23 Temmuz 2010 Cuma

artvin usulü tavuklu siron




SELAMLAR SEVGİLİ DOSTLAR HEPİNİZE HAYIRLI CUMALAR DİLİYORUM..RABBİM GÖNLÜMÜZDEN GEÇEN TÜM GÜZELLİKLERİ KABUL EYLER İNŞALLAH...

ARKADAŞLAR SİRONU BİLİR MİSİNİZ DİYE SORMAK İSTİYORUM???


KARADENİZLİ ARKADAŞLARIMIN *SİRON BİLİNMEZ Mİ?*DEDİKLERİNİ DUYAR GİBİYİM.EVET KARADENİZ,ÖZELLİKLE ARTVİN TARAFLARINA AİT,LEZİZ Mİ LEZİZ, YÖRESEL BİR TATTIR SİRON.
  ARTVİNLİ ARKADAŞIM ELVAN SAYESİNDE TANIŞTIM BU LEZZETLE BEN.EV ARKADAŞLIĞI YAPTIĞIMIZ DÖNEMDE ELLERİYLE YAPARDI BANA,BEN DE BAYILA BAYILA YERDİM.ŞİMDİ O GÜZEL GÜNLER CANLANDI GÖZÜMDE.ÇOK GÜZEL ARKADAŞLIKLAR YAŞADIM.AMA EV ARKADAŞLIĞI BAŞKA GERÇEKTEN.

SİRON,BENİM HAYATIMDA ELVANDAN KALDI ANLAYACAĞINIZ.SAĞOLSUN ŞİMDİ DE HERSENE MEMLEKETE GİTTİĞİNDE BENİ DE UNUTMAZ GETİRİR SİRONUMU.HOŞ UNUTURSA DA AĞZIMLA İSTİYORUM ZATEN:)).O KADAR SAMİMİYİZ İŞTE..


NE ÇOK ANLATTIM DEĞİL Mİ?SIKILMIŞSINIZDIR ŞİMDİ.GEÇENLERDE YİNE SİRON CANIM ÇEKTİ İŞTE.HAZIRLADIM VE SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.BU LEZZET NERELERE ALDI GÖTÜRDÜ BİRANDA BENİ...



MALZEMELER

bir kase dolusu siron

1,5 kase yoğurt

3-4 diş sarımsak

150 gram tavuk göğsü

2 yemek kaşığı sıvı yağ

pulbiber

kimyon

kekik

karabiber

tuz

YAPILIŞI

1-kuru olan sironların üzeine kaynattığınız sıcak suyu gezdirin.suyla tüm sironları iyice ıslatın.ve hemen ağzını bir kapakla kapatarak ıslanmasını bekleyin.eğer suyu az gelmişse sironlar iyice ıslanana kadar su ekleyebilirsiniz yeniden.


2-sarımsakları soyun ve dövdükten sonra yoğurda katın çok az tuz ekleyerek karıştırın.

3-bir tavaya küçük küpler halinde doğradığınız tavuk göğsünü alın ve çok az su eşliğinde pişirin.suyunu çektikten sonra yağ,tuz ve baharatlarını ekleyerek ksısık ateşte iyice kızartın.

4-sarımsaklı yoğurdu ıslattığınız sironların üzerine dökün ve üzerine hazırladığınız tavuk göğsünü yağıyla birlikte gezdirin.

5-dereotu ve kırmızı biberlerle süsleyerek servis yapın.

AFİYET OLSUN...MİNTİ...

