yaz aylarının vazgeçilmezi,pratik,hafif ama misafirlerin gönlünü fethedecek kadar da ağır bir havası olur zeytinyağlı biber dolmasının.davetlerde ara sunum olarak çok sık kullanırım ben masamda.nitekim yine öyle oldu.masamdaki ana yemeğin yaveri olarak yerini aldı geçen haftasonu soframda...ve tat olarak misafirlerimden tam not aldı...
1 kg.dolmalık biber
yarım su bardağı pirinç
yarım su bardağı bulgur
2 adet kurusoğan
yarım demet taze nane
çeyrek demet maydonoz
6-7 diş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
tuz
YAPILIŞI
1-bir tavaya 2-3 kaşık kadar yağı koyun ve ince kıym doğradığınız kurusoğanları bu yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
1-üzerine çok az salça ilave edin.yıkayıp hazırladığınız bulgur ve salçayı ilave edrek karıştırın.tuz ve baharatlarını ekledikten sonra hafif üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ederek kısık ateşte pişirin.suyunu çektikten sonra ılımaya bırakın.
3-sarımsakları soyarak küçük küçük doğrayın.maydonoz ve naneleri de incecik kıyarak ılıyan harcın içine ekleyin.dolmanın tadını harika yapan şey bol sarımsak ve bol taze nane.bana güvenin ve deneyin derim.
4-son olarak biberlerin köklerini çıkartarak bir bıçak yardımıyla küçük çizikler açın.içine su girerek daha güzel pişmesi için.biberlerin içlerini doldurarak tencereye yerleştirin.
5-üzerlerini ister domates ile ister çıkardığınız biber kökleriyle kapatın.üzerine salçalı su yaparak biberlerin yarı yerine gelene kadar tencereye koyun.son olarak zeytinyağı gezdirin.üzerine bir porselen tabak yerleştirdikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
yanında yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
AFİYETLER DİLİYORUM HERKESE...MİNTİ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder