size beğeneceğinizi umduğum güzel bir lezzet sunuyorum.bunu daha önce yapıyordum evimde,lakin dondurulmuş eti döner şeklinde keserek yapıyordum.tavuklusunu cahide-jibek ablanın sayfasında gördüm ve bu güzelliği neden ben de denemiyorum dedim.gerçi kendimce birtakım değişiklikler de yaptım aslında.ama inanın süper oluyor.tavuklusu da en az etli yapılan iskender kadar lezzetli oluyor güvenin bana...
malzemeler
2 adet parça tavuk gögsü
1 adet mayalı ekmek
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı tereyağı
2-3 yemek kaşığı domates salçası(miktarı kullandığınız salçaya göre ayarlayın.ben tamek kullanıyorum)
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pulbiber
yarım çay kaşığı karabiber
tuz
yapılışı
iskender için tavuk göğsünü yaprak şeklinde kesebilmek adına tavuk etlerinin donmuş olması gerekir.diğer türlü doğramakta zorlanırsınız.donmuş tavuk göğsünü keskin bir bıçakla geniş ve ince yapraklar halinde doğrayın.ve tavukları tavaya koyun.ağzı kapalı şekilde sulanıp kendi suyunu çekmeye yakın 2 yemek kaşığı kadar yağı ve baharatları ekleyerek tuzunu da ilave ettikten sonra hafif kısık ateşte kızarmalarını sağlayın.
diğer tarafta ekmekleri küp küp doğrayın.bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve 1 yemek kaşığı tereyağı koyarak eritin.köpüren yağın içine kesilmiş ekmekleri atın ve yaklaşık 3-5 dakika kadar kısık ateşte karıştırın.çok kıtır olmalarına izin vermeyin.
ekmekler kızarırken küçük bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağını koyun ve üzerine biraz tuz serperek eriyip köpük köpük olmasını bekleyin.üzerine salçayı ilave edin ve kavurun.yaklaşık 1 çay bardağı kadar su ilavesiyle boza kıvamında bir sos elde edin.yaklaşık 3-4 dakika kaynatın.(bu noktada kıvamını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.eğer fala su koyarsanız daha sulu olacaktır.ama suyunu fazla koydunuz ve koyulaştırmak istiyorsanız o zaman biraz fazla kaynatıp buharlaştıracaksınız.)ama normalde kaşıktan kolaylıkla dökülebilecek kıvamda olmalı...
servis tabağına ilk olarak kızarmış ekmekleri alın.üzerine tavuk etlerini,üzerini kaplayacak şekilde yerleştirin,yanına arzu ettiğiniz miktarda yoğurt koyun ve son olarak salçalı sosu gezdirin...
ben aynı gün bulgur pilavı da yapmıştım.siz de dilerseniz yanında bulgur pilavı,közlenmiş biber,soğan halkaları,acı minik biber turşusu ve maydonozla servis yapabilirsiniz...
not:
***ben bu tarifi iki kişilik olarak verdim.ama eğer isterseniz malzeme miktarını artırabilirsiniz.
***ekmekleriniz kurursa şayet ağzına bir kapak kapatarak yeniden yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.yada daha yumuşak ekmekli seviyorsanız yine bu yöntemi uygulayabilirsiniz
***eğer bol tereyağlı seviyorsanız;tereyağını tuz ilavesiyle eriterek üzerine sonradan gezdirebilirsinz.ama ben tarifimde zaten bol kullandım.
***yine daha bol soslu tercih ederseniz salça ve yağ miktarını biraz fazla tutabilirsiniz...
güvenle deneyebilirsiniz...afiyet olsun....
23 yorum:
ellerine sağlık alevcim nefis görünüyor.çok iyi bir fikir bence ,yapıcam en kısa zamanda.kendine iyi bak bebişede sevgiler
Bu yemek begenilmez mi, nefis olmus. Ellerine saglik. Sevgiler...
Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş.Çok leziz görünüyor.
Saygılar.
MmMmmMm!
Hayır denilemeyecek lezzetlerden biri daha,enfes görünüyor gülüm.
(Ayrıca gönül damlalarını ruhuma akıttığın,hayatından canlı kesitlerle Ankara'yı anlattığın için ayrıca teşekkür ederim kardeşim.Yüreğine sağlık:)
Yavrucuğunu öper misin bizim için?
