14 Şubat 2011 Pazartesi

Havuç Jöleli-Ballı İrmik Tatlısı



Herkese gönlünce geçireceği güzel bir hafta diliyorum.
Bugün mübarek bir gün,mübarek bir gece.Sevgililer sevgilisinin,dünyaya teşrif ettiği,dünyamızı aydınlattığı gündür bugün.Rabbim onun sevgisine erişebilmeyi,onun yolundan gidenlerden olmayı nasip eder inşallah.Bu mübarek günde  dualarımız,Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v) Efendimizin yüzü suyu hürmetine kabul olur inşallah...Hayırlı kandiller diliyorum...
Bugünün 14 şubat sevgililer günü oluşu beni çok da bağlamıyor,hemencecik bunu da belirtmek istiyorum.Nedenleri hususunu uzun uzadıya paylaşıp,sizleri sıkmak istemiyorum,kutlayanları büyük bir saygıyla karşılıyorum.Hoşgörülerimi sunuyorum.

Velhasıl,sözü çok uzatmadan;sevgililer gününün eşim ve bana göre bir anlamı olmadığını söylemek istiyorum.Lakiiiiin 14 şubatın anlamı bizim için paha biçilemez.Eşim 2008 yılının 14 şubatında yapmıştı unutulmaz bir şekilde evlilik teklifini bana.İşte bu nedenle evet 14 şubat bizim için çok çok özel.Ama tek nedeni bizim için bu.İnsanlar 14 şubatta ne kutluyorlar bilmiyorum ama biz;unutamadığımız 2008 şubatını,yadetmek amacıyla bugünü özel kılıyoruz birbirimize.
İşte bu nedenle hemen postumu hazırlayıp yayınladıkladıktan sonra,eşimin daveti için hazırlanmam gerekecek sanırım.Yer mekan sormayın.henüz ben de bilmiyorum.Bana sadece süslenip hazırlanmam söylendi:))
Hadi biran önce tarifime geçeyim.

Bu tarifimi Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine evsahipliği yapan sevgili Cafemis'e
 gönderiyorum ve kendisine bol katılımlı bir etkinlik diliyorum...


İrmik tatlısı mutfağımın kurtarıcılarındandır.Hem pratik olduğundan Hem de acil misafirleri şık birşekilde uğurlayabildiğinden dolayı seviyorum bu tatlıyı.Bu defa havuç peltelisini denemek istedim.Herzamanki aynı sunum olmasını istemediğimden,bu defa değişik bir sunum kullanmayı tercih ettim.Bana göre çok değişik oldu.Umarım sizler de beğenirsiniz.


Malzemeler:
-4 su bardağı süt
-6 çorba kaşığı irmik
-7 çorba kaşığı şeker
-1 paket vanilin
-40-50gr. tereyağı(2 yemek kaşığı kadar yeter)
çay kaşığının ucuyla tarçın(tamamaen opsiyonel)
 
Havuç Jölesi İçin Malzemeler:
-1 su bardağı havuç püresi(2 adet havuç)
1 paket vanilya

2 yemek kaşığı bal
-1 çorba kaşığı toz şeker
1,5 yemek kaşığı nişasta
-1 adet portakal kabuğu rendesi


Hazırlanışı: 
1-Sütü bir tencereye koyduktan sonra,içine irmiği ve şekeri koyarak karıştırıp ocağın altını açınız.Orta ateşte sürekli karıştırarak,pişirip kıvam kazanmaya başladığında ocaktan alınız.

2-İçerisine vanilya ve margarini ekleyerek çırparak karışmasını sağlayınız.Margarin yerine tereyağı da kullanabilirsiniz.

3-Bu arada havuçları yıkadıktan sonra kabuklarını soyup rendeleyiniz.Yaklaşık 1-1,5 su bardağı suyla birlikte ocağa koyup tamamen pişmesini sağlayınız.Bu arada suyunda azalma olursa su ilave edebilirsiniz her zaman söylediğim gibi.

4- Pişen havuçları mutfak robotuna koyarak tamamen püre haline gelip ezilmesini sağlayınız.Bu hazırladığınız pürenin toplam miktarı 1 su bardağı olmalıdır.Eğer 1 su bardağından az ise üzerini suyla tamamlayarak,bir tava yada sos tenceresinin içerisinde ocağa koyunuz.İçine nişasta ve şekeri ekleyerek karıştırınız.1 adet portakal kabuğunu rendeleyip,vanilyayı da ekledikten sonra pişirerek jöle hatta pelte kıvamını alıncaya kadar karıştırma işlemine devam ediniz.

