12 Şubat 2011 Cumartesi

Pirpirim Aşı (Semizotu Yemeği)



Semizotunun faydalarını saymakla bitmez,öyle değil mi?? Tadına ise doyum olmaz...Salatası benim elbetteki favorim,ancak yemeğini de beğenerek yiyorum...Bazıları "semizotu yemeği" der,ya da bazı yörelerde "pirpirim aşı" olarak geçer.lakin biz buna  "pirpirim yemeği"diyoruz,semizotuna "pirpirim"deriz çünkü:)

Annemden anneannemlerden bildiğim bir tatdır.Ispanak yemeğine benzer yapılışı.Hazır pirpirimden bahsetmişken;şunu da eklemeden geçemeyeceğim.Biz kendi yöremizde pirpirimi;çok az suyla haşlarız,sonra soğutup öyle yoğurtlar,sarımsak ekleriz.Lakin görünümü semizotu yoğurtlaması gibi olmaz bizim yaptığımızın.Daha ziyade cacık kıvamında biraz daha suludur hatta.Biz "pirpirim cacığı" deriz ona ve bayıla bayıla yeriz.tadı semizotu yoğurtlamasından çok daha farklıdır.yaptığımda onu da yayınlarım inşallah...
Şimdi pirpirim yemeğinin(aşının) yapılışına geçelim isterseniz...

MALZEMELER
1 demet semizotu (pirpirim)
1 adet soğan
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
tuz
pulbiber
1 adet domates

YAPILIŞI

1-Yemeklik doğradığınız soğanları sıvıyağla birlikte tenceye koyun ve ocağa alın.Soğanların rengi dönünceye kadar kavurun,çok pembeleştirmeyin.Üzerine salçayı ilave edin ve birlikte kavurun.

Üzerine kabuklarını soyup küp küp doğradığınız  domatesleri veya salçayı ilave edin.Bu arda semizotlarını bol suda yıkayıp,çok küçük olmayacak şekilde doğrayın ve tencereye ekleyin.Ağzı kapalı şekilde pirpirimin suyunu salmasını bekleyin.

2-Pirpirim suyunu saldıktan sonra bulguru ilave edin.Tuzunu ve baharatını kattıktan sonra yaklaşık 1-2 su bardağı kaynamış su koyarak pişmeye bırakın.Suyunu dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.Dilerseniz az su ekleyip normal pilav gibi de pişirebilirsiniz.ancak pirpirim yemeğinin nam-ı diğer  "pirpirim aşının" en önemli özelliği biraz sulu olmasıdır...Bilginize duyurulur...




3-Piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirip servis yapabilirisiniz.Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yiyebilirsiniz.Oldukça besleyici ve omega3 bakımından zengin bu yemeği çocuklarınız için özellikle öneriyorum.


püfnoktası:

***Vitamin kaybına uğratmamak adına mümkün olduğunca ağzı kapalı pişirmenizi öneriyorum.Ve çok uzun süre pişirmeyin.Bulgur piştikten sonnra altını kapatabilirsiniz.




AFİYET OLSUN DİYORUM HERKESE...MİNTİ...

28 yorum:

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

biz de çok severiz, özellikle sarımsaklı yoğurtla

ellerine sağlık

uyar-dan dedi ki...

Canım ellerine sağlık çok güzel olmuş afiyet şifa olsun inşallah yeşilliğin her türlüsünü çok severim yeterki yeşil olsun bu güzel tarif için çok teşekkürler

mutfagabuyrun dedi ki...

bol vitaminli bir yemek bilirim.bizdede yapılır.ama biz üstüne sarımsaklı yoğurtta döküyoruz.ellerine sağlık canım benim.öpüyorum.

► Hobihane ◄ dedi ki...

hmm..çok severim pirpirimi yani semiz otunu harika görünüyor ellerine sağlık...

Güloanne mutfakta dedi ki...

Alevciğim emeğine sağlık ben çok sık yaparım ama içine haşlanmış nohut kırmızı mercimek ve bol miktarda diş diş sarmısak koyarım aynı şekilde ıspanağıda yaparım bugün yaptım afiyet olsun sevgiler

asaf yiğit dedi ki...

annem de buna pirpirim aşı der. sarımsaklı yoğurtla da süper olur... ellerinize sağlık...

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Biz semizotu deriz.Malatya ve çevresinde pirpirim diye adlandırılıyor.İlk duyduğumda çocuktum ve çok gülmüştüm.Süperr besleyici bir yemek.

nanekokusu dedi ki...

ellerine sağlık canım afiyetle bizim buralarda da semiz otuna pirpirim diyorlar ben pirinçle pişiriyorum tadı güzel oluyor iiy hatfa sonları selamlar..

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Nefiss,cok severiz,ellerine saglik canim,yarasin...

Unknown dedi ki...

