı sözü gbi oldu:))bol olduğu dönemde şöyle hafif yemeklerin baş tacı edildiği günlerde yapılası bir yemek
ıııııımmmmmmmmmmm şimdiden yazı özledim

humeyra dedi ki...

İlginç yöresel tariflerini merakla izliyorum. Bu hoşuma gitti. İnşallah denemek istiyorum. İnşallah eşim de beğenir.

Nil dedi ki...

bu tarifi yazın kesinlikle deneyeceğim. bahçeden topladığım taptaze biber patlıcan ve domateslerle mmm yeme de yanında yat:)

Adsız dedi ki...

Ayy.. dedemin yetiştirdiği patlıcan biber ve domatesle ne güzel olur bu! Dadından yenmez valla :)
Farklı bir tat olsa gerek, hoşuma gitti görüntüsü :)
Ellerine sağlık..

Osmanlı Oto Lastik dedi ki...

Tam benim damak zevkim.İmrenmemek elde değil.Ellerine sağlık..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...