(Bu noktada biraz mutfak becerinizi konuşturacaksınız.Eğer çok cıvık bir hal aldıysa 2 yemek kaşığı kadar suyun içinde yarım kaşık nişastayı karıştırıp karışımın içine dökebilirsiniz.Yada çok çok koyu olacağını anladıysanız,azıcık suyla inceltebilirsiniz.Bu ölçülerde yeterli kıvamda bir pelte elde edebiliyorsunuz.)Jölenize enson 2 yemek kaşığı kadar bal ilave ediyorsunuz...

5-Her iki karışımı da hazırladıktan sonra fincanların yada elinizde varsa,değişik kupların içini suyla ıslattıktan sonra tabanına havuçlu jöleden yaklaşık 2-3 yemek kaşığı koyup üzerini hazırladığınız irmikle tamamlayınız.Hepsi bitene kadar bu işlemi devam ettiriniz.Kuplar yada fincanlar soğuduğunda,buzdolabında bir gece beklettikten sonra servis tabağına ters çevirerek üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis yapınız.

Afiyet Olsun...

 not:Ben küçük türk kahvesi fincanlarını kullandım.Ve üzerini fındıkla süsleyerek servis yapmayı tercih ettim.Hangi kalıbı kullanacağınızı size bırakıyorum,ama kalıbınızı ıslatmayı unutmamanızı bir kez daha dile getiriyorum.Dilerseniz üzerini çikolata sosuyla yada çikolata rendesiyle de süsleyebilirsiniz.Ben güzel olabileceğini düşünüyorum...

Sunumuyla,lezzetiyle,rengiyle kefif veren bu lezzeti,sizin de seveceğinizi umuyorum.Şimdiden afiyet olsun diyorum.
 
  
 Cici yüreklerinizden bu mübarek günde duayı eksik etmemenizi ,
İçinde minticiğinizi de unutamanızı temenni ediyorum.
Sizi En Emin'e,En Sevgiliye emanet ediyorum.
Mintiden şimdilik bu kadar...
Kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum...

58 yorum:

sibelyalcincom dedi ki...

Çok güzel bir lezzet
Sizinde kandiliniz kutlu olsun
İyi eğlenceler:)))

Nil dedi ki...

minticim ellerine sağlık. ama benim anlamadığım bir nokta var. bardağı ters çevirince havuçlu kısmı aşağıda kalmaz mı? yoksa sonra onuda mı çevireceğiz?

mutfagabuyrun dedi ki...

tatlı harika olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.hayırlı kandiller diliyorum.sevgiler.

mutfagabuyrun dedi ki...

tatlı harika olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.hayırlı kandiller diliyorum.sevgiler.

mutfagabuyrun dedi ki...

tatlı harika olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.hayırlı kandiller diliyorum.sevgiler.

mutfagabuyrun dedi ki...

tatlı harika olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.hayırlı kandiller diliyorum.sevgiler.

Unknown dedi ki...

Ne kadar guzel tatlar bunlar,göruntu ye benı dıye bağırıyor. minticiğim ellerıne saglık sunumun bır harıka.Kaandılın kutlu olsun canım.

aleyna dedi ki...

canım benim çok haklısın.bugün tamamen tüketim çılgınlığı.senin için önemli daha bir farklıymış .ne güzel maşallah..huzurun bozulmasın.kandilinide tebrik ederim.efendimizn şefaatine nail olanlardan olabilmek duasıyla

Filiz Morkoç dedi ki...

Fotoğrafların üzerine hangi program ile yazı yazıyorsun?

Unknown dedi ki...

Allahın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..

Yıpranmış ve Katılaşmış Gönülleri Rahmet Meltemiyle Yeşerten Eşsiz Peygamberin Doğum Günü Olan Mevlit Kandilinizi En Içten Dileklerimle Tebrik Ederim.
Canımmm tatlın süper ellerine sağlık kocaman öpüyorum.

bininci tekil şahıs dedi ki...

henuz yemekten gelmemissin sanirim, hic yorum yayinlanmamis:) evde jole yapilabilecegini bilmiyordum ben!

Aycan dedi ki...

Canım ellerine sağlık. Havuçlu tariflere bayılıyorum.

Nur dedi ki...

ellerinize sağlık. hayırlı kandiller

Unknown dedi ki...

kandiliniz mübarekolsun arkadaşım...ellerine sağlık çok güzel görünüyor

yemyeşildeniz dedi ki...

minticim kandilin mübarek olsun cnm. Rabbim dualarımızı kabul etsin inşallah. irmik tatlısı muhteşem görünüyor, ellerine sağlık tatlımmm.