23 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

hımm bu hamurlar için hazır yufka kulnıyorum bende fırında biraz kızartıyorum işte:)Ellerine sağlık harika bir yemek bu

mintinin dünyası dedi ki...

aylincim hoşgeldin canım.biliyor olmana sevindim.gerçekten lezzetli oluyor.hazır yufkayla hiç denemedim.eğer aynı lezzette oluyorsa artvinden getirtmem artık...
teşekkürler fikrin için

Defne Kızın Anası dedi ki...

hayırlı cumalar canım.

inan sabah sabah oturdum bilgisayara ve ağzımın suları aktı diyebilirim. ben çok severim ve biz buna sinor deriz.karadenizden bursaya gelene kadar sinor olmuş sanırım:)) gerçi farklı söyleyenleride duymuştum.

harika görünüyor sütüm gidicek söyleyim:)) ellerine sağlık

mintinin dünyası dedi ki...

kıyamam sana tatlım.keşke ikram etme fırsatım olsa.ankaraya gel sana hemen yeniden yapayım.yeterki defnemin sütü azalmasın.teşekkür ediyorum arkdaşım.geceleri emziriyo musun defneyi canım benim ki hala geceleri 3 kez emmek istiyor.kesintisiz uykuya geçmekte geç kaldık sanırım...öpüyorum çok.

kalpkurabiye dedi ki...

canımm sironu bilmez olurmuyum ben hiçç bir karadenizli olarakk kastamonulu olsamda doğu kartadeniz kültürünü iyi bilirim kaldım da oralarda zatenn:)) nefis olmuşş nefiss:))

Unknown dedi ki...

Canım hayırlı cumalar ellerine sağlık harika görünüyor sevgiler...

Defne Kızın Anası dedi ki...

defnenin 3. ayından bugüne emmesi problemli. 3. aya kadar sık sık emzirdim hep güzel emiyordu. fakat 3. ayda birden redetmeye başladı. önce sol göğsü bıraktı. çok uğraştım. neyse dedim sağ emsin yeter. zaten ikisini birden emmiyordu. geçer dedi doktor. sonra tekrar soldan emmeye başladı sevindim derken bu böyle gitti geldi. bazen zorla bazen istekli emiyordu. emmediği zamanlar sağıyorum biberonla veriyorum. yeterki anne sütü alsın diye. bu halen böyle. sol emmiyor sağıda canı isterse. geçen hastalandı o günden beri ilk defa akşam emdi biraz o kadar. sağdığım zaman içiyor.

gündüz istemesede gece güzel emiyordu 1 yada 2 kere. uyanmıyordu ama. düzenliydi uykularımız hastalığına kadar. emebildiği kadar emzir arkadaşım. ama gece azaltmaya bak.tabi doktruna danış o daha iyi bilir. ben kendi kafamdan karışmayım şimdi.

bu arada hiç mama vermedim. sütüm olduğu sürece emmesede sağıp vermeye devam edeceğim allah nasip ederse.bizde öptk

mintinin dünyası dedi ki...

beğendiğine sevindim denizcim.gerçekten lezzeti başka güzeldir sironun değil mi arkadaşım.biliyor olmana sevindim.

deryacım hayırlı cumalar arkadaşım.teşekkür ederim canım


defnenin sevgili annesi biz annelerin hali neolacak böyle.annelik=fedakarlık başka birşey demiyorum ben.biz de reddetme olayını yaşadık malesef canım.aman yarabbi o yorucu günler birdaha gelsin istemem.tam 2. ayına girdiği zaman nedenini anlayamadığım bir şekilde reddetmeye başladı.ne sağ ne sol hiçbiri.kucağıma emme pozisyonuna yatmıyordu bile,o kadar yani.ben ağlıyordum"ben iyi anne olamadım,bebeğim beni sevmiyor,istemiyor,bir de lohusalık hassasiyeti...bebeğim beni emmez ben oturur ağlardım.anne sütünden mahrum kalmasın diye yalvarırdım.ama asla mamaya başvurmadım ben de.azimle mücadele ettim.sadece uykuya dalacağı zaman emiyordu,bende uyuyacağı zaman emziriyordum.tam 2 ay sürdü.emzirmek için ne şarkılar ne oyunlar,hoplamalar,zıplamalar ama nafile....kayınvalidemle allah razı olsun ayakta kucağımızda sallaya sallaya gönlünü etmeye emmek için ikna etmeye çalışırdık.