PİRPİRİM DENDİĞİNİ İLK KEZ DUYUYORUM...
AMA HER HALİNİ ÇOK SEVİYORUM..
ÖZELLİKLEDE SALATASINI..
SEVGİLER CANIM...

umutluhayat dedi ki...

canımmmm ben bayılırım semizotu yemeğine.ama pimpirim aşını duyardımda buna dendiğini bilmezdim.sayende bugün yeni birşey daha öğrendim.ellerine sağlık.ufaklığımı öpüyorum.sevgiler.

Osmanlı Oto Lastik dedi ki...

Çok severim semizotunu..Yalnız biz pirinç ile yaparız bulgurluyu hiç denemedim..Ellerine sağlık canım..

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık canım en sevdiğim sebzelerden biri çiğ pişmiş her halini yerim sevgiler...

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Alevcim; ben bunu yazın domatesle yaparım, o da nefis olur. Ellerine sağlık canım benim..

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Alevcim; ben bunu yazın domatesle yaparım, o da nefis olur. Ellerine sağlık canım benim..

Nilgün dedi ki...

Bende sarımsaklı yoğurtla yemeği seviyorum. Ellerine sağlık..

zeynep dedi ki...

Canım benim ellerine sağlık ben çok seviyorum ama eşim hoşlaşmıyor aldırmıyor da bana:(Nasıl canım istedi şimdi:))Mutlu pazarlar güzelcim...

Limon çiçekleri dedi ki...

Alevim canım ciğerim...Bu saatte acıktım biliyormusun?Amma velakin yemekte yemek istemiyorum.Bu saatten sonra yiyeceğim her bir lokmayı uyuyarak eritemeyeceğme göre senin bu sayfana bakmamak lazım:))Buğusu sanki buraya geldi,çok severim.ellerine sağlık..

KURABİYECİCİ dedi ki...

çok severim bayılırım ama adını ilk defa duydum bayıldım artık bende böyle söyleyeceğim

Unknown dedi ki...

Süper görünüyor arkadaşım ,ellerine sağlık.Annem çok yapardı bu nefis yemeği...

minimutfaktan dedi ki...

Ben pirpirim dendiğine duymamıştım güzel de ismi varmış biz semizotu yemeği olarak biliriz, ellerinize sağlık.

susamcorekotuFeriha dedi ki...

yemeğini çok severim:))cacığını da merak ettim herhalde az sulu oluyordur,şifa olsun inşallah,
sevgiler,selamlar

Unknown dedi ki...

ben pirpirimi vlendikten sonra duydum.eşim antepli ve onlar pirpirim diyor.ve de onların çok severek yaptıkları yemeklerden
ellerine sağlık
eee afiyette olsun

Oya Kayacan dedi ki...

Doğu usullerinde bol salça olmazsa olmaz değil mi? İstanbul mutfağında kaşığın burnudur ölçü, hele ben yeşil sebzelerde salçayı hiç kullanmam. Salçanın sanki sebzelerin tadını örtmek ;) gibi bir huyu var gibime gelir. Bir de salçasız dene bakalım pirpirimi bol sarmısaklı yoğurtla, seveceksin. Bebiş'i öpüyorum...

Unknown dedi ki...

hayirli kandiller :)

Nil dedi ki...

Bayılırım. hamileyken ne çok yemiştim. folik asit zengini olduğu için. annemin bahçesinde çıkar. yemeğini hiç yapmayız ama salata-cacık ve böreğini asla affetmeyiz. ellerine sağlık minticim

mintinin dünyası dedi ki...

Aynur (Küçük Hala)
uyar-dan
sevda
GüZeLCe
GÜLOANNE
asaf yiğit
içimden geldiği gibi
nanekokusu
Bir Terazi Kizi..
CANDAN TARİFLER
umutluhayat
Elif..
Özgen
LEZZETLİ SOMUNLAR
Nilgün
zeynep
Limon çiçekleri
KURABİYECİCİ

SEVGİLİ ARKADAŞLARIM TEŞEKKÜR EDİYORUM SİZLERE TEK TEK.GÜZEL YORUMLARINIZ ÖNERİLERİNİZ CİCİ MEKTUPLARINIZ İÇİN.KESİMNLİKLE BEN DE SİZLER GİBİ SARIMSDAKLI YOĞURT OLSUN BU YEMEĞİN YANINDA DİYENLERDENİM.YİYENLERE AFİYETLER OLSUN.SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM HERBİRİNİZİN YÜREĞİNE...

mintinin dünyası dedi ki...

içimizdeki karnaval
minimutfaktan
susamcorekotu
sezobigo
Oya Kayacan
karabiberinmutfagi
Küçük Mucizem
SEVGİLİ ARKADAŞALRIM BENİM.GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN TEK TEK TEŞEKKÜR EDİYORUM HERBİRİNİZE.İYİKİ VARSINIZ.BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİSİNİZ.SEVGİLER...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...