SeneminYemekleri dedi ki...

harikasın ellerine sağlık.Hayırlı kandiller diliyorum

Ebru dedi ki...

Çok güzel görünüyor sütlü tatlılar favorimdir ve hemen kopyaladım ellerine sağlık.

Güloanne mutfakta dedi ki...

Alevciğim çok şık olmuş ve çok tuttum bu tatlıyı emeğine sağlık

Unknown dedi ki...

görüntü acayip güzel duruyor eminim tadınada yansıyordur.benim aklım açıkcası kutlamanda kaldı ne güzel ne nedenden olursa olsun gezmeeye gitme yada yemeğe fikri beni mahvetti.çünkü evdeyimde evdeyim:(
kandilin mübarek oldun
sevgiler

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Süpersin. Muhteşem görünüyor. Renklerin dansına bayıldım. Sunum harika.
Birbirinizi bulmanıza ,bunu kuzucukla taçlandırmanıza ve yaşamınızı saygı ve sevgiyle devam etmenize Maaşallah diyorum.Nice yıldönümleriniz olsun inşallah.
Tüm dularımızın kabul olması dileğiyle, kandilin kutlu olsun.
Sevgiyle kal.

zeymurancafe dedi ki...

mintim ellerıne sağlık .tatlı zaten adı üstünde tatlı bir şey.bir de renkli olunca doyulmuyor tadına

Unknown dedi ki...

Hayırlı kandiller.14 Şubat evlenme teklifi yıl dönümünüz kutlu olsun.tatlı harika görünüyor.sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Nefis olmuş görüntüye bayıldım ellerine sağlık arkadaşım. Hayırlı Kandiller dilerim tekrar.

Fatoş Öztürk dedi ki...

Gecenin güzel yüzü yüreğine dokunsun, şeytan senden uzakta, melekler başucunda olsun, güneş öyle bir geceye doğsun ki duaların kabul kandilin mübarek olsun.En içten sevgilerimle...

Tatlı Mutfağım dedi ki...

Arkadaşım Kandilin mübarek olsun. Dualarda buluşmak ümidiyle... Rabbim afiyetinizi artırsın inş.

MERHABA dedi ki...

kandilinizi en içten dileklerimle kutluyorum.

anneminkizıyim dedi ki...

Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..

Hiiim nefis olmus, sevgiler....

Adsız dedi ki...

Ne kadar göz alıcı, canlı bir rengi var bu havuç jölesinin. İnsanın iştahının açılmaması imkansız. Ellerin dert görmesin canım. Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Bu arada Mevlüt kandilin mübarek olsun. Rabbim en sevidiğinin sevdiklerinden etsin cümlemizi..

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Sunum cok guzel,havuç peltesi ile hic denemedim not almak lazım.14 Şubatlarınız hep özel geçsin o halde:) O teklifler unutulmaz, esimd ebana dogum gunumde teklif etmişti:)

sevgiyle kalın Hayırlı Kandiller dilerim.

Figen Karavaş

umutluhayat dedi ki...

ohhhh alevcimmm nefis olmuş ,güzel bir fikir havuçlu olması.14 şubatın sizin için aslında güzel bir anlamı varmış.bizde hiçbir anlamı yokkk.zorluyorum ama bir özellik bulamıyorum.ben alışverişe teşvik günü diyorum sadece.sevgiler.

YELDA dedi ki...

Hayırlı kandiller, harika bir hikaye ve harika bir tatlı... Oğlum için sık sık yaparım irmik tatlısını havuç jölesiylede ayrı bir güzel görünüyor.

Baharcicegi dedi ki...

hafif pratik bir tatli olmus sunumda istah aciyor
kandilin mubarek olsun canim

Fatma dedi ki...

Ellerin duaya uzandığı, sinelerin dostlara açıldığı, gözlerin masumiyet aradığı bu mubarek günde tum dualarınız kabul olması dileğiyle iyi kandiller.

Safran dedi ki...

Ellerine saglik Minticigim, ikimizin de kalbinden irmik tatlisi gecmis :)) hayirli kandiller olsun canim, sevgiler...

Cafe Pepela dedi ki...

Var ya tatlı süper görünüyor:)
Ellerine sağlık çiçek..
Sevdanız eksilmesin inşaAllah.Ne güzel tevafuk!
Kalbi sevgi ve selamlarımla

minimutfaktan dedi ki...

tatlılar nefis görünüyor, havuçlu oluşu değişik, ellerinize sağlık

KURABİYECİCİ dedi ki...

Seninde kandilin ve evlilik teklifi yıldönümün kutlu olsun.Tatlı şahane görünüyor ellerine sağlık

mine dedi ki...

bir yastıkta kocayın inşallah sevgiler...