Offff ki ne offfff, süper görünüyor.... :)
Tavuklu her yemeğe bayılırım, bu da güzel bir alternatif olmuş eline sağlık, ayrıca sunum da rengaren çok güzel :)
bernam teşekkür ediyorum canım.bebiş de nanaklarından öpüyomuş teyzesi:)
nesrin ablam canım teşekkür ediyorum çok,sevgiler...
fuat bey teşekkür ediyorum,sağolun...
papelam teşekkür ederim can arkadaşım.öpmez miyim teyzesi.kokulu kokulu öptüm yerine:))
Swotpisces,teşekkür ediyorum sevgili arkadaşım...beğenmene sevindim...
egem teşekkür ediyorum çok.elimden geldiğince diyeyim.beğendirdiysem ne mutlu bana:)))sevgiler...
Canımm harika görunuyor.ellerine sağlık.Cahidemde bizim toprak sayılır.onunda guzel tarifleri var.eminim buda cok guzel olmustur.güveniyorum sana:)sevgiler canım cok öpüyorum.
tülinim aynen öyle.valla ben orda doğup büyüdüm lakin siz benden çok iyi biliyorsunuz yemeklerini...cahide abla süper zaten yaaa.canım seni çok öpüyorum becerikli arkadaşım...
sevgiler...canm.Ellerine saglik
iştah açıcı :) ellerinize sağlık..
Görüntü süper eminim tadıda öyledir elinize sağlık
sevgiler hayırlı cumalar
çok güzelmiş bu tarif yaaaaa bende yapacam:))))Ellerine sağlık canım kokusu buralara kadar geldi valla.
loony tatlım teşekkür ediyorum çok...
seçilcim teşekkürler arkadaşım...
utkunun sevgili annesi teşekkür ediyorum,hayırlı cumalar diliyorum...
gökkuşağım beğenmene sevindim canım.bence kesinlikle denemelisin.lezzeti şahane...
kendi kabahatim tabii insan bu kadar açken yemek günlüklerini karıştırırsa ağzının suyu akar fena halde işte tam şu anda olduğu gibi
ellerine sağlık canım
of off aman allahım nasılda güzel olmuş ellerine sağlık arkadaşım.
mine abla gel yiyelim seninle balkonda...hemencecik yapıveririm sana:)...
defnoşun annesi beğenmene sevindim canım benim.
Canım nefis bir yemek olmuş... Ellerine sağlık arşivime aldım en kısa zamanda bende deneyeğim sevgilerimle....
banucum denersen memnun kalacağına eminim.senin fikirlerrini de merak ederim dene ve söyle.sevgiler...
deneyeceğim mutlaka,göğüs etlerini donmuş haldemi tavada pişirmeye başlayacağız?
resideki gibi kaç porsiyon çıkardınız acaba?
SEVGİLİ GÜLŞAH HOŞGELDİN EVVELA.
BİR PAKET YADA EN AZ 2 ADET DONMUŞ TAVUK GÖĞSÜ KULLANIYORUM BEN.HAFİF DONMUŞ OLMALI Kİ YAPRAK ŞEKLİNDE DİLİMLEYEBİLESİN.KESKİN BİR BIÇAKLA DONMUŞ GÖĞÜSLERİ YAPRAK YAPRAK İNCE İNCE KESİYORSUN.AZ SUDA HAŞLAYIP DAHA SONRA YAĞDA KAVURUYORSUN.
TABAKTAKİ PORSİYON GİBİ 3 YADA 4 ADET ÇIKARABİLİYORSUN.ALTINA EKMEK ÜZERİNE TAVUK ETİ KOYDUĞUNDAN 4 PORSİYON SERVİS EDEBİLİYORSUN.AFİYETLER DİLİYORUM.TAKILDIĞIN KONUDA BEN BBURADAYIM...
çok sağolun,tabi haşlama derken kendi halinde pişmesini kastetttiniz değilmi su eklemeyeceğiz?tarifte öyle okumuştum,şimdi haşlanacask deyince kafam karıştı,iyice ayrıntılı soruyorumki,tavuk göğüs eti tavada pişince genelde sertleşir kuru gibi olur öyle olmaması için püf noktalarını iyi öğreneyim dedim,sevgiler:)
gülşahçım merhaba canım,
eğer tavukları dondurmadan kullanacaksan hiç su ilave etmeden buharda pişirmen,yani ağzı kapalı birşekilde kendi suyunda pişirip sonra kavurman doğru olacaktır.
lakin donan tavuk kullandığımızdan tavaya yapışmaması adına çok az su ilave etmek daha iyi olacaktır.tavuklar çözünüpte,suyunu salıncaya kadarki zamanda tavukların tavaya yağışmasını önleyecektir.çok çok az sudan bahsediyorum.belki 2-3 yemek kaşığı.yani ne kadar tavuk kullanacaksın bilemiyorum tabi ama tavanın tabanını ıslatacak kadar olması yeterli.kapak kapatarak buharlaşma işlemi yapmayı unutma.
sevgilerimle
Yorum Gönder