30 Ağustos 2010 Pazartesi

HÜNKAR BEĞENDİ

133.TARİFİN ADI:  HÜNKAR BEĞENDİ
GÖNDEREN:        KEMALPAŞA TATLISI

hünkar beğendi


Sevgili arkadaşıma katılımından dolayı teşekkür ediyorum ve sevgilerimi gönderiyorum
Arkadaşımın birbirinden güzel diğer tariflerini görmek için  TIKLAYINIZ



 Malzemeler (4 kişilik)
Yarım kg. kuzu eti
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı domates sosu
1 servis kaşığı sıvıyağ
Kekik, karabiber, köri
1-2 yeşilbiber
1 domates
Sıvıyağ


Beğendi malzemeleri
2 adet közlenmiş büyük bostan patlıcan
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı(100 gr.)
500 ml. Süt
Tuz, karabiber
3/ 4 su bardağı kaşar peyniri



Uygulama
Kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini pişirmekle işe başlıyorum. Kuzu etini pişirme konusunda bir problem yaşayacağınızı sanmıyorum, en kolay ve güzel pişen etlerden biri çünkü.
Normal pişirme yönteminden farklı olarak ben bu kez, kuşbaşı kuzu etlerini hazırladığım marinede birkaç saat beklettim ve onlarla beraber hiç su ilave etmeden pişirdim.
Kuzu etlerini, bir çorba kaşığı yoğurt, 2 servis kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı domates sosu, kekik, karabiber ve biraz köri ile güzelce karıştırıp 1-2 saat beklettim, sonra ocağa alarak suyunu salana kadar yüksek ısıda daha sonra düşük ısıda yaklaşık 45 dakika pişirdim. Bu süre zarfında etler suyunu çekti, kendi yağını saldı ve yağda hafif kavruldu, tek kelimeyle nefis oldu.
Patlıcanları közlemek için farklı yöntemler var. En güzeli, odun ateşinin korunda közlemek ama bu bizim gibi bahçeli bir evde oturanlar için bile zahmetli bir yöntem :) Bunun yerine ocağın üzerine hatta en güzeli küçük piknik tüpünün üzerine konulan emaye, delikli bir tabak şeklindeki közleme aparatı, közmatik (kim buldu acaba bu ismi?) ile patlıcanları gayet güzel ve kısa sürede közlemek mümkün. Pişirirken sadece patlıcanları arada bir çevirmeniz yeterli.
Közlenen patlıcanların kabuklarını çok bekletmeden hızlıca soyarak bir tabağa alıyorum. Bıçak darbeleri ile ince kıyıyorum.
Şimdi sıra beğendi sosunu yapmaya geldi; bir tencereye 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı koyarak eritiyor ve unu hafifçe kavuruyorum. Kıyılmış patlıcanları ilave ederek birkaç kez çeviriyorum, bu arada sütü de ilave ediyorum. Beğendi sosu koyulaşana kadar karıştırarak pişiriyorum. Rendelenmiş kaşar peynirini biraz tuz ve karabiberi ekleyerek, ocakta bir iki dakika daha bekletip kenara alıyorum.
Yemeğin yapımı kadar servisi de çok önemli, beğendi sosunun ve etlerin sıcak olması için zaman programlamasını çok iyi yapmak gerekli.

 Ben kuzu etini beğendinin üzerinde servis yapmadan önce; küçük bir tencerede yeşilbiberi biraz yağda çevirdim ve dilimlenmiş bir domatesi de ilave ederek, birkaç dakika soteledim, etleri bunun içinde ısıttım ve öyle servis yaptım, etleri ilk pişirdiğim tenceredeki yağı kullanmadım. Kuzu etinin yağını da yerim derseniz, kullanabilirsiniz.

4 yorum:

acigul dedi ki...

selam tekrar canım.. pirinçli vişneli pastamla tekrar etkinlikteyim uğrarsan sevinirim. kolay gelsin sevgiler

sarımutfak-hande dedi ki...

harika olmuş çok severim bu yemeği
ellerine sağlık canım

Unknown dedi ki...

Canısı tarif bıraktım kocaman öpüyo
rum...

edaca dedi ki...

oyyyy ben cok severım patlıcanın patatesın bulgurun herseyını severım :)),

ee gerıye ne kaldı dımı ???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...