6 Ağustos 2010 Cuma

karamel kaplı muzlu vişneli yaşpasta



aslında bu pastanın yüzeyini önce krem şantiyle kapatıp sonra üzerine soğuyan karameli dökmek gerekiyordu.lakin ben karameli soğumadan dökünce ortaya böyle değişik bir renk çıktı.tadı şahane ama yüzey görüntüsü istediğim gibi olmadı.bu nedenle size ilk olarak bu uyarıyı yapmak istiyorum.pastanızı yapıp dolaba kaldırın,karamelini hazırlayıp tamamen soğumasını bekleyin ve daha sonra bu iki lezzeti buluşturun.yoksa benim yaşadığım talihsizliği yaşarsınız.bu mühim uyarıdan sonra lezzeti şahane pastamın tarifini kendime güvenerek vermek istiyorum:) ve hepinize güzel haftasonları diliyorum...






malzemeler

4 yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket dr.otker pasta kreması
1 paket sade kremşanti
2,5 su bardağı süt
1 çay bardağı vişne marmelatı
2 adet muz
2 tatlı kaşığı şeker
üzeri için:
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı su(not:bu karamel tarifini cahide-jibek ablamın sayfasından aldım lakin pastamın boyutuna göre malzemesinde değişiklik yaptım)
yapılışı
ilk olarak geniş bir kaba yumurtaları kırıp şekerle birlikte bembeyaz ve köpük köpük oluncaya kadar çırpın.üzerine un,kabartma tozu ve limon rendesini ekledikten sonra karıştırıp,yağladığınız yada yağlı kağıt serdiğiniz pasta kalıbınıza dökün.ben 26 cm lik borcam kullandım...180 derecede ilk 20 dakikasında hiç açmadan yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.

bu arada 1 su bardağı soğuk sütle pasta kremasını hazırlayın.eğer isterseniz kremasını kendiniz de evde hazırlayabilirsiniz,ama ben bebekli olduğumdan hazır kullanmayı tercih ettim.kremayı önce düşük sonra yüksek devirde3-4 dakika çırpın.
pandispanya piştikten sonra soğumasını bekleyin ve ters çevirerek kalıptan çıkarın.ortadan ikiye bölün ve sütün içine iki tatlı kaşığı şeker katarak her iki parçasını da zevkinize göre ıslatın.(benim eşim biraz daha yumuşak pastadan hoşlandığından dolayı ben 1 su bardağı kadar sütle ıslatıyorum.)

pandispanayanın bir parçasına kremadan sürün.üzerine vişne marmelatını ve iki adet muzu dilimleyerek yerleştirin.diğer katın arsına da kremadan sürerek meyveli kısmın üzerine kapatın.
üzeri için 1 çay bardağı soğuk sütünn içine bir paket kremşantiyi boşaltarak 3dakika çırpın, şantiyi hazırlayıp pastanın heryerini kaplayın ve hazırladığınız pastayı buzdolabına kaldırın.
bu arada küçük bir teflon tavada 1 çay bağı şekeri koyarak karamelize olmasnı sağlayın.tamamen eriyen şekerin üzerine 1 çay bardağı ılık su koyun ve o kaynarken diğer tarafta kalan 1 çay bardağı soğuk suyun içine 2 tatlı kaşığı nişasta koyun karıştırın ve yavaş yavaş karamelize olan şekerli suyun içine dökerek karıştırın.hafif kıvam kazandığında altını kapartarak soğumaya bırakın.

tamamen soğuyan karameli pastanızın yüzeyine dökün bir gece buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın...




afiyet olsun... minti...

17 yorum:

umutluhayat dedi ki...

hızına yetişmek mümkün değil maşallah canım yaaa.ellerine sağlık bence mükemmel bir görüntüsü var tadınında en az o kadar mükemmel olduğuna eminim

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Canım benimmm.şu an olsa bir dilim yerdım can çekti:)ellerine sağlık.Bazen oluyor ufak tefek hatalar ama eminım kı ve de göruntunde belliki tadı süper olmuştur.harıkasın canım sevgiler çokkkk öpüyorum:)

gelibolu17 dedi ki...

çok güzellll,ellerine sağlık canım..
selamlar iyi geceler

Unknown dedi ki...

Arkadaşım maşallah,hızına yetişmek mümkün değil,hangi ara yapıveriyosun onca şeyi bilmem :) Ben bu ara yemek olayını askıya aldım,malum sıcaklar :)) kış gelsin bende yapcam inş..Eline sağlık..sevgiler

fuat gencal dedi ki...

Çok güzel olmuş, leziz ve iştah açıcı,ellerinize sağlık.

Saygılar.

YeMeK vAkTi dedi ki...

aman minticim bu yaz sıcağında bu kadar uğraştınya vallahi helal sana.Ellerine sağlık nefis olmuş inşallah baharda bende yaparım:)

kalpkurabiye dedi ki...

ne güzel olmuş işte tatlım emeğine sağlık afiyet bal şeker olsunn:))
harikasın valla:)
öpüyorum seni:)

Egeden Tarifler dedi ki...

Yaşpastada vişne, böğürtlen gibi ekşi meyveleri çok seviyorum, daha hafif oluyor. Eline sağlık canım güzel görünüyor pastan :)

Baharcicegi dedi ki...

Hem muz hem visne bir pastada olurda pasta nefis olmazmi,görüntüsüde cok lezzetli oldugunu gösteriyor zaten eline saglik bir dilim aliyorum

mintinin dünyası dedi ki...

bernam teşekkür ediyorum canım.görüntü içime sinmedi ama yine de tadı sayesinde çok beğenildi.öptüm canım...

tülinim sorma canım ya.mutfak kazaları diyelim işte.ama inan tadı çok güzel tatlım.öpüyorum seni kocaman...

gelibolum canım gülcanım teşekkür ediyorum çok arkadaşım...


zeliham sen gezdiğiğn yerleri anlat o bile yeter bize..öpüldün canım...

fuat bey beğenmenize sevindim...iyi akşamlar...

aylinim sıcakları sorma gitsin valla.tüm kapı pencereler açık.bir de daha ziyade akşam yaparım ben.canım beğebnmene seindim,teşekkürler,öpüyorum seni...

denizcim beğendiğine sevindim tatlım.aksilikler olsa da tadı ile baştacı oldu.teşekkürler canım...

egecim teşekkürler arkadaşım...mutlu ettin beni..sevgiyle kal...

baharçiçeğim al tabiki tatlım teşekkür ediyorum canım...

Damak Tadı dedi ki...

Maşallah çok marifetlisin canım..Pastanın ne kadar lezzetli olduğu nasıl belli oluyor..Yaz akşamları için ideal bir pasta olmuş tatlım..Ellerine sağlık..Öpüyorum seni ve sevgilerimi gönderiyorum..

Cafe Pepela dedi ki...

Ahh tatlısı! Özlemişim..
Ellerine,gönlüne sağlık pasta enfes görünüyor,bir koca dilimi alıp kaçayım :)
Miniğinizi öptüm,kokladım

yemekaski.com seçil dedi ki...

Karameli severim ellerine sağlık.. bu pasta çok güzel olmuştur eminim..

mintinin dünyası dedi ki...

gül abla beğenmen beni çok mutlu etti gerçekten,çok teşekkür ediyorum..sevgiler:)

papelam selamlar sevgiler arkadaşım.teşekkür ediyorum canım:)

seçilim teşekkür ediyorum arkadaşım.beğenmene sevindim canım.sevgiler:)

Unknown dedi ki...

hayırlı sabahlar canımcım :)sağlıklı,mutlu,mesut çok güzel bir hafta bizi bekliyordur inşalah :) Ramazan-ı şerifi karşılayacağımız bu haftanın,tüm islam alemine hayırlar getirmesini diliyorum..Sevgiler canım..

Gönül dedi ki...

hayatım hayırlı ramazanlar diliyorum..pastan nefis görünüyor ellerine sağlık...sevgilerimle öpüyorum

mintinin dünyası dedi ki...

zeliham ağzına yüreğine sağlık canım benim.hayırlarla geçer ramazan inşallah...

gönülcüm teşekkür ediyorum çok.sevgiler canım...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...