24 Eylül 2010 Cuma

ev yapımı yedi tahıllı ekmek


epeydir evde kendi ekmeğimi kendim yapmak ve minik bebeğime ev yapımı ekmekle beslemek istiyordum.nihayet gerçekleştirebildim. oldum olası evde ekmeğini her daim kendisi yapan insanlara gıpta etmişimdir.dışardan almak yerine kendi fırınındandan çıkan mis kokulu ekmeği yemek.taze ve leziz:).

evet bende çok şükür ekmeğini evinde yapan bayanlar kervanına katıldım.şahane bir duygu.şahane bir lezzet.tüm önyargı ve korkularımı yendim bu sayede.

ekmek makinası olmasa da evde ekmek yapılabiliyor bayanlar.

şimdiki hedefimde ekmeği çeşitli lezzetlerle çeşitlendirmek ve değişik ev ekmekleri yapmak.ve sizlerle paylaşmak.olacak,o da olacak inşallah.

made in minti
bu ilk ev ekmeği deneyimimi söke ununun 7 tahıllı unuyla denedim.ekmek yapımında un ve maya kalitesinin önemli olduğunu düşünüyorum.şimdi gelelim ev ekmeğinin yapımına.

 

                                                    gerekli olan malzemeler
 500gr.söke 7 tahıllı un

 1 paket instant maya(maya paketi unun içerisinde olduğundan ben onu kullandım)

2 su bardağı su(320 ml.)



YAPILIŞI:
500 grlık ekmek karışımını ve bir paket mayayı,2 su bardağı  su yardımıyla yoğurun.(ben mayayı küçük bir kaseye boşaltıp yaklaşık 10 dakika kadar yarım çay bardağı sıcağa yakın ılık suyla beklettim.karıştırıp unun üzerine döktüm 10 dakika kadar 2 su bardağı sudan ise yarım çay bardağı suyu çıkartıp kalanını una ilave ederek yoğurdum)

bu şekilde üzerine bir bez örterek 30 dakika oda ısısında bekletin.

30 dakika sonra hafifçe yağlanmış bir tepsiye hamuru yerleştirin.fırını çalıştırın ve sıcaklığı 30-50 derece arasına getirin.bu şekilde az ısınan fırının içine tepsiyle hamurunuzu yerleştirin.ve hamur hacmi iki katına çıkıncaya kadar yaklaşık 20-30 dakika bekletin. (ben tam bu ısıda 45-50 dakika beklettim.ancak kabardı)

hacmi iki katına çıkan hamuru elinizle ve en az hareketlerle ekmek şekli verin.(ben hamuru ikiye böldüm ve hafif uzun iki şerit halinde tepsiye paylaştırdım.yani yağlanmış tepsi üzerinde iki küçük ekmek şekli verdim.fazla hamurla oynayıp kabarık halini indirmeyin ve fazla vakit kaybetmeyin.hamur dışarda fazla ısısını kaybetmemeli.


şekil verdiğiniz hamurun üzerini su veya sütle ıslatın.230 dereceye yükselttiğiniz fırına yerleştirin.ilk 10-15 dakikanın sonunda ısıyı 210 dereceye düşürün.bu şekilde 10-15 dakika pişirin.


ekmeğinizin içinin pişip pişmediğini kürdan yardımıyla kontrol edebilirsiniz.

not:ekmeğinizin daha iyi kabarması için sıcak yaz günlerinde soğuk su,soğuk kış günlerinde ise ılık su kullanın.ben yarım çay bardağı ılık suyla mayayı beklettikten sonra geri kalanında soğuk su kullandım...

son olarak hafif soğuduğunda dilimleyerek afiyetle yiyin.ben bebeğim için dilimleyerek dondurucuya da kaldırdım.sonra günlük tazecik çorbalarıyla yedirdim.
afiyet olsun...

8 yorum:

yemekbiraşk dedi ki...

kesinlikle ev yapımı ekmek...
nefis olumu canım ellerine sağlık
sevgiler..

Unknown dedi ki...

Oyyy ablasının hamarat kardeşi maşal
lah ekmek süper ellerine sağlık koca
man öpüyorum.

Nehir Butik Pasta dedi ki...

ekmeğimi bende kendim yapmak istemişimdir ama hiç cesaret edemedim senin anlatımın bana yardımcı oldu mutlaka yapacağım mis gibi ev ekmeğini kuzularıma yedireceğim
ellerine sağlık arkadaşım paylaşımın için de teşekkürler

kalpkurabiye dedi ki...

canım benimm ellerine sağlık tabiiki makine şart değil yeter ki sen iste:))
harika olmuş ekmeğin bende sinangil ile yapmıştım aynı ekmekten ne kadar lezzetli ve aromalı değil mi:))

umutluhayat dedi ki...

benim marifetli ve mükemmel anne olan dostum.eellerine sağlık nefis olmuş ekmek.bebişine yarasın ,bal olsun.Bende seni nekadar çok seviyorum arkadaşım.

Gizemli Tatlar dedi ki...

ellerine sağlık canım.İnsan çoçukları için her şeyin en doğalını , en iyisini istiyor değil mi? Bende ekmek makinesinde yapıyordum ekmeklerimi ama makinem bozuldu.Bir çaresine bakacağız bakalım...

huuuubakbi dedi ki...

cnm ben de geçen ilk ekmeğimi evimde yaptim kuçük yuvarlak ekmekler halinde.instant maya ile gene,şimdi bır de ısi ve dereceleri ayarlayıp senin gibi buyük ekmek denicem sagl eline saglik canm

Bengü dedi ki...

Ben de denedim bu karışımdan yapılan ekmeği. Amanın ne lezzetli ne güzel olmuştu. Ben yarı süt yarı su yapmıştım. 1 çorba kaşığı pekmez ve zeytinyağı da eklemiştim. Ellerine sağlık canım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...