25 Eylül 2010 Cumartesi

Vişne Reçeli Yapımı


Bahçe vişnesi ile reçel yapmanın hazzı da bir başka oluyor gerçekten.Gerçi  vişne reçeli yapmak biraz zahmetli geldi bana.Aslında zahmetli olmasından dolayı değil de çok dikkat istemesinden dolayı sanırım.Çekirdek çıkarma işlemi esnasında çok dikkat etmek gerekiyor.Yoksa pembiş pembiş her yer vişne olabiliyor...Bu güzelim vişnelerden hem bir kavanoz vişne reçeli, hem de bir kavanoz vişne marmelatı yaptık kayınvalidemle.kış için mis oldu miss.
Reçel yapımına başlamadan önce bildiğiniz üzre birtakım ön hazırlıklar yapmak gerekir.Hemen size onlardan bahsedeyim.
İlk olarak vişnelerin saplarını ayıklayın ve bol suda yıkayın.Süzülmeleri için bir süzgeçe alarak bir süre bekleyin..
Daha sonra çok dikkat ederek yani etrafa sıçratmadan,çekirdeklerini çıkarın.Tabi tercihiniz çekirdekli yapmaksa o zaman başka.O zaman çekirdeklerini çıkarmadan şekeri direk üzerine serperek bakletin.Ama ben çekirdekle uğraşmayı sevmediğimden çekirdeksiz yaptık.Çekirdeklerini çıkardığınız vişneleri bir kaba koyarak ölçün.Aynı kapla ne kadar vişne koyduysanız o ölçüde de şeker koyun üzerine.ve ağzı kapalı halde bir gece bekleterek sulanmasını sağlayın.Tüm bu işlemleri kayınvalideciğim yaptı sağolsun.Bana sadece yardım etmek düştü:))

Bir gece bekleyen ve sulanan vişneleri ocağa koyarak altını açın.yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.Koyulaşıp koyulaşmadığını porselen bir tabağa damlatarak bakabilirsiniz.Soğuduktan sonra su gibi akmıyor kıvamlı bir şekilde ilerliyorsa porselende,reçeliniz olmuş demektir.indirmeden 5 dakika önce çeyrek limon sıkıp ocağın altını kapatın.Kavanoza koyarak ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirip soğumasını bekleyin..

Eğer tam ölçü istiyorsanız ölçünüz şu olsun.
1 kg.vişne
1 kg.tozşeker
yarım limon

Ancak ben daha az vişne kullandığımdan dolayı limon miktarını da azalttım.Bu arda 2-3 parçacık da limon tuzu attık.

mintinin notları: 
**Limon yada limon tuzu attıktan sonra 2-5 dakikadan fazla kaynatmamak gerekir.

**Reçelin kristalleşmemesi için muhakkak limon kullanmak gerekir.

**Ben reçele su koymuyorum.Reçelin ömrünü kısaltıyor.

12 yorum:

umutluhayat dedi ki...

vişnelerle uğraşmak çok zor.Ben iki kilo attım dondurucuya ama neler çektim,çok ince iş,tek tek ayıklamak bezdirdi.Ama sonuç insanın yüzünü güldürüyor.Mis gibi ekşi ekşi vişne reçeli de harika olmuş alevcim.ellerine sağlık canım

zeynep dedi ki...

Bayılırım vişne reçeline....Ben çekirdekleri çataliğneyle çıkarıyorum hemencecik ayıklanıyor..Ellerinize sağlık bir kavonoz istesem ayıp mı olur..;))

Limon çiçekleri dedi ki...

Renk,görüntü ve eminimki sonuç mükemmeldir.Ellerinize sağlık...

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Alev'im güzel yürekli toprağım.hoşgeldin.bende blogu bu ara yanı 30 Agustos'tan berı takıp edemıyorum.okullar acıldı benım koşturma basladı canım.o yuzden cok ıhmal ettım.şu yogunluk bitsin inşallah dönecegım en kısa zamanda.Tariflerım birikti ama vakit bulupta ekleyemıyorum.bır kopuncada gerı dönmek zor gelıyor.Demek memlekete gıdıyorsun ne guzell.benım içinde gez her yeri.artık İstanbul'ada yolun düşssün topragım:)ben uğramayalı nefis tarıfler eklemişsin canım ellerine sağlık hepsi güzel görunuyor.reçelede ayrıca bayıldım çok severım:)sevgiler en kocamanından öpüyorum canım kardeşim.

Bayram Kombesi dedi ki...

Benim esim hastasi bu visnenin. Ama burda olmadigi icin hicbirseyini yapamiyorum. Annecigim ve kayinvalidemden getiriyorum recelini. Cok ozendim simdi visne receli yapmaya. Ellerine saglik. sevgiler

Nehir Butik Pasta dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım
vişne reçeli çok lezzetli biraz da zahmetlidir ama yemeye doymam ben
sevgiler

nesrin dedi ki...

Cok güzel olmustur. Ellerine saglik. Sevgiler...

yemekbiraşk dedi ki...

Alevcim bu vişnenin çekirdeklerini çıkaran bir alet var manuel bişey çok pratik de 5 kilo vşneyi 1o dk da temizliyorsun burada 25 fr. ama tr de bilemiycem mutlaka vardır yani..
benim de reçellerimi annem yapar :)) şanslıyım yani ellerine sağlık canımcım

uyar-dan dedi ki...

canım benim çok güzel olmuş rengi berrak oh mis gibi afiyet şifa olsun inşallah

Unknown dedi ki...

Bayılırım vişne reçeline
Bahçemizdeki vişnelerden yapar anneciğimde...Ellerine sağlık

mine dedi ki...

eskiden bizim bahçede de vardı ama gerçekten zahmetli geliyor annemler nasıl uğraşırlarmış bilmem
afiyet olsun ellerine sağlık : )

yemekaski.com seçil dedi ki...

Ellerine sağlık.. kahvaltının vazgeçilmezleridir benim için reçeller.. mis gibii...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...