2 Eylül 2010 Perşembe

EV YAPIMI GNOCCHİ

162.TARİFİN ADI: EV YAPIMI GNOCCHİ  
GÖNDEREN:        CAFE PEPELA
 
Pepelama katılımından dolayı teşekkür ediyorum ve sevgilerimi gönderiyorum 
Arkadaşımın birbirinden güzel diğer tariflerini görmek için lütfen  TIKLAYINIZ


Malzemeler:

.5 adet haşlanmış orta boy patates (Nişasta oranı yüksek,haşlamalık patates kullanın,bu kısmı çok önemli.Patatesiniz uygun olmazsa,hamurunuz sakızlaşır)
.1 büyük yumurta (Hafif çırpılmış)
.Aldığı kadar un (Takriben 2 su bardağı)
.2 çay kaşığı tuz
.1 çay kaşığı karabiber
(Ben çok az köri kullandım.)

Haşlamak İçin:

.1 lt su
.1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

.Patatesleri çatal yardımı ile hafifçe eziyoruz.
(Püf nokta:Patatese fazla müdahele etmemek gerekiyor,minimum hamlelerle,mümkünse tek seferde ezmeli.Aksi halde yapışkan bir kıvamda olur ve hamurumuzu toparlayamayız.)
.Ezilmiş patateslerin ortasını açarak,hafif çırptığınız yumurtayı ekleyin.
.Yavaş yavaş yoğurun.
.Unu 2-3 seferde ekleyin ve hafifçe yoğurmaya devam edin.
.Tuz ve baharatları ekleyin.
.Çok sert bir hamur olmayacak,standart kulak memesi kıvamını elde etmelisiniz.
.Yoğurduğunuz hamuru 4 eşit parçaya bölün.
.Her bir parçayı rulo haline getirin. (Önce kalın yapın,daha sonra esneterek hafif inceltin,çok da ince olmasın zira kalın olanı makbüldür.)
.Ruloları ikişer cm aralıklarla kesin.
.Unladığınız bir tepside hazırladığınız parçaları 5 dk.kadar bekletin.
İtalyanların gnocchi yapımı için özel aparatları vardır fakat çatalla da aynı şekli verebilmeniz mümkün.Fotoğrafta da gördüğünüz gibi kestiğimiz parçalara,çatalın tersini bastırarak hafifçe yuvarlıyoruz..Klasik şekli budur.

Nasıl istiyorsanız öyle şekillendirebilirsiniz.Yuvarlak yapın,kare kare kesin,hayal gücünüzü devreye sokabilirsiniz bu aşamada.Biz Civciv hanımla çok eğlendik  yaparken,enerjilerini boşaltmak,aranızdaki bağı güçlendirmek ve el becerilerini geliştirmek için de süper bir fırsat..
Isbanık (Ispanak) , torça (poğaça ) , noonut (nohut) 'tan sonra bir de giinoşşi (gnocchi) 'miz oldu.Haydi hayırlısı :)

Hazırladığımız gnocchileri,orta boy tencerede kaynattığımız ve 1 çorba kaşığı tuz eklediğimiz suda haşlıyoruz.
Çok kısa sürede pişiyorlar.Yüzeye çıkanlar hazır demektir.Delikli bir kepçe yardımı ile alıp,servis tabağınıza yerleştiriniz.

Her çeşit sosla tüketebilirsiniz,enfes bir tat sizi bekliyor..
Ben sarımsaklı yoğurt ve domates sosundan sonra,en çok harissa sos (yakın zamanda reçetesini vereceğim) ve kremalı tavuk sosunu kullanıyorum..

Bu kez elimdeki taze soğanları da değerlendirmek amacı ile şöyle bir sos hazırladım ve beklediğimden çok daha güzel oldu.

Sos:

.2 diş sarımsak
.4-5 orta boy domates
.1 küçük boy patates
.2 dal taze soğan
.2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
.1/2 çay bardağı su
.Tuz ve ve baharatlar
(Dilerseniz biraz kaşar peyniri rendesi)


Hazırlanışı:

.Sarımsakları rendeleyip,tereyağını erittiğimiz tavaya alıyor ve bir dakika kadar kavuruyoruz.
.Patatesleri istediğimiz ebatta doğrayıp,sarımsaklara katıyoruz
.Taze soğanları da doğrayıp tavaya ekliyoruz.
.Son olarak domatesler (+ dilerseniz kaşar peyniri),tuz ve baharatları katıp,su ilave ederek,2-3 dakika pişirip,gnochhilerimizle buluşturuyoruz..

Gnocchileri haşlamak yerine,kızartarak da servis edebilirsiniz.İki türlü de enfes oluyor.Yanlız kızarttıktan sonra üzerine hemen sıcak sosunu ilave edin ve 5 dakika bekletin.Bu sürede yumuşayıp,çok daha lezzetli bir hale geliyor..
Ayrıca hazırladığınız gnocchileri hafif haşlayıp,buzlukta da muhafaza edebilirsiniz.Fakat şunu belirtmeliyim ki taze olarak pişirip tükettikleriniz daha tatlı oluyor.
Afiyet olsun..

2 yorum:

anneanneninemekleri dedi ki...

Merhaba,en son yaptığım patatesli açma böreği etkinliğinize gönderiyorum.Yayınlarsanız sevinirim.Sevgiler.

Mahperi dedi ki...

Bende etkinliğe katılmak istiyorum.
Tarifimi aşağıdaki linkten alabilirsin.
http://perininmarifetleri.blogspot.com/2010/09/salsa-soslu-tavuk.html

Ayrıca tarifi sana mail ile yallarım. Kolay gelsin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...