ben de çok zorlandım arkadaşım.çok mücadele ettim.ama nasıl başladığını anlayamadığım gibi nasıl bittiğini de anlayamadım tabi.bir baktım bebeğim 4,ayında sesini çıkarmadan kendisi emmek istiyor.o yüzden seni çok iyi anlıyorum.inşallah senin bebişin de vazgeçer,bu hastalık vesile olmuştur inşallah.
gece sütünü azaltmaya çalışıyorum.gece uyanıp gözlerini açmıyor,emiyor uyuyor.ama her halukarda o emip uyuyor ama ben en az 3 kere uyanıyorum.artık gece emmeye ihtiyacı yok dedi doktoru.acıkmazmış.ama işte gece emme alışkanlığından malesef kurtulamıyoruz.en sağlıklısı4.-5. aylarda gece sütlerini kesmekmiş.o dönem bebekler daha kolay alışıyorlarmış.şimdi bizim bebeklerde kaygılar korkular şekillenmeye başladı tabi.onu en az etkileyecek şekilde bu işi halletmem lazım.yoksa daha da büyüdüğünde gece emzirmeyi kestiğinde annem beni sevmiyor yalnızım duygularına kapılıyormuş.inşallah halledebilirim cnım.maşallah seninki uyanıp emmek istemiyormuş.darısı başıma inşallah.seninkine de şifalar inşallah...

Defne Kızın Anası dedi ki...

ah ah sen yazmışsın okurken o günlere döndüm. sinir krizleri geçirdiğimi hatırlıyorum inanırmısın. atasım geliyordu kucağımdan emmiyor diye. ama her bebekte olurmuş bu 3. ve 4. aylarında reddetme olayı. sonra düzelirmiş. ben artık tek taraftanda emse razıyım diyorum. doktru süt varsa tek göğüstede doyar dedi. artık o kadar üzülmüyorum emmediğine. sütü bir şekilde veriyorum ya ona şükrediyorum. annelik zormuş yahu yaşamak lazım derlerdi öyleymiş gerçektende:)) allah herkese nasip etsin inşallah. bizim yavrularmızıda korusun sağlık sıhhat nasip etsin.

mintinin dünyası dedi ki...

amin canım amin.dediğin gibi önemli olan anne sütü alıyor olması...


çok şükür zor günler geride kaldığı için sevinmeliyiz.ama gerçekten ikimizde aynı zorluklaı yaşamışız.ve gerçekten iyi anne olabilmek çok zormuş.bebeğime inanılmaz aşık bir anne olarak söylüyorum.anne olmanın bu kadar sorumluluk isteyen ve zor olduğunu bilseydim 1-2 yıl daha istemeyebilirdim.ama tabiki sonunda yine bebeğimi isterdim.inanılmaz emek işi annelik...üstelik benim eşim tam destekçim.oğlum üzerinde benim kadar emeği var diyebiliyorum,ona rağmen zorlanıyorum.eşleri tarafından destek görmeyenleri düşünürsek korkunç bir sorumluluk.


çok şükür biz zorlu durumları atlatmışız sanırım arkadaşım.allahım yavrularımıza iyi huy,ve güzel ahlak nasip etsin...sevgiler canım...bu yorumu sana da yazmak istedim ama malesef yine sorun var blogda.neyse artık açıldıkça uğrarım sana

Cafe Pepela dedi ki...

