6 Şubat 2011 Pazar

Yoğurtlu Çorba (Soğuk Çorba)

 

Gah,saadeti kaybetmenin elemiyle kavrulursun,gah  ummadığın bir saadetle sürrur bulursun.
Çektiğin elemlerin ateşiyle yanar kavrulur,belki bir dem kül olur,gün gelir yandığın ateşteki lezzeti bulursun.İşte o,lahuti ateşte pişirebilmektir yüreği,aslolan.Belki de,sabra mahkum edilmek de bu yüzden.Yüreklerin sabırla mihenk oluşu bundandır belki de...."Seviç kapısının anahtarı sabırdır" der ( W. Jacobs) .Ben buna gönülden inananlardanım.İnsan yüreğine sabır ekmeli her dem.Sabırla açılır tüm kapılar.Sabırla bırakır gece,yerini ancak gündüze.Sabırla kavuşur bülbül,sevdiceği gülüne.Sabırla olgunlaşır meyveler,yanarak güneşte.Sabırla geçer kara kışlar ancak.Ancak sabredersen,açar yüreğinde baharlar.Sabretmeyi bilmeli ki insan,sabrın sonundaki mükafatın bilsin değerini değil mi?,a!dostlar?.Derin ahlarla değil lakin,dirhem dirhem sabreyleyebilmeli,gönül dediğin.

Nasıl der?  Cüneyd-i Bağdadi;"Sabır, hiç yüzü ekşitmeden acıyı,yudum yudum içine sindirmektir" diye.İşte öyle sabır ekebilmeli yüreğe.Yüzüne bir acı tebessüm kondurmadan,gözlerindeki mağrur bakışı bırakmadan,el öpmeden,bel bükmeden sabretmeli gönül,sabredecekse eğer. Ehil olmayanlara sabretmek, ehil olanlara cilâdır. Nerde bir gönül varsa sabırla cilâlanır..
Sabır;ruhun,yüreğin en temiz cilasıdır diyorum ben de..

Sabır üstüne ne çok şey var söylenmeyi bekleyen,söylenemeyen...Keşke yüreğimden geçenleri dökebilmeme,daha çok vakit olabilse.Şunu söylemeliyim bir de;sabredenlerin mükafatını verecektir Yaradan.Bu nedenle her dem,sabredebilmeli insan.
Yüreğim ne vakit çağlasa,sarılıyor elim kalemime.İmdat istiyor yüreğim,kelamlardan.Sizlerle hemhal olmak,hasbihal etmek istiyor,yüreğimden taşanlarla.

Dilerim sıkmamışımdır sizleri...
Dilerim sürç-ü lisan etmemişimdir.
Beşeriz,nihayetinde hepimiz.
Olursa kusurlarımız, neolur affediveriniz:)


 Böylesine güzel dilleşmenin,kaynaşmanın ardından,gelin sizi tanışık olduğunuz nefis bir lazzete götüreyim.
Aman! Malatyamızda ne çok severiz bu lezzeti bizzz!!!,anlatamam!!!.Annem,anneannem bir yaptın mı,koca koca kaplarda yaparlar hep.Yazın o bunaltıcı sıcağında nasıl güzel olur bilemezsiniz:).Annem için bu çorba olsun;yanına bir baş kuru soğan olsun,azıcıkta yufka ekmek olsunbir de...Ohhh değmeyin anneciğimin keyfine.Nasıl sever anlatamam size.Ben de severim elbette.Asla hayır diyemeyeceğim,yazları bolca tükettiğim lezzetlerdendir kendisi...Hayat cemresi Hatice ablam da yayınlamıştı bu tarifi Kendi mutfağında.Dedim ya!biz Malatyalılar bayılırız bu çorbaya...
Yapımı ise inanılmaz kolaydır,bilginize sunulur:)

 Malzemeler:

yarım su bardağı nohut

1 su bardağı aşurelik buğday

3-4  su bardağı yoğurt 

Nane

Tuz

Yapılışı: 

 1-Aşurelik buğdayı(dövme) yıkayınız.Soğuk suyla ıslatınız.Nohutu da yıkandıktan sonra,akşamdan her ikisini de ıslatınız.

2-Ertesi gün sularını süzüp pişirmek üzere tencereye alınız..Ben düdüklü tencerede pişiriyorum.Daha güzel açılıyor aşurelik buğday.İyice açılıncaya kadar pişirilmesi gerekir.Pişirme süresi kullanılan aşurelik buğday markasına göre değiştiğinden kesin bir süre veremiyorum ama en az 1 saat pişirmenizi öneriyorum.

3-Piştikten sonra soğumaya bırakınız.Bu arada yoğurdun içine tuz atarak bir çırpıcı yardımıyla iyice çırpınız.İsterseniz içine kuru nane de ekleyebilirsiniz.Soğuyan aşurelik buğdayı yoğurda katınız.İstenilen kıvama gelinceye kadarda soğuk su ilave ederek iyice karıştırınız.

Buzdolabında bekletip,iyice soğumasını sağladıktan sonra yemeklerinizin yanında soğuk servis yapınız.

not:aşurelik buğday,soğuduğu zaman topaklanmalar oluşturabilir.Bunu;ister elinizle,ister bir kaşık yardımıyla karıştırıp ezerek ortadan kaldırabilirsiniz.


 

En kalb-i sevgi ve selamlarımla...
Yüreğinizden eksik olmamak dileğiyle...

22 yorum:

Unknown dedi ki...

sabır için ne güzel şeyler yazmışsın...okumaya doyamadım ...
ellerine sağlık ,çorba ve tarifin için ,ayrıca..iyi pazarlar

Unknown dedi ki...

minticim yaparda güzel olmaz mi hiç? içmeye hiç firsatim olmadi ama not ediyorum. Ellerine saglik

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Alevim; sabır herşeyin ve hatta başarının da altın anahtarıdır. Allah herkese yeteri kadar sabrı hep versin..Bu yemeği ben soğuk ayran aşı diye biliyorum ve çok nefis olduğunu biliyorum. Hatta yaz çorbası da diyorlar buna. Eline sağlık güzelim..

mutfagabuyrun dedi ki...

annemde yapar bu çorbadan.harika olur biliyorum.ellerine sağlık canım.sevgiler.

casminella dedi ki...

Ellerine sağlık. Çok severim.

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

merhaba canim!

buradaki bir urfali teyzecim saysesinde tanismisdik bu lezzetle! annemde o zamandan beri yazlari pek cok yapar! bende aklima geldikce yapmaya calisirim :) ama nohutsuz, nohutluda denemek lazim :)
ellerine saglik canim. sicacik sevgiler..

Nilgün dedi ki...

Ben bu çorbayı yazın yapıyorum, soğuk soğuk çok iyi oluyor. Yazdılarına gelince hiç sıkmıyorsun (kendi adıma)İyi pazarlar..

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

mintinicim Malatya'dan sevgiler ellerine sağlık en az bir Malatyalı kadar güzel yapmışsın soğuk çorbayı.

Unknown dedi ki...

Mis gibi bir çorba olmuş canımcığım. Ellerine sağlık.
Öpüyorum

Dilekhaniminmutfagi dedi ki...

mintinicim malatya toki konutlarında oturuyorum. ama onbin konutları biliyorum malatyadan sevgiler.

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım

Fatoş Öztürk dedi ki...

Selam canım ellerine sağlık bu çorbayı duydum ama hiç yemedim.İnşallah kısmet olursa bu yaz deneyeceğim.En içten sevgilerimle...

Avrupa'da yasam dedi ki...

ayy ben bu corbaya bayiliyorum.bir kaseyle de doymam.sunumun harika olmus sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

ellerine sağlık Alevciğim:)
nefis görünüyor:)
ne kadar doğru bir söz.. "sevincin anahtarı sabırdır!!!" gerçek sevince ulaşmak dileği ile:)
öpüyorum tatlım..

çeşnici Handan dedi ki...

Çok güzel olmuş ellerine sağlık afiyetler olsun. Güzel bir hafta dilerim canım.

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

canımmm mesajın ıcın teşekkür ederim toprağım.aklımdasın sende arkadaslarda ama bu ay cok yogunduk.Karneler raporlar derken çok yoruldum. bu hafta tatile girdim.Ve hemen tarifimi ekledim.:)
ahhhhhh bu çorbayı bizde nasıllllll severiz.Yazın cok sık yaparız.benımde blogta var:)ellerine sağlık tatlım nefis olmuş olsada yesem diyorum:)diğer yaptıklarınada göz attım hepsi harika görünüyor.süpersin toprağım.sevgiler cok öpüyorum.

azizenaz dedi ki...

merhaba minti hanim sizi ziyarete geldik harika bir site yemekler harikaaaaaaaa burdan ayrilmak zor cok zor olacak benim icin elelrinize ve emeginize saglik sofraniza bol bereket diliyorum
sermin

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

iade-i ziyarete geldim:)
bende bayilirim yogurt corbasina. Aslinda yogurtlu olan tum corbalara:)
Ellerine saglik...

keskinli dedi ki...

canim güzel dilekelrin icin cok tesekkür ederim

dedigin gibi her kapinin anahtari sabirdir rabbim cümlemizin sabrini ilmini artirsin insallah AMIN ...

Corbada enfes olmus ellerine saglik hayirli bol bereketli bir hafta dilerim sevgiler

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık canım kayınvalidem yapar hep bende ondan öğrendim

mine dedi ki...

SAbırlı olmayı öğrenmeye çalışan bir yolcuyum o günleri görmeyi nasip eder inşallah Rabbim

Nil dedi ki...

biz hataylıyız. ve buna mütebli deriz. ama sadece buğday ve yoğurtla yaparız. yanına da annen gibi açık ekmek, bahçeden domates ve kuru soğan off anam offf yeme de yanında yat. yazın vazgeçilmezidir. kızım da çok sever. ben kışın da yapıyorum hem ekşimiyor :)ellerine sağlık arkadaşım

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...