Nilgün dedi ki...

Alev'cim bu ne güzel bir görüntü, ellerine sağlık canım..

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Önce geçmiş kandilini ve sevgi gününü ayrıca evlilik teklifi gününü kutluyorum canım.Tüm sevdiklerinle nice mutlu yıllara.Tatlı nefis görünüyor eline sağlık. Sevgilerimle...

marifet ellerimizde dedi ki...

CANIM ARKADASIM DESTEĞİ İÇİN SAGOL.
İNŞALLAH BENIMDE İZLEYİCİLERİM ÇOĞALIR YAKINDA:)
OPTÜM SENİ VE GUZEL MELEĞİNİ

Gulcin dedi ki...

Irmik ve havuc... hic dusunmemistim. irmik tatlisina bayilirim muzlu, visneli denedim ama havuclu hic dusunmemistim Minti. Cok guzel fikir tesekkurler!

YeMeK vAkTi dedi ki...

Havuç jölesimi:))) vauvv mintim süpersin sen ellerine sağlık

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Alevim; çok nefis görünüyor be ablacım. Ne de lezzetlidir, eminim. Ellerine sağlık bu şık tatlı için..

yemekbiraşk dedi ki...

alevcim tatlıların nefis gözüküyor.. nice yıllara diyorum bende:)
sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

muhteşem görünüyor her zamanki gibi , ellerine sağlık arkadaşım..

Özgen dedi ki...

Nice yıllara hep beraber İnşallah ellerine sağlık çok güzel olmuş tatlıların canım sevgiler...

aslı dedi ki...

yorumun için teşekkürler minti :) o senin güzel görüşün. irmik tatlısına bayılırım. süpper görünüyor.

Narince dedi ki...

Pek güzel olmuş, minti minti olmuş, ellerine sağlık:))

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ne güzel ne değişik bir sunum bu böyle ellerine sağlık. GEçmiş kandilimiz mübarek dualarımız kabul günahlarımız af olsun.

Sevgiler,
Evren

abide dedi ki...

Geçmiş kandilin kutlu olsun ayrıca evlilik teklifi gününde kutlu olsun :) Eskiden irmik tatlısını hiç sevmezdim.Doğumdan sonra bol miktarda sütlü tatlılar yemiştim.O zamanlar sevdim irmik tatlısını.Çok hafif ve lezzetli olmuş ellerine sağlık canım.
Canım senden birşey isteyeceğim kızımın gün içinde yemesi için tatlı ve tuzlu kurabiye tarifleri arıyorum yardımcı olursan sevinirim :)

kelebeklisaniyeler dedi ki...

çok hos bir tarif ve goruntu ellerine saglik canim,afiyet bal seker olsun.

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

merhaba tatlim! bu ne güzellik yine böyle! gerci bir iki kez ziyaretine geldim ama lakin her seferinde araya birsey girdi ve yorum yazamdan cikmak zorunda kaldim:(

gecmis kandilini kutluyorum canim! InsAllah esinlede hos vakitler gecirmissinizdir..

tatli enfess! sunum harika! o miss gibi anne kokan ellerine saglik!

sicacik sevgiler

lezzettabağı dedi ki...

Merhabalar öncelikle epeydir blogcanlara yorum yazmakta sıkıntı yaşadığımı bilmenizi istedim. Kandiliniz ve sevgililer gününüz kutlu olsun bu güzel tarif için ellerinize sağlık, hemen not alındı gelecek misafirlere yapılıp onların fikirleri alınacak ve tabiki bloğda paylaşılacak. Rengiyle aromasıyla ve hafifliğiyle bence gönülleri fethedecektir. Güzel bloğuna sevgiler bıraktım..

Kadına Dair Herşey dedi ki...

merhaba,tarifiniz nefis gözüküyor,teşekkür ederim,ellerinize sağlık,merakiyidir sizin bu tarifinizle kapanış yapmış,ben de yayınlarsam nasıl olur bilmiyorum,ben size tekrar döner bugün yayına veririm olmazsa,her şey gönlünüzce olsun her zaman,sevgiler
http://cafemis.com
http://cafemis.blogspot.com

caferengigül dedi ki...

Çok hafif bir tatlı olmuş.Bir o kadar da göze hitap ediyor.ellerinize sağlık.

Kadına Dair Herşey dedi ki...

Merhaba,tarifinizi 17 sırada yayına alıyorum,ellerinize sağlık,sizin ve ziyaretçilerinizin başka tariflerinizi de bekliyorum,her sey gonlunce olsun,sevgıler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...