Merhaba,sıkı bir Artvin'li olarak sirona bayılırım,enfes görünüyor,ellerinize,emeğinize,yüreğinize sağlık gülüm!
Bu taltı cuma gününde,böyle bir lezzeti görmek,ortak paydalarda buluşuyor olmak,kalbimi okşadı:)
Siron biz de mütemadiyen yapılır,sunulur afiyetle tüketilir.Asla karşı konulamayacak bir tat.Hele ki çveneburi iseniz,katmerli seversiniz
Kocaman sevgilerimi gönderiyorum.
Muhabbet ve bereket ile

umutluhayat dedi ki...

ellerine sağlık canım tablo gibi görünüyor.çok nefis olmuş.bu sirondan bende istiyorum yaaa.nefis.

Limon çiçekleri dedi ki...

bloğunuzu çok beğendim.Başarılarınızın devamını diliyor ve hemen izlemeye alıyorum.Sevgiler.

Sevil Şahin dedi ki...

canım ellerine sağlık afiyet bal olsun
alevcim sana bir mail attım bana cep telefonunu yazman gerek sana zahmet yazarmısın bekliyorum
sevgiler

Baharcicegi dedi ki...

Sironu blog arkadaslar cok gördüm ama hic yemedim,cok istah acici olmus sunumda gözleri bayram ettiriyor elinize saglik

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım çok güzel görünüyor.Benimde sık yaptığım ve sevdiğim bir yemektir.Ellerine sağlık, sevgilerrr....

Fatoş Öztürk dedi ki...

Merhabalar ellerinize sağlık.Evet siron yaplır fakat yoğurdun üzerine kızdırılmış yağ gezdirilir.
Tabiki damak zevkine göre değiştirilebilir yanlız orjinali benim anlattığım gibidir.Birde adına silor denilir. Bir Artvinli olarak bunları belirtmek istedim.Eğer yanlış anlamazsanız sevinirim.Sevgiler...

umutluhayat dedi ki...

canım gülen yüzleri sormuşsun,onları ben yapmadım.hazır satılıyor metro marketeen dondurulmuş aldım.kroketi böyle şekillendirmişler.sevgiler

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili papelacım güzel ziyaretin ve hoş yorumun için teşekkür ederim canım.sevgiler...

bernacım sen bana gel sana özel yapayım.balkonda başbaşa yiyelim arkadaşım.kız kıza nefis olur valla:))


sevgili limonçiçekleri bloğuma hoşgeldin arkadaşım.seni tanıdığıma çok mutlu oldum.teşekkür ediyorum...


sevil ablacığım mailime pek girmiyorum kusura bakma canım.hemen cevap yazıcam sana.sevgiler teşekkürler...


sevgili baharçiçeğim güzel yorumun için teşekkür ediyorum,denemeni tavsiye ettiğim bir lezzet arkadaşım...


sevgili zehra ablam birilerinin bu güzel tadı biliyor olması çok güzel.teşekkürler...



merhaba fatoş abla tabiki yanlış anlamam.yeni leyler öğrenmeyi seven biriyim.belirttiğin noktalarda da çok haklısın.normalde öyle yapılıyor dediğin gibi ama ben tavuklusunu yaptım.ismi de gerçekten değişiyor ilginç.bursadaki bir arkadaşım da sinor dendiğini söyledi.adı ne olursa olsun tadı şahane değil mi:))güzel ziyaretin için teşekkür ederim...

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

en sevdiğim yemek tarzıdır sarımsaklı yoğurt ve hamurun dansı::)harıka bır göruntu ve sunum olmus canım ellerıne sağlık.sımdı su an yanımda olsa aslaa hayır demezdım:)sevgiler cok öpüyorum

mintinin dünyası dedi ki...

canım tülincim,teşekkür ederim canım güzel yorumuna.ben de çok seviyorum yoğurtlamaları...üzerine de tereyağı...ohh...

Unknown dedi ki...

Süsünü yesinler sironun :) çok cici olmuş canım,ellerine sağlık..Geçmiş bayramını da tebrik ediyorum,Rabbim yavrucuğun ve sevdiklerinle birlikte nice bayramlara ulaşmayı nasip eylesin inş. muhabbetle

Adsız dedi ki...

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Kubra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...